Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Swoją przygodę z płytą zaczynałam od podobnych pytań. Rozważałam płytę grzewczą (oprócz wspomnianej są i inne firmy, akurat za firmą na L nie przepadam). Doszłam jednak do wniosku, że lokalizacja systemu grzewczego w fundamencie jest dość ryzykowna. Dlatego mam w planach wodną podłogówkę, grzaną gazem (mam gaz na działce). Bezobsługowość podobna. Koszt wykonania dużo mniejszy. Koszta grzania - okaże się w tzw. praniu, ale nie spodziewam się kwoty 600 zł miesięcznie - mniej płacę teraz za CO+CW (grzejąc gazem) w segmencie o powierzchni całkowitej prawie 300 m2 i kubaturze ok. 900 m3 (całość ogrzewana), nieocieplonym, z wentylacją grawitacyjną i już lekko nieszczelnymi oknami - a więc w domu, gdzie czynników podwyższających koszt ogrzewania jest sporo. 600 zł miesięcznie za ogrzewanie 112 m2 to wysoka kwota, zwłaszcza, jeżeli faktycznie jest to tylko kwota za ogrzewanie bez CWU. A biorąc pod uwagę koszt wykonania takiej płyty (mam na myśli płytę autorstwa firmy na L), to powinna się ona przecież zwrócić w tańszym ogrzewaniu.

Nie bój się, mędrców forum co wszystko wiedzą i mają za darmo lub im dopłacają.
- po co pytasz o opinię ludzi, których najwyraźniej nie szanujesz? Jeżeli zależy Ci na obiektywnych opiniach ludzi, którzy zbudowali płyty (różnej technologii i z różnymi systemami ogrzewania) to właśnie je dostajesz. Myślę, że poznanie argumentów "przeciw" daje podobny zasób wiedzy. Weź też pod uwagę, że w naturze ludzkiej leży coś takiego jak reguła konsekwencji. Oznacza to (w skrócie, po szczegóły odsyłam do Cialdiniego), że większość ludzi będzie trwała przy dokonanym wyborze, nawet jeżeli czas pokaże, że się pomylili.

Jeżeli Ci zależy wyłącznie na tym, aby się utwierdzić w wyborze, którego już dokonałeś, to obawiam się, że tutaj go nie potwierdzisz. No chyba, że chodzi o to, by w postach jak najczęściej pojawiła się nazwa na L - co oznacza wyższą pozycję w wynikach wyszukiwania... (aczkolwiek biorę pod uwagę, że mogę się mylić).

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem pewien, jak tylko przeczytałem tytuł, że pierwszy odezwie się Arturo, który oczywiście takiej płyty nie posiada, a i tak wie że jest do d..py.

Ja mam Legalett od 4 sezonów grzewczych i poza pierwszym (wilgoć technologiczna, brak sensownej wentylacji, nieszczelności itp) koszty za sezon zamykają się w kwocie 1 500 zł, a ostatnia zima 1 370 zł. Dom 120 m kw, ocieplenie ścian20 cm styropian "szary", brak poddasza użytkowego, na betonowym stropie 25 cm wełny, wentylacja mech z rekuperatorem, okna z pakietami 3 szybowymi).

Nie jestem naganiaczem L - co można sprawdzić po moich niemonotematycznych wpisach na forum.

Oprócz L mamy piecokominek od świetnego zduna z okolic Wągrowca, który wcale nie przegrzewa domku, a jest świetnym zabezpieczeniem na "bezprądzie".

Przez 4 zimy raz przepalił się przekaźnik - naprawa gwarancyjna w ciągu 3 dni - problemu nie było, bo dom ma 2 agregaty i drugi w tym czasie pracował. Poza tym temperatura spadła w tym czasie o 1,5 stopnia.

Jesteśmy z tego systemu zadowoleni, niewielki hałas wytwarzany przez wentylatory nam nie przeszkadza. Poza tym nie ma się nijak do hałasu np hydroforu, który u szwagra włącza się w nocy i budzi domowników.

Uprzedzam, ze nie dam się wciągnąć w polemnikę z Arturo i jemu podobnymi "znafcami" budownictwa po wybudowaniu 1 (słownie jednego) domu.

pozdrawiam,

Zbyszek

• 2 weeks później...

Domi-nikka, dziękuje za Twoje uwagi. To nie jest tak, że juz wiem. Nie chce mi sie cytować Twojego postu, do myśli z którymi się nie zgadzam. Owszem na L (żeby nie było, że ich reklamuję, ale jest tez firma co robi to samo i nazywa się na P) jestem dość mocno zdecydowany, ale to dlatego, że rozmawiałem z kilkoma osobami które mają taki system ( tak jak np. e_hogar) Gazu nie mam i nie będę miał. Firma na P robiła mi kalkulację na wodę i na powietrze. Wyszło, że gdybym miał gaz, to owszem tańszy jest system wodny. Natomiast przy braku gazu, powietrze. Między innymi dlatego, że w przyszłości gdybym chciał GWC to efektywniej będzie z tym systemem. Rozważam rózne systemy. Ostatnio rozmawiałem również z moim architektem o ogrzewaniu nadmuchowym z systemu wentylacji. I również mi odradził. Mogę w innym poście wyjaśnić dlaczego.

Co do arturo i im podobnych. To nie jest tak, że nie zamierzam słuchać osób co wybrały inny system. Tylko niech chwalą to co wybrały (w myśl zasady tej co opisałaś) a nie to o czym nie mają pojęcia. Niech przedstawią argumenty za swoim, ewentualnie argumenty przeciw. Ale nie na zasadzie nie bo to głupi system, tylko idioci go wybierają itp... Za takie argumenty to ja dziękuję. Niektórzy napiszą 1000 postów (bez różnicy o czym i ile jest w tym sensu i mądrości) a forum ogłasza ich jako OLIMP FORUM- oświecona góra rankingu- tylko na podstawie liczby postów. Osoby takie czytają ten swój opis i podniecają się jacy to oni są naj...

Pozdrawiam

Ps. Projekt domu juz na ukończeniu. Mam nadzieję, że za 2 tygodnie będzie gotowy.

Później walka o wybór materiałów, wykonawców. Z wiosną (oby przyszła jak najszybciej) startuję z budową :rolleyes:

A kto to?
Ten co tu kiedyś napisał, że styropian stosowany pod płytą Legalett zrobił się taki "zbity i twardy" czy podobnie. Oznacza to utratę części właściwości izolacyjnych. To efekt pełzania, którego najwyraźniej, jeżeli wierzyć PiotrowiO firma Legalett nie przewidziała.

Ten co tu kiedyś napisał, że styropian stosowany pod płytą Legalett zrobił się taki "zbity i twardy" czy podobnie. Oznacza to utratę części właściwości izolacyjnych. To efekt pełzania, którego najwyraźniej, jeżeli wierzyć PiotrowiO firma Legalett nie przewidziała.

A to prawda, czy nie?

Chyba wszystkie płyty mają jakieś izolacje? Czy się mylę?

A to prawda, czy nie?

Chyba wszystkie płyty mają jakieś izolacje? Czy się mylę?

Po przekroczeniu progu tzw dopuszczalnego naprężenia długotrwałego EPS będzie sobie siadał, siadał, siadał. Powoli lecz nieustannie. Najprawdopodobniej PiotrO opisał taki proces pod płytą Legalett. Nie wszystkie płyty maja izolację pod spodem.

dokladnie, jak wspomnial Perm bedzie siadal siadal i siadal i tracil swoje wlasciwosci izolacyjne. EPS niestety nie nadaje sie pod plyty fundamentowe wiec kupowanie takiego materialu pod plyte to niestety zly wybor. Tego sie nie da wymienic

Dziwi mnie tylko ze firma L dalej to stosuje

No ok. To co powinno sie stosować wg was? Czy moze nic nie trzeba?

No ok. To co powinno sie stosować wg was? Czy moze nic nie trzeba?

Wypadałoby coś dać, choć straty do gruntu, przy opaskach są na akceptowalnym dla zwykłego domu poziomie. Dom energooszczędny musi jednak izolację od gruntu mieć. Zgodnie z normą U podłogi na gruncie lub płyty nie może być większe niż 0,3 Wm2K. Bez izolacji nieosiągalne. Stwierdzenie, że tylko XPS może wywołać dyskusję. :) Moim zdaniem powinno się stosować materiał którego producent wśród zastosowań wymienia płytę fundamentową (wbrew pozorom nie jest to to samo co podkład pod silnie obciążoną powierzchnię typu parking). Praktycznie większość typów XPS (choć nie wszystkie). Może być jeszcze granulat szkła piankowego (wg mnie najlepszy, choć wychodzi najdrożej). Keramzyt w granulacie jest kompletnie nieopłacalny, przy najgorszych właściwościach. Trzeba tez wspomnieć o pianobetonie choć nie wiem czy znajdziesz wykonawcę. Mało popularny ze względu na cenę i właściwości.

Edytowane przez perm

Wypadałoby coś dać, choć straty do gruntu, przy opaskach są na akceptowalnym dla zwykłego domu poziomie. Dom energooszczędny musi jednak izolację od gruntu mieć. Zgodnie z normą U podłogi na gruncie lub płyty nie może być większe niż 0,3 Wm2K. Bez izolacji nieosiągalne. Stwierdzenie, że tylko XPS może wywołać dyskusję. :) Moim zdaniem powinno się stosować materiał którego producent wśród zastosowań wymienia płytę fundamentową (wbrew pozorom nie jest to to samo co podkład pod silnie obciążoną powierzchnię typu parking). Praktycznie większość typów XPS (choć nie wszystkie). Może być jeszcze granulat szkła piankowego (wg mnie najlepszy, choć wychodzi najdrożej). Keramzyt w granulacie jest kompletnie nieopłacalny, przy najgorszych właściwościach. Trzeba tez wspomnieć o pianobetonie choć nie wiem czy znajdziesz wykonawcę. Mało popularny ze względu na cenę i właściwości.

PERM!

A co TY DAŁEŚ?

nie pisz mi co można by dać. Bo można by dać pewnie np. pliki 100$ ułożone na jodełkę lub zakładkę na grubość 35 cm lub coś innego równie absurdalnego. Skoro wiesz, to napisz mi. Nawet jeżeli ty popełniłeś błąd przy budowie własnego domu i tego nie zastosowałeś ustrzeż innych. Ja jestem na początku drogi (budowy) więc każde MĄDRE rady przyjmuję z otwartymi ręcami. (podobno, po to jest to forum???)

Trochę sarkastycznie piszę ale słuchając ciebie trudno oprzeć się takiej chęci. Krytykujesz wszystkie rozwiązania nie proponujesz nic swojego. Czy może, tak jak piszesz. Masz działkę. No... mam działkę. A dom. sie wybuduje. Na razie zbieram wiedzę. (tzn. dzielę się nią)

Ps. tak zajrzałem sobie na twój profil. Założony w 2009 roku. Jesteś na etapie formalności, przygotowuję się do budowy.. No to współczuję, tyle problemów z nimi w Szczecinie. Straszne. jak ten kraj ma się rozwijać, jak tyle problemów czyha na inwestorów. Przez 5 lat nie udało się załatwić formalności. Całe szczęście,ze mieszkam w Warszawie. Tutaj w 2 miesiące mam szansę wszystko załatwić. Już czekam tylko na pozwolenie na budowę.

Ale szczęściarz ze mnie.

Ale tak w sumie, to w zasadzie niezłą taktykę stosujesz. Ceny różnych technologi spadają, wiedza o nich powiększa się i łatwiej wybrać, Co prawda budowa opóźnia się, ale zdobywasz cenne doświadczenie. No, i dzielisz się nim z innymi. A ile wdzięczności jest za to. Co prawda, nie wszyscy to doceniają i potrafią się czepiać. Ale to nic. Ważne aby sie dzielic wszystkim co sie wie. A że nie zawsze wiem czym się dzielisz to juz inna sprawa.

Ale nie przejmuj się, idzie wiosna. Zajmę się swoją budową i nie będę miał czasu się czepiać twoich rad.

Pozdrawiam

co Cię boli? legallet to chyba droga impreza, szczególnie jak weźmie się pod uwagę że jest na EPS. można taniej i lepiej zrobić płytę fundamentową
Reklama i tyle. Trzeba o sobie przypomnieć.

Cytat ze strony Legalett, płyta typu Slab:

• Izolacja termiczna: twarde płyty styropianowe EPS 100 (FS 20) ułożone bezpośrednio na podłożu (gr. izolacji wg projektu, standardowo od 20 cm).

"Twardy" EPS 100. Bez komentarza.

Edytowane przez perm

A czy również pod płytę? Bo ja zamierzam mieć płytę. I to to nie ma takich problemów, że się ściska...?

Chyba za szybko załatwiłeś te formalności związane z budową, bo nie starczyło czasu, żeby sie troche doedukować.

Jest tu wątek "Płyta fundamentowa", parę wieczorów i bedziesz wiedzial, dlaczego L....t to gorszy wybór.

Wrobcio, mysle ze troche zbytnio sie bulwersujesz. Perm to szanowany na tym forum member ktory wiedze jdenak posiada zwlaszcza w temacie izlolacji plyt. Anyway jesli chcesz wiedziec co dac pod plyte to XPS chyba najlepiej sie do tego nadaje, szklo piankowe jest swietne ale drogie niestety.

Niektorzy tak jak ja nie dali zadnej izolacji bo defakto nie starczy Ci zycia aby ta sie zwrocila. Wydawanie kasy na EPS jest natomiast wyrzuceniem kasy w bloto bo raz straci swoje wlasciowsi a dwa nigdy sie nie zwroci

Wiesz, może i tak. Może on i jest szanowany. Nie wiem. Wiem jedno. Przeczytałem w różnych wątkach jego wypowiedzi i w zasadzie we wszystkich wszystko jest źle co ktoś robi. Ja prosiłem jasno użytkowników, praktyków o opinię o tym systemie fundamentu pod dom który zamierzam wybudować, aby powiedzieli czy są teraz po wybudowaniu zadowoleni czy nie są zadowoleni. Zdaję sobie sprawę, że będą to opinie subiektywne. Ale o takie mi chodzi. Wiem również, że każda sroczka swój ogonek chwali. Jednak oczekuje tego od osób które mają takowe doświadczenie. Niestety, ciężko dowiedzieć się czegoś nawet subiektywnego. Jak jeszcze słyszę opowieści różnej treści od osób które nie mają zupełnie w tym temacie żadnego doświadczenia. to ...

No właśnie. I dodatkowo wmawia mi się, że promuję jaką tam firmę. Na logikę, pomyślał by cep, gdybym był z tej firmy to jednak zamiast siać wątpliwości i dopytywać się ciągle czy warto i czy na pewno, czy może, a może, a gdyby, a co to znaczy itd, to to jest anty reklama firmy a nie zachęta do korzystania z ich rozwiązania. Niestety.

Co do różnych naj... rozwiązań. Wiesz zapewne jak to jest. Reklamują ci super lodówkę z A++++++ i kosztuje ona 100k. a z A+ 1k i co wybierzesz? Jak wiesz, że i tak nigdy nie zwróci się koszt tej z ilos tam A plusami za tę cenę. Tak i z budową domu. Tylko, że tutaj koszty są jeszcze większe. Prawda?

Pozdrawiam