Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak to jest jak skupiasz się tylko na sobie ............

Doświadczenia - to szerokie pojęcie nie odnosi się nie tylko do Ciebie . Poczytaj wcześniejsze posty a dowiesz się co nieco odnośnie umowy co przypadkiem wyszło ..

.Ten drugi wątek istnieje, ale ciężko go odszukać

NIE PRZESADZAJ NIE KAŻDY JEST POSĄDZANY O WSPÓŁPRACĘ - tylko CI co w tym robią .... Poczytaj wątek o praefie - wypowiedzi ,a sama będziesz mogła dużo ocenić ....

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podajemy nieco z czachy :) ale raczej na 100% tak jest:

- ściany zewn. 15 cm Praefa + 15 cm styropian

- izolacja pod płytą fundamentową - standardowa (tutaj właśnie nie wiemy dokładnie, może odkopiemy wkrótce w papierach)

- strop - 20 cm wełny mineralnej

- okna ciepłe z Oknoplastu (0,7), jeden nawiewnik i mikrouchyły w pomieszczeniach

- drzwi zewn. - raczej standardowe (nie pamiętamy jaki był współczynnik, ale pewnie z 2)

Pod płytą macie prawdopodobnie 15cm.

Po co o to pytałem?

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale Wasz dom do najtańszych w eksploatacji nie będzie należał. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym, taka izolacja przegród byłaby wystarczająca. Nie wadziłaby też specjalnie wentylacja grawitacyjna. Jeżeli jednak w większości chcecie grzać energią elektryczną, to tanio to nie wyjdzie.

Obliczał Wam ktoś sezonowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania?

Macie już świadectwo charakterystyki energetyczne dla swojego domu ?

Jak przeczytałem wpis eli i marka to lekko zbladłem, w tak "standardowo" ocieplonym domu grzać prądem, do tego brak reku, oj ... nie chciałbym być złym prorokiem :(

Trochę tylko mnie jedna rzecz zastanawia - mianowicie po "odcięciu" dopływu ciepłej wody wiatraczki w wymiennikach nadal pracują jeszcze czasem parę godzin... rozumiem że przy agregatach elektrycznych to chłodziły by spirale żeby się nie przepaliły ale przy wymienniku po co? :roll:

Co do kosztów ogrzewania wypowiem siępo pierwszym rachunku :wink:

Browar

Ja miałem na początku to samo, pod koniec zimy przestało, uznałem to za "awarię" i zgłosiłem do L, oni mnie zbyli i powiedzieli że niema takiego zabezpieczenia, jak termostat wyłącza grzanie wentylator też powinien przestać grzać :(

Odp. MCB

-cena uwzględniała agregaty ale pospółka jak u wszystkich płatna jest dodatkowo.

Odp. MARTINA1-

1. Domek letniskowy 160m2 pu - nie rozumiem problemu ? Metraż dot. ceny za L,

2. Bez komentaża,

3. Bez komentaża,

4. Zapraszam na Osiedle domków Kanadyjskichna Ul.Brzezińskiej,

5. Bez komentaża,

6. Jesteś osobą wyjątkowo szukającą zaczepki, do tego przekręcasz moje słowa. Zostawiam ten punkt również bez komentaża,

7.Zdjęcie wstawię jutro, a konkretnie mąż - niestety nie potrafię tego zrobić

Jak przeczytałem wpis eli i marka to lekko zbladłem, w tak "standardowo" ocieplonym domu grzać prądem, do tego brak reku, oj ... nie chciałbym być złym prorokiem

Witaj Henryku

Napisz nam proszę konkretnie, o co się Ciebie rozchodzi Waszmość? :)

Nie pisz ogólników. Ela i Marek tak Ci ładnie i spokojnie odpowiedzieli, a Ty dalej swoje.

Mam podobny dom, starsze rozwiązanie (u Eli i Marka pod fundamentem jest 20 cm styro u mnie 16 cm), także bez ręku i jak wiesz grzanie prądem elektrycznym jest u mnie bardzo ekonomiczne.

Pozdrawiam serdecznie życząc wszystkim miłego końca tygodnia tzw. weekendu.

Postanowiłem sobie chłopie żeby nie zwracać w ogóle uwagi na twoje posty, ale nie idzie wytrzymać tego idiotycznego naganiania.Choćby ktoś napisał ,że ma dom bez okien i drzwi zbudowany z połówki pustaka żużlowego bez ocieplenia , ale na Legalecie to byś też przeprowadzał dowód ,że opłaca się bo jest na Legalecie.Ktoś grzeje węglem-przekonujesz ,że taniej Legalettem.Bez względu na wszystko najlepiej i najtaniej jest Legalettem.(noi praefą oczywiście).

Wiesz co, nawet jakby mi 10tys/m-c legalett płacił to bym takich bzdur nie pisał bo by mi było wstyd zwyczajnie.Skończ z tym bo odstraszasz im klientów taką bzdurną pisaniną.

Sorry everybody, ale nie wytrzymałem,już nic się nie odzywam , także nawet nie musisz odpowiadać

A ja już myślałem Tomaszu, że przemyślałeś, zmądrzałeś i cieszyłem się, że przestałeś pisać nie na temat, głupoty w stylu:

Skończ z tym bo odstraszasz im klientów taką bzdurną pisaniną.

Dobre sobie, to mi się podoba. I o takich klientów jak Ty właśnie mi chodzi - by ich odstraszyć. :D :) :o :lol:

Twoja troska o odstraszanie klientów mile mnie zaskoczyła. Chyba wyślę Twój e-mail do Legalett. Może być wesoło...

Pozdrawiam serdecznie

i kolejny raz dołączam do tych, którzy proszą o pisanie konkretnie na temat, a nie o rzekomych bzdurach, bzdetach, domysłach, swoich problemach wewnętrznych, bo po co zajmować miejsce i ośmieszać się wobec czytelników?

PS Masz problem idź do psychologa - tu jest forum budowlane. :-?

Jak przeczytałem wpis eli i marka to lekko zbladłem, w tak "standardowo" ocieplonym domu grzać prądem, do tego brak reku, oj ... nie chciałbym być złym prorokiem

Witaj Henryku

Napisz nam proszę konkretnie, o co się Ciebie rozchodzi Waszmość? :)

Nie pisz ogólników. Ela i Marek tak Ci ładnie i spokojnie odpowiedzieli, a Ty dalej swoje.

Mam podobny dom, starsze rozwiązanie (u Eli i Marka pod fundamentem jest 20 cm styro u mnie 16 cm), także bez ręku i jak wiesz grzanie prądem elektrycznym jest u mnie bardzo ekonomiczne.

Pozdrawiam serdecznie życząc wszystkim miłego końca tygodnia tzw. weekendu.

Zacznijmy od tego, że cytujesz nie mnie, tylko lakusza.

Dla porządku zacytuję swoja wypowiedź :

Podajemy nieco z czachy :) ale raczej na 100% tak jest:

- ściany zewn. 15 cm Praefa + 15 cm styropian

- izolacja pod płytą fundamentową - standardowa (tutaj właśnie nie wiemy dokładnie, może odkopiemy wkrótce w papierach)

- strop - 20 cm wełny mineralnej

- okna ciepłe z Oknoplastu (0,7), jeden nawiewnik i mikrouchyły w pomieszczeniach

- drzwi zewn. - raczej standardowe (nie pamiętamy jaki był współczynnik, ale pewnie z 2)

Pod płytą macie prawdopodobnie 15cm.

Po co o to pytałem?

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale Wasz dom do najtańszych w eksploatacji nie będzie należał. Przy ogrzewaniu gazem ziemnym, taka izolacja przegród byłaby wystarczająca. Nie wadziłaby też specjalnie wentylacja grawitacyjna. Jeżeli jednak w większości chcecie grzać energią elektryczną, to tanio to nie wyjdzie.

Obliczał Wam ktoś sezonowe zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania?

Macie już świadectwo charakterystyki energetyczne dla swojego domu ?

Można dyskutować, co to znaczy "tanie ogrzewanie domu". Na podstawie swojego doświadczenia mogę oszacować, że dom Eli i Marka będzie na ogrzewanie zuzywał 90-110kWh/m2 rocznie, co przy powierzchni ich domu ok. 73m2 daje 6570-8030kWh energii. W ich wypadku będzie to energia elektryczna (no chyba, że będą dużo palić w kominku). Przy grzaniu w tylko w II taryfie daje to koszt 1971-2409zł (cena energii 0,3zł/kWh). Jednak w przypadku ich domu w największe mrozy grzanie tylko w II taryfie może nie wystarczyć (znaczne wahania temperatury) i wtedy koszt ten jeszcze wzrośnie. Nie widziałem jeszcze aktualnych cen energii, ale słyszałem , że aktualnie II taryfa kosztuje już 0,37zł/kWh.

Czy roczny koszt ogrzewania rzędu 2000-2500zł tak małego domu to dużo czy mało, można dyskutować. Jeżeli porównać to ze zużyciem energii przez lakusza, to jest to dużo.

Pierwszą rzeczą, którą bym w tym domu zrobił, to zamienił wentylację grawitacyjna na mechaniczną z odzyskiem ciepła.

Co dają okna o U=0,7W/m2*K), skoro są w nich nawiewniki i są one rozszczelnione?

Ciekaw jestem, co wykaże u nich świadectwo charakterystyki energetycznej ?

Nie bardzo rozumiem tego : Ela i Marek tak Ci ładnie i spokojnie odpowiedzieli, a Ty dalej swoje.

Jak Twoim zdaniem mieli odpowiedzieć ?

Technologie fundamentu grzewczego i ścian prefabrykowanych, to bardzo dobre technologie, jednak nie tylko od nich zależy zapotrzebowanie budynku na ciepło do ogrzewania domu. W zależności od ceny "paliwa", z którego zamierzamy korzystać do ogrzewania domu powinniśmy dostosować zużycie energii - im droższa energia tym mniejsze powinno być jej zużycie.

Witaj Henryku

Chcieć znaleźć prawdę jest zasługą, nawet gdy się błądzi po drodze.

Georg Christoph Lichtenberg

Biję się w piersi i bardzo przepraszam Ciebie, bo rzeczywiście jak tak o poranku na szybko przeczytałem, to z trzech osób wymienionych w tym liście zobaczyłem u góry Ciebie i tak już skojarzyłem. Przepraszam i dziękuje za Twoje konkretne odniesienie się do tematu - to pozytywny skutek mojej pomyłki. :)

Jak słusznie piszesz: Można dyskutować, co to znaczy "tanie ogrzewanie domu". i jeszcze słuszniej: na podstawie swojego doświadczenia mogę oszacować, że dom Eli i Marka będzie na ogrzewanie zuzywał 90-110kWh/m2 rocznie... , co przy powierzchni ich domu ok. 73m2 daje 6570-8030kWh energii.

Takie jest Twoje doświadczenie w tym przypadku teoretyczne, bo Legalett nie masz, a jak dobrze wiesz teoria może się rozmijać z praktyką.

Prawdopodobnie takie zużycie może być, bo jak czytałeś moje dane z pierwszej zimy były podobne (trochę większe 9000 kWh w II Taryfie - większy dom). Oczywiście zależeć to będzie od tego jakie temperatury zostaną zadane termostatom.

Jednak w przypadku ich domu w największe mrozy grzanie tylko w II taryfie może nie wystarczyć (znaczne wahania temperatury) i wtedy koszt ten jeszcze wzrośnie.

Tu też zgoda, bo sam z doświadczenia o tym wiem i tu na forum o tym pisałem, gdy o to pytano. Trzeba jednak dla ścisłości dodać dwa fakty.

1. Ile jest takich dni w zimie - ktoś tu wyliczył - chyba kilkanaście. Na przykład ubiegłej zimy u nas na Podkarpaciu były tylko trzy takie kilkudniowe mrozy w granicach -20 st. Koszt więc z tego powodu wzrosną nieznacznie.

2. Legalett dzięki akumulacji i bezwładności utrzymuje przez kilka dni temperaturę mimo spadku temp. na zewnątrz. Co oznacza, że temp. na zewnątrz może znów pójść w górę, a dopiero odczujemy wewnątrz spadek temp. To jest plus i minus bezwładności - bo warto o tym zjawisku pamiętać i jeśli chcemy temu zapobiec, to przy zapowiedzi dużych mrozów przewidzieć.

Nie widziałem jeszcze aktualnych cen energii, ale słyszałem , że aktualnie II taryfa kosztuje już 0,37zł/kWh. Też nie widziałem, więc nie będę dywagował o zasłyszanych wieściach.

Czy roczny koszt ogrzewania rzędu 2000-2500zł tak małego domu to dużo czy mało, można dyskutować. Można... i zależy do jakiego domu i jakiego źródła to odniesiemy. Lakusz też jeszcze nie wie czy tak będzie jak z radością pisze o swoim domu 3 litrowym. Czas, zima czyli praktyka pokaże. Oby się sprawdziło, tego Mu życzę.

Jeśli będzie to kwota górna podana przez Ciebie 2500 zł przy zasłyszanej prze Ciebie kwocie podwyżki energii, to jeśli dobrze na szybko liczę, dzieląc ją przez 7 miesięcy okresu grzewczego mamy średnią ok. 350 zł.miesiąc. Czy to dużo czy mało? - rzecz względna, zależy jak dla kogo. :)

Pierwszą rzeczą, którą bym w tym domu zrobił, to zamienił wentylację grawitacyjna na mechaniczną z odzyskiem ciepła.

Jasne i przypuszczam, że Ela i Marek jak będą mogli (np. z racji finansów), to w przyszłości, po pierwszych doświadczeniach zimowych, zrobią to.

To jest jedyna Twoja podpowiedź dla Eli i Marka pomijając... to:

Tu na Twoim miejscu bym uważał, bo kolejny raz piszesz o swojej działce - marketing... Rozumiesz o kogo chodzi. A zrobić jak się ma potrzebę warto. :)

Technologie fundamentu grzewczego i ścian prefabrykowanych, to bardzo dobre technologie ... im droższa energia tym mniejsze powinno być jej zużycie. :)

Wszyscy byśmy chcieli, by tak było Henryku i do tego w miarę możliwości zmierzamy.

Pozdrawiam serdecznie

Tu na Twoim miejscu bym uważał, bo kolejny raz piszesz o swojej działce - marketing... Rozumiesz o kogo chodzi. A zrobić jak się ma potrzebę warto. :)

Żaden marketing. ŚChE tak czy inaczej będą musieli wykonać, a z pewnością nie ja będę im je wykonywał. Akurat w ich wypadku istotne jest, żeby to było rzetelnie wykonane świadectwo.

Natomiast wartości, które na nim wyjdą jak najbardziej mnie interesują - jak myślisz, na podstawie czego wiem, że ich dom zużyje 90-110kWh/m2 rocznie na ogrzewanie?

Nie mam co prawda płyty grzewczej Legalett, ale sposób ogrzewania mam bardzo zbliżony i pierwszy sezon grzewczy za sobą, więc doskonale wiem, czego można się w takim domu jak Eli i Marka spodziewać.

No wiec Henok niby masz rację ,ale wiesz,to jest proszę Pana najlepszy system grzewczy świata pozbawiony jakichkolwiek wad i do tego tak superoszczędny ,że twoja wiedza,wykształcenie drogi Henoku i zapewne długoletnie doświadczenie i praktyka w temacie energooszczędności nie są wystarczające by podjąć się jakiejkolwiek oceny systemu opartego o Legalett i Praefę a już ocena ,że standard wciskany ludziom za grubą kasę przez wykonawców Legalett i Praefa (np Prefbud , Abakon i inni) nie należy za tą kasę do specjalnie energooszczędnych systemów w szczególności jeśli chodzi o grzanie prądem ,toooooooo tu już drogi Henok przesadziłeś , absolutnie przesadziłeś.Możesz sobie studiować,praktykować, mieć wiedzę i praktykę ale w przypadku tego systemu nie mają one żadnego zastosowania bo w praktyce może to wyglądać inaczej ponieważ to jest TEN SYSTEM.

Serdecznie pozdrawiam

No wiec Henok niby masz rację ,ale wiesz,to jest proszę Pana najlepszy system grzewczy świata pozbawiony jakichkolwiek wad i do tego tak superoszczędny ,że twoja wiedza,wykształcenie drogi Henoku i zapewne długoletnie doświadczenie i praktyka w temacie energooszczędności nie są wystarczające by podjąć się jakiejkolwiek oceny systemu opartego o Legalett i Praefę a już ocena ,że standard wciskany ludziom za grubą kasę przez wykonawców Legalett i Praefa (np Prefbud , Abakon i inni) nie należy za tą kasę do specjalnie energooszczędnych systemów w szczególności jeśli chodzi o grzanie prądem ,toooooooo tu już drogi Henok przesadziłeś , absolutnie przesadziłeś.Możesz sobie studiować,praktykować, mieć wiedzę i praktykę ale w przypadku tego systemu nie mają one żadnego zastosowania bo w praktyce może to wyglądać inaczej ponieważ to jest TEN SYSTEM.

Serdecznie pozdrawiam

Trzeba umieć odróżnić informacje marketingowe, które siłą rzeczy podkreślają zalety, a pomijają wady, od niezależnych opinii.

Tymi samymi prawami rządzi się przecież cały wolny rynek. Czytając uważnie chociażby ten wątek jesteś w stanie wychwycić zalety i wady systemu Legalett. Znajdziesz tu nawet informacje o konkurencyjnych do niego rozwiązaniach.

Przestań więc narzekać. Jeżeli nie chcesz skorzystać z oferty Legalettu, możesz wybrać konkurencyjną firmę (jest ich kilka na rynku). Czy będzie to lepszy wybór? Tego nikt Ci na tym Forum nie zagwarantuje :(.

Gość ela_marek_luszowice

Przy całym jadzie, który tutaj panuje, postanowiliśmy czasami rzucić coś merytorycznego, czyli REALNE koszty związane z ogrzewaniem naszego domu. Namawiamy do tego innych - czyżby nikt w Polsce nie rozpoczynał przygody z Legalettem?

Po wstępnym szaleństwie z ogrzewaniem naszego domku sytuacja się unormowała :)

Oto zapis...

17.10. - odpalenie systemu

18.10. - 150 kW (to już pisaliśmy)

20.10. - 275 kW (szaleństwo nadal trwa)

22.10. - 296 kW (mocne wyhamowanie zużycia)

23.10. - 313 kW

Odczytywaliśmy o różnych godzinach w danych dniach, więc czasami między jednym, a drugim odczytem było 30 godz. różnicy (choć tylko jeden dzień :)

Obecnie mamy ok. 18 stopni w domu, system grzeje głównie w nocy. Podkreślamy raz jeszcze, że jeszcze tam nie mieszkamy. Można więc się spodziewać, że po zamieszkaniu z 18 stopni zrobi się ponad 20 (wydychane powietrze, sprzęt RTV, AGD, kominek).

Przez tydzień zużyliśmy więc ok. 330 kW (pewnie tyle teraz jest), więc po taryfie budowlanej to ok. 190 zł (niestety taki jest koszt budowlanki). Ale większość na razie poszła na rozruch (ponad 80% z tych kosztów). Naszym zdaniem nie jest więc źle, ale oczywiście będziemy nadal obserwowali licznik podłączony tylko i wyłącznie pod Legalett.

Czasami się podzielimy naszymi cyferkami z ludźmi, których to interesuje.