Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź.

Myślę o jakimś drewnie egzotycznym... boję się tylko tego "nieznacznego" obniżenia wydajności systemu. Fajnie by było jak by się wypowiedział ktoś kto zna to już że tak powiem "z doświadczenia"...

Z panelami mam niemiłe doświadczenia jezeli chodzi o trwałość - zarysowania, przetarcia. Jednak twarde drewno to twarde drewno - cyklinujesz i znowu ładne.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mamy panele średniej jakości (montaż na zatrzask). Sprawują się bardzo dobrze.

Jak coś na nie spadnie bardzo ciężkiego, to ślad zostaje - podobnie jak na innych podłogach. A cyklinować paneli nie trzeba. :roll: :)

Parkiet może być... nawet egzotyczny (byle nie miał 10 cm grubości). :D

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

PS Jako ciekawostkę dodam, że w salonie leży dywan. Kto zna technologię Legalett, to wie czemu to dodałem. :)

Witam

Wątek obserwuję od dwóch lat ale dopiero teraz mam jakiekolwiek doświadczenie z Legalettem. Na sam początek zwracam się z poniższym tematem do Mariusza.D

Do Mariusza.D

Ponieważ zaoferowałeś pomoc , zwracam się o nią do Ciebie. Niestety od sześciu miesięcy nie mogę się doprosić o to w firmie Legalett , chociaż jest to ich obowiązek wynikający z gwarancji.

Postaram się wszystko opisać jak najbardziej zrozumiale ( nie jestem fachowcem).

Posiadam dom parterowy z poddaszem użytkowym , parter ogrzewany jest systemem Legalett z wymiennikami ciepła (piec gazowy) natomiast góra kaloryferami. Oczywiście piec gazowy (Die Dietrich 1,24 City) posiada sterownik oraz czujnik pogodowy , jak wiesz pozwala to na zebranie trzech parametrów (temp.zewn. temp.wew. i temp.zadana) na podstawie których piec ustala najefektywniejszą krzywą grzania. W momencie kiedy sterownik da sygnał do odpalenia pieca zaczyna się ogrzewanie góry i oczywiście dołu . Problem zaczyna się kiedy piec jest w stanie czuwania a na dole w jednej ze stref spadnie temperatura. Wówczas oczywiście na termostacie (termostatach) zapala się czerwona dioda , co świadczy o tym że został wysłany sygnał do elektrozaworu który ma się otworzyć i puścić ciepłą wodę na wymiennik zaczynając grzanie pomieszczeń na dole. Niestety piec się nie włącza bo żaden z wymienników nie jest podłączony do niego przewodem elektrycznym , którym mógłby pójść sygnał do pieca o potrzebie grzania.

Bardzo cię proszę o odpowiedź na pytania :

1. jak podłączyć piec z wymiennikami (mają odpalać piec kiedy jest taka potrzeba)

2. jak to wszystko spiąć do „kupy” żeby piec odpalał się niezależnie ze sterownika i wymiennika ( sterownik jest mi niezbędny do ustalania czasu i temperatury wody do mycia i oczywiście chodzi o energooszczędność)

Nie mów mi tylko że to wszystko to mogę mieć tylko w „Erze”

Z góry wielkie dzięki

p.s.Jeżeli ktokolwiek chciałby się zdecydować na wkład Legalett do kominka to z całego serca odradzam do momentu kiedy nie zaczną stosować czujników temperatury z prawdziwego zdarzenia , do odpowiedniej temperatury (powyżej 250st.C). W ciągu jednego sezonu grzewczego wymieniali mi trzy razy , teraz czekam na kolejną wymianę .

Jeżeli macie jakieś pytania na temat systemu Legalett ale z wymiennikami zasilanymi z pieca gazowego to zapraszam. Jak tylko będę potrafił – odpowiem .

Piotrze.O – Pan N. , niestety w moim przypadku, jak na razie , delikatnie mówiąc, nie sprawdził się. Ale cały czas (oczywiście do czasu) mam nadzieję że to wszystko jednak wyjaśni i będę mógł mieć takie samo zdanie o Panu N. jak TY.

Na marginesie – szacunek dla Ciebie za to co robisz na Forum. Pozdrawiam

:)

:D Dziś przeglądałem sobie inne wątki gdzie pojawai się tematyka legalett... Niezła jazda... :D Najlepsza wypowiedź jaką znalazłem - poniżej. Rozwaliło mnie to poprostu :D :D :D

Wgregor

DOMOWNIK FORUM (min. 500)

Wysłany: Sro, 16 Lipiec 2008 08:58 Temat postu:

http://legalett.rakentaja.fi/artikkelit/idea.htm

Legalett to idea fundamentu bez mostków termicznych , może być (jak widać u twórców pomysłu) ogrzewany powietrzem, wodą lub kalem.

automatyka górą

Cześć Browar

Co masz na myśli?

Ameryki nie odkryłeś. Gdybyś przejrzał moje listy, to nigdy tego nie ukrywałem. Nieraz odsyłałem do p. Wojtka i firmy macierzystej w Gdańsku.

Zainteresowanych przyjmowałem i przyjmuje w moim domu, aby nie musieli jechać np. 500 km, by zobaczyć dom z Legalett - tak jak musiałem zrobić to ja 6 lat temu.

Na tym polega moja współpraca.

Czy dzielenie się własnymi doświadczeniami z innymi nie jest formą współpracy?

Ciebie także mogą tam wpisać. :)

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

• 4 weeks później...

Witam.

Kilka uwag po ponad roku używania L.

Dom 150m2, parterowy z poddaszem użytkowym , w szkielecie drewnianym prefabrykowanym ( składany dźwigiem w trzy dni ) na płycie fundamentowej L o powierzchni 90 m2.

Ściany 15 cm wełny + 6 cm styropianu ryflowanego z tynkiem cienkowarstwowym

Strop i stropodach - 20 cm wełny między krokwiami + 5 cm wełny między rusztem.

Budując teraz dodałbym po 5-10 cm izolacji w przegrodach.

Płyta L wylana na 16 cm styropianu

okna typowe - k=1,3

W płycie dwie centrale elektryczne, cztery osobno sterowane strefy.

Na poddaszu konwektory sterowane cyfrowo, w łazience na poddaszu kable w podłodze sterowane cyfrowo.

Na L częściowo gres , częściowo deska parkietowa gr. 15 mm klejona do wylewki klejem elastycznym.

Wentylacja grawitacyjna.

Kominek z DGP - na poddasze turbina i z wymiennikiem do L.( nieco szumi ale bez tragedii )

Cała chałupa na prądzie w taryfie weekendowej -(CWU z ogrzewaczy pojemnościowych 2 x 100l).

w ciągu roku ( kwiecień 07 - kwiecień 08 "poszło" ok. 2300 kWh prądu dziennego i ok. 8000 kWh nocnego. Do tego 10m3 ( NIE "przestrzennych") drewna do kominka.

W lecie z CWU - bez kosztów ogrzewania_ koszt prądu to ok 120-130 pln/mies

Samo ogrzewanie wrzesień - kwiecień ok 2000 pln za prąd + 1200 koszt drewna - razem 3200 pln przy temperaturze wewnątrz 22-23 stopnie C.

Jak dla mnie - tanio.

Następny dom - na starość - parterowy ( bo bez schodów) , w szkielecie prefabrykowanym , tyle, że po 30 cm izolacji w ścianach , 35 cm w stropie i 20 cm pod płytą - i oczywiście na płycie L.

Ew. solary do CWU jeśli zejdą z ceny.

Gazu chwilowo nie mam - ale nawet gdy się pojawi za dwa lata to nie podłączę się - nie widzę żadnego powodu.

Mam wygodnie, nieskomplkowanie, sterowalnie, niedrogo, ciepło 8) .

Pozdrawiam Legaletowców zatwardziałych i wątpiących. :D

parafawel[quote]Jeżeli macie jakieś pytania na temat systemu Legalett ale z wymiennikami zasilanymi z pieca gazowego to zapraszam. Jak tylko będę potrafił – odpowiem .

super, jestem tu zupełnine nowy, ale już wiem ,że mógłbym skorzystać,a potem podzielić się wiedzą i doświadczeniem.

Tak na początek powiem co buduję :D :

parterówka o powierzchni 132 m.kw + garaz o pow. 36 m. kw

ściany zewn. z izolacją isowood i płytą z włókien drzewnych (zamiast styropianu) "oddychająca".Cała ściana jest grubości 280 mm i ma wpółczynnik 0,19 , a między przegrodami 0,16 :D

płyta legalett ( w garażu bez ogrzewania ) /wymienniki :

2szt. IGV 400, 7 termostatów

do ogrzewania gaz

myślałem o wentylacji mechanicznej , ale jeśli nie mam styropianu tylko system "inthermo" i ściany odprowadzają wilgoć na zewnątrz to pewnie zrezygnuję.

Tak czy inaczej może uda mi sie zrobić legalett jeszcze w tym roku, a dom z prefabrykatów na wiosnę

pozdrawiam :D

Od kilku tygodni czytam to forum, dzieje się dość burzliwie, ale to dobrze, bo dyskusje są potrzebne. :D Przeczytałem cały wątek, sądzę, ze w przyszłym roku również będę budował na legalettie, mam już wycenę z Gdańska (jeszcze bez uzgadniania szczegółów). Mam takie pytanie: kilkakrotnie było to opisywane, ale raczej nie spotkałem konkretnych wypowiedzi, chodzi mi o bezwładność systemu. Czy stanowi to jakiś poważny problem, jak sobie radzą z tym użytkownicy system, co jest, jeśli jest, większym problemem, nagłe ocieplenia, czy nagłe spadki temperatury?

I jeszcze jedno, chętnie nawiążę kontakt z użytkownikami systemu z okolic Gliwic lub wogóle ze Śląska

Artur

"Bezwładność systemu" to cecha. Czasem jest zaletą - czasem wadą.

Trzeba się nauczyć wykorzystywać zalety i neutralizować wady :roll: .

Jak ze wszystkim.

Dla jasności : nie mam jeszcze legalett'u ale mam zamiar mieć! :o Na 100 %. :D

No , może prawie 100 . :wink:

Witam

może trochę nie na temat, ale ...

Piotrze możesz zdradzić cóż za dom budujesz ten ze swojej stopki ? Planujesz legalet a tam widać tradycyjne ławy....

Czy drogo wyszedł strop rurowy, i czy dobrze się domyślam że robiłeś go u naszych sąsiadów zza Odry ?

A teraz coś na temat, i pytanie do użytkowników legaletu.

Jak macie zaprogramowane termostaty, na jakie temperatury dzienne/nocne i w jakich godzinach który program się włącza, jakoś doświadczalnie ciężko mi to ustawić, bo próbuję wyjść od minimalnego czasu grzania, ale efekty mam jakies marne...

Ile macie stref i na jakiej powierzchni? Choć dla mnie strefy przy grzewczej płycie fundametowej to chyba trochę ściema, bo jak osiągnąć w łazience temp 22, a w pokoju obok utrzymać nie więcej niż 20?

Witam

może trochę nie na temat, ale ...

Piotrze możesz zdradzić cóż za dom budujesz ten ze swojej stopki ? Planujesz legalet a tam widać tradycyjne ławy....

Czy drogo wyszedł strop rurowy, i czy dobrze się domyślam że robiłeś go u naszych sąsiadów zza Odry ?

Lakusz przeniosłem twoje pytania do mnie do mojego dziennika :o

I oczywiście napisałem odpowiedzi.Zapraszam

:wink:

Witam serdecznie wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum.

:D

Bardzo mnie interesuje fundament Legalett, ponieważ na wiosnę ruszam z budową. Nigdzie indziej nie znalazłem tylu informacji na temat Legalettu co tutaj. Bardzo cenne są spostrzeżenia użytkowników tego fundamentu.

Ale proszę powiedzcie mi jak jest:

1. Z bezwładnościa. Uważam to za duży problem, ponieważ jeżeli prąd ma, byc pobierany w nocy w II taryfie to jak może być oddane ciepło wieczorem gdzie temperatura powinna być najwyzsza w ciagu doby? Albo w salonie 22 stopnie a w sypialni obok 19 stopni? Albo jak temperatura na zewnątrz z plusowej spadnie w minusową ( a tak bywa) to, kiedy bedziemy mieli ciepło w domu? Na drugi dzien?

Uwazam, ze jak bedziemy kozystać z II taryfy to ciepło bedzie w ciagu dnia, gdzie nikogo nie ma w domu, a wieczorem tego ciepła juz nie bedzie, płyta bedzie sie wychładzać a powinno być na odwrot

.

2. Cena w standart to 450zł/m2 netto. Co w tej cenie mamy oprócz fundamentu i ogrzewania? Tak jak licze, to zanim Legalett sie zwróci to minie 20 lat. Taniej wyjdzie zrobić fundament dobrze zaizolowany (20 cm styrtopianu) i dać ogrzewanie elektryczne podłogowe w salonie, kuchni, jadalni, łazienkach a w pokojach grzejniki elektryczne konwekcyjne lub promiennikowe-koszt od 6000 zł do 9000 zł. Razem ok 30000 zł Legalet według podanej ceny za m2 to 66000zł Zostaje ok. 36000 zł które można ulokować na lokacie i niech pracuje na rachunki.

Proszę o żetelne odpowiedzi, nie wiem wszystkiego może sie mylę.

Pozdrawiam, Bartek.

Witam serdecznie wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum.

:D

Bardzo mnie interesuje fundament Legalett, ponieważ na wiosnę ruszam z budową. Nigdzie indziej nie znalazłem tylu informacji na temat Legalettu co tutaj. Bardzo cenne są spostrzeżenia użytkowników tego fundamentu.

Ale proszę powiedzcie mi jak jest:

1. Z bezwładnościa. Uważam to za duży problem, ponieważ jeżeli prąd ma, byc pobierany w nocy w II taryfie to jak może być oddane ciepło wieczorem gdzie temperatura powinna być najwyzsza w ciagu doby? Albo w salonie 22 stopnie a w sypialni obok 19 stopni? Albo jak temperatura na zewnątrz z plusowej spadnie w minusową ( a tak bywa) to, kiedy bedziemy mieli ciepło w domu? Na drugi dzien?

Uwazam, ze jak bedziemy kozystać z II taryfy to ciepło bedzie w ciagu dnia, gdzie nikogo nie ma w domu, a wieczorem tego ciepła juz nie bedzie, płyta bedzie sie wychładzać a powinno być na odwrot

.

2. Cena w standart to 450zł/m2 netto. Co w tej cenie mamy oprócz fundamentu i ogrzewania? Tak jak licze, to zanim Legalett sie zwróci to minie 20 lat. Taniej wyjdzie zrobić fundament dobrze zaizolowany (20 cm styrtopianu) i dać ogrzewanie elektryczne podłogowe w salonie, kuchni, jadalni, łazienkach a w pokojach grzejniki elektryczne konwekcyjne lub promiennikowe-koszt od 6000 zł do 9000 zł. Razem ok 30000 zł Legalet według podanej ceny za m2 to 66000zł Zostaje ok. 36000 zł które można ulokować na lokacie i niech pracuje na rachunki.

Proszę o żetelne odpowiedzi, nie wiem wszystkiego może sie mylę.

Pozdrawiam, Bartek.

Ad. 1 idea jest taka żeby utrzymywać stale stałą, zadaną temperaturę, niestety nie ma takie możliwości żeby różnica temperatur między pomieszczeniami wynosiła aż 3 stopnie, bo jak zaizolujesz to pomieszczenie ? powietrze i tak będzie się wymieniać, ale myślę że mozna spróbować w trakcie projektowania obwodów, dać ich zdecydowanie mniej niż w salonie, albo nawet prawie w ogóle, my pod spiżarką nie mamy wcale rurek, ale nie ma prawie żadnej różnicy....

Ad. 2, to licz: Legalet załatwia ci co następuje:

1. ławy i ściany fundamentowe

2. Wypełnienie fundamentów piachem z zagęszczeniem

3. Chudizak

4. Izolazcja termiczna ścian fundamentowych

5. Izolacja przeciwwilgociowa

6. Izolacja termiczna od gruntu

7. Wylewka !

8. Instalacja CO !

9. Piec do CO !

10. Jeden komin mniej - który potrzebny byłby do pieca CO !

11. Czas oszczędzony na robieniu samych fundamentów (ławy i ściany) ich ocieplaniu i izolacji. Do tego czas oszczędzony na "nie robieniu" instalacji CO oraz "nie robieniu" wylewek i czasu ich schnięcia!!!

Bardzo często ludzie zapominają o tym że fundalemt Legalet eliminuje wiele późniejszych prac, które kosztują innych inwestorów na innych etapach budowy.

P.S. czy naprawdę nie ma już na forum innych użytkowników legalettu którzy mogą zdradzić jak mają po programowane sterowniki ?

Witaj Lakusz!

Zwróć uwagę, że porównałem Legalett do ogrzewania na prąd gdzie też nie ma c.o., kominów i robocizny. A uważam, że energia jest lepiej wykorzystana efekt ciepła jest szybszy nie ma bezwładności. Koszty powinny być takie same lub nawet mniejsze a pozostanie cześć kapitału, który można zainwestować.

Napisz proszę ile płacisz za ogrzewanie, w jakim domu i jak masz ocieplony?

I dlaczego masz problemy ze sterowaniem skoro podobno tak wszyscy chwalą?

Pozdrawiam, Bartek.