Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hehe :) To standardowe ocieplenie (nawet styropian ciut grubszy, niż standardowo polecają), więc pewnie do najtańszych nie będzie narzekał. Ale do najdroższych również nie.
Jakie są wady i zalety technologii Legalett i na co warto zwrócić uwagę pisałem wcześniej w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/post3658117.htm#3658117 .

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli dobrze policzyłem, to za dobę ogrzewania zapłaciłaś ok 35 zł. Biorąc pod uwagę, że nie ma jeszcze bardzo niskich temperatur, legalett w moich oczach strasznie traci na atrakcyjności.

Spokojnie.

Przelicz sobie ile energii potrzeba do podgrzania płyty fundamentowej oraz ścian budynku do ok. 20st. Temperatura wyjściowa płyty to mniej więcej temperatura gruntu.

Po nagrzaniu płyty, co musi pożreć sporo energii, każde kolejne grzanie będzie miało na celu wyłącznie uzupełnienie strat ciepła. Tu też warto przeliczyć dla konkretnego domu.

MCB

JAJA SOBIE ROBISZ ? KUPUJESZ TOWAR I TY MASZ ZOBOWIAZANIA ? ZA TWOJA KASE ? :o :o :o UMOWA CIEBIE ZOBOWIAZUJE ?

no niezle kwiatki - toz to jak Amway jest..........

Z ta umowa to DO URZEDU OCHRONY KONSUMENTOW - ,BO WYGLADA MI TO NA NIEDOZWOLONE ZAPiSY.......

Sorry,ale pozjadalo mi polskie koncowki .......

OOO TO POCHODZI POD KLAUZULE NIEDOZWOLONE !

nie ma czegos takiego jak tajne ceny ,na Twoim miejscu ZGLOSILABYM TE UMOWE do

URZEDU OCHRONY PRAW KONSUMENTOW i tam ,by zbadali czy zawiera klauzule niedozwolone prawem ...........- - jesli nie to o'key

- -jesli tak to oznacza klopoty dla firmy..... i masz wtedy wolna reke..........

KLAUZULE NIEDOZWOLONE ???

Nie wydaje mi się.

Kodeks cywilny stanowi, że postanowienia, które nie zostały uzgodnione indywidualnie, nie wiążą konsumenta, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszający jego interesy.

Jeżeli firma ma oficjalny cennik to nie ma prawa zażądać ceny większej niż podana.

Dwukrotnie zdarzyło mi się, że cena w cenniku (internet) oraz na wystawie (wywieszka przy towarze) w momencie płacenia okazała się nieaktualna. W obu przypadkach kupiłem za tę cenę.

MCB

Moglbys moze tak po prostu odpowiedziec , czy bardzo sie myle z ta podlogowka ze taniej i lepiej..........

- nie grzejesz calego fundamentu

- sterownosc doskonala

Podalam przyklad :

100 m2 legaletta i 100 m2 fundamentu +podlogowki +20styro +wykonawstwo

Co wychodzi lepiej i taniej ?

Przepraszam za brak polskich liter......

Nie wiem.

U mnie płyta była ze względu na warunki gruntowe.

Gdybym dawał ławy, to musiały by być szerokie i solidnie zbrojone. Do tego mocna ochrona przeciw wodna. Reasumując: dużo materiałów, całość bardziej skomplikowana, więcej możliwości popełnienia błędu.

To, że grzeję cały fundament (50m3 betonu) to zaleta, gdyż grzeję prądem w 2-giej taryfie.

A ponieważ mam dość często awarie sieci el. to duża akumulacyjność cieplna domu jest wielką zaletą. Z tego też powodu ściany dałem masywne, z silikatów.

MCB

To dziwne ze nie wiesz ,bo plyta mogla byc nawet bez legaletta ,sa robione no problem i zastanawiajac sie nad tym rozwazaniem porownuje wlasnie z podlogowka ......

akumulacyjnosc betonu - tu straty sa duze i pewnie niebo lepiej wypada jakis bufor ciepla....

A sytuacja przy podlogowce ,ze wlaczam i grzeje np.100m2 grubosci no nie wiem 20-15cm musi dawac kolosalna roznice ! i wtedy stac mnie grzac nie tylko nocna taryfa ale KAZDA :wink:

TAK MI COS WYCHODZI..

Przepraszam za brak polskich liter

To dziwne ze nie wiesz ,bo plyta mogla byc nawet bez legaletta ,sa robione no problem i zastanawiajac sie nad tym rozwazaniem porownuje wlasnie z podlogowka ......

akumulacyjnosc betonu - tu straty sa duze i pewnie niebo lepiej wypada jakis bufor ciepla....

A sytuacja przy podlogowce ,ze wlaczam i grzeje np.100m2 grubosci no nie wiem 20-15cm musi dawac kolosalna roznice ! i wtedy stac mnie grzac nie tylko nocna taryfa ale KAZDA :wink:

Nie wiem jak jest u innych.

U siebie liczyłem i korzystniej wychodziła płyta niż tradycyjne fundamenty.

Dom prawie parterowy, rozłożysty, kiepski grunt, wysoki poziom wód gruntowych.

Co do płyt nie z legaletta to nie jest tak różowo. Na FM było kilka pytań o poprawność zaprojektowanej płyty o 40cm grubości i więcej :)

3 lata temu, kiedy przygotowywałem się do rozpoczęcia budowy nie było alternatywy jeśli chodzi o płytę. Teraz jest jak widać niewiele lepiej.

Nie powinno być różnicy w kosztach czy grzeję 20cm płyty czy 5 cm. wylewki.

Dom traci energię i tę stratę trzeba uzupełnić. Wielkość strat nie zależy od grubości wylewki tylko od ocieplenia i szczelności domu.

Problem może się pojawić w przypadku gdy medium jest prąd i muszę magazynować ciepło na zapas w tańszej taryfie. Tu cienka wylewka może nie wystarczyć. Dlatego wybrałem grubą i do tego jeszcze doszły ściany budowane z myślą o akumulacji ciepła zimą i "zimna" latem.

ŚWISTAK TO NIE DO CIEBIE :D - tak ogólnie o takim jednym co od 2004 działa ... A tymi danymi z 2004 to można sobie chyba w lotto pograć - TAKIE SĄ AKTUALNE ....akurat z wiarygodnością tych danych to też tak jest.

Myślę, że teraz dużo lepiej i łatwiej zrobić płytę ,są nowi oferenci na rynku.

RÓŻNICA czy grzejesz płytę czy wylewkę musi być duża ,gdyż zakładamy tak samo dobrze zaizolowany dom ,ciepły a co do magazynowania to albo nie ma tej potrzeby wariancie z podłogówką albo dodatkowy bufor ciepła.

No i zużycie musi być dużo mniejsze .....PRZECIEŻ BETON NIE JEST NAJLEPSZYM AKUMULATOREM jako materiał.........

Myślę, że teraz dużo lepiej i łatwiej zrobić płytę ,są nowi oferenci na rynku.

RÓŻNICA czy grzejesz płytę czy wylewkę musi być duża ,gdyż zakładamy tak samo dobrze zaizolowany dom ,ciepły a co do magazynowania to albo nie ma tej potrzeby wariancie z podłogówką albo dodatkowy bufor ciepła.

No i zużycie musi być dużo mniejsze .....PRZECIEŻ BETON NIE JEST NAJLEPSZYM AKUMULATOREM jako materiał.........

zgadza się jest coraz więcej możliwości wykonywania płyt fundamentowych, niekoniecznie grzewczych, jednak dalej wśród projektantów/architektów bardziej preferowany jest fundament i trudno to zmienić.

Czy się grzeje płytę czy wylewkę w sezonie po starcie systemu nie ma różnicy, to grzanie jak pisał kolega ma tylko uzupełnić straty ciepła, a przy takiej samej izolacji straty będą praktycznie te same. Tylko na rozruch potrzeba więcej energii, jednak zostanie ona skumulowana więc prędzej czy później zostanie oddana - nic się nie marnuje. Podłogówka to też swego rodzaju akumulator ciepła tylko że mniej pojemny :) w końcu to 7-10cm vs 20-22 cm w Legalecie. Różnica taka że przy zwykłej podłogówce częściej trzeba uzupełniać straty ciepła. Bufor wodny też może być ok, zależy od przyjętego rozwiązania, od źródła ciepła - no i żeby dużo zmagazynować ciepła to trzeba grzać wode do ok 90C. Czyli wszystko zależy od zastosowanych rozwiązań w systemie grzewczym

Witajcie, potrzebuję pilnej rady najchętniej osób posiadających Legalett na prąd.

Pytanie dot. kabli zasilających agregaty. W projekcie widniał kabel 4x2,5. Wykonawca (nie był to niestety p. Janusz) bez konsultacji z nami zamiast tego zastosował 2 kable 3x1,5. Nie bardzo nam się to rozwiązanie podoba. Przeciwni są zarówno nasz elektryk, jak i elektryk firmy Legalett. Ten drugi pod naciskiem centrali zmienił zdanie (nie dziwię mu się, nie on tu rządzi) i właśnie próbuje uruchomić grzanie.

Czy takie rozwiązanie nie jest w jakimś sensie dla nas niebezpieczne/kłopotliwe? Czy z upływem lat, po okresie gwarancyjnym możemy mieć z tego tytułu problemy?

Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Jeśli ktoś nie chce odpowiadać na forum, proszę o priv. PiotrzeO, Twoje zdanie też chętnie poznam, tylko proszę nie kontaktuj się w tej sprawie z centralą. Ich zdanie już znam.

pozdrawiam

coffee

Witajcie, potrzebuję pilnej rady najchętniej osób posiadających Legalett na prąd.

Pytanie dot. kabli zasilających agregaty. W projekcie widniał kabel 4x2,5. Wykonawca (nie był to niestety p. Janusz) bez konsultacji z nami zamiast tego zastosował 2 kable 3x1,5. Nie bardzo nam się to rozwiązanie podoba. Przeciwni są zarówno nasz elektryk, jak i elektryk firmy Legalett. Ten drugi pod naciskiem centrali zmienił zdanie (nie dziwię mu się, nie on tu rządzi) i właśnie próbuje uruchomić grzanie.

Czy takie rozwiązanie nie jest w jakimś sensie dla nas niebezpieczne/kłopotliwe? Czy z upływem lat, po okresie gwarancyjnym możemy mieć z tego tytułu problemy?

Jak moc agregatów? Agregaty są jedno, czy 3-fazowe?

Listy o doświadczeniach w użytkowaniu Legalett potwierdzające koszt ogrzewania i także moje wpisy:

List Lakusza: Czw, 14 Maj 2009 22:43

List Barzuca: Czw, 14 Maj 2009 22:50

List Avatara25: Wto, 26 Maj 2009 11:32

List Tomocool: Czw, 28 Maj 2009 00:51

Lista Lakusza: Nie, 15 Luty 2009 22:32

List Paulkate: Sro, 18 Luty 2009 03:20

Lis Paulkate - dokładne wyliczenia (tabela): Wto, 10 Luty 2009 02:15 Temat postu: ratchunki za prąd

List Torbacza: Pon, 10 Listopad 2008 23:02

List MCB, który zdecydowanie chwali L: Sob, 19 Kwiecień 2008 12:47

Dawid Bielsko – ma zaufanie do L.: Pon, 12 Maj 2008 10:09

(to tylko te z ostatnich dwóch lat).

Czy te oboby to współpracownicy Legalett?

Witaj Piotrze, ciekawi mnie czy równie chętnie będziesz przytaczał mój wpis jak w końcu dokończę temat moje L i opiszę wszytko na forum? To że firma od lutego do października odpowiadała na reklamację, i w zasadzie tak naprawdę nie odpowiedziała, bo ich mail był bardzo wymijający. A szczegóły w swoim czasie.