Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy to miłość

hmmm....

i tak i nie ;)

mi się widzi system - bo poza "piecykiem" to co może sie zepsuć...

raczej nic... inne rozwiązania raczej awaryjne....

ale to nie o to chodzi....

wydaje mi się że jaki by nie był system to dużo ma tu do powiedzenia

z czego budujemy

jakie izolacje

jakie okna

jakie drzwi

czy to jest robione dokładnie

czy jest rekuperator... jaki rekuperator...

i wiele innych....

na forach widac zadowolenie i nie - .... czy nie za mało izolacji ??? na całości...

okna czasami jak widać inwestor ładuje ile wlezie na "hektary" bo ładnie wygląda.... i dwie szyby...

okucia co pękają - uszczelki do kitu i itp....

wiele jest wyrzeczeń na tle ciepłego domu.....

zapewne jakbym dał węże w płytę i wodę podgrzewał jakimś tam piecykiem (eko-groszek) tez było by tanio i ciepło

no ale byłby piec, komin i itp... ;)

....

co mogę to moge zeskanować...

a co do osiadania, pełzania i niszczenia....

nie ma rozwiązania bez wad....

jak potrzeba

to

domy przestawiają.... całe.... o metry....

;) - nie widzę problemu kiedyś go "pod lewarować.... i wymienić mu styropian ;)

żarty żartami....

ale dokładność w wykonaniu izolacji jest ogromna... okna, drzwi ..... mostki - mostki i inne elementy.

czytając fora... inwestor prowadzony za rękę sprzedawcą legalettu czy też innych firm powinien MOCNO

uświadomić - że nie tylko system grzewczy ale i w ramie w ramie z nim reszta domu.... JEST WAŻNA

a tu tego BRAK u każdego :( .... cos tam jest w dokumentacji .... że minimum

ale jak inwestora nie uświadomisz to lipa - buduje ŁADNIE a nie CIEPŁO.... ;)... musi byc równowaga ;)

nie kuchnia piekna

nie okleina na oknach

nie farba na ścianie(kolor)

nie inne bzdety florety....

tylko izolacja i wykonanie - okna i drzwi z niskimi współczynnikami itd....

ok. perm

zaglądnę do dokumentacji co dali bo już nie pamiętam....

i napiszę a nawet scana mogę dać..

Fajnie byłoby. Myślę też, że dla wielu Legalett zainteresowanych a pewnie jest takich sporo mimo stosunkowo wysokiej ceny byłaby to istotna informacja. Nie mogę się doprosić tego od 5 lat. Na stronie Legalett piszą tylko, że "jest odpowiedniej jakości" czy jakos tak. Kiedys zamieszczona była na ich stronie gwarancja, teraz chyba gdzieś znikła. Czemu o tym piszę; gwarancja jest udzielana na płytę a styropian jest częścią podbudowy a nie płyty. Nikt moich wątpliwości nie wyjaśnił. Wg tej gwarancji, która była kiedyś na stronie Legalett zamieszczona ewentualne problemy ze styropianem nie podpadają pod gwarancję. Zgniecie się, trudno, Legalett umywa ręce. Piszę o gwarancji którą kiedyś na stronie zamieścili. Być może jest inaczej ale, jak już pisałem nikt moich wątpliwości wyjaśnić nie raczył. PiotrO zamiast odpowiedzieć pisze o trollowaniu i podobnych co rodzi podejrzenia, że to próba uniknięcia odpowiedzi. Jeżeli możesz pokaż te dokumenty w których jest coś o styropianie. Może to wyjaśni wątpliwości.

Porobiłem fotki telefonem zrobię lekką korektę (jutro) i udostępnię co ja mam....

co do gwarancji to jest na 30 lat pisemna.... to też mam

co do styropianu to eps jest 200 i inne ;).....

co do dokumentów lekko zakryje by nie biło że sprzedaje info tajne przez poufne TOP SECRET czy jakos tak ;).

:) Zrobisz więcej dla Legalett niż PiotrO przez 11 lat.

Dzięki Marcin.

EPS 80, dopuszczalne obciążenie użytkowe - 2400 kg/m2

EPS 200, dopuszczalne obciążenie użytkowe - 6000 kg/m2

Daję linki do Knaufa, bo oni te wartości podają.

Austrotherm EPS 200 ma już tylko 4000 kg/m2

Inni producenci w ogóle pomijają ten parametr, decydujący przy zastosowaniu EPS jako element konstrukcyjny. Może to świadczyć tylko o jednym, ich wyroby nie mogą być stosowane w aplikacjach w których stabilność wymiarowa pod naciskiem ma znaczenie dla konstrukcji budynku.

Edytowane przez perm

ok... to czemu dom stoi ???

i dźwiga ciężar...

zapewne nie miały

czyli teoretycznie moj dom musiał by ważyć blisko 450 ton eps 200 (6000/m2)

????

czy tez eps 80 (2400/m2) to 180 ton jako całośc ????

heh ciekawe ile wazy taki dom jaki ja posiadam

posiadam 75m2.... samej cegły było około 30 palet (kazda okolo 900kilo)

dla wszystkich materiałów z czego składa sie dom to pewnie

coś około 100-200 ton moze max całość....

dachówka, szkielet dachu, odeskowanie, tynki, okna i itp...

Edytowane przez qmarcinq

ok... to czemu dom stoi ???

i dźwiga ciężar...

zapewne nie miały

czyli teoretycznie moj dom musiał by ważyć blisko 450 ton eps 200 (6000/m2)

????

czy tez eps 80 (2400/m2) to 180 ton jako całośc ????

heh ciekawe ile wazy taki dom jaki ja posiadam

posiadam 75m2.... samej cegły było około 30 palet (kazda okolo 900kilo)

dla wszystkich materiałów z czego składa sie dom to pewnie

coś około 100-200 ton moze max całość....

dachówka, szkielet dachu, odeskowanie, tynki, okna i itp...

To jest właśnie zadanie dla konstruktora. Robi się wykres numeryczny naprężeń pod płytą i wiadomo gdzie i jakiego styropianu użyć. Problem w tym, że nawet z płytą jako fundamentem naprężenia są różne w różnych miejscach. Pytanie ile masz tego EPS 80 a ile EPS 200 i gdzie. Takie rozwiązanie (połączenie EPS o różnej wytrzymałości) oznacza, że niektóre miejsca będą dużo bardziej obciążone. Te 6 t/m2 może zostać przekroczone. Dobrze byłoby byś zobaczył jak wyglądają obliczenia naprężeń pod twoim domem. Konstruktor musiał takie obliczenia przeprowadzić.

O naprężeniach ... poszukam... dam znać co mam...

i tylko to posiadam :

[ATTACH=CONFIG]297688[/ATTACH]

reszta w archiwum... ;) .....

W ostatnim zdaniu pisze że naciski na grunt wynoszą od 10 do 50kPa.

Producent podaje że styropian Eps 200 który podałeś ma dopuszczalne obciążenie długotrwałe 60kPa czyli teoretycznie ok. Jednak zaglądając do normy (PN-EN 13163) na którą się powołują pisze:

"Wyroby z EPS, spełniające wymagania podane w Tablicy C.1, przez ekstrapolację po 50 latach wykazują 2 % lub mniejsze odkształcenie pełzania przy ściskaniu, gdy są poddane stałemu naprężeniu ściskającemu 0,30xsigma10.

UWAGA Patrz [10]."

Patrzymy w bibliografii co kryje się pod [10]- Struik, L. C. E., Physical aging in amorphous polymers and other materials, Elsevier Scientific Publishing Company, 1978.

Czyli wychodzi na to że nie prowadzili żadnych badań jak styropian zachowuje się przy obciążeniu długotrwałym tylko wykorzystali zapisy normowe przy wyznaczeniu dopuszczalnego obciążenia długotrwałego.

W ostatnim zdaniu pisze że naciski na grunt wynoszą od 10 do 50kPa.

Producent podaje że styropian Eps 200 który podałeś ma dopuszczalne obciążenie długotrwałe 60kPa czyli teoretycznie ok. Jednak zaglądając do normy (PN-EN 13163) na którą się powołują pisze:

"Wyroby z EPS, spełniające wymagania podane w Tablicy C.1, przez ekstrapolację po 50 latach wykazują 2 % lub mniejsze odkształcenie pełzania przy ściskaniu, gdy są poddane stałemu naprężeniu ściskającemu 0,30xsigma10.

UWAGA Patrz [10]."

Patrzymy w bibliografii co kryje się pod [10]- Struik, L. C. E., Physical aging in amorphous polymers and other materials, Elsevier Scientific Publishing Company, 1978.

Czyli wychodzi na to że nie prowadzili żadnych badań jak styropian zachowuje się przy obciążeniu długotrwałym tylko wykorzystali zapisy normowe przy wyznaczeniu dopuszczalnego obciążenia długotrwałego.

Były prowadzone badania choć dosyć trudno je odszukać. W skrócie zaleca się dla EPS, niezależnie od producenta unikania naprężeń powodujących większą niż 2% zmianę wymiarów. Powyżej tej wartości zaczyna się pełzanie. Producenci określają ten parametr jako dopuszczalne obciążenie długotrwałe lub obciążenie użytkowe tak jak w przypadku Knausa. Większość producentów jednak tego parametru nie zamieszcza.

Przecież płyta nie rozkłada naprężeń na gruncie równomiernie i to na dodatek tak wiotka jak 25cm. Najpewniej pod ścianami/słupami jest 50kPa a w środku pomieszczeń 10kPa.
To jest zbrojona płyta fundamentowa. Zbrojenie ma właśnie na celu rozłożenie naprężeń na powierzchnię całej płyty. Jeżeli występują takie różnice (10 - 50 kPa) dokłada się zbrojenie.

To jest zbrojona płyta fundamentowa. Zbrojenie ma właśnie na celu rozłożenie naprężeń na powierzchnię całej płyty. Jeżeli występują takie różnice (10 - 50 kPa) dokłada się zbrojenie.

Chcesz przy rozstawie ścian powiedzmy 6m rozłożyć płytą gr. 25cm naprężenia równomiernie pod całą powierzchnią?

Były prowadzone badania choć dosyć trudno je odszukać. W skrócie zaleca się dla EPS, niezależnie od producenta unikania naprężeń powodujących większą niż 2% zmianę wymiarów. Powyżej tej wartości zaczyna się pełzanie. Producenci określają ten parametr jako dopuszczalne obciążenie długotrwałe lub obciążenie użytkowe tak jak w przypadku Knausa. Większość producentów jednak tego parametru nie zamieszcza.

Jeżeli Knauf ich nie robił to znaczy że ich materiał nie ma takich badań i dlatego wyznaczają naprężenie przy 2% odkształceniu na podstawie zapisów normy