Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Henok napisał:"No i znowu się natraziłeś"

Znowu???

Myślę, że jest to alternatywa dla osób, które szukają podobnych rozwiązań do legalettu. A szukają właśnie tutaj, wielokrotnie padało pytanie dotyczące innych rozwiązań.

Forum jest właśnie po to, aby dzielić sie informacjami. Zgadza się?

I nie opisuje doświadczeń z Sundolittem, podałem tylko info. tak samo jak wielu forumowiczów, łącznie z Tobą.

Jak czytam to forum, to mam wrażenie jakby było sponsorowane przez Legalett :wink:

DO Piotra O.

Piotrze popatrz na zagranicznych stronach i poczytaj, a sam sie przekonasz, że większość płyt jest robionych z kablami grzewczymi. Sam Legalett w Szwecji, Norwegii, Finlandii i innych krajach jest oferowany w 3 wariantach, także wodnym. A rozwiązanie powietrzne nie jest wcale najpopularniejsze.

Sprawdź, że Szwedzka norma mówi, aby pod fundamentem znajdowało się co najmniej 30 cm styropianu. A ile daje Legallet w Polsce? 20cm?

Poza tym Firma Sundolitt powstała 1968 roku i chyba ma większe doświadczenie niż Legalett.

Nie mam doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym w płytach fundamentowych, ale bedę sie upierał, że najlepszym rozwiazaniem są kable grzewcze.

Jak jesteś ciekaw jaki jest koszt fundamentu, eksploatacji itd. Możesz zadzwonić i się dowiedzieć.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lakusz nie no spoko nie zarzucam ci kłamstwa ad persona , po prostu jakoś nie ufam w takie wyniki, tym bardziej ,że pisał tu ktoś,że płaci chyba900zł , nie mieszka to fakt to spadnie mu na ile na 600? A ty mowisz 300 w taryfie budowlanej :o

No tak mówię, nie wiem jaką "ten ktoś" ma powierzchnię, kto mu budował ten dom, ile ma niedorubek, jakie ocieplenie i tak dalej i tak dalej....

Zakładam amortyzację pompy na 15 lat, (niektorzy podają że mogą działać sprawnie do 30 lat, przynajmniej sprężarki SCROLL) czyli 15* 4306 = 64 600zł

Za tyle myślę że dostanę pompę ktorą planuję.

To uwzględnij że musisz mieć lub pożyczyć te 65 baniek, które albo mogłyby procentować zainwestowane ( te 4,3tyś z 65 tyś to tylko 6,7% w sklai roku), albo będą Cię kosztować jakieś 3-4% odsetek czyli jakieś 2 koła rocznie - tak na szybko i byle jak licząc.

Witaj Bartoszu

Co do izolacji - dobrze że ktoś poruszył ten temat bo może śladem Szwecji zaczniemy wszyscy budować domy o współczynnikach dla ścian zbliżonych do U = 0,17W/m2K i na stropodachach czy dachach zaczniemy układać od 40 do 60cm izolacji termicznej.

Można pewne rzeczy porównywać, ale należy to robić z głową i z pełnymi informacjami o danym produkcie czy też o podłożu na jakim będzie posadowiony budynek.

Sam napisałes Bartoszu, że:

Nie mam doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym w płytach fundamentowych, ale bedę sie upierał, że najlepszym rozwiazaniem są kable grzewcze.

A jednak wypowiadasz się tak zdecydowanie jak byś miał doświadczenie. Spróbuj z kablami i mam nadzieję, że za jakiś czas podzielisz się swoimi doświadczeniami z nami. Nie twierdzę, że nie masz racji tylko jak na dziś snujesz je na przypuszczeniach, a ja wolałbym rzeczywiste doświadczenia.

Dla ogólnej informacji:

Po pierwsze - Legalett zwiększył grubość izolacji z 16 na 20cm dlatego że jakość styropianu przy zmianie nomenklatury się zmieniła (kiedyś FS obecnie EPS).

Po drugie - grubość izolacji od gruntu podawana w broszurach czyli 20cm jest grubością podstawową, natomiast jeśli konstrukcja na to pozwala Legalett również stosuje izolację 25 czy 30cm. Jest to również uwarunkowane oczekiwaniem inwestorów, co do swojego budynku. Niektórzy pisali tutaj, że chcą więcej niż 20 cm i jak ich na to stać, to nic poza względami konstrukcyjnymi nie stoi na przeszkodzie.

Pamiętaj Bartoszu, że piszemy o aspektach cieplnych, ale kluczową rolę odgrywa tu konstrukcja budynku (ilość kondygnacji, z czego wykonany, itd.)

Piszesz, że Szwedzi zalecają grubość 30cm od gruntu. Abstrahując od prawdziwych powodów, jakich tylko fragment podałem wyżej, dlaczego elementy brzegowe przedstawione na stronie Sundolitt mają podstawową grubość 10 cm (część pionowa)?

Elementy brzegowe przedstawione na stronie Sundolitt są pokryte (na moje oko) płytą minerit. Wiem, że w Szwecji było dużo problemów z tymi elementami, bo płyta odspajała się od elementu styropianowego (oczywiście po jakimś czasie). Mam nadzieję, że technologia łączenia została poprawiona.

Podsumowując:

System Legalett można dopasować do wszelkich oczekiwań. Tylko trzeba je od początku określić. Ja swoje 5 lat temu określiłem dokładnie i jestem zadowolony choć wiem, że technologia w Legalett i nie tylko w nim poszła bardzo do przodu. Cieszy mnie fakt rozwoju Legalett i wprowadzania nowych rozwiązań (co miałem okazje zobaczyć na budowie niedaleko mnie w tym roku).

I jeszcze raz powtórzę to, co napisałem w poprzednim liście: cieszę się z konkurencji, bo wówczas może doceni się doświadczenia polskie i wywoła dalszy rozwój. A nowym inwestorom da to cieplejsze i bardziej energooszczędne domy... :)

Pozdrawiam serdecznie

PS Pomysł z zapytaniem w Sundolitt trafiony w "10". :)

Nit się nie odniesie do wartości opałowych (post który wklejałem powyżej) i przeliczenia ile dom może zużyć różnych nośników energii??Z tym bym się zgodził że prąd 2.5raza droższy od gazu i węgla.Cały świat który grzeje tak mówi oprócz kilku osób na forum....

Na stronie Rockwoll-a (http://www.rockwool.pl/sw61061.asp) znalazłem kiedyś fajnego excel-a (stworzonego na podstawie zdaje się PN / EN) do obliczania zapotrzebowania energetycznego budynku (teoretycznego oczywiście) i wraz z przeliczeniem na różne rodzaje energii (węgiel, drewno, prąd, olej, gaz i co jeszcze dodasz). Jedyny minus posługiwania się nim to minimalna znajomość własnego budynku i użytych materiałów :) ale generalnie przy odrobinie wysiłku wszystkie potrzebne informacje można w sieci znaleźć :)

Nit się nie odniesie do wartości opałowych (post który wklejałem powyżej) i przeliczenia ile dom może zużyć różnych nośników energii??Z tym bym się zgodził że prąd 2.5raza droższy od gazu i węgla.Cały świat który grzeje tak mówi oprócz kilku osób na forum....

Ja wybrałem prąd bo jest go łatwo uzyskać, np z wiatru i w tym momencie staję się niezależny od energetyki, nawet jak miałbym tej energii mieć 500W i tylko przez pół dnia to dla mnie w zupełności wystarczy - oczywiście podobnie będzie przy kablach grzejnych, pod warunkiem zastosowania firmowych i z odpowiednio długa gwarancją, bo co zrobisz jak jednak strzeli ? ja wiem że nie strzeli, ale co jeśli?

Dobrze jeżeli wybrałbym L na gaz, i musiał ponieść koszty komina, przyłącza i pieca, to przy moim rachunku za ogrzewanie 300zł do ilu bym zszedł? do 150? 120 ? To ile ta inwestycja by mi się zwracała ? A czy ktoś liczy że przegląd co roczny pieca kosztuje 300zł? że instalacje gazowe zgodnie z przepisami trzeba przeglądać co półroku i też ileś to kosztuje ?

Tomku... Czy 10 lat temu dokładnie w ten sposób nie patrzono na tych co przerabiają auta na gaz jak teraz na tych co pakują na ściany 30cm styro ?

Dlaczego to co robią wszyscy jest lepsze? Dlaczego ludzie jakieś 5-6 lat temu masowo kupowali piece na olej, bo tanio, bo wszyscy... teraz, albo dalej używają oleju i płaczą, albo poszli po olej do głowy i zmienili piece, najczęściej na olejowe, choć nie wiem co w tym przypadku jest gorszym rozwiązaniem :(

Ja nie twierdzę że podjąłem same idealne decyzje przy budowie, podgrzewacz przepływowy nie jest tak dobry jak o nim opowiadają, albo ja mam zbyt wygórowane oczekiwania :( Niestety był dosyć drogi, i nie daje pełnego komfortu. Ale kierowałem się myśleniem, że tzw. bojler to magazynowanie energii która jest następnie cały czas tracona, a w przypadku podgrzewacza, straty jest tylko tyle co nagrzanej wody w rurach...

Tomek131: Dyskutowanie z Tobą przypomina mi jedno z opowiadań s-f Stanisaława Lema, w którym bohater kłócił się sam z sobą tylko z cofniętym w czasie (uboższym o doświadczenia). W moim przypadku to jakbym dyskutował z sobą sprzed 3 lat. Wtedy byłem święcie przekonany, że droższego ogrzewania od el. nie ma i nie chciałem o nim słyszeć. Osobą, która miała mnie kompletnie dosyć był mój znajomy architekt. Próbował mi wytłumaczyć, że w moim przypadku (w nowoczesnym, dobrze ocieplonym domu) różnice w kosztach ogrzewania w zależności od źródła energii będą tak małe, że sens ma jedynie wybór opcji najtańszej inwestycyjnie (i bezobsługowej). Ostatecznie mnie przekonał (ale nie do końca, o tym może na koniec).

Z podanych przez Ciebie wartości kosztów wynika, że:

1) Albo ktoś nie umiał Ci tego policzyć

2) Albo z góry zakładasz fatalną izolację i/lub masz fatalny współczynnik zwartości budynku

Skoro dopiero pompa ciepła ma Ci dać koszt ogrzewania 1mkw zbliżony do tego co ja mam przy agregatach el. to coś tu jest nie tak.

Wiem, pisałeś, że nie wierzysz w mniej niż 3zł/mkw przy ogrzewaniu el. Pewnie tym bardziej kosmosem są dla Ciebie domy, które wogóle nie potrzebują systemu grzewczego bo wystarczająca jest w nich energia z zysków zew. (gł. słoneczne) i wew. (gotowanie, oświetlenie, ludzie, ...). Wszystko sprowadza się do odpowiedniej izolacji, braku mostków cieplnych, itp. Gdyby nie zwykłe oszklenie to i mojemu domowi niewiele by brakowało aby obyć się bez ogrzewania.

No a dlaczego pisałem, że nie do końca dałem się przekonać?

Nie uwierzyłem do końca w te niskie rachunki za prąd i zainstalowałem kominek z płaszczem wodnym jako alternatywny system grzewczy (grzanie CWU oraz grzejniki w łazienkach, pralni, jednym pokoju oraz w nieogrzewanym Legallettem garażu).

Na poprzedniej stronie dałem info jak rozkładają się u mnie rachunki za prąd przy grzaniu domu i wody tylko drewnem a jak tylko prądem. I tak dla przypomnienia:

1) w okresie do 6 listopada woda i dom grzane tylko kominkiem. Rachunek za prąd w tym okresie średnio 213zł miesięcznie. Przez ostatnie 4 tygodnie tego okresu spalone było 4m3 drewna za ~500zł. Razem koszt drewno + prąd 713zł za miesiąc.

2) W następnych 2 miesiącach do 13 stycznia drewna na kilka napaleń w najmroźniejsze dni poszło może za 50zł. Poza tym wszystko prądem (89% na II taryfie). Średnia za prąd 727zł miesięcznie (razem prąd + drewno ok. 750zł miesięcznie).

A więc:

1) 713zł to miesięczne rachunki przy grzaniu drewnem (podobno najtańsze) w cieplejszym jesiennym okresie, ale za to z wysoką temp. w domu 23-25st. i ogrzewanym garażem

2) 750zł to miesięczne rachunki przy grzaniu prądem (podobno najdroższy) w zimowym okresie, ale z tem. w domu 20-21st. i bez grzania garażu

Od razu przypominam, że powyższe kwoty to poza Legallettem również ciepła woda (ok. 80-100zł) i wszystkie inne urządzenia na prąd (213zł – wartość rachunków bez L i CWU).

Odkąd zrobiłem to porównanie nie palę w kominku. Dla tak minimalnych oszczędności nie warto się szarpać z drewnem. Chyba, że dla nastroju.

A po skończeniu docieplenia ścian rachunki zimowe jeszcze spadną.

Tomek131, ponawiam moją prośbę: Niezależnie od tego na co się zdecydujesz napisz tu kiedyś jak to rozwiązanie sprawdza się w praktyce u Ciebie.

Jest wiele przyczyn, które powodują, że Legalett z Gdańska rzadko stosuje inne rozwiązania niż ogrzewanie powietrzne. Dla przykładu tylko te wg mnie ważniejsze:

- powietrzne jest bezpieczniejsze dla alergików (temp. niższe, brak prądów konwekcyjnych występujących w typowej podłogówce);

Każde ogrzewanie podłogowe prawidłowo zaprojektowane (nieprzekraczanie dopuszczalnych temperatur powierzchni podłogi - zależne to jest od jednostkowej mocy grzewczej posadzki, rozstawu elementów grzejnych, rodzaju posadzki) i wykonane (przestrzeganie reżimów technologicznych) posiada tę cechę. Powiedziałbym nawet, że przy ogrzewaniu powietrznym jest ona trudniejsza do osiągnięcia ze względu na dosyć duży rozstaw rur grzejnych (kilkadziesiąt cm).

- stosowanie rurek z wodą wymaga kontroli temperatury zasilania (przy dość dużych skokach temperatury beton konstrukcyjny B20 może popękać, serwisowanie jest bardziej ryzykowne);

- w Legalett występuje znikome ryzyko jakiegokolwiek uszkodzenia systemu grzewczego z uwagi na zachowanie niższych temperatur;

Taki sam układ kontroli temperatury musi być też w systemie Lealett. Co więcej w instalacji wodnej do przeniesienia tej samej ilości ciepła można operować dużo niższymi temperaturami (30 - 35 st. C) - preferowane jest to zwłaszcza w instalacjach z pompą ciepła. Przy ogrzewaniu powietrznym zwiększenie ilości ciepła dostarczanego do posadzki można osiągnąć przez zwiększenie prędkości przepływu (większy hałas) lub zwiększenie temperatury.

- przy ogrzewaniu podłogowym niektóre firmy nie dzielą budynku na strefy tylko traktują płytę jako jedną strefę grzewczą, co moim zdaniem jest wadą (choć podział na strefy niejednokrotnie sprawia problem ekonomicznej pracy źródła);

Na ile stref można podzielić ogrzewanie w budynku parterowym o powierzchni 100m2 w systemie Legalett, a na ile w systemie ogrzewania wodnego, czy z kablami grzewczymi (oczywiście patrząc też na ekonomiczne aspekty takiego rozwiąznia)? Ja mam na powierzchni 108 m2 9 obwodów grzewczych, w których mogę indywidualnie regulować temperaturę.
- Legalett jest przeznaczony do ciepłych budynków o odpowiednio wymaganej kulturze budowy; [/qupte]W ciepłym budynku bez problemu sprawdzi się praktycznie każdy system grzewczy, może pomijając słabo kontrolowane źródła ciepła, np. kocioł na paliwo stałe bez regulacji wydajności.
- przy ogrzewaniu innymi systemami można ukryć niedoróbki (czy to zaleta czy wada?).
Tego nie bardzo rozumiem :(. W systemie Legalett błąd popełniony przy wykonaniu np. rurażu jest praktycznie nienaprawialny. Czy to wada czy zaleta ?

Witaj Henryku

Pełna zgoda, bo rozumiem Twoje komentarze do mojego listu jako potwierdzenie tego co napisałem, także dla innego ogrzewania, z jednym wyjątkiem:

- przy ogrzewaniu innymi systemami można ukryć niedoróbki (czy to zaleta czy wada?).

Moja wątpliwość była w związku na przykład z sytuacją, w której hydraulik poprowadził rury (rurki) w sposób nas rażący. Wówczas można je ukryć na przykład zabudowując, co można rozpatrywać w kategorii zaleta, a wadą jest konieczność tej zabudowy. W ogrzewaniu Legalett mamy równą płytę - nie ma co ukrywać. :)

Pozdrawiam serdecznie

PS Co do stref napisałem: przy ogrzewaniu podłogowym niektóre firmy nie dzielą budynku na strefy tylko traktują płytę jako jedną strefę grzewczą. (niektóre firmy). U mnie przy 95 m2 jest 6 stref.

Przy temperaturach pisałem w kontekście alergików i typowej podłogówki (takie są potwierdzone fakty).

paulkate , to nie ja robiłem te wyliczenia skopiowałem post chyba z wątku o ogrzewaniu prądem.Przytoczyłem go, bo wynika z niego ,że prąd jest 2.5raza droższy od gazu co zresztą wszyscy twierdzą.

Powracając do mojego domu to myślę nad legalett +praefa + 20cm styro na ściany oraz 20 lub 30cm w posadzkę.Dom maks 120m.Chyba parterowy, ew z poddaszem które można kiedyś zaadaptować , gdyby np przyszło na myśl któremuś z dzieci mieszkać z nami lub gdyby chwilowo była taka potrzeba.Ale generalnie z założenia parter.Chociaż przy obecnych projektach domów to poddasze zawsze zostanie jakoś wykorzystane np trzeba będzie trzymać tam to co nie mieści się na dole.I znowu jak to zagrzać przy Legalett ?Jakieś zwykłe grzejniki na prąd bo co innego.L w strop nie wchodzi bo poddasze może nigdy nie być zamieszkałe.Narazie powiedzmy pokój dla gości jeśli jacyś się zjawią i trzeba będzie ich przenocować + reszta poddasza na to co nie mieści się na dole.

Np dom modelowy Pref-budu to 102m na dole i poddasze do adaptacji na takie właśnie cele jak pisałem o powierzchni 40m2.Może i nie głupi pomysł?

Chciałbym w tym domu modelowym (zdjęcia na http://www.pref-bud.pl) zrobić coś żeby było ze 30cm chociaż wyżej na tym poddaszu-w pasie kalenicy powiedzmy.Ale tego chyba nie da rady bo wyjdzie projekt indywidualny , a najlepiej jeszcze do tego wydłużyć i poszerzyć troszkę cały dom powiedzmy o 0.5metra do metra,ale wtedy już na pewno projekt indywidualny z tego wyjdzie za parę tysi

(...) wynika z niego ,że prąd jest 2.5raza droższy od gazu co zresztą wszyscy twierdzą.

(...)

Większość zestawień z jakimi ja się zetknąłem porównuje ceny prądu z najpopularniejszej taryfy G11 lub również z G12 ale ze średnią dobową ceną z tej taryfy. Mnie do ogrzewania L wystarcza spokojnie tylko taryfa nocna z taryfy G12 a ta jest od tej całodobowej G11 tańsza o ~50% (u mnie dokładnie o 50,46% licząc wszystkie składowe ceny, tzn. również opłatę jakościową i dystrybucyjną zmienną). Jeśli jeszcze dla gazu (bądź węgla, oleju, itp.) uwzględni się straty ze względu na sprawność kotła oraz straty przy przesyle ciepła to co zostanie z tej oszczędności?

Mnie takie informacje przed budową dały do myślenia. No i sprawdziło się. Nie tracę na grzaniu, zaoszczędziłem na budowie i zyskałem dodatkowe wolne pomieszczenie po kotłowni.

Co do Twojego poddasza to bym radził wogóle nie robić żadnego ogrzewania skoro nie od razu będzie używane. Ciepło wiadomo unosi się do góry i czy to przez strop czy klatką schodową poddasze też będzie pośrednio dogrzewane a straty przez dach przy dobraj izolacji będą minimalne. Jeśli okaże się, że jednak poddasze będzie kiedyś całorocznie potrzebne to wtedy wystarczy zakup małego lub średniego grzejnika elektrycznego akumulacyjnego, który też będzie wykorzystywać taryfę nocną. Taki „mebel” na poddaszu nie powinien przeszkadzać.

No chyba, że L jednak na gaz będzie wtedy chyba można centralne doprowadzić na poddasze.

A jeśli na 100% miałoby poddasze nie być używane wtedy warto też zaizolować strop do poddasza.

Z tym poddaszem to jest tak ,że na początku nie będzie używane pewnie.Ale już po wprowadzeniu chce tam zrobić taki pokój dla gości gdyby trzeba było ich przenocować a resztę poddasza wykorzystać jakoś zgrabnie na rzeczy które nie zmieszczą się na dole.Tak więc jakieś komody itp.Może jakiś pokoik tematyczny by wyszedł jeszcze, gabinecik do spokojnej pracy czy cóś takiego.

Ponieważ nie będzie ono raczej na co dzień zamieszkałe ( no chyba że córka wymyśli ,że chce spać na górze,albo że ten gabinet do spokojnej pracy stanie się ulubionym miejscem domowników itp).Więc strop planuje normalnie ocieplić ,żeby nie tracić ciepła z dołu.Tylko znowu wtedy nie podgrzeje góry.I ten Legalett z dołu do poddasza nijak się będzie miał i trzeba będzie grzejniki na górę na prąd dać a to mi się nie bardzo jakoś podoba bo pewnie eksploatacja droga będzie.A jak to się ma jakby z kominka wyprowadzić na górę?

Tomek, ja mam domek z poddaszem urzytkowym, ale L mam tylko na parterze, różnica temp. miedzy parterem a poddaszem nie przekracza 1^C przy temp. zew. do -5, przy -10;-15 ta różnica wynosiła 1,5-2 stopie różnicy. Jak na dole miałem w te mrozy 20^C to na poddaszu było 18,5^C (mam w jednym z pokoi wstawiony termometr z pamięcią). żeby teraz podnieść tam temperaturę o 1^C to wystarczy suszarkę do włosów włączyć ;)

A tak poważnie to tam bedę nasze sypialnie, podobno zdrowiej się śpi w nieco niższej temperaturze :)

Przytoczyłem go, bo wynika z niego ,że prąd jest 2.5raza droższy od gazu co zresztą wszyscy twierdzą.

Czy aby na pewno 1kWh energii netto z gazu kosztuje tylko 0,2gr ? A czy przy tych obliczeniach uwzględniasz prawdziwą sprawność kotła i systemu przesyłu energii ?

oczywiście że nie mam w stropie żadnej izolacji, i nie rozumiem po co ją dawać - niby ma to być jakieś wygłuszenie - akurat, te 5cm wełny czy styropianu coś dadzą ;)

A w twoim przypadku, daj ocieplenie które potem będziesz mógł wykorzystać, np do ocieplenia dachu, , np. dodatkowym styropianem.

U mnie najprawdopodobniej będzie tak,że dom parterowy a na poddaszu tylko pokój dla gości lub córy jeśli czasem zechce się tam przespać lub dla kogokolwiek to chciałby odpocząć lub popracować w ciszy.Reszta to pewnie suszarnia i jakieś pomieszczenie zabudowane jakimiś sprytnymi komodami pólkami itp ,żeby pomieścić różne rzeczy ,które nie zmieszczą się na dole.Nie wiem-zastawy stołowe,garnki, pościele, zimowe ciuchy i takie tam.Więc funkcja taka ,że w zasadzie nie ma poco tam grzać na co dzień, a przynajmnie nie do 21stopni).Ale czasem tam się będzie chodzić więc w zimie do zimnicy nie chce wchodzić.Ale jeśli wybuduje (po powiększeniu i małych przeróbkach) dom we wrzosach to poddasze będzie tam po zrobieniu go jakieś 2.10-2.15 na środku na wprost kalenicy i spadki na boki.Więc strop muszę zaizolować normalnie przy tej funkcji poddasza i Legalett wtedy pewnie nic tam nie zagrzeje (tyle co przez schody pójdzie a i tu myślę czy jakiegoś sprytnego włazu nie wymyślić w razie co jakby nikt tam tego np przez miesiąc zimą nie używał to poco w ogóle ciepło ma uciekać tam z dołu).Więc wychodzi na to ,że muszę dać izolację i w strop i w dach.Tylko na ile Legalett to poddasze podgrzeje przy zaizolowanym stropie i tylko tyle co przez schody pójdzie gdyby powiedzmy było ono używane bo ktoś bardzo by polubił ten górny pokoik

Murator 1/2004

KOSZT WYPRODUKOWANIA 1kWh W ZALEŻNOŚCI OD NOŚNIKA:

1. WĘGIEL = 0,08 ZŁ

2.. GAZ ZIEMNY = 0,11 ZŁ

3. OLEJ OPAŁOWY = 0,17 ZŁ

4. GAZ PŁYNNY (PROPOAN) = 0,25 ZŁ

5. TARYFA NOCNA G12 = 0,26

6. TARYFA CAŁODOBOWA = 0,33 ZŁ

KOSZT OGRZANIA 150 M2 POW. (ŚREDNIOROCZNIE)

1. DREWNO = 1.200 ZŁ

2.

3.

4. GAZ ZIEMNY = 1.980 ZŁ

5.

6.

7. ENERGIA ELETRYCZNA G12 = 4.680 ZŁ

8. ENERGIA ELEKTRYCZNA CAŁODOBOWA = 5.940 ZŁ

Mój szwagier mieszka w Niemczech i ma ogrzewanie elektryczne. Płaci dwukrotnie większe rachunki na ogrzewanie niż jego sąsiad w identycznym (kopia) domku.

Jeszcze takie coś mi się rzuciło w oczy.

Trochę nie na temat,ale jakby ktoś mógł doradzić przy okazji:powracając do domu we wrzosach to bez sensu jednak ten projekt chyba i robota tam poddasza bo jest niskie http://www.pref-dom.pl/dom_modelowy/wnetrze.asp# ,nawet jak podniose sciankę kolankową o 30cm to wyjdzie w najwyższym punkcie 2.10-2.15.Koszty adaptacji tego poddasza będą prawie jak każdego innego a nie wiem czy tam się będzie dało spać latem-gorąco będzie pewnie.I przytłaczająco.Chyba musi być inny projekt , taki żeby poddasze było wyższe i aby tego wyższego poddasza było więcej niż tylko metrowy pas na środku wzdłuż kalenicy.Co myślicie?

tomek a ty znowu swoje !

nie dość że murator bardzo świeży z przed 5 lat !!!, wtedy nikt nie słyszał o 30 cm ocieplenia z lamba 0,035, wtedy super wypasem było 10 cm zwykłego styropianu !!!

Po za tym może i oni podają koszt jednego 1kWh ale tylko przy uwzględnieniu strat na wytworzenie, bo nie wierze że uwzględniają koszt pracy i konserwacji poszczególnych systemów.

Super węgiel, bardzo nowoczesny źródło energi, ekologiczne i nie ograniczone - super, masę roboty, miejsca na piec, składowanie tego i kupa energii w komin i grawitacyjną wentylację w kotłowni jaka jest wymagana!

Gaz ziemny, trzeba być blisko sieci, kupa energii w komin i grawitacyjną wentylację w kotłowni jaka jest wymagana, do tego przeglądy pieca i instalacji gazowej!

No a olej to już 5 lat temu był mniej opłacalny od prądu, ze względu na koszty inwestycji !!!!