Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prawdziwa cnota krytyk się nie boi...............

Co was to monopolu nie macie i jest opcja liczenia się z innym zdaniem . Ja swoje poparłam argumentami ................ Nie trzeba coś fizycznie mieć ,by można było o tym mieć opinię ............, a ja nie opieram się tylko na zdjęciach L. z faktami nie wygracie ,bo nie są korzystne dla tego rozwiązania. I to TO co najważniejsze .................

A że macie, kupiliście wasza sprawa . Ja nie cieszę się jak COŚ kupię tylko jak DOBRE kupię - i tu jest ta różnica ...........

Myślałam , że akurat Wy (Ela i Marek ) nie daliście sobie wtrynić jakiejś suuper umowy z zobowiązaniami ,ale wychodzi na to ,że się myliłam ....

Co ludzi pomylić się można , co do systemu mając porównania z innymi JUŻ nie...

ODSTRASZAMY INNYCH ? - ZNACZY SIĘ SPRZEDAŻ PADŁA, no chyba nie bez powodu ............

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość ela_marek_luszowice
Nie trzeba coś fizycznie mieć ,by można było o tym mieć opinię ............, a ja nie opieram się tylko na zdjęciach L. z faktami nie wygracie ,bo nie są korzystne dla tego rozwiązania.

Masz ciekawe pojęcie "faktów". Nie masz podłogówki, nie masz L., ale porównujesz, wyciągasz wnioski, stopniujesz... Na czym się opierasz? To są te "fakty"? Możesz nam je dokładnie przybliżyć?

Jak chcesz porównać oba systemy, jak nie właśnie zużyciem prądu? Jeżeli weźmiesz dokładnie dwa takie same domy (ale z różnymi systemami grzewczymi) i w danym okresie czasu (taka sama zima!) zmierzysz, ile zużyły prądu, to dopiero wtedy może wysnuć jakiś wniosek. Nie ma innej metody...

My dopiero dwa tygodnie ogrzewamy dom i daleko nam od forowania wniosków. Dopiero na wiosnę powiemy, czy to opłacalny system, czy nie. Jedno jest pewne - to system dla wygodnych :)

Myślałam , że akurat Wy (Ela i Marek ) nie daliście sobie wtrynić jakiejś suuper umowy z zobowiązaniami ,ale wychodzi na to ,że się myliłam ....

O co Ci chodzi? Jakbyś miała ELEMENTARNE pojęcie o budowaniu, to byś wiedziała, że skoro budowaliśmy z firmą, która kompleksowo wykonała nam dom, to nie mamy żadnej umowy z L. Jedyne co nas łączy z tą firmą to gwarancja, którą zupełnie niedawno dostaliśmy na piśmie.

Jeżeli masz jakieś podejrzenia, że jest inaczej, to czekamy na dowody. Bo jakbyś nie zauważyła, to my nie chwalimy L., bo... nie możemy! Przecież ten system działa u nas dopiero 14 dni. Jak chcesz kogoś totalnie zaatakować, to znajdź sobie innego frajera.

ODSTRASZAMY INNYCH ? - ZNACZY SIĘ SPRZEDAŻ PADŁA, no chyba nie bez powodu ............

Tak poza tym, to wszyscy zdrowi? :) Naprawdę ręce opadają :) Koniec i kropka. Przepraszamy wszystkich za ten wpis. Kończymy już wątek dwóch osób (a może Tomek i Martina to ta sama osoba - kto tak myśli?), które zaśmiecają ten wątek. Będziemy już tylko konkretnie pisać - od czasu do czasu - o naszych doświadczeniach z L.

Właśnie. Jutro mija drugi tydzień ogrzewania. Będziemy na budowie, to dokładnie zerkniemy, ile prądu przejadł nam system.

Już pisałam nie trzeba czegoś mieć by zrobić porównanie ... Oprócz was i P.O są tu jeszcze inni użytkownicy mają podają zużycia i dane dla podłogówek też są dostępne .........

Pocztajcie wcześniejsze posty tam były wady i te mini zalety. Porównanie dla 100m2 fundamentu L i płyty fundamentowej z 20cm styro + podłogówkę to chyba dopiero dla WAS ZAMÓWIĘ.......

O ELEMENTARNYM POJĘCIU O BUDOWANIU - PISZE KTOŚ KTO POSTAWIŁ GOTOWCA . Trochę tej wiedzy liznęliście i raczj tyle ......., myślę,że moje i wasze podstawy są nie do porównania .........(z moją przewagą ).

Z tymi podejrzeniami i pytaniem odnośnie zdrowia w domu to zrobię wam zwrotkę - problemy z logicznym myśleniem ?

Ja i Tomek 131 to 2 różne nie znające się osoby .Aż dziw bierze ,bo nigdy nawet żadnego priva nie wymieniliśmy.........

A określenie frajer pasuje genialnie !

Gość ela_marek_luszowice
Już pisałam nie trzeba czegoś mieć by zrobić porównanie ... Oprócz was i P.O są tu jeszcze inni użytkownicy mają podają zużycia i dane dla podłogówek też są dostępne .........

Proszę. Podaj mi koszty ogrzewania domu o pow. 100 m2 (ściany 15 cm styr, 20 cm wełna strop, okna i drzwi standard) w dwóch wersjach:

- podłogówka

i

- Legalett.

Wtedy będziemy opierać się na konkretach, a nie pierdołach.

O ELEMENTARNYM POJĘCIU O BUDOWANIU - PISZE KTOŚ KTO POSTAWIŁ GOTOWCA .

Nie ten adres. Czytaj dokładnie, bo to nie my napisaliśmy.

Moze nieco inne założenia ? By było konkretnie ? BY było widać RÓŻNICĘ , W TYM PRZYPADKU IM PROŚCIEJ TYM LEPIEJ ............

Porównanie 2 fundamentów pisałam już wyżej jakich ..... i nakładów cenowych

I tylko przypomnę ,że od was otrzymałam zakaz udostępniania jakichkolwiek danych z priva (z naszej korespondencji ) z zagrożeniem sprawą sądową - to się nazywa DBANIE O KONDYCJĘ FIRMY - A TAK PO POLSKU - dupochron -ciekawe przed czym ?- jak pisaliście tylko o L i P ?

*L- fundament

*P - ściany z keramzytu

To tyle o pierdołach ......

Gość ela_marek_luszowice
Moze nieco inne założenia ? By było konkretnie ?

Zrób na jakichkolwiek założeniach. Bylebyśmy w końcu poznali, dlaczego twierdzisz, że podłogówka jest lepsza (tak na marginesie: może i faktycznie jest). Nie musisz przeliczać na złotówki, mogą być kWh :)

I tylko przypomnę ,że od was otrzymałam zakaz udostępniania jakichkolwiek danych z priva (z naszej korespondencji )

Owszem, ale jakbyś nie zauważyła, to chodziło nam głównie o miejsce budowy i telefon kontaktowy. Przecież to normalne.

z zagrożeniem sprawą sądową

Bingo! :) Sprawa się - dla nas - wyjaśniła. Bo i owszem, sprawą sądową zagroziliśmy, ale... Tomkowi, a nie Tobie. Oj, coś się adresy mailowe pomieszały. Dla przypomnienia, do Ciebie napisaliśmy:

PS

Proszę traktować tego maila całkowicie prywatnie. Nie udzielamy zgody na jego publikację gdziekolwiek (już wolimy się zabezpieczyć ze wszystkich stron).

A do Tomka o ew. sprawie sądowej za pomówienia, które wystosował wobec nas. Ojoj, śmierdzi, śmierdzi... My już wiemy, że jesteś jedną i tą samą osobą. Kończymy więc rozmowę z Tobą. Dla nas nie istniejesz.

PS

Porównania już nie rób. Nie ma sensu, skoro masz problem z tożsamością.

Nie mam żadnych problemów z tożsamością :D już to wyjaśniałam .........nie Tomek , i żaden inny sprzedawca ! czegokolwiek . Jestem osobą prywatną ...

I chyba faktycznie śmierdzi - tylko nie u mnie ................

A żartując to problemu z tożsamością można się u was dopatrzyć

ela_marek ? :D :o :roll:

Witam

Nie jestem pewien, bo już dawno ten temat był poruszany. O ile więc dobrze pamiętam jest to temperatura 50 st. C.

Ważne jest także dobre zamontowanie czujników temp. Powinny być wpuszczone do komory w tzw. czopuchu kominka na odpowiednią głębokość - ściśle określoną i nie więcej. Przy złym zamontowaniu włączanie termostatów i wentylatorów działa niepoprawnie.

W przypadku firmy Pref-Bud były zgłaszane takie przypadki złej instalacji. Dlatego w nowych rozwiązaniach czujniki mocuje się w specjalnych uchwytach, które mają określoną długość zapobiegającą zbyt dużemu wsunięciu.

Pozdrawiam serdecznie

Czy rozruch systemu (zasilanie prądem) zawsze wiąże się z 2-tygodniowym otwarciem pokryw agregatów?

Dopytałem o ten temat, bo to ważna sprawa i...

Nie zawsze, ale w sytuacji rur spiro, gdy przed pierwszym uruchomieniem, po użyciu dmuchawy, nadal zauważalna jest wilgoć rzeczywiście zaleca się 2-tygodniowe otwarcie pokryw w celu osuszenia.

Gdy wilgoć jest znikoma zalecana jest tygodniowe otwarcie.

Tak jak pisała coffee instalator agregatów informuje o takiej potrzebie inwestora.

Ot, nowe doświadczenia - 6 lat temu było inaczej lub to już moja skleroza. :)

Pozdrawiam serdecznie[/b]

Gość ela_marek_luszowice
Witam

Nie jestem pewien, bo już dawno ten temat był poruszany. O ile więc dobrze pamiętam jest to temperatura 50 st. C.

Ok, rozpalimy więc na całego, aby sprawdzić :)

W przypadku firmy Pref-Bud były zgłaszane takie przypadki złej instalacji. Dlatego w nowych rozwiązaniach czujniki mocuje się w specjalnych uchwytach, które mają określoną długość zapobiegającą zbyt dużemu wsunięciu.

Pozdrawiam serdecznie

Tak, otrzymaliśmy taki uchwyt. Termostat instalował nam człowiek od kominka (zupełnie niezwiązany z firmą Pref-Bud) na podstawie bardzo dokładnej instrukcji obsługi, więc mamy nadzieję, że zrobił to dobrze.

Rozumiem, że jak rozpalimy na całego, to powinien się włączyć wentylatorek (usłyszymy szum). Jeżeli tego nie będzie, to coś jest nie tak?

Gość ela_marek_luszowice
Rozumiem, że jak rozpalimy na całego, to powinien się włączyć wentylatorek (usłyszymy szum). Jeżeli tego nie będzie, to coś jest nie tak?

Hmm, może jeśli to pierwsze rozpalenie kominka, to nie tak "na całego" bo smrodku trochę będzie w całym domu. :)

Hehe :) Spokojnie, przeszliśmy już trzy fazy przygotowywania kominka. Jest już gotowy na palenie FULL!

Czy rozruch systemu (zasilanie prądem) zawsze wiąże się z 2-tygodniowym otwarciem pokryw agregatów?

Dopytałem o ten temat, bo to ważna sprawa i...

Nie zawsze, ale w sytuacji rur spiro, gdy przed pierwszym uruchomieniem, po użyciu dmuchawy, nadal zauważalna jest wilgoć rzeczywiście zaleca się 2-tygodniowe otwarcie pokryw w celu osuszenia.

Gdy wilgoć jest znikoma zalecana jest tygodniowe otwarcie.

Czy faktycznie dot. to tylko rur spiro? My mamy PP50, a zalecenie dostaliśmy.

Informowano mnie o spiro, ale skoro Was informowano o PP50 to zapewne także. Dzięki za uzupełnienie informacji.

Pozdrawiam serdecznie

PS Prośba do wszystkich cytujących całe listy lub obszerne fragmenty - wystarczy wybrać tylko komentowany fragment, bo szkoda zabierać miejsce na powtórki. :)

Po pierwsze generalnie zgadzam się z postem Mariusza d - nie cytuje bo długi.Chodzi o to ,że nie podoba mi się idiotyczne naganianie na ten system w postaci twierdzenia ,że zawsze jest najlepszy i najtańszy (nawet od węgla!)i że zawsze ogrzewanie nim kosztuje 250zł nieważne w którym roku i ile wtedy kosztuje prąd.I tyle.Nic więcej.Reszta to wady i zalety tego systemu jak każdego innego i to potrafi większość sama ocenić pewnie.Natomiast takie idiotyczne naganianie może niektórych (czy to naiwnych czy nie znających się)wprowadzić w decyzję na całe życie-I PRZECIW TEMU ABSOLUTNIE PROTESTUJE.

Po drugie-widzę ,że Ela i Marek wszystkich straszą sądem - to teraz ja wam coś powiem - jeszcze raz zasugerujecie ,że podszywam się pod dwie osoby ,lub też ,że ja i Martina to jedna osoba to ja wystąpię na drogę sądową i będzie to pewnie jeden z niewielu takich przypadków.Przemilczałem nazywanie mnie kłamcą i zmyślanie firmy która może wybudować dom taniej niż Pref-bud (co dla wszystkich normalnych jest oczywiste bo ten system jest po prostu drogi) ale tym razem przesadzacie.Ośiwadczam - NIE ZNAM UŻYTKOWNIKA O NAZWIE MARTINA , NIGDY NAWET NIE WYMIENIŁEM Z NIĄ JEDNEGO PRYWATNEGO POSTA ANI NIE KONTAKTOWAŁEM SIĘ W ŻADEN INNY SPOSÓB.

To wszystko z mojej strony , głownie punkt pierwszy jest tu ważny.Wymieniajmy się opiniami , spierajmy i liczmy co jest lepsze i tańsze (przecież po to jest to forum ) ale apeluje o skończenie z głupim naganianiem.Kropka

Martina1 dodaj bo pomyślą ,że chcesz się wykpić tanim kosztem ......

A ja potwierdzam .........

Co do rachunków energetycznych pewnych osób z forum - to wierzyć nie można ,(jak uczy doświadczenie kilkustronnicowe) mając kominek + zagłębie taniego drewna wkoło - nim pewnie hajcują... :D

Ośiwadczam - NIE ZNAM UŻYTKOWNIKA O NAZWIE MARTINA , NIGDY NAWET NIE WYMIENIŁEM Z NIĄ JEDNEGO PRYWATNEGO POSTA ANI NIE KONTAKTOWAŁEM SIĘ W ŻADEN INNY SPOSÓB.

To wszystko z mojej strony , głownie punkt pierwszy jest tu ważny.Wymieniajmy się opiniami , spierajmy i liczmy co jest lepsze i tańsze (przecież po to jest to forum ) ale apeluje o skończenie z głupim naganianiem.Kropka

Ludzie Kochani - jakież płomienne wyznanie, apel, jakiż krzyk (wielkie litery!).

On Jej nie zna, ale gotów się oświadczyć publicznie na forum... Martynie lub samemu sobie... i nawet do sądu z tym pójdzie i... jak napisał będzie to pewnie jeden z niewielu takich przypadków. :) :D

A nawet napisał: decyzję na całe życie-I PRZECIW TEMU ABSOLUTNIE PROTESTUJE.

Humor satyra - rozdwojenie jaźni? Jakaż precyzja czasowa pojawiania się obojga na forum - to chyba sprawa zakochania się w sobie? :D :) :o :lol:

Dołączam się do Twojego apelu Tomaszu: apeluje o skończenie z głupim naganianiem (wieść gminna niesie, że pracujecie, pracujesz dla konkurencji Legalett - a feeee!) i zabieraniem czasu innym swoimi problemami.

Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. :D :) :wink:

ZAKONNIKU - GŁODNEMU CHLEB NA MYŚLI !

Dopadły cię grzeszne myśli ...... :lol: By było sprawiedliwie administratorzy mają nasze dane ,złóż oficjalne zapytanie o nasze osoby i odpowiedzą ...nawet wiem jak

2 różne osoby

Logika nigdy nie była nawet średnią twoją stroną ...........

Wiec popatrz w lustro uśmiechnij się ! i i i i i i i i

- zapodaj coś na pamięć (Martina1 - łatwe )

- na funkcjonowanie neuronów ,bo ci styki siadły w tej ekstazie .......

pracuję w Obywatelskim Komitecie Przeciw Robieniu Ludzi w Buca

- (jednoosobowym )

(wieść gminna niesie, że pracujecie, pracujesz dla konkurencji Legalett - a feeee!

Radzę Ci tani marketingowcu o specyfice domokrążcy handlującego dwoma kalkulatorami w cenie jednego ,abyś ważył słowa.OŚWIADCZAM, z pełną świadomością-nie mam absolutnie nic wspólnego w jakikolwiek sposób z branżą budowlaną ani nigdy dotąd nie miałem.Nawet nie powinienem sie odzywac, do ludzi twojego pokroju, ale napisalem zeby nie bylo watpliwosci.