Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Styropian nie wiadomo jak się zachowa po 50latach,jak się utleni albo coś go podgryzie i chałupa osiądzie a do tego jeszcze np. nierówno :o Nikt póki co nie udzielił informacji i nie udzieli bo nigdzie nie istnieje dom na styropianie np.50lat żeby można było stwierdzić z całym przekonaniem ,że wszystko jest jak być powinno.Na tradycyjnym fundamencie takich obaw nie ma

Gość sjach

Płyta 120m2 o ceny i upusty proszę pytać w firmie, ja ze swojej jestem zadowlony :) Umowa zobowiązuje do pewnych rzeczy.

Co do gryzoni to napewno wszystkie w okolicy już wiedzą że mam legallet i akurat wybrały mój dom do wyżerania :)

Za 50 lat to ja już planuję najdłuższe wakacje w moim życiu :)

Co do metody tradycyjnej to znalazłem pewen dokument który wyjaśnia zgrubsza zalety i wady, http://www.optimumtech.pl/plyta/dlaczego-lealett.pdf

i wiele wiele innych informacji które można znaleźć w internecie. Zajmuję się na codzień HighTech i technologia sprzed kilkuset lat poprostu do mnie nie przemawiała :)

Styropian nie wiadomo jak się zachowa po 50latach,jak się utleni albo coś go podgryzie i chałupa osiądzie a do tego jeszcze np. nierówno

Jeśli to jest powód, który powoduje, że wstajesz codziennie spocony rano to proponuje coś takiego:

http://www.ecotechnic.at/index.php?id=6&L=4

Poza tym za 50 lat nikt w Twoim skansenie z 2010 roku nie będzie chciał mieszkać, bo dom i tak będzie do totalnego remontu się nadawał.

Za pół wieku obłoży się chałupę aerożelem i wogóle nie będzie wymagał ogrzewania, bo styropian wtedy nie będzie już dostępny...

Co do metody tradycyjnej to znalazłem pewen dokument który wyjaśnia zgrubsza zalety i wady, http://www.optimumtech.pl/plyta/dlaczego-lealett.pdf
Trochę inne spojrzenie na sprawy fundamentowanie, ale warto się z takim punktem widzenia zapoznać.

Podstawową zaletą fundamentu grzewczego jest ... płyta fundamentowa, jeden z najbezpieczniejszych sposobów fundamentowania. Obciążenia gruntu przy płycie fundamentowej są wielokrotnie mniejsze niż przy ławach fundamentowych, co przekłada się na mniejsze ryzyko uszkodzenia konstrukcji w przypadku słabszych gruntów.

Jeśli to jest powód, który powoduje, że wstajesz codziennie spocony rano to proponuje coś takiego:

http://www.ecotechnic.at/index.php?id=6&L=4

Geocell - granulat szkła piankowego. To rzeczywiście alternatywa dla styropianu, tylko jego lambda wynosi 0,08W/(m*K), czyli dwa razy więcej niż styropianu. Pytanie ile kosztuje ?

Gość sjach

Trochę sobie podśmiewaiśmy z Panem Januszem na temat tych co bredzą o gryzoniach :)

ale na serio , tak naprawdę to pod takim domem jest dość twardo. Przedewszystki podsypka zagęszczana na to styropian P100. Jest to styropian bardzo twardy, dla przykładu styropian na ocieplenie to bodajże p10 a pod posadzkę p25. Tego styropianu nie darady tak poprostu kupić w sklepie. Potem na to jescze osiada cały budynek.

Jak bym był gryzoniem to wolałbym kopać w humusie :)

Takie moje dumanie tylko.

Witajcie,

powoli zaczynam patrzeć na decyzję o legalett z większym spokojem - po pierwszych odczytach licznika byłam załamana :lol:

Jeśli chodzi o płytę - to faktycznie jest to bardzo bezpieczne rozwiązanie. A propos styropianu - trochę go zostało po budowie fundamentu i muszę przyznać, że poza moją dwuletnią córeczką żaden inny "gryzoń" się go nie czepił :wink:

Tomku moje reku zaczyna działać, ale jego obsługi tez muszę się nauczyć - nic nie przychodzi samo.... tak samo jest z termostatami legalettu. Jak dla mnie nic straconego w razie koszmarnych rachunków w przyszłym roku zrobimy sobie gazowe i tyle. W każdym razie żaden rekuperator nie podgrzeje mi powietrza tak, żeby legalett nie musiał działać :lol: A ten nasz jest akurat bez grzałki elektrycznej, więc póki co wentyluje nam temperaturą około 12 stopni. testuję różne ustawienia, póki co mam ustawione 20 % wymiany powietrza na godzinę i dla mnie to trochę mało, ale moja połowica nie lubi marznąć he he he. A powiedzcie mi jeśli w tzw. zapotrzebowaniu całkowitym energetycznym budynku wyliczyłam sobie jakieś 4500 Kwh na rok (łącznie z woda użytkową - to dane biura projektowego) ile w tym jest prawdy? a ile zależy np. od ilości osób w domu - może powinnam to jeszcze przemnożyć przez liczbę domowników? :roll:

POzdrawiam wszystkich użytkowników legalett i życzę niskich rachunków w nadchodzącym sezonie :wink:

PŁYTA 120M ? + UMOWA KTÓRA ZOBOWIĄZUJE DO PEWNYCH RZECZY ?

CZYLI TAJNE CENY ?

kupujesz towar i masz zobowiązania ? względem firmy ?

Za twoją kasę ? :roll:

czy mnie styropian nie interesuje , ale cennik jak najbardziej toż to podstawowa informacja o produkcie......... i jak tu się wymieniać doświadczeniem ......

Gość ela_marek_luszowice

I zaczęliśmy okres grzewczy 2009/2010. To dla nas pierwsza zima z Legalettem :) Na razie musimy korzystać z prądu "budowlanego", ale nic na to nie poradzimy (może uda się w grudniu przejść na taryfę "normalną").

Ostatni atak zimy spowodował spadek temperatury w naszym domu do ok. 9-10 stopni. Podkreślamy, że w środku nie ma jeszcze mebli, sprzętów, itd. Włączyliśmy Legalett - po raz pierwszy! - w sobotę ok. godz. 10-11, a w niedzielę ok. godz. 17 (po 30 godzinach) mieliśmy w domu ok. 15 stopni. "Kosztowało" nas to ok. 150 kW (agregat ma moc ok. 5 kW), bowiem Legalett pracował non-stop.

Na razie chcemy utrzymać temp. ok. 17-18 stopni. Pewnie w tym tygodniu będzie to proste, bo synoptycy zapowiadają złotą polską jesień :)

Gość ela_marek_luszowice
Jeśli dobrze policzyłem, to za dobę ogrzewania zapłaciłaś ok 35 zł. Biorąc pod uwagę, że nie ma jeszcze bardzo niskich temperatur, legalett w moich oczach strasznie traci na atrakcyjności.

Ale spokojnie :) To było pierwsze odpalenie Legalettu :) I to jeszcze w budynku niezamieszkanym :) Więc spodziewaliśmy się MASAKRYCZNEJ przebitki. Dopiero jak się wprowadzimy - początek grudnia - to tak po miesiącu będziemy mogli coś więcej napisać.

A tak na marginesie... Pytanie do innych użytkowników Legalettu - pamiętacie swoje pierwsze dni w okresie grzewczym? Ile Wam "nabiło"?

PS

A... I jeszcze jedno. Na 70% podłoża mamy rozłożoną folię (taką mocną budowlaną), aby nie brudzić posadzki. To też może mieć wpływ na wolne rozgrzewanie. Bo pewnie to jakaś izolacja - czy nie? :)

Witam

Ela i Marek napisali:

Włączyliśmy Legalett - po raz pierwszy! - w sobotę ok. godz. 10-11, a w niedzielę ok. godz. 17 (po 30 godzinach) mieliśmy w domu ok. 15 stopni.

Katarzyna napisała:

...powoli zaczynam patrzeć na decyzję o legalett z większym spokojem - po pierwszych odczytach licznika byłam załamana .

Wasze doświadczenia są prawidłowe i można rzec standardowe. Jeśli ktoś uważnie śledzi zapisy ostatnich dni, to pewnie już zauważył, że pierwsze "odpalenie" L w nowym domu powoduje, że licznik energii szaleje. To normalne zjawisko - płyta musi się nagrzać, a to wymaga kilku dni lub grzania non-stop. Tak było u Katarzyny, która teraz już nie jest załamana tak jak na początku, po włączeniu.

Podobnie będzie u Eli i Marka, których spokój jest godny naśladowania.

U nas po pierwszych dniach Teść stwierdził, że pójdziemy z torbami. Codziennie odczytywał licznik. Były mrozy do -10. Dziś zachęca do L innych. :)

Andap napisał:

Biorąc pod uwagę, że nie ma jeszcze bardzo niskich temperatur, legalett w moich oczach strasznie traci na atrakcyjności.

Pomału, spokojnie, poczekaj na te mrozy, na to aż użytkownicy podsumują pierwsze miesiące, a potem cały sezon grzewczy. Sugerowanie się początkami jest mylne (podobnie jak przy innym ogrzewaniu innym źródłem nowego, nieosuszonego domu...). :)

Dla porównania u mnie L włączał się regularnie o 22.00 tylko przez ostatnie dwa dni, w tańszej taryfie i wyłączał po osiągnięciu 21 st. C.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

PS Wiadomość nieoficjalna - Panu Wojtkowi N., urodził się wczoraj syn Łukaszek. Gratulacje można wysłać na e-mail: [email protected] :)

Kto następny? Bo wiecie nowy dom, to nowe potomstwo. :)

Ostatni atak zimy spowodował spadek temperatury w naszym domu do ok. 9-10 stopni. Podkreślamy, że w środku nie ma jeszcze mebli, sprzętów, itd. Włączyliśmy Legalett - po raz pierwszy! - w sobotę ok. godz. 10-11, a w niedzielę ok. godz. 17 (po 30 godzinach) mieliśmy w domu ok. 15 stopni. "Kosztowało" nas to ok. 150 kW (agregat ma moc ok. 5 kW), bowiem Legalett pracował non-stop.
Możesz napisać jakie macie poszczególne przegrody : ściany zewnętrzne, izolacja pod płytą fundamentową, izolacja stropu, okna, drzwi zewnętrzne?

Na początku sporo energii idzie na rozgrzanie budynku oraz pozbycie się wilgoci technologicznej. Nawet w prefabrykowanym budynku jest jej sporo.

Witam wszystkich serdecznie!

JA już też jestem po "pierwszym odpaleniu" legalletu. U mnie płyta nagrzewała się około 48 godzin do 20 stopni w pomieszczeniu (mam wymenniki wodne połaczone z piecem gazowym)... Trochę się bałem jak to wszystko będzie działać - piec kondensacyjny i wymienniki które potrzebują wysokiej temperatury wody ale działa bez zarzutów... dzięki dodatkowym płytkom przekaźnikowym piec przestaje grzać na maxa w momencie gdy termostaty zadziałają i spokojnie sobie kondensuje ogrzwając piętro domu gdzie mam zwykłe grzejniki...

Trochę tylko mnie jedna rzecz zastanawia - mianowicie po "odcięciu" dopływu ciepłej wody wiatraczki w wymiennikach nadal pracują jeszcze czasem parę godzin... rozumiem że przy agregatach elektrycznych to chłodziły by spirale żeby się nie przepaliły ale przy wymienniku po co? :roll:

Co do kosztów ogrzewania wypowiem siępo pierwszym rachunku :wink:

Pozdrawiam

Browar

Pytacie o szczegóły? Odszukałem pierwsze zapisy.

Legalett uruchomiono 14.10.2003 ok. 14.00. Dom był wykańczany wewnątrz, niezamieszkany, tylko ja spałem pilnując dobytku).

15.10.2003: WT-70,1 kWh; NT - 82 kWh - godzina 18.30

16.10.2003: WT 71,4; NT - 144 - godzina 10.00,

16.10.2003: WT 73,8; NT - 162,4 - godzina 17.00,

17.10.2003: WT 74,1; NT - 222,7 - godzina 7.00,

17.10.2003: WT 74,9; NT - 238,3 - godzina 15.00,

18.10.2003: WT 75,4; NT - 240,0 - godzina 7.00,

18.10.2003: WT 76,7; NT - 240,2 - godzina 22.00:

Zapisywałem też dokładniej. na przykład dla dnia 18.10: temp. w obwodach: 1 - 16,5 st. , 2 - 18,0 st, 3 - 18 st. ,4 - 17,5 st.,5 - 17,5 st., obniżyłem na termostatach wymaganą temp. do 16 st. w obwodach 3,4,5; grzały obwody grzałek 1,2, krótko 5; pogoda słoneczna.

19.10.2003: WT 76,7; NT - 240,3 - godzina 7.00 - awaria bezpieczników!

20.10.2003: WT 77,4; NT - 266,3 - godzina 7.30,

20.10.2003: WT 78,9; NT - 273,2 - godzina 18.00,

21.10.2003: WT 80,0; NT - 320,1 - godzina 7.00,

20.10.2003: WT 80,7; NT - 327,2 - godzina 18.00

itd. itp.

20.04.2004: WT 718,4, NT 9001,4 rachunek za ostatnie dwa miesiące 536,76 zł (całość zużycia energii elektr. w domu).

Legenda: WT - taryfa dzienna, NT taryfa nocna

To byli czasy. Dawno już zapomnieliśmy o tych zapiskach i interesuje nas tylko rachunek z ZE. :)

Pozdrawiam serdelecznie

Gość ela_marek_luszowice
Możesz napisać jakie macie poszczególne przegrody : ściany zewnętrzne, izolacja pod płytą fundamentową, izolacja stropu, okna, drzwi zewnętrzne?

Na początku sporo energii idzie na rozgrzanie budynku oraz pozbycie się wilgoci technologicznej. Nawet w prefabrykowanym budynku jest jej sporo.

Podajemy nieco z czachy :) ale raczej na 100% tak jest:

- ściany zewn. 15 cm Praefa + 15 cm styropian

- izolacja pod płytą fundamentową - standardowa (tutaj właśnie nie wiemy dokładnie, może odkopiemy wkrótce w papierach)

- strop - 20 cm wełny mineralnej

- okna ciepłe z Oknoplastu (0,7), jeden nawiewnik i mikrouchyły w pomieszczeniach

- drzwi zewn. - raczej standardowe (nie pamiętamy jaki był współczynnik, ale pewnie z 2)

To chyba tyle...

Podajemy nieco z czachy :) ale raczej na 100% tak jest:

- ściany zewn. 15 cm Praefa + 15 cm styropian

- izolacja pod płytą fundamentową - standardowa (tutaj właśnie nie wiemy dokładnie, może odkopiemy wkrótce w papierach)

- strop - 20 cm wełny mineralnej

- okna ciepłe z Oknoplastu (0,7), jeden nawiewnik i mikrouchyły w pomieszczeniach

- drzwi zewn. - raczej standardowe (nie pamiętamy jaki był współczynnik, ale pewnie z 2)

Pod płytą macie prawdopodobnie 15cm.

Po co o to pytałem?

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale Wasz dom do najtańszych w eksploatacji nie będzie należał. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym, taka izolacja przegród byłaby wystarczająca. Nie wadziłaby też specjalnie wentylacja grawitacyjna. Jeżeli jednak w większości chcecie grzać energią elektryczną, to tanio to nie wyjdzie.

Obliczał Wam ktoś sezonowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania?

Macie już świadectwo charakterystyki energetyczne dla swojego domu ?

Gość ela_marek_luszowice

Po co o to pytałem? Nie chciałbym być złym prorokiem, ale Wasz dom do najtańszych w eksploatacji nie będzie należał.

Hehe :) To standardowe ocieplenie (nawet styropian ciut grubszy, niż standardowo polecają), więc pewnie do najtańszych nie będzie narzekał. Ale do najdroższych również nie.

Jeżeli jednak w większości chcecie grzać energią elektryczną, to tanio to nie wyjdzie.

Będziemy dogrzewać (zwłaszcza w pierwszym sezonie) dość mocno kominkiem.

Macie już świadectwo charakterystyki energetyczne dla swojego domu ?

Nie mamy.