Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli Knauf ich nie robił to znaczy że ich materiał nie ma takich badań i dlatego wyznaczają naprężenie przy 2% odkształceniu na podstawie zapisów normy
Może robił, może nie. Można jednak przyjąć, że ich EPS zachowuje się zgodnie z normą. Knauf choć podaje ten parametr. Można też przypuszczać, że produkowany przez nich styro ma powtarzalne i deklarowane właściwości. Jak to wygląda u tanich producentów można się tylko domyślać. Tu akurat nie o to chodzi. EPS nie jest materiałem przewidywanym przez producentów pod płytę fundamentową. Każdy z nich zapytany stwierdzi, że do takich aplikacji powinien być stosowany XPS. W Niemczech pod domy szkieletowe i nigdzie więcej dopuszcza się EPS ale hydrofobowy. U nas tanio znaczy dobrze.

Może robił, może nie. Można jednak przyjąć, że ich EPS zachowuje się zgodnie z normą. Knauf choć podaje ten parametr. Można też przypuszczać, że produkowany przez nich styro ma powtarzalne i deklarowane właściwości. Jak to wygląda u tanich producentów można się tylko domyślać. Tu akurat nie o to chodzi. EPS nie jest materiałem przewidywanym przez producentów pod płytę fundamentową. Każdy z nich zapytany stwierdzi, że do takich aplikacji powinien być stosowany XPS. W Niemczech pod domy szkieletowe i nigdzie więcej dopuszcza się EPS ale hydrofobowy. U nas tanio znaczy dobrze.

Wcale nie twierdze że zapisy normowe są złe, jest norma można z niej korzystać.

Jednak przy stosowaniu takiego materiału do przenoszenia obciążeń lepiej być ostrożnym.

Wcale nie twierdze że zapisy normowe są złe, jest norma można z niej korzystać.

Jednak przy stosowaniu takiego materiału do przenoszenia obciążeń lepiej być ostrożnym.

Jeszcze raz. EPS pod dom murowany to ryzyko. Jest bardzo prawdopodobne, że w niektórych miejscach dopuszczalne dla niego obciążenie długotrwałe zostanie przekroczone.

Jeszcze raz. EPS pod dom murowany to ryzyko. Jest bardzo prawdopodobne, że w niektórych miejscach dopuszczalne dla niego obciążenie długotrwałe zostanie przekroczone.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem...

"Jednak przy stosowaniu takiego materiału do przenoszenia obciążeń lepiej być ostrożnym."

Czyli w skrócie - ja bym sie jednak nie odważył.

http://img542.imageshack.us/img542/3165/wg3e.jpg

To z wątku Płyta Fundamentowa z roku 2013

Do zera nie schodzi nigdzie. Jedyne miejsce gdzie z czystym sumieniem można zastosować EPS 80 to obszary oznaczone 7. Cały obwód budynku to miejsce gdzie EPS 200 będzie za słaby.

To mały dom bez ścian nośnych w środku. Ze ścianą nośna ten rozkład byłby inny.

Edytowane przez perm

Do zera nie schodzi nigdzie. Jedyne miejsce gdzie z czystym sumieniem można zastosować EPS 80 to obszary oznaczone 7. Cały obwód budynku to miejsce gdzie EPS 200 będzie za słaby.

To mały dom bez ścian nośnych w środku. Ze ścianą nośna ten rozkład byłby inny.

Była jeszcze inna gdzie schodziło do kilku kPa, do równego zera nie zejdzie nigdy bo zawsze pojawia się odpór gruntu od obc. użytkowego na płycie + ciężar płyty i warstw wykończeniowych.

W tym przypadku EPS200 i 80 tak jak piszesz.

Generalnie płyta cienka więc różnica naprężeń będzie znaczna i nic z tym nie da się zrobić, czy będzie ściana nośna w środku czy nie rozpiętości płyty będą koło 4-7m

• 1 month później...

Siema,

nie bylo mnie tu juz szmat czasu ale widze ze stary Troll Perm nadal dziala i nieprzerwanie od lat pisze te same bzdury :p Mam nadzieje ze chociaz mu za to placa:lol2:

Mam juz plyte 7 lat na EPS100 co sie mialo zgniesc to sie zgniotlo. Sytem dziala bez zarzutu, w domu cieplo zurzycie gazu nie rosnie.

pozdro

Browar

Siema,

nie bylo mnie tu juz szmat czasu ale widze ze stary Troll Perm nadal dziala i nieprzerwanie od lat pisze te same bzdury :p Mam nadzieje ze chociaz mu za to placa:lol2:

Mam juz plyte 7 lat na EPS100 co sie mialo zgniesc to sie zgniotlo. Sytem dziala bez zarzutu, w domu cieplo zurzycie gazu nie rosnie.

pozdro

Browar

Chcesz napisać jaki to masz stwardniały EPS 100 pod płytą? Nie musisz, wszyscy już wiedzą, że to g...o. Niewiele pewnie zostało z jego właściwości izolacyjnych. Gratuluję wyboru. Nikt już tego raczej nie kupi i do Legalett, dzięki PiotrowiO pewnie wszyscy czytający podejdą z dużą rezerwą. Możesz tu kupkę zrobić ale tego co PiotrO nieświadomie popsuł nie naprawisz. Ilu klientów dzięki niemu z Legalett zrezygnowało pewnie trudno policzyć.

Znowu wysłali tu jakiegoś handlarzynę by bronił Legalett.

Przypomnijmy zatem co o EPS pod płytą Legalett napisał inny zaciekły obrońca tego wspaniałego systemu:

Dobre sobie http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile.gif Znam przypadki, gdy ktoś po kilku latach potrzebował przewiercić się przez beton i styropian L. Kiedy doszedł do styropianiu ku swojemu zdziwieniu zauważył, że jest on pod ciężarem betonu mocno sprasowany i znacznie twardszy niż pierwotnie wolno leżący po zakupie. Ale to chyba wszyscy rozumiemy.
Chce ktoś sprasowaną izolację pod swoim domem? Edytowane przez perm