Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Pisałam dawno temu (~ 1 r) o tym, że zrobiliśmy płytę legalett. Niedawno się wprowadziliśmy - dokładnie od dwóch tygodni mamy uruchomiony piec i legalett więc postanowiłam opisać moje pierwsze wrażenie.

Piec na pellety MINI BIO Lux 10 kW ogrzewa wodę użytkową + osobna pompka do legalettu. Płyta przed uruchomieniem była wyziębiona tak, że aż bił od niej chłód (na zewnątrz było -10C a w środku ok. 10). Potrzeba było niecałej doby aby podłoga stała się miła (by nie biła chłodem). Dom drewniany - bal 12cm, wełna 12cm folia i pustka pow. Poddasze 20cm wełny między krokwiami + folia bąbelkowa termo cośtam... 4cm w poprzek krokwi. Powierzchnia domu gdzieś tak 9mx11m + poddasze tej samej wielkości ale dość niska ścianka kolankowa(ok. 40cm), 38 st nachylenie dachu (dwuspadowy), jętki na wierzchu więc kubaturę ciężko policzyć. No i antresola 9m2. W płycie dwa agregaty. Temperatura na parterze 21 stopni (łazienkę ustawiam na 22.5 bo ma 10m2 powierzchni a wysoka jest na 3m). No właśnie chyba warto zaznaczyć że strop parteru znajduje się na wys. 3m a zatem kubatura dość spora. Na poddaszu, przy -15C na zewnątrz, utrzymywała się temperatura 18 stopni z kawałkami a przy wzroście na zewnątrz do ok. -8-7 nie spada poniżej 21 stopni (przy ciągłym utrzymywaniu temp 21 stopni na parterze oczywiście). Brak jakichkolwiek dodatkowych grzejników gdziekolwiek bo doszliśmy do wniosku, że pierwszą zimę i tak spędzimy na parterze a zorientujemy się jak dużo ciepła przedostanie się przez antresolę na górę i ile nam tam będzie potrzeba grzejników. Sterowanie termostatami w moim przypadku jest ciężkie bo wszystkie poza łazienkowym znajdują się na ścianach zewnętrznych gdyż nie mamy ścianek działowych poza odzieleniem łazienki. Myślę że za rok będzie już łatwiejsze gdy mąż uszczelni puszki od gniazdek i termostatów bo tamtędy nam ucieka ciepło ale to wina niestety elektryków, którzy montując puszki sciągneli wełne i folię w tych miejscach... Gdy mąż uszczelnił jedną puszkę pod termostatem to odrazu skoczyła na nim tempka do 21 st tak jak na pokojowym termometrze stojącym na biurku.

Co mnie bardzo zaskoczyło przy użytkowaniu to to, że mimo 21-22 stopni podłoga wcale nie jest ciepła. Owszem, jest miła w dotyku i biegam na bosaka a zrobiliśmy tylko wylewkę samopoziomującą no i pomalowaliśmy ją żywicą. Robi się natomiast ciepła w dotyku gdy ustawię na termostatach za wysoką temperaturę ale wtedy to robi się strasznie gorąca ok. 24 st i nie ma już czego z siebie zdjąć żeby się ochłodzić ;P Co jeszcze zauważyłam to to, że jeśli chcę aby jakaś strefa podłogi była ciepła w dotyku (np przy biurku bo lubie pracować bez skarpet a wiadomo, że jak się siedzi nieruchomo to krążenie spada i nogi potrzebują wiecej ciepła...), to wystarczy, że zmniejszę temp pozostałych otwartych stref a tę gdzie przebywam ustawię na wyższą wtedy agregat grzeje tę część i mam tu ciepłą podłogę i tempka nadal w domu jest jednakowa bo nie mam ścian, które by trzymały ciepło tylko w jednym pomieszczeniu.

Temp na piecu ustawiam różnie, tak między 50 a 56. To zależy też od tego czy chcę mocniej zagrzać wodę użytkową. Bo jeśli tak no to wtedy lepiej jest ustawić piec na wyższą temp aby legalett nie dostawał zbyt chłodnej a zauważyłam że ogrzewanie wody szybko zabiera dużo ciepła z pieca. Opuszczając na parę godzin dom na razie wyłączamy piec no i kiedyś nie wyłączyliśmy pompki od legalettu wiec temp pieca spadla do 30 st no a legalett działał więc wtedy działał jako wyziębianie domu bo spadla nam temp podczas nieobecności do 19 stopni gdy normalnie 8h nieczynności pieca nie zdąży zmniejszyć temp w domu nawet o 1 stopien... (więc już teraz wiem co zrobić żeby szybko obniżyć temp w domku - zastosuje to latem przy dużych upałach ;P hehe ). Jeszcze zapomniałam dodać że wszystkie okna w domu są wysokie - dokładnie na parterze wysokość 2.35 m no i dość szerokie - jedno 2.4m, 3 po około 1m i dwa po 60 cm. Na poddaszu dwa okna wysokie szer 90cm i dwa dachowe. A i jeszcze jedna czterdziestka kwadratowa w kotłowni na part. i takie samo na poddaszu w szczycie.

Jest jeden minus, który już zauważyłam w ciągu tych dwu tygodni - szkoda że legalett nie obsługuje pompki i nie załącza jej wtedy kiedy same się załączają. Czyli pompka działa na okrągło - chyba że sama ją wyłączę z gniazdka. Poza tym było chyba jeszcze za ciepło na zewnątrz żeby stwierdzić coś na temat tego czy dobrze się tym grzeje czy nie no bo -15 stopni to nie jest w końcu jakaś wielka zima. Poczekamy do -20,-25, wtedy pewnie będzie można się przekonać czy system działa. No a od Wigilii to w ogóle u nas jest plusowa temperatura więc jak może być zimno w domu...

Może ktoś ma pomysł na tę pompkę - jak ją zautomatyzować bo jak będzie działać non stop to chyba się szybko zużyje.

A i może jeszcze słowo na temat tzw hałasu agregatów - żeby wiedzieć czy w ogóle działają to trzeba się udać do kotłowni bo tam wychodzą rórki na zewnątrz i przenoszą dzwięk agregatów. Jeden z agregatów mamy przy głowie łóżka na którym śpimy więc albo ja mam mocny sen albo jestem głucha bo żaden szum się z tamtąd nie wydostaje - to info dla tych, którzy boją się, że agregaty będą hałasować (niczym ich dodatkowo nie uszczelniliśmy bo pokrywa jest na poziomie posadzki).

Poza tym jestem miło zaskoczona tym, że podłoga nie musi być gorąca żeby oddać ciepło tak jak to jest przy zwykłej podłogówce bo śpimy na materacu, który leży bezpośrednio na posadzce więc byłoby to bardzo nieprzyjemne w nocy no i niezdrowe.

Zapewne znowu odezwę się dopiero po zimie jak już będzie można podsumować użytkowanie bo zgodnie z powiedzeniem nie chwalmy dnia przed zachodem słońca ;)

A tymczasem pozdrawiam z cieplutkiego domku :)

• 2 months później...
  • 2 months później...

Jejku, ile tego

Mam krótkie pytanie zanim zagłębię się w temat

Planuję płytę fundamentową w połączeniu z systemem ogrzewania powietrzem oferowanym przez np. Polski Komfort

Pytanie, czy ktoś tak pożenił płytę w tymi kanałami i jak się to sprawuje. Nie interesuje mnie teoria i typowe dla sieci wodelejstwo tylko doświadczenie użytkowników

Jejku, ile tego

Mam krótkie pytanie zanim zagłębię się w temat

Planuję płytę fundamentową w połączeniu z systemem ogrzewania powietrzem oferowanym przez np. Polski Komfort

Pytanie, czy ktoś tak pożenił płytę w tymi kanałami i jak się to sprawuje. Nie interesuje mnie teoria i typowe dla sieci wodelejstwo tylko doświadczenie użytkowników

Nie da się połączyć płyty z powietrznym ogrzewaniem nadmuchowym po rozsądnych kosztach. Zobacz jakie są przekroje kanałów w rozwiązaniach Polskiego Komfortu. To się po prostu w płycie nie zmieści. kanały mniejsze, np takie jak stosuje Legalett czyli fi 50 - 100 (przy 100 już jest problem z zaplanowaniem zbrojenia) dają zbyt duże prędkości przepływu powietrza co skutkuje "wiaterkiem". Mało to komfortowe.

Można ewentualnie pomyśleć nad rozprowadzeniem bardzo płaskich kanałów w grubej wylewce na płycie.

Edytowane przez perm

dziękuję za wyjaśnienie, a co sądzisz o wykonaniu grubszej płyty fundamentowej? Ma to sens czy za duży koszt? Na tyle grubej by kanały zmieścić

Laikiem jestem ale chciałbym pogodzić płytę z ogrzewaniem powietrzem

Po co grubsza płyta? To są koszty. Jak juz chcesz to zaplanuj wylewkę np 15 cm wysokości. Na pewno taniej wyjdzie. Zastanowiłbym sie jednak wogóle nad ogrzewaniem nadmuchowym. Moim zdaniem zwykła podłogówka sprawdza sie dużo lepiej. Nie wiem czy byłeś kiedys w domu ogrzewanym nadmuchowo. Niby jest ciepło ale ma sie takie dziwne uczucie że to nie to. Wszystko jest chłodne, tylko powietrze ciepłe. Głupie uczucie. Być może idzie sie do tego przyzwyczaić ale mi się zdecydowanie nie podobało. Podłogówka jest prosta w wykonaniu, daje chyba najlepszy rozkład temperatur i faktycznie uczucie ciepla co sprawia ze temperatura w pomieszczeniu może byc trochę niższa a i tak czuje się że jest ciepło. Mozna tez do podłogowki podłączyć dowolne źródło ciepla a więc piec gazowy, kocioł elektryczny, kominek, pompę ciepła i co tam tylko chcesz.

Podłogówką jestem zachwycony bo mam w łazience i nie wyobrażam już sobie kaloryferów, nawet na piętrze w sypialniach. Z ogrzewaniem nadmuchowym zetknąłem się przypadkiem mieszkając w takim domu i nie odbierałem wnętrza tak jak opisałeś i byłem zachwycony, zwłaszcza kiedy ponownie zawitałem tam latem i chłodek cudownie wypełniał wnętrze

• 2 months później...

Witam i pozdrawiam serdecznie po długiej przerwie wszystkich starych i nowych czytelników tego wątku.

Przeczytałem całość i cieszę się, że jest nas zadowolonych użytkowników Legalett coraz więcej (także u nas na Podkarpaciu).

U mnie wszystko po staremu - niskie koszty użytkowania, zero zainteresowania ogrzewaniem w zimie, żadnej regulacji - od kilku lat wyłącznie taryfa nocna.

Komfort i zadowolenie trochę zakłóca jedynie pomysł małej rozbudowy domu - to kolejne wyzwanie, których w życiu bywa wiele i dzięki temu nie ma czasu na głupoty. :-)

Wszystkiego najlepszego.

Piotr z rodziną

Edytowane przez Piotr O.

• 10 months później...

Witam,

zwracam się z pytaniem do wszystkich którzy MAJĄ doświadczenie we WŁASNYM DOMU z płytą (typu) Legallet. Sporo już tutaj na tym forum wylano łez i zachwytów na temat tego rozwiązania, jednak są to w większości wpisy z przed 10 lub trochę mniej lat i w większość głos zabierały osoby które albo miały zamiar budować się wykorzystując to rozwiązanie, albo nie miały zamiaru ale szczerze, życzliwie, bezinteresownie tak od serca odradzały bo... .

Chciałbym jednak zapytać się UŻYTKOWNIKÓW czy są zadowoleni i dlaczego, Jeżeli nie są zadowoleni to również podanie przyczyny dlaczego.

Proszę o wypowiedzi UŻYTKOWNIKÓW a nie teoretyków. Mój projekt domu powstaje jako dom o konstrukcji szkieletowej i mam zamiar ( w tej chwili), rozważam bardzo poważnie, zastosować to rozwiązanie ogrzewania.

Cały czas się waham, pomimo, że temat rozeznaję od przynajmniej 1 roku to nadal nie jestem przekonany w 100%.

Czy koszt płyty z tym systemem ( i cała związana z tym dogodność) jest opłacalna w stosunku do innych rozwiązań.

Proszę o opinie UŻYTKOWNIKÓW czy dzisiaj po (1 roku, 2 latach, 5,10) ponownie zdecydowali by się na to rozwiązanie.

Wiem, że każdy z użytkowników nie będzie wypowiadał się obiektywnie lecz pod kątem własnych doświadczeń, i o to mi właśnie chodzi.

Jak ty, subiektywnie dzisiaj oceniasz to rozwiązanie?

Gość Arturo72

A czemu akurat legallet a nie grzewcza płyta fundamentowa z wodną podlogowka ?

Jest to o wiele lepsze,skuteczniejsze i uniwersalne rozwiązanie.

Posiadam płytę z rurkami na płycie a nie w płycie i jest ok.

Rozumie Arturo72, że masz taką płytę. Ale ja odwrócę Twoje pytanie, dlaczego nie zdecydowałeś się na legallet?Czy dlatego że był za drogi, czy dlatego, że jak budowałeś nie było go na rynku, czy z powodu negatywnych opinii?

Powietrzna podłogówka bardziej przemawia do mnie ze względu na mniejsze prawdopodobieństwo jakichś usterek. Powietrze nawet jak ucieknie to krzywdy mi (budynkowi nie zrobi) a woda owszem. Ale to tylko moje przypuszczenia. Co prawda wodne systemy są pewnie montowane masowo i raczej jakoś nie słychać aby masowo ulegały awarii. Właśnie między innymi to powoduje, że waham się. No i oczywiście cena legallet jest zabójcza.

A dlaczego ja zastanawiam się nad legallet? Oprócz ceny którą trzeba zapłacić za to ustrojstwo podoba mi się, że jest to ogrzewanie powietrzem,(powód jak wyżej) mam juz gotową praktycznie podłogę ze wszystkimi podłączeniami, gotową do położenia warstwy "ścieralnej" . Podobno wg różnych wyliczeń w końcowym zestawieniu kosztów nie wychodzi to dużo drożej niż jakbym zainstalował inne systemy ogrzewania. (koszty płyty, wodnego ogrzewania, kotły, piece, itp) jedynie, że trzeba wyłożyć kasę na raz a nie rozłożony jest to koszt na np. rok. No i wygoda użytkowania. Ustawiam zadaną temp. i zapominam o ogrzewaniu. Tym bardziej, że nie będę miał gazu (i tak bym nie chciał) a z węglem lub innymi tego typu sposobami nie chcę się użerać.

Z uwag które mam, to czy aby napewno system ten jest wydajny w praktyce. Czy nie okaże się, że będę musiał dogrzewać piecykami, paleniem stale w kominku itp.

Dlatego proszę o komentarze osoby które mają już dłuższy czas ten system. jak go oceniają. Na decyzję mam jeszcze ok. 2-7 miesięcy. Zależy kiedy zacznę budowę.

Pozdrawiam

Gość Arturo72

1.Po pierwsze cena-legalett dostalem na 108tys.zl a płytę zrobiłem za 50% tego.

2.Powietrze jest słabym nośnikiem ciepła

3.Do wodnej podepniesz wszystko-prad,gaz,pompę ciepła do powietrza w legalecie nie dopniesz nic wiecej.

4.czyzby znowu reklama ?

5.piecyk elektryczny czyli ogrzewanie prądem co proponuje legalett to w przypadku wodnej podlogowki 2,5tys.zl.

Poniżej świeża plyta grzewcza,tez zrobiona juz pod posadzkę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=6570579&viewfull=1#post6570579

Z możliwością podpięcia czegokolwiek do zasilania i ogrzewania.

Również systemy grzewcze bezobslugowe gdzie ustawia się daną temperaturę i nic człowieka nie interesuje.

Także legallet nie ma żadnych zalet...

Edytowane przez Arturo72

• 2 months później...
1.Po pierwsze cena-legalett dostalem na 108tys.zl a płytę zrobiłem za 50% tego.

2.Powietrze jest słabym nośnikiem ciepła - ale nie przecieka

3.Do wodnej podepniesz wszystko-prad,gaz,pompę ciepła do powietrza w legalecie nie dopniesz nic wiecej.- nieprawda, gaz na pewno, w standardzie wykonują przyłącze, według mojej wiedzy z pompą ciepła również może współpracować

4.czyzby znowu reklama ?

5.piecyk elektryczny czyli ogrzewanie prądem co proponuje legalett to w przypadku wodnej podlogowki 2,5tys.zl. - 2,5 tys za co?

Poniżej świeża plyta grzewcza,tez zrobiona juz pod posadzkę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=6570579&viewfull=1#post6570579

Z możliwością podpięcia czegokolwiek do zasilania i ogrzewania.

Również systemy grzewcze bezobslugowe gdzie ustawia się daną temperaturę i nic człowieka nie interesuje.

Także legallet nie ma żadnych zalet...

dla mnie podstawowa zaleta legalettu tu totalna bezobsługowość oraz właśnie powietrze jako nośnik zamiast wody

przeżyłam z Legalettem dopiero jeden sezon, w ciągu którego opracowywałam metody pracy z płytą, do tego doszła awaria grzałki( naprawiona w ramach gwarancji) dlatego uważam, że zużycie energii mogło być podwyższone, do tego dochodzi prąd w 1jednej taryfie - koszty zamykają się w 600 zł miesięcznie przy dużych mrozach przy powierzchni domu 112 m2

po próbach zdecydowałam się na ustawienie grzania przez 6 godzin dziennie (0:00-6:00) co przy temperaturach na zewnątrz w granicach -10 do -15st dawało przez cały dzień temperaturę na poziomie 20-22 st

przy temperaturach na zewnątrz około 0 st wystarczają maksymalnie 4 godziny

tej zimy legalett będzie pracował na prądzie z nocnej taryfy, więc pełny obraz będę miała dopiero na wiosnę

pozdrawiam

Dziękuję, za Twój komentarz Moniak2003. Właśnie takie mnie interesują a nie wymądrzanie się mędrców. Czy 600 zł to tylko za ogrzewanie, bo wtedy to faktycznie dużo, czy za cały prąd w domu?

Ile Ciebie wyniósł koszt płyty wraz z ogrzewaniem, jezeli możesz podać. Nie bój się, mędrców forum co wszystko wiedzą i mają za darmo lub im dopłacają. Wiem, że nie bęzie to koszt najniższy ale ciekawi mnie ile Tobie krzykneli i porownam to ze swoim kosztem, który chcą odemnie.

Edytowane przez Wróbcio
poprawka