Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie np. zaprojektowano dwa wpusty-kanały o długości 3,6m szerokości 24cm i głębokości 10cm pod okna niskoprogowe.

MCB

Rozumiem, że w kanały te będzie włożona izolacja, np. styropian, i na tym oparte okna?

Prawie przekonany

Kanały są w płycie. Nie jest przerwana ciągłość płyty. Dół kanału to 20cm betonu i pod spodem standardowe ocieplenie L. Wszystko odpowiednio zazbrojone. Okna (niskoprogowe, 360x245) opierać się będą na odpowiednich podkładkach wstawionych do kanału. Wolne miejsca zostaną zapiankowane.

______................._______________

..........\_________/

____.........................______________

.......\_____________/

- kropki wstawione zamiast spacji

Czy na styropian lub pod styropian stosowana była jakaś izolacja przeciwwilgociowa? Czy Styropian był zabezpieczany przeciw gryzoniom?

Nie.

Nie.

MCB

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

My w tym roku planujemy rozpocząć naszą inwestycję: wymarzony mały domek jednorodzinny z Legalettem. Kupiliśmy gotowy projekt domu i ze względów "wodnych" (nawet teraz na naszej działce jest mokro) zdecydowaliśmy się na płytę. Zrobiono już wstępną wycenę - niestety ponad 56 000, ale już się przekonaliśmy do tego rozwiązania.

Inwestycję planujemy rozpocząć w sierpniu - o ile zdążymy z pozwoleniem i kredytem.

Nasunęły mi się pytania. W wymaganiach od firmy napisano mi, że mam zapewnić prąd i wodę.

1. Ile kW tego prądu ma być, czy np. mogę "pożyczyć" prąd od sąsiada z "kontaktu"? Czy prąd jest potrzeby do jakiś maszyn o większej mocy?

2. Do czego potrzebna jest woda przy robieniu Legalettu? Czy wystarczy baniak z wodą? Czy raczej studnia głębinowa, czy np. "studnia" z wodą opadową? Bo nie mam co liczyć w tym roku na wodę z wodociągów :(

Pozdrawiam

miłośników Legalettu

Witam

My w tym roku planujemy rozpocząć naszą inwestycję: wymarzony mały domek jednorodzinny z Legalettem. Kupiliśmy gotowy projekt domu i ze względów "wodnych" (nawet teraz na naszej działce jest mokro) zdecydowaliśmy się na płytę. Zrobiono już wstępną wycenę - niestety ponad 56 000, ale już się przekonaliśmy do tego rozwiązania.

Inwestycję planujemy rozpocząć w sierpniu - o ile zdążymy z pozwoleniem i kredytem.

Nasunęły mi się pytania. W wymaganiach od firmy napisano mi, że mam zapewnić prąd i wodę.

1. Ile kW tego prądu ma być, czy np. mogę "pożyczyć" prąd od sąsiada z "kontaktu"? Czy prąd jest potrzeby do jakiś maszyn o większej mocy?

2. Do czego potrzebna jest woda przy robieniu Legalettu? Czy wystarczy baniak z wodą? Czy raczej studnia głębinowa, czy np. "studnia" z wodą opadową? Bo nie mam co liczyć w tym roku na wodę z wodociągów :(

Pozdrawiam

miłośników Legalettu

Prad moze byc od sasiada. O wode zapytam dzisiaj malza, ale raczej duzo jej nie trzeba bylo - ot na herbate dla robotnikow ;)

Mam do Was pytanie:

chce w sypialniach miec podlogi drewniane - jakie drewno stosowaliscie - deska, finish parkiet, deska barlinecka? Jak te podlogi sa kladzione - plywajace czy klejone do betonu? Czy taka podloga mocno pracuje?

Chodzi mi o drewno a nie panele.

Pewnie w tym watku juz bylo na ten temat, moze ktos mnie odesle do wczesniejszego postu albo napisze nowy na ten temat. Bardzo poprosze :)

Witam

Nasunęło mi się jeszcze 1 pytanie "techniczne". A mianowicie z praktycznego punktu widzenia kiedy najlepiej jest przywieźć na działkę podsypkę (żwir)? Przed przyjazdem ekipy z Legalettu przywieść kupę żwiru a potem ją "spychaczem" na każdą ubitej warstwę spychać, czy raczej w trakcie "roboty" dowozić żwir na bieżąco?

Dodam, że dom planujemy zrobić tak jakby na górce - tzn podsypać około 0,5m.

Pozdrawiam

Witam

Nasunęło mi się jeszcze 1 pytanie "techniczne". A mianowicie z praktycznego punktu widzenia kiedy najlepiej jest przywieźć na działkę podsypkę (żwir)? Przed przyjazdem ekipy z Legalettu przywieść kupę żwiru a potem ją "spychaczem" na każdą ubitej warstwę spychać, czy raczej w trakcie "roboty" dowozić żwir na bieżąco?

Dodam, że dom planujemy zrobić tak jakby na górce - tzn podsypać około 0,5m.

Pytanie czy masz na zwir miejsce...

U nas podsypka miala byc dowozona na biezaco, ale pan koparkowy wystawil nas do wiatru - przyjechaly raptem 3 wywrotki w ciagu calego dnia. W efekcie na gwalt szukalismy innego dostawcy, bardziej wydajnego, pierwszy koparkowy sie obrazil i na drugi dzien nie chcial przyslac umowionej koparki, potem przyslal, ale tylko na 1,5 godziny... itd. itp. Polecam zrobienie zapasu + jakas koparke w odwodzie. Jak to moze wygladac napisal jkrzyz w poscie z kwietnia-maja 2007.

Powodzenia :D

• 3 weeks później...
Witam wszystkich wiosennie i optymistycznie!

Widzę, ze jak co roku wiosna intensywność korespondencji wzrasta i to cieszy. Wczoraj zakończyła sie budowa Legalett w Łańcucie. Byłem tam pooglądałem, porozmawiałem z wykonawcą i jestem po wrażeniem.

Witam Piotrze, czy mógłbyś podać namiary na budowę w łańcucie, mam blisko chcialbym pogadać i zobaczyć na miejscu

Dzięki pozdrawiam

• 4 weeks później...

Kiedyś zastanawiałem się nad zastosowaniem tej technologii. Poprosiłem nawet kilka lat temu tytułową firmę o ofertę na wykonanie fundamentu grzewczego, jednak koszty mnie przeraziły.

W swoim domu rozważałem zastosowanie fundamentu płytowego jednak w końcu zastosowałem inne rozwiązanie. W tej chwili adaptuję projekt typowy na działkę o dosyć dużym spadku (ponad metr pomiędzy skrajnym narożnikami działki i po analizie przekonałem inwestora do fundamentu płytowego. Powinien być tańszy i szybszy w wykonaniu niż schodkowe ławy fundamentowe + wysokie ściany fundamentowe. Pod płytą fundamentową będzie podsypka żwirowa i ocieplenie ze styropianu, tak więc rozwiązanie bardzo zbliżone do Legaletta. Nie jestem jednak przekonany do ogrzewania powietrznego w fundamencie. Moim zdaniem lepsze efekty mozna uzyskać poprzez wodne ogrzewanie podłogowe położone bezpośrednio na płycie fundamentowej. Dlaczego tak ? Płyta fundamentowa zapewni dużą akumulacyjność ogrzewania zaś ogrzewanie podłogowe może być zasilane z różnych źródeł - od kotła elektrycznego poprzez pompę ciepła do kolektorów słonecznych. Dlaczego rurek ogrzewania podłogowego nie dać bezpośrednio w płycie fundamentowej ? Mimo wszystko obawiałbym się ich uszkodzenia.

hmmmm - sam napisales ze obawial bys dac rurki z woda w calej plycie. legalett daje cos mniej awaryjnego i mniej "zalewajacego" - kanaly z powietrzem. piszesz - rurki z woda lepsze, bo mozesz podpiac pompe ciepla, kocial itp itd... - a do legalettu nie? poczytaj o zastosowaniu wymiennikow ciepla w legalecie, czyli sorry ale lopatologicznie - przy agregatach: wiatraczek dmucha przez grzalke rozgrzana energia elektryczna, przy wymiennikach - wiatraczek dmucha w rurke z goraca woda - i tu juz Legalet zrownuje sie pod wzgledem "roznorodnosci zastosowan zrodla energii". Pozdrawiam.

Witajcie

Do tego o czym pisze 3City dodam jeszcze dla HenoK do przemyślenia pytanie o koszty. Czy Twój pomysł z podłogówką uwzględnia oprócz kosztów wykonania koszty eksploatacji? Legalett jest tańszy w eksploatacji od podłogówki (jeszcze tańszy, gdy zastosuje się połączenie go z kominkiem).

Zastanawiam się czy warto kombinować i robić coś nowego skoro jest już od lat sprawdzona technologia?

Jeśli jednak HenoK po wykonaniu i kilku latach eksploatacji będziesz bardzo zadowolony z tego rozwiązania, to proponuje opatentuj swój pomysł i napisz nam o tym tu na forum.

:D

Pozdrawiam serdecznie, powodzenia

hmmmm - sam napisales ze obawial bys dac rurki z woda w calej plycie. legalett daje cos mniej awaryjnego i mniej "zalewajacego" - kanaly z powietrzem. piszesz - rurki z woda lepsze, bo mozesz podpiac pompe ciepla, kocial itp itd... - a do legalettu nie? poczytaj o zastosowaniu wymiennikow ciepla w legalecie, czyli sorry ale lopatologicznie - przy agregatach: wiatraczek dmucha przez grzalke rozgrzana energia elektryczna, przy wymiennikach - wiatraczek dmucha w rurke z goraca woda - i tu juz Legalet zrownuje sie pod wzgledem "roznorodnosci zastosowan zrodla energii". Pozdrawiam.

Woda jako medium rozprowadzające ciepło ma podstawową zaletę - dużo większe ciepło właściwe. Oznacza to, że można tę samą ilość ciepła przy pomocy wody rozprowadzić cieńszymi, a więc i przeważnie także tańszymi rurkami.

Do tego o czym pisze 3City dodam jeszcze dla HenoK do przemyślenia pytanie o koszty. Czy Twój pomysł z podłogówką uwzględnia oprócz kosztów wykonania koszty eksploatacji? Legalett jest tańszy w eksploatacji od podłogówki (jeszcze tańszy, gdy zastosuje się połączenie go z kominkiem).

Zastanawiam się czy warto kombinować i robić coś nowego skoro jest już od lat sprawdzona technologia?

Jeśli jednak HenoK po wykonaniu i kilku latach eksploatacji będziesz bardzo zadowolony z tego rozwiązania, to proponuje opatentuj swój pomysł i napisz nam o tym tu na forum.

Dlaczego koszty eksploatacji miałyby być wyższe? Tak samo jak w systemie Legalett cała energia, która jest dostarczana do ogrzewania podłogowego dociera do wnętrza budynku (uwzględniając oczywiście ciepło, które poprzez izolację trafi do gruntu).

Jeśli ta technologia jest taka sprawdzona, to dlaczego jest ciągle modyfikowana (rury PCV, inny rozstaw rur, itp.)? Tylko nazwa pozostaje taka sama.

Co do patentowania, to uważam, że jest to główna przyczyna, która hamuje rozwój tego typu energooszczędnych rozwiązań.

Witaj Henryku

Dziękuję za szybka odpowiedź.

"Woda jako medium rozprowadzające ciepło ma podstawową zaletę - dużo większe ciepło właściwe. Oznacza to, że można tę samą ilość ciepła przy pomocy wody rozprowadzić cieńszymi, a więc i przeważnie także tańszymi rurkami."

Czy na pewno tańszymi? W Legalett właściwie rurek czy rur (ja mam starą technologię rur spiro o średnicy 10 cm) mogłoby nie być. Są tylko po to, aby stworzyć w betonie kanały powietrzne. Mogą być nieszczelne, zardzewieć z upływem czasu, rozpaść się...

W ogrzewaniu wodnym muszą być i to bardzo szczelne zawsze!!!

"Dlaczego koszty eksploatacji miałyby być wyższe? Tak samo jak w systemie Legalett cała energia, która jest dostarczana do ogrzewania podłogowego dociera do wnętrza budynku (uwzględniając oczywiście ciepło, które poprzez izolację trafi do gruntu)."

Może się mylę, ale kiedy porównuję opłaty za ogrzewanie podłogowe moich znajomych przy podobnej kubaturze domu z Legalett koszty eksploatacji były znacznie wyższe. U mnie średnio za miesiąc grzania w zimie prądem przy 95 m2 płacę ok. 300 zł, u niego podłogówka ok. 600 zł.

Jeśli ta technologia jest taka sprawdzona, to dlaczego jest ciągle modyfikowana (rury PCV, inny rozstaw rur, itp.)?"

Dlaczego? Dlatego, bo zmieniają się materiały budowlane, bo rodzą się nowe możliwości przy ich wykorzystaniu, bo... sam wiesz. :-)

Co do patentowania, to uważam, że jest to główna przyczyna, która hamuje rozwój tego typu energooszczędnych rozwiązań.

Tak, niestety są takie bariery, ale coś się w tym temacie zmienia na lepsze - na przestrzeni ostatnich 25 lat . :)

Pozdrawiam, powodzenia

W Legalett właściwie rurek czy rur (ja mam starą technologię rur spiro o średnicy 10 cm) mogłoby nie być. Są tylko po to, aby stworzyć w betonie kanały powietrzne. Mogą być nieszczelne, zardzewieć z upływem czasu, rozpaść się...
.... i oczywiście cały system nadal będzie działał z pełną sprawnością (pomimo skorodowanych, chropowatych pozatykanych kanałów powietrznych) :lol:

Może się mylę, ale kiedy porównuję opłaty za ogrzewanie podłogowe moich znajomych przy podobnej kubaturze domu z Legalett koszty eksploatacji były znacznie wyższe. U mnie średnio za miesiąc grzania w zimie prądem przy 95 m2 płacę ok. 300 zł, u niego podłogówka ok. 600 zł.
Niewątpliwą zaletą technologii Legalett jest dobra izolacja budynku od gruntu - brak tu właściwie mostków cieplnych. Jednak tego typu różnice o których piszesz (100% większe koszty eksploatacji) z pewnością nie tylko z tego wynikają. Porównujesz pewnie domy wybudowane w różnych technologiach, nie tylko w zakresie fundamentów i sposobu ogrzewania. Jak są ocieplone ściany, dach, jakie są okna, jakie są przyzwyczajenia mieszkańców? To wszystko ma wpływ na koszty ogrzewania. To że ty płacisz 300zł a sąsiad 600zł, to żaden dowód na wyższość technologii Legalett nad innymi.

W Legalett właściwie rurek czy rur (ja mam starą technologię rur spiro o średnicy 10 cm) mogłoby nie być. Są tylko po to, aby stworzyć w betonie kanały powietrzne. Mogą być nieszczelne, zardzewieć z upływem czasu, rozpaść się...
.... i oczywiście cały system nadal będzie działał z pełną sprawnością (pomimo skorodowanych, chropowatych pozatykanych kanałów powietrznych) :lol:
- no tak sie sklada, ze TAK. Bo co innego rurka, w ktorej plynie woda, a co innego 5cio centymetrowy kanal w betonie z rurka pcv lub po 500 latach (z roznych, systemowo rozwojowych i innych przyczyn) bez niej - bo rurka pcv to tylko foremka dookola ktorej oblany jest beton tworzacy kanal. Dodam, ze choc sie "madrze", nie jestem uzytwkownikiem legalettu. Na szczescie dzieki dlugiej papierologii dotyczacej mojej dzialki, mialem duuuuzo czasu na rozmowy, czytanie, wizyty w wielu miejscach, myslenie, analizowanie i wnioskowanie - skutek - mam nadzieje ze we wrzesniu... 2008 ;) bede mial wylana plyte L. jednak caly czas jestem otwarty na dyskusje i kryteyke. PROSZE, nakloncie mnie, przekonajcie mnie do rezygnacji z L., czekam ;)

- no tak sie sklada, ze TAK. Bo co innego rurka, w ktorej plynie woda, a co innego 5cio centymetrowy kanal w betonie z rurka pcv lub po 500 latach (z roznych, systemowo rozwojowych i innych przyczyn) bez niej - bo rurka pcv to tylko foremka dookola ktorej oblany jest beton tworzacy kanal. Dodam, ze choc sie "madrze", nie jestem uzytwkownikiem legalettu. Na szczescie dzieki dlugiej papierologii dotyczacej mojej dzialki, mialem duuuuzo czasu na rozmowy, czytanie, wizyty w wielu miejscach, myslenie, analizowanie i wnioskowanie - skutek - mam nadzieje ze we wrzesniu... 2008 ;) bede mial wylana plyte L. jednak caly czas jestem otwarty na dyskusje i kryteyke. PROSZE, nakloncie mnie, przekonajcie mnie do rezygnacji z L., czekam ;)

Nie mam zamiaru przekonywać Cię, że jest to zła technologia. Z pewnością poprawnie wykonana z odpowiednich materiałów będzie pracowała skutecznie i bezawaryjnie przez wiele lat. Bulwersuje mnie "wciskanie kitu marketingowego", którego przykład w poprzednim poscie zacytowałem. Każdą technologię można "spieprzyć", żeby nie nazwać tego dosadniej.

Rurka PCV kiepskiej jakości pod wpływem wysokiej temperatury też może się odkształcić, zatkać światło kanału i w ten sposób rozregulować cały system. Żeby TO działało musi być POPRAWNIE WYKONANE.

Do końca roku muszę podjąć decyzję co do rodzaju agregatów.

Sytuacja jest taka:

- prąd, 2-ga taryfa, brak gazu

- parter 170m2 grzany L.

- poddasze 60m2 grzany ??? Rozważam kumulacyjne lub podłogowe (wodne?).

- kominek z grawitacyjną DGP na wszelki wypadek i rekreacyjnie.

- z wyliczeń wychodzi 27W/m2. Mniej więcej 5kW parter, 2KW poddasze.

- rekuperator przeciwprądowy (Bartosz).

- 3 agregaty elektryczne L. po 4,7kW każdy.

Planowałem:

- grzać parter L. w 2-giej taryfie

- w razie konieczości wspomagać kominkiem (grawitacyjnie, kilka pomieszczeń)

- wykorzystać wentylację mechaniczną do uśredniania temperatur (wspomaganie rozprowadzenia ciepła z kominka)

- grzać CWU w zasobniku 400-600l. C.W.U grzana w buforze przepływowo.

- wodę z zasobnika wykorzystać do ogrzewania poddasza (grzejniki lub podłogowe).

Wątpliwości:

Czy nie zamienić agregatów elektrycznych na wodne.

Grzać elektrycznie wodę w zasobniku 400-600 a może więcej litrów.

Zasobnik posłuży do przepływowego grzania c.w.u oraz zasilania L. i grzejników/podłogówki na poddaszu.

Jeżeli wychodzi 5+2 kW tylko na ogrzewanie to przy 2-giej taryfie jakiej mocy musiałbym dać grzałki do bufora?

Czy to się opłaci? Agregaty wodne potrzebują pobierają więcej prądu na wentylatory. Do tego jeszcze pompa.

MCB