Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających wątek 8)

przeczytałem (chyba :lol: ) dokładnie wszystkie strony, ale nie znalazłem informacji mnie interesującej.

Mam pytanie czy ma ktos może Legalett na terenach szkód górniczych ?

chodzi o prawdziwy system a nie o teorię :evil:

Wiem, że dodatkowo się "dozbraja" na taką okoliczność .. i może na mrówki tez od razu pomoże :lol: .. takie same wątpiliwości dotyczą Praefa - domy z keramzytu .. wiem, wiem nie ten temat :wink:

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, widzę, że teraz jest mój temat, który właśnie przerabiam z legalettem i praefą:)

Mamy legalett przystosowany do wymienników ciepła do pieca na węgiel, gaz itp. Problem jest zupełnie innej natury - do wymienników musi być zastosowany piec, który może pracować z małą ilością wody w obiegu co, a takich nie ma - obdzwoniłam kilkadziesiąt firm - żaden piec nie utrzyma stałej temperatury co na poziomie 55 st. C jak wymaga legalett. Oczywiscie w projekcie Legalettu mam info o tym, że jeśli taka sytuacja będzie to trzeba zastosować bufor o pojemności ok. 200l. a to kolejne koszty. Szkoda, że nikt wcześniej mi o tym nie powiedział, bo taki bufor to koszt ok 1500 zł i kolejny przedmiot w mojej małej kotłowni. Może Tomasz coś na ten temat będzie wiedział? Zakładam, że dużo głębiej zbadał temat ode mnie.

3City "oddaje agregaty i wymieniam je na wymienniki - doplata do jednego wymiennika 1k PLN. To wlasnie byl kolejny argument,ktory w moim przypadku przewazyl na korzysc legalettu - MAM ALTERNATYWE bez burzenia scian, kucia, prowadzenia rurek." powiedz mi jak to zrobisz skoro u mnie pod wymienniki są poprowadzone rurki z wodą w fundamencie na jeden wymiennik przypada 3 litry, a ja mam dwa więc w sumie 6l, a gdzie Ty puścisz te rurki? ścianami?

:o

3City "oddaje agregaty i wymieniam je na wymienniki - doplata do jednego wymiennika 1k PLN. To wlasnie byl kolejny argument,ktory w moim przypadku przewazyl na korzysc legalettu - MAM ALTERNATYWE bez burzenia scian, kucia, prowadzenia rurek." powiedz mi jak to zrobisz skoro u mnie pod wymienniki są poprowadzone rurki z wodą w fundamencie na jeden wymiennik przypada 3 litry, a ja mam dwa więc w sumie 6l, a gdzie Ty puścisz te rurki? ścianami?

:o

Elo Kaska, dokladnie nie wiem czy o to pytasz, ale jesli o rurki, ktorymi doprowadze ciepla wode z pieca do (ewenualnego) wymiennika - mam juz je zabetonowane podobnie jak Ty w plycie fundamentowej, podobnie w stropie :D

Dokładnie to, w takim razie tak czy siak w ogólnych kosztach zapłaciłeś za to wcześniej :) Ja ciągle boję się tych prądowych rachunków. Ale nie wiem, czy nasza przygoda z wymiennikami sie nie skończy na agregatach prądowych jeśli dalej będą takie problemy z dobraniem kotła gazowego :roll:

Dokładnie to, w takim razie tak czy siak w ogólnych kosztach zapłaciłeś za to wcześniej :) Ja ciągle boję się tych prądowych rachunków. Ale nie wiem, czy nasza przygoda z wymiennikami sie nie skończy na agregatach prądowych jeśli dalej będą takie problemy z dobraniem kotła gazowego :roll:

na pewno bylo to ujete w kosztorysie - koszt niewielki jesli wezmiemy pod uwage mozliwosci zmian zrodla ciepla.

Tak daleko Kasiu nie zaszedłem , bo planuje budowę w przyszłym roku,do tego czasu chce mieć gotową koncepcję i wybranych wykonawców.

Czyli można podpiąć gaz do L,ale nie ma takich piecy..... :lol: Fajnie.

A przy okazji fajny ten projekt,ze 130m dość dużo wyciśnięte, a nie za mały salon 24m?Niby jadalnia będzie miała z 11 , ale jest tak połączona z kuchnią ,że wygląda iż tylko funkcję jadalni dla domowników może pełnić.A jakby tak kuchnie dać do najmniejszego pokoju a z tej jadalni kuchni i salonu wymyślić jakiś duży salon(coś tam pozmieniać-kominek itp może jakiś słup pomiędzy obecnym a tą jakby drugą częścią powstała po przeniesieniu kuchni i jadalni)Tak rzuciłem okiem bo mi się podoba tylko ten salon 24m,lazienke bez okna jakoś bm przeżył

Ale za to ma wyjście z kotłowni, co ułatwia rozwiązanie przy wyborze pieca - nie trzeba murowac kominów - teraz to wiem :lol: jak juz je mam :wink:

A salon hm 4,10m na 6 i pół metra to nie tak mało... W każdym razie dla mnie jest ok:) A kominek wymodziłam zgrabniutki - nie na pół pokoju, więc idealnie się wkomponował: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b55a8c4ec47b829.html

Wiesz idąc tokiem Twojego myslenia musiałabym robić projekt indywidualny a tego chciałam uniknąć. Nawet w gotowcu było sporo wpadek, a w takim to już wolę nie myśleć... :roll:

Poza tym - przestrzeń mam za oknem, nie chciałam jej zabudowywać. Pozdrawiam

Oczywiscie w projekcie Legalettu mam info o tym, że jeśli taka sytuacja będzie to trzeba zastosować bufor o pojemności ok. 200l. a to kolejne koszty. Szkoda, że nikt wcześniej mi o tym nie powiedział, bo taki bufor to koszt ok 1500 zł i kolejny przedmiot w mojej małej kotłowni. Może Tomasz coś na ten temat będzie wiedział? Zakładam, że dużo głębiej zbadał temat ode mnie.

A jak masz rozwiązane przygotowanie ciepłej wody ?

Zazwyczaj można te dwa tematy połączyć. Można zastosować np. dwupłaszczowy podgrzewacz ciepłej wody, który pełni też rolę bufor. Za takie coś warto dać nawet więcej niż 1500zł. Chociaż można znaleźć też tańsze, np. http://sklep.elektrokal.pl/index.php/product/show/id/320 lub

http://www.allegro.pl/item725905802_bojler_dwuplaszczowy_150_l_z_grzalka_promocja.html

ale za to poziome - można je zamontować pod sufitem w kotłowni.

Do tego kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania + przewód powietrzno-spalinowy. Kocioł kondensacyjny tu się nie sprawdzi (za wysoka temperatura).

Np. http://www.allegro.pl/item730964451_kociol_gazowy_wandich_futura_plus_15_kw_ulrich.html

Katarzyno

Nie mogłem się dziś do Was dodzwonić, więc pewnie przeprowadzka była zgodnie z planem. Gratuluję! Ile to dni budowy wyszło od momentu rozpoczęcia fundamentu?

Wierzę, że sprawa z kotłem też się wyjaśni.

Cóż mogę doradzić - tylko spokój, bo pośpiech i nerwy są w takich sytuacjach złym doradcą. Na szczęście dni są jeszcze ciepłe... :).

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

Witaj Piotrze,

a tak jesteśmy w fazie przeprowadzkowej, brrrr. Zawsze podziwiałam Twój spokój i pozytywne myślenie :wink: Myślę, że w końcu przetrzemy tę ścieżkę.... W sumie to skłaniam sie coraz bardziej w kierunku pierwotnego założenia - czyli kotła na wszystko. Skoro mam juz zakładać ten bufor ciepłej wody, to niech to mnie jak najmniej kosztuje, a podkładanie do pieca - może jakoś przeżyjemy :wink:

Czekam na kosultację z projektantem ma być u nas jutro - tylko nie wiem kiedy znowu będę na forum, bo internetu póki co nie załatwialismy... POzdrawiam

Witam

Czy w domu w którym jest płyta Legalett można mieć

wogóle dywany? Czy nie obniżają one parametrów grzejnych systemu? Analogiczne pytanie o meble? Czy powinny one być na kilkucentymetrowych nóźkach?

pozdrawiam

nie ma to żadnego znaczenia ! możesz mieć i dywany, i panele, i dechy (byle nie na legarach ale to oczywiste), i meble na nóżkach i bez... tylko po co komu w domu bez :D bez lepiej zasadzić w ogrodzie....

Ocieplając fundament przed zasypaniem należy osłonić styropian bo się degraduje.Może wobec tego cos powinno być pomiędzy gruntem a styropianem w Legalett?Cienko wylać beton?Folia?Nie wiem , nie znam się.A różnica w cenie gdyby polistyren ekstrudowany zamiast styropianu?Wie ktoś?

To po pierwsze.

Noi taki energooszczĘdny system i nic o nim nie wspomina cała 150stronicowa kniga muratora o budowie energooszczędnego domu.

Ja dla odmiany jak czytalem jakieś opracowania odnośnie budowania wszedzie znajdowałem co najmniej krótką informację o legalecie. Najwyraźniej trafialiśmy na inne opracowania :wink:

Nie chciał bym tutaj byc posądzony o to, że działam w imieniu legaletu więc nie będe tego reklamował. Ja się zdecydowałem i decydowałem się naprawdę długo :lol: Pod zwykłym styropianem dokładam ekstrudowany (5 cm) ale to nie z tego względu o którym piszesz.

Normalnie styropian leży na podsypce z piasku, więc nie bezpośrednio na gruncie. Jak sobie zażyczysz to z pewnością firma legalett dołoży ci cos jeszcze (o ile to nie będzie coś wbrew zasadom). Tylko to oczywiście dodatkowo kosztuje czyli będziesz stał (tak jak ja :lol: ) przed dylematem wydać wiecej kasy i nie mieć wątpliwości czy jednak zrobic to co sprawdzone od lat.

Ludzie w tej firmie są bardzo otwarci i jak masz watpliwości to proponuję zadzwonić. zawsze Ci cos doradzą i pomogą zrozumieć wszystkie wątpliowości.

Panowie macie dużo racji, problem gryzoni i owadów jest bardzo duży. Mogą faktycznie dokonać nieodwracalnych szkód, gdzie skutki będą tragiczne.

Firma Legalett powinna zastosować jakieś kroki, jeżeli chce sie utrzymać na rynku, wystarczy jeden przypadek a zamówień mogą mieć zero.

Sam system bardzo mi się podoba i jestem w trakcie rozmów z Legalettem, chcę podpisać umowę, ale teraz mam duże wątpliwości. Co się stanie jak mrówki lub inne owady dostaną sie pod płytę? I nie bagatelizowałbym tej sprawy, jak niektórzy na tym forum, kiedy pojawia się obiekcja w stosumku do legalettu.

Pozdrawiam

A ja dodam narazie że rozmawiałem z Legaletem (personalnie z Panem Naruckim) o tym, i bardzo wyraźnie powiedział że nie stosują żadnej izolacji typu folia pod płytę bo nie ma takiej potrzeby a dodatkowo, zatrzymała by ona odpływ wody do ziemi, gdyby się taka pojawiła (?). Na moje pytanie "czy mogą ja dać", odpowiedział że "nie", na moje pytanie czy mogę dostać takie zapewniania na piśmie - że nic z tym styropianem się nie stanie, również była odpowiedź "nie".

3City zgadzam się ze wszystkim,ale jeśli masz duży dom i twierdzisz,że zapłacisz 100czy 200zł więcej za prąd niż grzejąc węglem to w/g mnie możesz się boleśnie rozczarować.Ten system też ma agregaty grzewcze ,termostaty itp więc też ma się co psuć...Ale o tym szkoda gadać bo to nie wada ,wszystko się psuje.

Tomek, pozwolę sobie zabrać głos, choć do L mam kilka zastrzeżeń, choć jestem jego użytkownikiem - o zastrzeżeniach za czas jakiś...

Co L może się popsuć? W centralce, przekaźnik, termostat, spalić grzałka ? Sterownik pokojowy ? Koszt tego drugiego znikomy, można zastąpić dowolnym innym, w skrajnym przepadku zwykłym włącznikiem i doczasu wymiany sterować ręcznie! A centralka jest w swej konstrukcji tak banalnie prosta, że naprawi ją średnio rozgarnięty elektryk !

PS Legalett nie odpowiedział - pewnie pracują w terenie i nie czytają e-mail, wszak sezon jeszcze mamy.

no chyba są bardzo zajęci, skoro od lutego nie mieli czasu na odpowiedź na moją reklamację, nawet po interwencji, czekam już miesiąc, a dzisiaj okazało się że Pan Wojciech na urlopie (spr. rodzinne:) więc jeszcze sobie poczekam, co tam, ja mam czas... ale ja im daję jeszcze tylko tydzień... no może dwa...