Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy właśnie przed sobą świeżutkie (gorące :) ) ŚChE i budynek został oceniony na 111 kWh rocznie na m2.

A nie przyszło Wam do głowy, że ten ŚChE to kolejny śmieć na Waszej budowie.

Obliczenia to jedno a w praktyce i tak będzie inaczej - czytaj drożej :D

drożej albo taniej :) u mnie realne koszty wychodzą tylko przy zniekształceniu proporcji udziałów systemów CO - czyli 90% kominek i tylko 10% prąd, w innym przypadku wychodzą zupełnie nie realne wyniki !

Powtórzę się ,ale uważam że firma ,która zaczyna i jest konkurencją dla innych powinna mieć jakąś szansę .Nawet jeśli tak było z naganiactwem jak piszesz to wobec tego tu w wątku o legalet i o praefie - jest to nieporównywalne .

Obecnie główny skarżypyta P.O. złożył na mnie 3 skargę i domaga się usunięcia z forum .......Wot i demokracja ......

Wracając do wątku cieszę się z konkurencji ,bo zagwarantuje lepszy standart za mniejsze pieniadze ...i wykluczy patologie typu tajne umowy z klientami ...

i wiele innych .Tak jak pisałam już wcześniej moja obecność w tym wątku jest i była ściśle związana z naganiactwem , chorym marketingiem i opiekunem wątku ,który zasady łamie bardziej niż ja.........

A teraz powracając do tematu płyt fundamentowych na http://www.plytyfundamentowe.pl jest kalkulator wyceny płyt ...-niezłe narzędzie dla tych ,których interesuje porównanie płyt ich rodzajów. Np. płyta o powierzchni 100m2 -kosztuje

- standartowa -28.000

-energooszczędna -31.000

-z systemem grzewczo-chłodzącym -39.000 Do wszystkiego + 7% vat

Można się zorientować co i jak . Mam prośbe o podanie ceny 100m2 legelett celem porównania . Bo jak mam przeczucie to te przeze mnie podane z Mega Therm ceny są dużo niższe .....

Ciekawa alternatywa.

Zastosowanie wody jako nośnika z jednej strony (na co zwraca uwagę Legalett) jest wadą, z drugiej zaś umożliwia wykorzystanie takich źródeł ciepła jak PC czy wszelkiego rodzaju kotły.

Co do ceny to mam kilka pytań:

- co obejmuje wycena w wariancie "z systemem grzewczo-chłodzącym"?

- czy w cenie mieści się np. kocioł, pompa ciepła lub inne źródło ciepła?

- czy cena zawiera instalację kanalizacji i czerpni powietrza dla kominka?

Też jestem ciekaw porównania aktualnych cen obu systemów.

Co do mojej płyty to od tygodnia każdy z 3 agregatów pracuje nocą po 2 godziny. Temperatura z 9 st. wzrosła w salonie do 13st. Podłoga 14st.

MCB

Powtórzę się ,ale uważam że firma ,która zaczyna i jest

Wracając do wątku cieszę się z konkurencji ,bo zagwarantuje lepszy standart za mniejsze pieniadze ...i wykluczy patologie typu tajne umowy z klientami ...

i wiele innych .Tak jak pisałam już wcześniej moja obecność w tym wątku jest i była ściśle związana z naganiactwem , chorym marketingiem i opiekunem wątku ,który zasady łamie bardziej niż ja.........

A teraz powracając do tematu płyt fundamentowych na http://www.plytyfundamentowe.pl jest kalkulator wyceny płyt ...-niezłe narzędzie dla tych ,których interesuje porównanie płyt ich rodzajów. Np. płyta o powierzchni 100m2 -kosztuje

- standartowa -28.000

-energooszczędna -31.000

-z systemem grzewczo-chłodzącym -39.000 Do wszystkiego + 7% vat

Można się zorientować co i jak . Mam prośbe o podanie ceny 100m2 legelett celem porównania . Bo jak mam przeczucie to te przeze mnie podane z Mega Therm ceny są dużo niższe .....

No "Martyna1" - chyba robisz za nachalnego naganiacza MegaThermu ;-)

tutaj "wersja tekstowa kalkulatora" z ich strony dla mojego przypadku:

--------------------------------------------------------------------------

Jeśli chcą Państwo się dowiedzieć ile będzie kosztowała płyta fundamentowa pod dom prosimy skorzystać z naszego kalkulatora.

Powierzchnia pod zabudowę

148 m. kw

Płyta standardowa

41440 zł

Płyta energooszczędna

45880 zł

Płyta z syst. grzewczym

57720 zł

* ceny netto + 7% vat

----------------------------------------------------------------------

Legalett wycenił płytę dla tego przypadku na 68 744 zł

Czyli różnica ~11 000 zł, lub ~23 000 zł. (gdyż nie wiem czym się różni płyta "energooszczędna" od płyty z "systemem grzewczym".)

Tak więc: czy jest to "istotna różnica", jeśli w systemie MagTherm należałoby dokupić pompę ciepła wraz z wyposażeniem, lub kocioł gazowy/olejowy itp. ???

pozdrawiam,

Zbyszek

Niestety nie..... Są użytkownicy to fakt ,ale są i pracownicy ....Nie mam jak porównać kosztów ,bo nie dysponuję wyceną 100m2 płyty z legaletta , a to byłby wzorcowy przykład .......

no szczyt lenistwa !

wyślij zapytanie do L (proponuję żeby adres mailowy nie mógłby być w żaden sposób skojarzony z twoim loginem ;)

jak w ogóle podejmujesz rozmowę nt "drogości" L, skoro nie wiesz ile miałby kosztować dla twojego domu? Czemu nie porównujesz realnych kosztów - konkretnego projektu !

Pytanie: na jakiej podstawie stwierdzasz ze L jest drogi ?

Przykład 100 m2 jest najbardziej reprezentatywny ........co do wysyłania czegokolwiek do centrali L . to nie dziękuję :wink: albo znajdzie się tu ktoś na forum albo sama znajdę przykład rzeczywistego posiadacza płyty z ceną....

el _hogar twoja wycena +vat ? czy koszta całkowite ? i wątpię w tę cenę ....mocno zniżkową (ale to dobrze.. :D )

z MEGA THERMEM nie mam nic wspólnego - to ostatnie znalezisko

SZUKAM DALEJ ciekawych propozycji płyt fundamentowych z możliwością grzania , dalej próbuję porównać z podłogówką ....

LAKUSZ Nie porównuję nic do konkretnego projektu ,,bo niebyłoby odnośnika i prostego przelicznika na m2 ....powiedz mi jeszcze co ma wspólnego metraż płyty z projektem domu ? Jakaś nowa idea ? czy ekstra kasa ? a i jeszcze jedno żeby mi coś zarzucić musisz mieć argumenty -NIE WYSTARCZY CHĘĆ SZCZERA ........ :wink:

MARTINA1 tak dużo piszesz, a tak mało wiesz. 100m2 to zawsze będzie orientacyjne, a już typowy projekt dla kórego się porównuje to są realne koszta. Ilość przepustów pod płytą, czy w domu jest kominek(dostarczenie powietrze z zewnątrz jedna firma może mieć w standardzie, druga liczy za to extra cenę), itp.itd. 100m2 jednego domu to nie zawsze te same 100m2 drugiego domu.

Cena każdej płyty, nie tylko L, mocno zależy od tego na czym płyta leży i co na niej stoi. Inna płyta będzie pod lekki szkielet drewniany, inna pod ciężkie ściany i strop monolityczny.

Z ofert na płyty, jakie prezentowali forumowicze na innych wątkach, wyraźnie widać, że mało kto ma doświadczenie w projektowaniu płyt, a jeszcze mniej posiada specjalistyczne oprogramowanie służące do tego celu.

Mój KB, który buduje duże obiekty, zdziwił się jak taka cienka płyta utrzyma cały dom. Pojechał do domu, odrobił lekcję i już nie miał pytań. Przed wylaniem betonu dokładnie obejrzał całe zbrojenie.

W moją płytę poszło mniej betonu i stali, niż było w oryginalnym projekcie.

Dom stoi już długo i nie pękła ani jedna ścianka, chociaż murarze twierdzili, że pęka zawsze bo tak być musi. Nie dawałem też żadnego zbrojenia między warstwy bloczków pod oknami.

Nie zanotowałem też żadnych śladów podciągania wilgoci. Sąsiednie domy mają wodę w piwnicach.

MCB

MCB - potwierdza to tylko to co wybieram - pytanie tylko jaka dobra i tania firma ......jakie ceny ,jakie gwarancje i wiele innych ....się nasuwa .

I jeszcze jedno w grę wchodzi klasyka ewentualnie keramzyt, żadne tam ,,kanadyjczyki " bo ogólny uraz do wszelkiej tandety mam.I żeby nie było,że ktoś się obrazi ,bo się na to zdecydował . Nazywam rzeczy po imieniu i w moich kategoriach pod tandetę właśnie podchodzi - jak najbardziej ...........

Przykład 100 m2 jest najbardziej reprezentatywny ........co do wysyłania czegokolwiek do centrali L . to nie dziękuję :wink: albo znajdzie się tu ktoś na forum albo sama znajdę przykład rzeczywistego posiadacza płyty z ceną....

el _hogar twoja wycena +vat ? czy koszta całkowite ? i wątpię w tę cenę ....mocno zniżkową (ale to dobrze.. :D )

z MEGA THERMEM nie mam nic wspólnego - to ostatnie znalezisko

SZUKAM DALEJ ciekawych propozycji płyt fundamentowych z możliwością grzania , dalej próbuję porównać z podłogówką ....

LAKUSZ Nie porównuję nic do konkretnego projektu ,,bo niebyłoby odnośnika i prostego przelicznika na m2 ....powiedz mi jeszcze co ma wspólnego metraż płyty z projektem domu ? Jakaś nowa idea ? czy ekstra kasa ? a i jeszcze jedno żeby mi coś zarzucić musisz mieć argumenty -NIE WYSTARCZY CHĘĆ SZCZERA ........ :wink:

jeden wielki rotfl :lol:

jeżeli nie wiesz co ma wspólnego metraż płyty z projektem domu, to idź Ty i się naucz! Zarzuciłem Ci lenistwo i sama to potwierdziłaś !

100m2 jednego domu nie równa się 100m2 drugiego domu!

Bo pytanie czy to jest 100m2 powierzchnia użytkowa, czy zabudowy, czy podłogi parteru? Na jakim terenie budujesz dom, w jakich warunkach gruntowych. Czy masz w domu słupy, ile ścian nośnych itd, itd.

Naprwadę kłaniają się podstawy !

Jak sama udowadniasz bardzo mało wiesz, a zarzucasz innym kłamstwo (podam od razu przykład, żebyś się nie czepiała: el_hogar podaje konkretne dane, a ty zarzucasz mu że podaje błędne dane - a dlaczego miałby to robić?

Na zarzut lenistwa odpowiadasz że nie wyślesz niczego do centrali L - dlaczego? boisz się? czego?

Jeszcze raz powtarzam że porównywać można jedynie oferty przygotowane pod konkretny projekt, w konkretnej sytuacji! Jasne że można podejść ogólnikowo, tak jak całkiem spora liczba inwestorów, ale dzięki nim pojawiają się później wpisy, że fundament (ławy) kosztował o 100% drożej bo się okazało że pod humusem ma kurzawkę, i musiał robić specjalne słupy, wymianę gruntu lub inne cuda!

Co raz wyraźniej udowadniasz że jesteś trolem !

Piotrze... Daj znać, jak już będziesz znał odpowiedź, bo my też mamy termostat na 80 stopni. Mamy co prawda tylko dwie duże kratki plus rury spiro, ale naszym zdaniem i tak powinien się wcześniej włączać

Więc chętnie się dowiemy, jak obniżyć temp. ustawioną na termostacie.

Elu i Marku

Rozmawiałem z Panem Wojtkiem i potwierdza zmianę termostatów na ustawione o niższej temp. Można to "na oko" zrobić samemu. Ale radzi skontaktować się z L., to wyślą ustawione laboratoryjnie na 50 st. C.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

PS Jak ktoś ma wątpliwości co do trollowania to niech zajrzy tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3775733

i tu: http://forum.muratordom.pl/co-sie-dzieje-dlaczego-znikaja-tematy-i-wpisy,t172872.htm

Lakusz zanim zaczniesz tryumfować zastanów się ..........

Pod uwagę biorę 100 m2 płyty by było to czytelne - a TY MAKSYMALNIE ZACIEMNIASZ OBRAZ dodajesz te swoje x komponenty by co wypadło korzystnie ? Interesuje mnie standart do którego margines będu +- 10% jestem w stanie dołożyć ... i każdy inny też w zależności od swoich warunków...(lokalnych). I nie ważny projekt ,powierzchnia zabudowy czy coś innego (bo chodzi o samą płytę ,którą można czytelnie skalkulować tak jak na stronach Mega Thermu .....(skoro u nich można i ja mogę !)

I jeszcze przypomnę Ci moje próby porównania z podłogówka i Twoje DODATKOWE SKŁADNIKI - typu kominy i inne dodatki nijak mające się do wszystkiego...

W TEMACIE WYCENY OD FIRMY - tutaj dziękuję potrzebne dane albo dostanę ,albo posłużę się innym przykładem w 100% pewnym ....,(nie mam podstaw by wierzyć)

A propos - el_hogara - śmiem wątpić moje prawo -nie wysnuwaj zbyt daleko idących wniosków ..

Nie wiem co lepsze? to co nazywacie trollowaniem (a ja próbą dotarcia do sedna ) czy marketingowe wazeliniarstwo ....