Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oj, Tomaszu, Tomaszu - cóż ja mogę na Twoją niewierność.

Brak Ci odwagi, by przyznać np. "przepraszam, bo pomyliłem się, źle przeczytałem, myślałem, że to chodziło o cały sezon, nie zauważyłem tych dwóch miesięcy...".

To smutna postawa dorosłego człowieka, który chce zbudować dom, a zachowuje się jak "mały chłopczyk szukający nowej piaskownicy, by zbudować... zamek z piasku".

Szkoda, że nie zauważasz pewnych oczywistych różnic między naszym rozumowaniem. Ja opieram się na faktach, Ty na domysłach lub co gorsza wymyślonych bzdurach o marketingu, przekonywaniu wszystkich, zawsze i wszędzie, super, hiper... :o :( :roll:

Szkoda, że nie zauważasz doświadczeń innych tu piszących, ich dokładnych wyliczeń itp. itd. Ale to już Twój "biznes".

...i powodujesz często skutek odwrotny niż zamierzasz. Masz z tym problem? Ja nie znam takich przypadków. Znam natomiast takich, którzy m.in. dzięki temu forum o Legalett wybudowali domy i są zadowoleni.

Proszę tylko jeszcze raz byś przestał mi i innym ubliżać, pisać nieprawdę, manipulować informacjami... Po co to robisz? Czemu i komu ma służyć taka Twoja postawa? Chcesz się czymś wykazać, zaistnieć, dowartościować się kosztem innych...? To jest forum dla budujących, a nie poradnia zdrowia...

Trolizm to choroba i przykro mi, że Ciebie ona dopadła, współczuję.

http://tuitam.7.forumer.com/a/troll-definicja_post22.html

Pozdrawiam życząc zdrowia[/b]

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Henryk w liście z 25 Wrz 2009 06:50 poruszył bardzo ciekawy temat:

Akumulację ciepła nawet w sposób bardziej efektywny można osiągnąć w inny sposób - stosując wodne zbiorniki akumulacyjne. W zbiorniku akumulacyjnym o pojemności np. 1000l (80cm x 80cm x 160cm) można zgromadzić więcej energii cieplnej niż w fundamencie płytowym. Co więcej zgromadzonym w dobrze zaizolowanym akumulatorze ciepłem możemy dowolnie dysponować (np. przechowując je na okres kilku kolejnych dni - ważne np. przy ogrzewaniu kotłem na drewno lub kominkiem z płaszczem wodnym).

Doświadczenia niemieckie i kanadyjskie są bogate w przykłady zastosowania dodatkowego zbiornika - tzw. zbiornika buforowego. Sprawność instalacji grzewczej gazowej przy takim zbiorniku wzrasta z 30% do 70%.

Jest on często instalowany na powrocie i dobrze sprawdza się w przypadku takich rozwiązań jak Legalett na gaz. Niestety wiedza większości polskich hydraulików jest na poziomie z przed 20 lat i nadal wielu z nich nie rozumie, że do ogrzania domu nie jest potrzebna duża ilość wody, grube rury...

Taki zbiornik buforowy jest chyba najprostszym rozwiązaniem. Być może są inne sposoby - na przykład odpowiednie zawory regulacyjne.

Zagadnienie zbiornika buforowego potwierdza układ grzewczy z pompą cieplną, w którym zastosowany jest dodatkowy zbiornik lub jego rolę spełnia ogrzewanie podłogowe.

Reasumując - to czy Legalett na gaz może być podobnie oszczędny jak elektryczny zależy wg mnie od zastosowanej instalacji pieca gazowego (np. ze zbiornikiem buforowym).

Pozdrawiam serdecznie

Śledzę sobie ten wątek i się zastanawiam . DYSKUSJA ZMIERZA KU NIESKOŃCZONOŚCI ...A może by tak poprostu podejść do tego tak :

1 kupuje ten co jest do tego przekonany i go na to stać

2 styropian po 60 -latach - no nie -chcecie rzeczy niezniszczalne ? a niby dlaczego ma być bardziej trwały niż dach lub cokolwiek innego?(A Z PEWNOŚCIĄ JEST)

3 STYROPIAN POD PŁYTĄ -akurat w przypadku domu z dobrym fukcjonującym drenażem ,o to martwiłabym się najmniej

4 a może by się skłonić ku znalezieniu, podpatrzeniu rozwiązań które pomogą zwiększyć akumulacyjność (jakiś schemacik tego buforu)lub pomogą zwiększyć ilość gromadzonej energii i takie tam wynalazki.... :wink:

Piotr chłopie ty coś wąchasz,wciągasz,żujesz,palisz? Co ty się tak uczepiłeś średnich rachunków za prąd , przecież ja nie pisałem o twoich średnich rachunkach za prąd tylko o tym ,że raz grzejesz całą drugą taryfę innym razem 5-6godz drugiej taryfy i niezależnie od tego jak grzejesz i w KTÓRYM ROKU grzejesz to średnio masz 250zł za ogrzewanie.Przecież dziesiąty raz pisze ,że cały czas niezależnie od wszystkich zmiennych piszesz ,że ci wychodzi ogrzewanie po 250 czy 260 na miesiąc.To co ty mi tu wciskasz jakieś głupoty ,że mam Cie przepraszać bo nie zauważyłem,że średnio cię kosztuje miesięcznie prąd 260zł ,jak to nie o to chodzi w ogóle, tylko o to ,że średnio cię tyle kosztuje niezależnie od tego jak mrożna była zima,ile grzałeś,w której taryfie i w którym to było roku.Co ja mam ci to narysować albo zaśpiewać?

Henryk w liście z 25 Wrz 2009 06:50 poruszył bardzo ciekawy temat:

Akumulację ciepła nawet w sposób bardziej efektywny można osiągnąć w inny sposób - stosując wodne zbiorniki akumulacyjne. W zbiorniku akumulacyjnym o pojemności np. 1000l (80cm x 80cm x 160cm) można zgromadzić więcej energii cieplnej niż w fundamencie płytowym. Co więcej zgromadzonym w dobrze zaizolowanym akumulatorze ciepłem możemy dowolnie dysponować (np. przechowując je na okres kilku kolejnych dni - ważne np. przy ogrzewaniu kotłem na drewno lub kominkiem z płaszczem wodnym).

Doświadczenia niemieckie i kanadyjskie są bogate w przykłady zastosowania dodatkowego zbiornika - tzw. zbiornika buforowego. Sprawność instalacji grzewczej gazowej przy takim zbiorniku wzrasta z 30% do 70%.

Jest on często instalowany na powrocie i dobrze sprawdza się w przypadku takich rozwiązań jak Legalett na gaz. Niestety wiedza większości polskich hydraulików jest na poziomie z przed 20 lat i nadal wielu z nich nie rozumie, że do ogrzania domu nie jest potrzebna duża ilość wody, grube rury...

Taki zbiornik buforowy jest chyba najprostszym rozwiązaniem. Być może są inne sposoby - na przykład odpowiednie zawory regulacyjne.

Zagadnienie zbiornika buforowego potwierdza układ grzewczy z pompą cieplną, w którym zastosowany jest dodatkowy zbiornik lub jego rolę spełnia ogrzewanie podłogowe.

Reasumując - to czy Legalett na gaz może być podobnie oszczędny jak elektryczny zależy wg mnie od zastosowanej instalacji pieca gazowego (np. ze zbiornikiem buforowym).

Z tymi zbiornikami akumulacyjnymi to nie do końca tak jak piszesz.

Duży zbiornik akumulacyjny jest w stanie zgromadzić znacznie więcej ciepła niż fundament grzewczy Legallet. Oczywiście można korzystać i z jednego i drugiego rodzaju akumulacji. Jednak akumulacja ciepła ma sens ekonomiczny wtedy, gdy okresowo mamy dostęp do tańszego ciepła. Może to być II taryfa energetyczna, kominek z płaszczem wodnym, kocioł na paliwo stałe. Akumulator ciepła pozwala w pełni efektywnie wykorzystać te źródła ciepła.

Oczywiście, żeby z tych możliwości skorzystać muszą być zainstalowane wodne agregaty grzewcze lub wodne ogrzewanie fundamentu grzewczego.

W przypadku kotła gazowego jest inny problem. Ponieważ kocioł jest źródłem ciepła do ogrzewania i do przygotowania ciepłej wody, zazwyczaj występuje duża dysproporcja pomiędzy mocą potrzebną do ogrzewania domu (mocą agregatów grzewczych), a mocą potrzebną do potrzeb przygotowania ciepłej wody, zwłaszcza w kotłach dwufunkcyjnych. W takim wypadku zastosowanie zbiornika akumulacyjnego pozwala na pracę kotła gazowego w długich cyklach przy znacznie wyższej średniej sprawności.

W przypadku pompy ciepła najlepszym sposobem ogrzewania jest wodne ogrzewanie płyty grzewczej - zapewnia ono niskotemperaturową pracę pompy ciepła. Zastosowanie zbiornika akumulacyjnego jest tutaj dużo mniej efektywne - konieczność pracy w wyższej temperaturze powoduje obniżenie COP pompy ciepła.

Zbiornik akumulacyjny doskonale sprawdza się także we współpracy z kolektorami słonecznymi.

Panowie dajcie sobie po razie i nie zaśmiecajcie forum małymi awanturkami, gdyż osoby zainteresowane budową domu na "legalecie" są bardziej zainteresowane nowymi rozwiązaniami, które pozwolą obniżyć koszty eksploatacji domu, np. dotyczące ocieplenia ścian, dachu, zastosowania pompy powietrznej do ogrzewania wody użytkowej, itp.

Każdy dom ma inne właściwości i zastosowane rozwiązania, również wpływ na zużycie energii ma ustawienie domu w stosunku do stron świata, zatem niemożliwe jest porównywanie kosztów.

Każdy sam niestety musi zadecydować o tym czym chce ogrzewać dom, jak go ocieplić. Jest to zależne od finansów jakimi dysponujemy, ale nie tylko, ważna też jest wygoda, bezpieczeństwo, itp.

Ja wybrałam legalett na prąd ze względu na konieczność poniesienia dodatkowych kosztów ciągnięcia gazu 40-50m, droższe agregaty gazowe, brak dodatkowych kosztów eksploatacji kotła gazowego (czyszczenie, konserwacja, kominiarz), nie wiszą mi w kotłowni dwa urządzenia tj. kocioł i zasobnik wody użytkowej a poza tym nikt nie będzie przekopywał mi działki jak stanie się coś z rurą gazową. Na etapie budowy każdy ma pewne obawy, tym bardziej, że nikt na etapie projektowanego domu nie jest w stanie wyliczyć kosztów zużycia energii lub gazu. Tak do końca nigdy nie wybierze się najlepszych rozwiązań, gdyż za chwilę wejdą nowe. I ja również mam takie wątpliwości, ale żeby mieć własny ukochany domek trzeba podjąć konkretne decyzje a nie doszukiwać się dziury w całym bo to prowadzi do nikąd!

Pozdrawiam,

Anna :wink:

Na etapie budowy każdy ma pewne obawy, tym bardziej, że nikt na etapie projektowanego domu nie jest w stanie wyliczyć kosztów zużycia energii lub gazu.
To akurat nie do końca jest prawda. Pod pewnymi warunkami (np. ścisłe trzymanie się rozwiązań projektowych) z dosyć dużą dokładnością mozna policzyć zużycie energii do ogrzewania domu, a stąd już niedaleko do kosztów ogrzewania różnymi źródłami ciepła.

Na etapie budowy każdy ma pewne obawy, tym bardziej, że nikt na etapie projektowanego domu nie jest w stanie wyliczyć kosztów zużycia energii lub gazu.
To akurat nie do końca jest prawda. Pod pewnymi warunkami (np. ścisłe trzymanie się rozwiązań projektowych) z dosyć dużą dokładnością mozna policzyć zużycie energii do ogrzewania domu, a stąd już niedaleko do kosztów ogrzewania różnymi źródłami ciepła.

No tak, źle się wyraziłam - powinno być nie znalazłam nikogo kto podjął by się wyliczenia zużycie energii do ogrzewania domu na etapie projektowanego domu (ani wykonawca, ani firma legalett, ani architekt). Może jest jakaś firma, która się zajmuje takimi wyliczeniami? Ja się na tym nie znam (wszak jestem tylko blondynką :wink: ) Proszę o informację.

Pozdrawiam,

No właśnie Piotr odpowiedz czy nadal jesteś współpracownikiem firmy Legalett?

Poza tym, po co my się w ogóle dochodzimy ile ty płacisz za prąd,może z grubsza spróbujemy to wyliczyć.Mnie wyszło na szybko (jak się mylę to mnie popraw) ,że starczy ci grzania na 4 godz dziennie w drugiej taryfie średnio :lol: Ty masz chyba 8KW agregaty jak dobrze pamiętam,HenoK policzyłby czy można ogrzać twój dom grzejąc w nim średnio 4 godz dziennie.Parametry twojego domu są znane,bo chyba parę razy o nich pisałeś.

Witam

...bo chyba parę razy o nich pisałeś.

To zdanie bardzo dobrze odzwierciedla poziom autora tych słów.

Za namową Anny (anna2504):

Panowie dajcie sobie po razie i nie zaśmiecajcie forum małymi awanturkami, gdyż osoby zainteresowane budową domu na "legalecie" są bardziej zainteresowane nowymi rozwiązaniami. oraz Martyny (?MARTINA1): ...DYSKUSJA ZMIERZA KU NIESKOŃCZONOŚCI...

pozwolę sobie na przemilczenie przez jakiś czas bezsensownych listów Tomka.

Pozdrawiam serdecznie

PS Martina1 poczytaj wcześniejsze listy, a znajdziesz odpowiedź. Nie mam czasu, chęci i potrzeby powtarzać wielokrotnie tego samego. Nie bądź tak leniwa jak Tomasz. :)

No tak, źle się wyraziłam - powinno być nie znalazłam nikogo kto podjął by się wyliczenia zużycie energii do ogrzewania domu na etapie projektowanego domu (ani wykonawca, ani firma legalett, ani architekt). Może jest jakaś firma, która się zajmuje takimi wyliczeniami? Ja się na tym nie znam (wszak jestem tylko blondynką :wink: ) Proszę o informację.

Pozdrawiam,

Ja się podjąłem i wyliczyłem, a raczej założyłem sobie pewien poziom który chcę osiągnąć i do niego dążyłem i mi się udało :) Są programy OCZ, i inne do liczenia certyfikatów, naprawdę da się to policzyć z dosyć dużą dokładnością.

Być może nie do końca podszedłem do tego profesjonalnie, i nie przeliczałem każdego cm styro na czas zwrotu, ale myślę że w całym rozrachunku mi się to opłaci... Dla domu 100m2 bez drugiej taryfy, płacić za ogrzewanie prądem 350zł średnio miesięcznie w okresie grzewczym to chyba nie tragedia, co ?

A dodam że u mnie okres grzewczy trwa zdecydowanie krócej, jeszcze się nie zaczął, i na razie nie ma na niego widoku, a skończył się z końcem marca :)

HenoK policzyłby czy można ogrzać twój dom grzejąc w nim średnio 4 godz dziennie.Parametry twojego domu są znane,bo chyba parę razy o nich pisałeś.
Na innym forum zadano takie pytanie :

-czy Pan wie ile kWh się traci przez wyliczanie zapotrzebowania i stosowanie mniejszej mocy jednostkowej w domach lepiej izolowanych?

W tej sytuacji nie wiem czy moge takie rzeczy liczyć ;). Jeszcze z torbami pójdę za zużyte przy tym kWh :lol: :lol: :lol:

Martina jeśli jest jakieś niewygodne pytanie to najprościej powiedzieć ,że na takim poziomie albo z tym panem o takim poziomie to ja nie będę rozmawiał.No iście marketing Samoobrony :lol: :lol:

Chwila przeczekania i jak temat przyschnie to znowu L jest najlepszy na świecie i zawsze płacisz 260zł lub mniej ,obojętne co by się nie działo , L ustrzeże cie nawet przed podwyżkami cen energii , zawsze będziesz płacić 260zł.Cud Panie cud :lol: :lol:

HenoK ,może gdybyś dysponował chwilą przelicz z grubsza czy 4 godz dziennie wystarczy by ogrzać dom Legalettem , oczywiście nie przy temp plus 10 ,bo wtedy pewnie starczy

nie do mnie ale odpowiem

u mnie 4 h wystarcza do temp ok -5st, później włączałem na 5h i starczało do -10, poniżej już dopalałem kominkiem ;)

PIOTRZE O. zmieniałeś swój post 3x (ten z 30.09.2009 z 13.05) zmiany o 13.35 już po moim poście z trywialnym pytankiem do Ciebie

CZY JESTEŚ WSPÓŁPRACOWNIKIEM LEGALETTU ?

oczywiście nie odpowiedziałeś i napisałeś,, nie bądż tak leniwa jak Tomasz ''.

No, pięknie- zmanipulowany tekścik dużo lepiej później wygląda ?

Z kogo Ty wała robisz ?

DASZ RADĘ ODPOWIEDZIEĆ NA TO PROSTE PYTANIE I TO DRUGIE TEŻ ?

i tylko mi tu nie wyjeżdżaj ,że nie miło Cię pytam i dyskutować nie możesz ,bo niekulturalnie i takie tam bzdety......