Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mieszkamy od wrzesnia, więć pierwszy sezon grzewczy. Ogólnie ok, szczególnie kocham bezobsługowość, chociaż bezwłądność i ciepła podłoga na razie męczy.

I tak nagrzaliśmy raz - bite 24h, żeby rozruszać i było ciepło jak diabli, chociaż termostaty na 21st ustawione, a teraz tylko na noc włączamy na 21 i w pokojach owszem to 21 stopni jest.

Ale - jakim cudem - skoro wcześniej było na 21 ustawione w pokojach było ok 23 stopni (takie same warunki pogodowe, w nocy, więc bez ciepła od lamp) to teraz jest te 21?

A jak to zrobiłaś że miałaś termostat ustawiony na 21st i L grzał ci non stop 24h ? Czym wychładzałaś dom? Ile masz ocieplenia? Czy masz reku?

Pytanie przy jakiej temp. "załączyłaś" ogrzewanie, bo jeżeli temp. spadła w domu do 18-19st to faktycznie zanim cały L nabrał odpowiedniej temperatury i zaczął ogrzewać dom, to taka sytuacja mogła mieć miejsce.

Co do termostatów to sie nie wypowiadam, bo mam to inaczej zrealizowane ;)

generalnie wahania temperatury w ciągu doby na poziomie 1st są do zaakceptowania.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A a a jeszcze jedno , czy ktokolwiek ze znanych na forum , mających wiedzę fachmanów od super oszczędnych domków ( te prawie pasywniaki i bardzo oszczędne ) mających wiedzę i doświadczenie ZROBIŁ LEGALETTA ?

bO NIE WIEM .....

nie wiem czy jestem już znany ;) i czy fachman, ale mogę spokojnie swój domek nazwać superoszczędnym. Wiedzę nabywałem duuuuużo czytając, mam trochę wyczucia technicznego, i wybrałem L. Dlaczego? Pisałem już wcześniej. ale właśnie brak doświadczenia i ślepa wiara w "profesjonalne" podejście L spowodowało kilka błędów. Mimo to mój domek mieści się w granicy domu 3-litrowego.

-możliwość zdalnego ustawiania i zmiany temperatury

-ocieplony fundament zaciągnięty siatką i klejem wraz z dodatkowym 60 metrowym tarasem; gotowy do obrupki zewnętrznej np.kamieniem lub kaflami

A teraz najważniejszae osiągnięcie i zysk:

-tani fundament !!!

Aniu pytanie:

Jak chcesz zdalnie ustawiać i zmieniać temperaturę?

Czy taras masz oddzielony styropianem od domu ?

P.S. taki tani to ten fundament nie jest!

Pytanie dot. kabli zasilających agregaty. W projekcie widniał kabel 4x2,5. Wykonawca (nie był to niestety p. Janusz) bez konsultacji z nami zamiast tego zastosował 2 kable 3x1,5. Nie bardzo nam się to rozwiązanie podoba. Przeciwni są zarówno nasz elektryk, jak i elektryk firmy Legalett. Ten drugi pod naciskiem centrali zmienił zdanie (nie dziwię mu się, nie on tu rządzi) i właśnie próbuje uruchomić grzanie.

Czy takie rozwiązanie nie jest w jakimś sensie dla nas niebezpieczne/kłopotliwe? Czy z upływem lat, po okresie gwarancyjnym możemy mieć z tego tytułu problemy?

Trzymaj się tego co masz napisane w projekcie ! Masz za sobą elektryka, i kier buda. Ma być 4x2,5 na każdy agregat ! 1,5 jest na granicy długotrwałego obciążenia.

Ma być tak jak jest w projekcie bo nie ma żadnego uzasadnienia żeby było inaczej. Żaden doświadczony elektryk nie podłączy pod 1,5 urządzenia 2kW !

Odpowiedź do Iakusza:

-Jak chcesz zdalnie ustawiać i zmieniać temperaturę?

-Czy taras masz oddzielony styropianem od domu ?

P.S. taki tani to ten fundament nie jest!

-Temperaturę L będzie można zmieniać i ustawiać drogą telefoniczną np. sms - tak przynajmniej twierdzi L w Gdańsku,

-Taras oddzielony jest od domu 10cm styropianem.

P.S. Dalej twierdzę, że L szczególnie w moim przypadku, był i jest najtańszym wyborem z możliwych. Biorąc pod uwagę ogrzewanie na prąd oraz ukształtowanie terenu.

Pewnie, taniej jest grzać drewnem albo węglem, ale takich form nie rozpatrywałam. Taniej jest również jeździć rowerem zamiast samochodem czy nawet autobusem, ale czy o to chodzi?

Ana

Cześć Lakusz

Dzięki za kolejne ciekawe informacje na temat doświadczeń z L. Gratuluje domku 3 litrowego.

Pisałem o osobach nie o "obobach". :D

...ciekawi mnie czy równie chętnie będziesz przytaczał mój wpis jak w końcu dokończę temat moje L i opiszę wszytko na forum?

Jak będzie taka potrzeba. Czy oczekujesz tego?

To że firma od lutego do października odpowiadała na reklamację, i w zasadzie tak naprawdę nie odpowiedziała, bo ich mail był bardzo wymijający.

Znam ten temat w wersji p. Wojtka (różni się od Twojej) i myślę, że jak już nacieszy się narodzinami syna, to skontaktuj się z Nim. Jeśli oczywiście odczuwasz taką potrzebę. :)

PS Ja nie widzę potrzeby opisywania na forum Waszych spraw przy takiej atmosferze jaka tu obecnie panuje. To tylko "podgrzewa atmosferę" i powoduje, że tematyka jest niezwiązana z doświadczeniami mieszkańców L. Myślę, że rozumiesz o kogo mi chodzi.

Pozdrawiam serdecznie

Co do termostatów to się nie wypowiadam, bo mam to inaczej zrealizowane ;)

Napisz proszę jak.

Co do mnie to mam obawy, że z powodu wieczornego uruchamiania kominka, okresowy wzrost temperatury spowoduje, że agregaty nie włączą się w tym okresie. Po kilku dniach takiego palenia płyta wychłodzi się nadmiernie. Zależy mi na tym, żeby mimo palenia kominkiem mieć ciepłą podłogę choćby w minimalnym stopniu.

mcb

PS co do ekipy L. to tak jak każdą należało jej pilnować. Sporo do życzenia pozostawia jakość wykonania opaski styropianowej wokół budynku. Jednakże w porównaniu z kolejnymi ekipami plasuje się w czołówce.

ANAZ tylko dlatego nie skomentowałam twego wcześniejszego postu ,że był BYŁ ŚWIETNĄ ANTYREKLAMĄ FIRMY.....

:D :wink: :D :roll: :o :D

żeby nie było ,że gołosłownie :.....

1 definicja domku letniskowego - chaty mającej 160m2 pu.

2 cuudny opis frontu robót

3 byki ortograficzne

4 powoływanie się na zadowolonych znajomych z Wawy - ilość całe osiedle - którzy jednak tu nie piszą ....

5 to co cię odróżnia od innych - sypnęłaś się z ceną -+++++- sprawdź czy cię nie ukarzą za podawanie tajnych info

6 budujesz i będziesz jeszcze domki budować - ŻONA DEWELOPERA ?

7 zamieść zdjęcie tego nasypu......

Całóść robót poczynając od wożenia pospółki pod bramę ogrodzenia, przewożenia jej ładowarką na miejsce budowy - samochody topiły sie w piachu pod same zawieszenie,

wypoziomowanie nawiezionej łachy pospólki, zrobienie i wylanie L, zrobienie i wylanie tarasu oraz schodów zajęło 5,5 dnia i kosztowało 68 tys zł.

Cena chyba nie uwzględnia agregatów?

MCB

Pytanie nie było do Ciebie :evil:

Cena 68 tys. za 160m2 wydaje się OK.

Daje to 425PLN/m2

U mnie było 260m2(garaż 38m2 nieogrzewany) i cena ok. 97tys. ( w tym 3 agregaty).

Daje to 373PLN/m2.

Dla wyjaśnienia: budowałem 2 lata temu, w samym środku górki cenowej materiałów budowlanych :(

mcb

Witaj MCB

Co do mnie to mam obawy, że z powodu wieczornego uruchamiania kominka, okresowy wzrost temperatury spowoduje, że agregaty nie włączą się w tym okresie. Po kilku dniach takiego palenia płyta wychłodzi się nadmiernie.

Może tak być jak piszesz, ale tylko przy długim okresie nie grzania wcale Legalett, a tylko kominkiem - np. dwa tygodnie. Normalnie temp. podłogi podgrzana przez Legalett ma np. 23 st. C i utrzymuje się, jeśli grzejesz tylko kominkiem, na tym poziomie przez przynajmniej kilka dni (np. tydzień) nawet jak się agregaty nie włączą. Czemu?

Ciepło wytwarzane przez kominek nie ma negatywnego wpływu, zwykle jest wyższa temp. niż te 23 st nagrzanej przez fundament podłogi. Przecież to ciepło nie ma innego ujścia.

Jest jeszcze inna, praktyczna rada na grzanie kominkiem przy agregatach elektr. w taryfie nocnej. Na termostatach ustawiasz w taryfie dziennej włączanie się agregatów np. przy 20 stopniach, a w taryfie nocnej, w pokoju grzanym kominkiem np. w godzinach 24.00 - 6.00 temp. 23 st.

Jak kominek w nocy przygasa, temp. w salonie spada do np. 23.5 st. (0,5 st. to zakres "tolerancji" w termostacie), to włącza się dogrzewanie prądowe fundamentu.

Reasumując: wszystko można tylko trzeba doświadczalnie popróbować we własnym domu. :)

Pozdrawiam serdecznie życząc ciekawej zabawy z testowaniem Legalett

MARTINO1, może nie doczytałaś tematu tej dyskusji, to Ci przypomnę: Legalett- doświadczenia mieszkańców

Z Twoich postów wynika, że nie tylko nie mieszkasz w domu z Legalett, ale i takowego nie planujesz. Nie zaśmiecaj więc proszę nam tu wątku i przestań krzyczeć. Siejesz tylko zamęt i utrudniasz komunikację. Może gdyby nie Twoje dygresje, otrzymałabym więcej odpowiedzi na swoje pytanie.

Lakusz, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

Się zastanawiam nad opłacalnością , marketingiem i całym tym systemem ....... Kobieto :evil: jest TU miejsce dla wszystkich , a jak masz

kłopoty i nikt Ci nie odpowiada na Twoje posty tzn. temat ich nie interesuje lub podobnych doświadczeń nie mieli.........

A od czegóż jest ta super firma ,że nie pomogli ?

Co sieję ? pomyśl zanim się wypowiesz .... dzięki temu wątkowi przejrzałam na oczy odnośnie tej płytki (myślę,że nie tylko ja ), a byłam najgorętszą zwolenniczką.......

Chcesz założyć własny klub - wolna wola ,pomyśl jakie ograniczenia proponujesz i czemu miałyby służyć- TO SIĘ NAZYWA CENZURA

Witaj Coffe

Witajcie, potrzebuję pilnej rady najchętniej osób posiadających Legalett na prąd.

Pytanie dot. kabli zasilających agregaty. W projekcie widniał kabel 4x2,5.

Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Jeśli ktoś nie chce odpowiadać na forum, proszę o priv. PiotrzeO, Twoje zdanie też chętnie poznam, tylko proszę nie kontaktuj się w tej sprawie z centralą. Ich zdanie już znam.

pozdrawiam

coffee

Przepraszam, w tym zamęcie różnych, przykrych "śmieci" nie na temat, nie doczytałem, że zwróciłaś się imiennie do mnie. Bardzo mi miło. :).

Centrali nie pytam, bo Pan Wojtek niech się nacieszy ojcostwem, więc Mu głowy nie będę kręcić taką sprawą.

Jako elektryki i elektronik z wykształcenia uważam, że dla bezpieczeństwa powinnaś trzymać się projektu. A jeśli jest z tym problem - na przykład już są założone kable o mniejszej średnicy, to tylko inż. z Legalett może odpowiedzialnie Ci radzić.

Pozdrawiam serdecznie, powodzenia i napisz o rezultatach końcowych.

PS A co ci Centrala odpowiedziała? :)

Niestety nie każdy potrafi czytać ze zrozumieniem. Cenzura a próba utrzymania porządku na forum to 2 różne rzeczy. Mylisz się MARTINO1 pisząc, że w tym wątku jest miejsce dla wszystkich. Otóż nie jest. Tytuł jest chyba jednoznaczny. Miałam nadzieję, że będą się tu udzielać wyłącznie właściciele tego rozwiązania. Chcesz pisać o swoich przemyśleniach, proszę bardzo! Ale nie tu! Tu mamy sie wymieniać doświadczeniami, i tymi dobrymi ,i złymi, a nie dywagować czy to się opłaca czy nie. Nas mieszkańców to już nie interesuje, interesuje nas eksploatacja i o tym chcemy rozmawiać.

O mój problem się nie martw. Rozwiążę go sama, z większą lub mniejszą pomocą osób zorientowanych w temacie.

Piotrze, ja bardzo chciałabym się trzymać projektu, niestety nie dano mi szansy, bo decyzji o zamianie kabla nie skonsultowano ze mną. Mam o to do centrali ogromny żal. Podobno p.Wojtek uznał, że taka zamiana jest OK, jednak nikt nie raczył nas poinformować, że wykonanie nie będzie zgodne z projektem. Szkoda, że lenistwo wykonawcy było dla centrali wystarczającym powodem do takiej decyzji.

Chwilowo centrala nie odpowiada ma moje maile.

TO co proponujesz to cenzura ............

Tytuł został sprytnie zapodany ......,bo był jeszcze wątek o złych doświadczeniach . Masz bardzo ograniczone pojęcia a propos doświadczeń ................. :evil:

A ja myślałam ,że miał to być wątek w którym można podyskutować o tym rozwiązaniu i całokształcie związanym z legallet (też masz jakąś ograniczającą Cię umowę ?)

Nie umiem jaśniej Ci wytłumaczyć, więc pozostanę przy swoim.

Co się tak wściekasz a propos moich doświadczeń? Ograniczone, jak twierdzisz, czy nie, ale są. Pewnie będą ewoluować, a wraz z nimi i moje spostrzeżenia.

Nie wiem o jakim wątku ze złymi doświadczeniami piszesz, ale chętnie sie dowiem. Co do umowy to też nie wiem o co Ci chodzi, nie wydaje mi się, żeby kryła sie w niej jakaś tajemnica. Taka jestem ograniczona.

Może faktycznie przydałby się inny wątek dot. idei rozwiązania fundamentu grzewczego. Może wówczas ten wątek stałby się czytelniejszy. Nie dziwię się, że tak mało osób chce tu pisać, bo każdy posiadający Legalett (nie ważne czy zadowolony czy nie) jest posądzany o współpracę, działalność marketingową i Bóg jeden wie co jeszcze.