Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No widzisz Browar - zadzwoniłeś i dostałeś informacje z pierwszej ręki. Dzięki temu co napisałeś i ja się nowych rzeczy dowiedziałem. Twoje zdrowie! :D

Zachęcam do tego wszystkich, bo po co snuć przypuszczenia.

Dlatego Zakreconą tez odsyłam do p. Wojtka z Legalett, bo takich doświadczeń nie mam. Agregaty elektryczne działają u mnie OK, a rachunek mam w tym roku średnio 330 zł/miesiąc (ceny energii poszły trochę w górę).

Powodzenia, pozdrawiam

Piotr

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do użytkowników agregatów elektrycznych jakie macie zaprojektówane bezpieczniki gówne i jaką moc przyłacza elektrycznego.

Ja mam wstępnie wycenione 2 agregaty po 5 KW przy powierzchni użytkowej 136m (parterówka). Zakładzie Energetycznym powiedzieli mi, że musi być główny bezpiecznik 40Am i przyłacze minimum 22KW.

Proszę też o kontakt do osób użytkujących Legalett elektryczny mam kilka pytań i będę wdzięczny za pomoc w podjęciu decyzji czy wchodzić w ten temat czy raczej kombinować coś innego.

Dodam, że na działce nie ma gazu i nie bedzie... A butli też nie chcę widzieć z gazem płynnym w ogródku. Sam jestem specjalisą od hydrauliki i nowoczesnych systemów instalacji grzewczych, kanalizacyjnych i solarnych. Jednak wszytskie inne pozostałe potrzebują ciągłej obsługi lub kaszty są jeszcze wyższe od Legalettu. :-?

Czekam na informacje i pytania. Pozdrawiam

Mariusz D. [email protected]

khm... a ja mam miec 3 agregaty po 4 KW a przyłącze będzie miało 15 KW, bezpiecznik na 25A :-?

Dziękuję za odpowiedź.

Dziś dzwoniłem też do biura Legalett niestety nie było p. Wojtka (jest na urlopie--a urlop rzecz święta!) i nie mam odpowiedzi. Muszę poczekać na odpowiedź do poniedziałku i bedzie jasne ile tak naprawde musi mieć przyłącze energetyczne. Coś czuję, że w rejonie energetycznym troche przesadzili z tym zabezpieczeniem 40A. Skoro agregaty mają zabezpieczenie 10A. :-?

Pozdrawiam. Mariusz

Witam wszystkich - uzytkownikow i nie tylko

Moje zainteresowanie legaleteem zaczęło się ok. pół roku temu, kiedy to

postanowilśmy "BUDOWAĆ DOM". Zacząłem wtedy szukac w necie różnych nowinek i znalazłem Legalett. Od początku wygladało to nieźle, zimnym prysznicem tak jak dla wielu byla wstępna wycena z Legalettu :roll:

Po analizie wielu za i przeciw doszliśmy z żoną do wniosku że może jednak

Legalett, lecz raczej z własną ekipą - Legalett niezbyt chętnie, ale może sprzedac również samą instalację ( oczywiście z projektem wykonania) i wtedy szok cenowy jest juz sporo mniejszy :D

Na dzien dzisiejszy mamy juz dzialke i zaczynamy projektowanie domu.

Bedzie to parterowka bez piwnic i poddasza, a wiec w sam raz na Legalett

OK. Tyle szerokiego wstepu

Teraz mam kilka pytań:

1. Z checia poznam uzytkowników Legalettu gdzes na trasie z Mazur na Warszawe. Na świeta bede w Warszawie i bede bardzo wdzieczny za jakies pol godz rozmowy w 4 oczy ( :o :o ) z użytkownikami Legalettu.

2. Legalett to plyta - i co dalej ? Tzn ściany - jaki system ? Jedno, dwu czy trójwarstwowy. Przy trzech warstwach zaczynaja sie "schody" , bo jak postawic sciane z klinkieru na legalettowym obrzezu ze styropianu?

Architekt podpowiedzial ze rozwiazaniem mogloby byc jednowarstwowy Ytong i naklejane płytki klinkierowe - co wy na to?.

3. Co jest z wilgocia dostajacą sie do płyty latem kiedy nie jest ona ogrzewana?

Legalett nie przewiduje zadnej izolacji. Czy w tym czaseie w kanalach legalettu nie zalegna sie zadne grzyby, pasożyty tak jak ma to miejsce np w klimatyzacji?

4. Jak jest z rozszerzalnoscia cieplna plyty, czy nie pojawiaja sie jakies pekniecia na styku za scianami, ktore stoja bezposrednia na plycie ?

no dobra to na razie moze dosyc, poczekam na odzew z Waszej stony

Dziękuję za odpowiedź.

Dziś dzwoniłem też do biura Legalett niestety nie było p. Wojtka (jest na urlopie--a urlop rzecz święta!) i nie mam odpowiedzi. Muszę poczekać na odpowiedź do poniedziałku i bedzie jasne ile tak naprawde musi mieć przyłącze energetyczne. Coś czuję, że w rejonie energetycznym troche przesadzili z tym zabezpieczeniem 40A. Skoro agregaty mają zabezpieczenie 10A. :-?

Pozdrawiam. Mariusz

Z tego co zrozumiałem to 40A to zabezieczenie głowne a wtedy zależy od wszystkich odbiorów a nie tylko legalettu.

Zdaje się, że jak rozmawiałeś z zakładem energetycznym to zaproponowali ci zapotrzebowanie mocy 22kW i na podstawie swoich wewn. tabel doboru wyszło im, że zabezpieczenie głowne będzie 40A (chyba jednak troche duże zabezpieczenie jak na 22 kW).

Chodzi mi o to, że legalett to jedno a zabezpieczenie głowne to drugie.

polecam wątek

http://forum.muratordom.pl/prawie-wszystko-o-szeroko-rozumianej-elektryce,t53890-1260.htm?sid=d5a650a3231c9333e0e3d2450d6e968c

Witam wszystkich - uzytkownikow i nie tylko

Moje zainteresowanie legaleteem zaczęło się ok. pół roku temu, kiedy to

postanowilśmy "BUDOWAĆ DOM". Zacząłem wtedy szukac w necie różnych nowinek i znalazłem Legalett. Od początku wygladało to nieźle, zimnym prysznicem tak jak dla wielu byla wstępna wycena z Legalettu :roll:

Legalett, lecz raczej z własną ekipą - Legalett niezbyt chętnie, ale może sprzedac również samą instalację ( oczywiście z projektem wykonania) i wtedy szok cenowy jest juz sporo mniejszy :D

Teraz mam kilka pytań:

1. Z checia poznam uzytkowników Legalettu gdzes na trasie z Mazur na Warszawe. Na świeta bede w Warszawie i bede bardzo wdzieczny za jakies pol godz rozmowy w 4 oczy ( :o :o ) z użytkownikami Legalettu.

2. Legalett to plyta - i co dalej ? Tzn ściany - jaki system ? Jedno, dwu czy trójwarstwowy. Przy trzech warstwach zaczynaja sie "schody" , bo jak postawic sciane z klinkieru na legalettowym obrzezu ze styropianu?

Architekt podpowiedzial ze rozwiazaniem mogloby byc jednowarstwowy Ytong i naklejane płytki klinkierowe - co wy na to?.

3. Co jest z wilgocia dostajacą sie do płyty latem kiedy nie jest ona ogrzewana?

Legalett nie przewiduje zadnej izolacji. Czy w tym czaseie w kanalach legalettu nie zalegna sie zadne grzyby, pasożyty tak jak ma to miejsce np w klimatyzacji?

4. Jak jest z rozszerzalnoscia cieplna plyty, czy nie pojawiaja sie jakies pekniecia na styku za scianami, ktore stoja bezposrednia na plycie ?

no dobra to na razie moze dosyc, poczekam na odzew z Waszej stony

Waldku,

jak będzie wyglądało to indywidualne założenie legalettu. Będziecie sami to robić czy macie jakiegoś magika? Ile wychodzi za metr2 samego materiału?

Proszę o informację - bo cena mne tez troszeczkę przeraża :-?

pozdrawiam

witam,

czy jest w Polsce jakaś firma, która jest alternatywą dla Legalettu?

pilnie takiej poszukuję

Na niemieckich stronach znalazłam multum firm które się takimi fundamentami zajmują (zamiast powietrza płynie woda w rurach) a w Polsce nikogo nie mogę znaleźć :(

Prosze sobie wyobrazić, że oferta niemieckiej firmy (zakres porównywalny), która tu przyjedzie i zamontuje fundament jest taka sama jak legalettu!

Niezły monopolik :-?

witam,

pilnie takiej poszukuję

Na niemieckich stronach znalazłam multum firm które się takimi fundamentami zajmują (zamiast powietrza płynie woda w rurach) a w Polsce nikogo nie mogę znaleźć :(

Prosze sobie wyobrazić, że oferta niemieckiej firmy (zakres porównywalny), która tu przyjedzie i zamontuje fundament jest taka sama jak legalettu!

Poszukujesz firmy, która założy Ci system legalettu czy jakiejs podobnej technologii?

witam,

pilnie takiej poszukuję

Poszukujesz firmy, która założy Ci system legalettu czy jakiejs podobnej technologii?

Podobnej technologii. :-?

W Polsce znajdziesz równiez mnóstwo firm, które założą Ci podłogówkę. Jak chcesz możesz mieć to wodną.

Legalett to trochę coś innego bo wlasnie masz powietrze zamiast wody.

No i głebiej bo w fundamencie.

To jedna z zalet.

Jeśli chcesz natomiast taniej to spróbuj nie bezpośrednio u legalett ale u firm, które ten system również zakładają.

W Polsce znajdziesz równiez mnóstwo firm, które założą Ci podłogówkę. Jak chcesz możesz mieć to wodną.

Legalett to trochę coś innego bo wlasnie masz powietrze zamiast wody.

No i głebiej bo w fundamencie.

To jedna z zalet.

Jeśli chcesz natomiast taniej to spróbuj nie bezpośrednio u legalett ale u firm, które ten system również zakładają.

Nie szukam podłogówki, poszukuję firmy która robi w Polsce fundament grzewczy z wodą. Ale takich chyba nie ma :-? bo nie mogę znaleźć.

To że są podłogówki to wiem ale nie w tym rzecz!

Dzięki za odpowiedź! :)

Do Oli "zakreconejelfy"

Na imie mam Zbyszek, a nie Waldek :) Co do "magika" to mysle, ze nie trzeba byc magikiem zeby wylac plyte Legalett. Jak wiadomo sa firmy, ktore to robia i nie slyszalem zeby uzywali magicznych przedmiotow :D

Oczywiscie Legalett proponuje takie firmy mowiac o trudnosciach w ulozeniu instalacji "na wlasna reke", ale majac porzadny rysunek techniczny i troche pojecia o jego czytaniu mozna to zrobic wlasnie samemu. Cena za jaka Legalett zrobi taki projekt + elementy do instalacji Legalett to ok 180 zl/m2

Jest to sporo mniej jak za kompletna plyte wraz z jej wykonaniem.

Oczywiscie ponosi sie w tym wypadku cale ryzyko, czy bedzie to dzialac prawidlowo czy nie. W tym miejscu nasuwa sie pytanie: Co zrobi Legalett jezeli wykonana przez nich plyta nie bedzie odpowiadac temu czego sie spodziewamy? Czy w ramach gwarancji wyleja druga? Hmm tylko jak sprawdzic dzialanie plyty bez reszty domu - a jak bedzie juz reszta stala to jak wylac druga plyte ? i tak mozna gdybac w nieskonczonosc. Reasumujac : mysle ze majac odpowiedni projekt z Legalettu poradze sobie z wykonaniem tej plyty " na wlasna reke". prawdopodbnie zajmie mi to nieco wiecej czasu niz ekipie z doswiadczeniem - lecz tydzien czy dwa w calym cyklu budowy domu nie zrobi mi zbyt wielkiej roznicy.

To tyle jesli chodzi o magie robienia plyty Legalett.

Niestey co do moich pytan nie dosytalem do dzis zadnych odpowiedzi,

czyzby nie bylo nikogo kto ma Legalett i bylby w stanie porozmawiac o nim w cztery oczy?

Nadal czekam na jakis odzew z Waszej strony.

PS. Mam znajomego, ktory zbudowal dom BEZ OGRZEWANIA. Bylem w nim - da sie tam mieszkac nawet zima - ale ma sporo wad, i dlatego takiego nie zbuduje, lecz to juz inny watek, a wiec na tym zakoncze.

Niestety w kwestii eksploatacji - jeszcze się nie podzielę doświadczeniami - jeszcze się buduję.

Od początku wygladało to nieźle, zimnym prysznicem tak jak dla wielu byla wstępna wycena z Legalettu :roll:

Ja też w pierwszym momencie się zapowietrzyłem, ale policzyłem ile będzie mnie kosztować tradycyjna metoda. Żeby miało sens trzeba policzyć elementy tradycyjne, które obejmuje Legalett, ale odrzucić części wspólne (np. prace ziemne, wymianę gruntu, itp)

Ja policzyłem wykonanie: fundamenty i ich izolację + instalacja ściekowa wew. budynku + instalacja co + grzejniki + kocioł + posadzki i ich izolację.

Wyszło mi że koszty (zależy jaką robociznę policzysz i jakie materiały) są porównywalne. Ale tutaj - dużo zależy też od projektu, więc sugeruję każdemu we własnym zakresie policzyć.

Niestety nie pomogę - nie ta część Polski.

Ja mam 2 warstwową (bloczki klinkierowe + ocieplenie) i nie było żadnego problemu. Projekt płyty dopasowują do ściany. Przez moment zastanawiałem się nad ścianą z prefabrykatów - i też nie było problemu.

Co do wilgoci - płyta leży na styropianie układanym "na zakładkę" (2 warstwy płyt przesuniętych względem siebie) więc jest to już stanowi dobrą izolację. Nie wiem do jakiej izolacji chcesz porównywać. Dodatkowo płyta jest wylewana na przepuszczalnym gruncie i założonym drenażem wokół budynku. Nie wiem skąd miałaby się wilgoć wziąć w samej płycie.

Co do grzybów - nie jestem mikologiem, ale chyba żeby grzyby się zalęgły to wilgoci sporo potrzeba.

Co do pasożytów - to szczerze mówiąc nie wiem jak miałyby tam wejść. Cały system jest zalany betonem (min 10 cm w każdą stronę), dodatkowo kanały powietrzne to szczelne rury (chyba że ktoś wierci dziury w podłodze ;) ) Jedyne miejsce - same centrale - ale te są też dobrze zabezpieczone (2 odrębne spasowane pokrywy z uszczelkami).

O tym się przekonam po pierwszej zimie ;)

A tu moje powody, czemu akurat ten system:

1. koszty budowy - porównywalne, a szybciej (całość ekipa zrobiła w tydzień)

2. nie ma grzejników (ani żonce, ani mi się nie podobają wiszące na ścianach "ozdobniki")

3. nie mam gazu, więc jako nośnik energii pozostał gaz lub olej (na zbiornik nie za bardzo mam miejsce), prąd lub paliwa stałe (drewno, węgiel itp). Właściwie został mi prąd (brak miejsca na składowanie paliwa - jaka jego forma by nie była) i do tego kryterium "bezobsługowości"

3. mogłem zrezygnować z kotłowni, co przy moim metrażu (95 m kw.) dało szanse na powiększenie innych pomieszczeń. Zostało jedynie mikro pomieszczenie gosp.

Niewiele tego, ale mam nadzieję, że ułatwi podjęcie decyzji - jakakolwiek by nie była - ważne żeby była własna :)

Zamierzam wybudować dom z poddaszem użytkowym i mam gaz ziemny przy działce. Zastanawiam się czy jest sens kombinowania z jakimiś systemami typu legalett i w czym jest on lepszy od zwykłej podłogówki. Przecież można zatopić kable grzejne w posadzce skoro większość wykorzystuje legalett ogrzewany prądem? Nikt nie pisze o szumie powietrza no i ogrzewanie poddasze nie jset oczywiste.

Dzięki za porady

Teraz mam kilka pytań:

Mamy plyte wykonana w zeszlym roku. Zimowala w stanie surowym zamknietym. Moge pokazac.

Jak chcesz kogos kto juz mieszka i grzeje plyta w Warszwie, to uderzaj do Miki31.

P{ozdr.

a.

• 3 weeks później...

Cieszę się, z tego, co napisał barzuc:

Ja też w pierwszym momencie się zapowietrzyłem, ale policzyłem ile będzie mnie kosztować tradycyjna metoda. Żeby miało sens trzeba policzyć elementy tradycyjne, które obejmuje Legalett, ale odrzucić części wspólne (np. prace ziemne, wymianę gruntu, itp)

Ja policzyłem wykonanie: fundamenty i ich izolację + instalacja ściekowa wew. budynku + instalacja co + grzejniki + kocioł + posadzki i ich izolację.

Wyszło mi że koszty (zależy jaką robociznę policzysz i jakie materiały) są porównywalne. Ale tutaj - dużo zależy też od projektu, więc sugeruję każdemu we własnym zakresie policzyć.

Też się zastanawiam jaka jest naprawdę różnica kosztów wykonania fundamentu tradycyjnego i w systemie Legalett. Koszty (450 PLN plus 7% VAT za metr kw. - cena z 8 kwietnia 2008) wydają się być bardzo wysokie. Jeśli jednak policzy się koszty metody tradycyjnej, to pewnie będzie niewielka różnica. Jak coś takiego zrobię, a pewnie to nastąpi, to napiszę tutaj o tym. Proszę też osoby, które już dokonały takiego porównania o dzielenie się spotrzeżeniami.

Za Legolett w moim przypadku przemawia również to, że mam dosyć mokrą działkę i boję się, że nawet bardzo radykalne metody izolacji przy fundamencie tradycyjnym mogą nie wystarczyć. A nie chciałbym mieć wilgoci.

Jeszcze jedno, czy ktoś z forumowiczów ma może także strop Legolett? Jak się to spisuje? Czy zużycie energii el. w tej sytuacji radykalnie wzrasta?

Planuję domek do 120 m z poddaszem użytkowym.

sorki za chaos w tym, co napisałem, ale jestem tu NOWY :oops: