Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie elewacji - stary dom

mario9

Recommended Posts

Witam!

Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw postanowiłem, że ze w moim starym domu (budowany w 1976 r) odziedziczonym po dziadku zastosuje ogrzewanie tradycyjne węglowe kotłem na podajnik.

Zastanawiałem się nad gazem, ale musiałbym strasznie dom doinwestować żeby było to w miarę opłacalne, a nadwyżka kosztów nigdy by mi się nie zwróciła.

Odnośnie domu to typowa kostka 10x10 budowany metodą tradycyjną w tamtych czasach - pustak "Skawiński", pustka powietrzna 3 cm i cegła z zewnątrz.

Moje pytanie brzmi... jakim grubym styropianem ocieplić ściany - chodzi mi o to żeby uzyskać jak największy współczynnik wydajnościowy, a nie przepłacać za wiele...

Z tego co zdążyłem się poorientować na forum + opinie ekip od ocieplenia na pewno wybiorę styropian z Austrotherm.

O grubość i współczynnik chciałbym zapytać ekspertów z forum :)

Przyznam, że byłem nastawiony na 20 grafitu, ale ekipy montażowe mówią, że szkoda kasy... Podobno podklejają go dodatkowo klejem w piance i koszty elewacji strasznie rosną.

Jedna z większych firm na śląsku która zajmuje się dociepleniami i dystrybucją materiałów ociepleniowych mówi, że nie ważne jaki styropian, ważne żeby waga się zgadzała (czytaj ilość wsadu w m3). I nawet proponują w niektórych przypadkach żeby na elewację wziąć styro dach-podłoga 037 który ma aż 15 kg wsadu w m3, a współczynniki lambda olać.

Co Wy na to?

odziedziczonym po dziadku zastosuje ogrzewanie tradycyjne węglowe kotłem na podajnik.
pompa ciepła jest bardziej tradycyjnym ogrzewaniem :) bo jest starsza niż kocioł z podajnikiem taka mała dygresja :)

Moje pytanie brzmi... jakim grubym styropianem ocieplić ściany - chodzi mi o to żeby uzyskać jak największy współczynnik wydajnościowy, a nie przepłacać za wiele...
zapytaj "fachowca" ile bierze za m2 .. a pewnie z 40-50zł.. i nie zwalaj winy .. że musiałeś wydać na to co najważniejsze !

czyli na materiał izolacyjny ! bo to z daleka widać .. "tradycyjne" oskarżanie - tego co akurat najcenniejsze, co stanowi istotę - materiał izolacyjny

Przyznam, że byłem nastawiony na 20 grafitu, ale ekipy montażowe mówią, że szkoda kasy... Podobno podklejają go dodatkowo klejem w piance i koszty elewacji strasznie rosną.
a nie mówiłem ! że klejorze od styropiany zaczną pierdaszyć głupoty!

Brawo dla Ciebie za 20cm grafitu i tak trzymaj się tego wyboru - lub ekwiwalent .. ale gruszy z białego 30cm..

Jedna z większych firm na śląsku która zajmuje się dociepleniami i dystrybucją materiałów ociepleniowych mówi, że nie ważne jaki styropian, ważne żeby waga się zgadzała (czytaj ilość wsadu w m3). I nawet proponują w niektórych przypadkach żeby na elewację wziąć styro dach-podłoga 037 który ma aż 15 kg wsadu w m3, a współczynniki lambda olać.
też pierdaszą ! waga owszem ważna .. bo biały EPS osiąga parametry najlepsze przy 40 kg/m3 .. ale nie dajmy się zwariować .. gorzej jak 0,045 ciężko uzyskać .. z samych właściwości materiału.

masz 20cm grafitu vs co .. liczmy .. 0,2 m / 0,031 W/mK (lambda grafitowego) = 6,45 m2K/W to jest opór cieplny ..

szukamy teraz tego oporu przy "podlejszym EPS'sie np 30cm .. i 0,045 W/mK ..= 0,3/0,045= 6,6m2K/W .. tak że najpodlejszy 30cm marketowiec .. też da radę..

Bardziej liczy się relacja ceny do wyniku .. jak ten powyższy .. można to jeszcze na U przeliczyć tzw współczynnik przenikania ciepła .. nie mylić z przewodzeniem ciepła tzw lambdą. 1/6,45=0,155 W/m2K.. (100m2 ściany straci 15 W/K ) i 1/6,6= 0,1515 W/m2K ..

I teraz jak Ciebie m3 grafitu wyjdzie 180 zł.. /5=36 zł..

a podłego białego .. 110 zł .. 36,3 to wynik jest zbliżony .. jeśli 200 grafitowy .. a biały 99 zł.. co jest mało realne .. bo Tobie potrzeba płyty 20cm lub 30cm..

Mysle ze z gazem nie tak predko. Nawet po ociepleniu pozostanie sporo mostkow

Źle myślisz, kolega wyżej ci policzył to i owo. Do tego ociepl strop i będzie git. Panów od styropianu wyślij do szkoły na lekcję fizyki, to przestaną pierdzielić od rzeczy. Pilnuj ekipy, żeby nie kleili na placki, nie łatali dziur klejem tylko pianką, żeby nie zrobili przerwy wentylacyjnej i będzie dobrze.

Źle myślisz, kolega wyżej ci policzył to i owo. Do tego ociepl strop i będzie git. Panów od styropianu wyślij do szkoły na lekcję fizyki, to przestaną pierdzielić od rzeczy. Pilnuj ekipy, żeby nie kleili na placki, nie łatali dziur klejem tylko pianką, żeby nie zrobili przerwy wentylacyjnej i będzie dobrze.

Z tego co się orientowałem to klei się teraz na pełne ranty + placki w środku. Pan z innej ekipy mówił, że do takiego sposobu grafit jeszcze dodatkowo podkleja klejem w piance.

Słyszałem też że niektórzy kleją na pełno za pomocą pacy grzebieniowej i kładą jak płytki.

W moich dygresjach miałem na myśli 20 cm grafitu 0,031 lub 20 cm białego EPSu 0,038.

W sumie moja powierzchnia zewnętrzna to około 320 m^2.

Dom stary, poziomy oddzielone między sobą tak zwaną "supremą" czyli wiury drewna zmieszane z zaprawą (kiedyś to było w postaci palet).

Dodatkowo od dołu dom nie ocieplony niczym... z tym że poziom 0 (parter) to piwnica i w niej nie będę grzał w ogóle, a boki poziomu 0 będą z zewnątrz ocieplone styropianem. Z ociepleniem ław na razie się wstrzymam skoro piwnica (poziom 0) będzie nieogrzewana.

Okna wymienione na Vetrex niedawno zlicowane.

Znajoma zaczeła niedawno grzać gazem... i mówi że masakra... piwnica mieszkalna nieocieplona pow. 100 m^2 (wyżej budynek ocieplony 10 cm białego), okna plastiki i na miesiąc kocioł gazowy (nie z tych najnowszych ale chyba 10 latek ma) pociągnął jej 500 m^3 :(

Słyszałem też że niektórzy kleją na pełno za pomocą pacy grzebieniowej i kładą jak płytki.
no myślałem że się nie doczekam.. brawo dla takiej ekipy!
W moich dygresjach miałem na myśli 20 cm grafitu 0,031 lub 20 cm białego EPSu 0,038.
a no widzisz.. ja Ci poddałem

ekwiwalent .. 0,38 potrzeba by było 25cm..? dobrze myślę ? 6,57 opór cieplny .. tak by się to przestawiało.

Z ociepleniem ław na razie się wstrzymam skoro piwnica (poziom 0) będzie nieogrzewana.
Polecam Ci zrobić jedną elewację, później kolejne ..wiem że kusi zrobić od razu, ale wypada polecieć właśnie aż po samą ławę, to nic że piwnica nie ogrzewana-

brak ocieplenia = ucieczka ciepła tamtędy..

Okna wymienione na Vetrex niedawno zlicowane.
to tak trzeba wykonać izolację -aby możliwie duży węgarek z niej zrobić !

wyżej budynek ocieplony 10 cm białego), okna plastiki i na miesiąc kocioł gazowy (nie z tych najnowszych ale chyba 10 latek ma) pociągnął jej 500 m^3
jak nie kondensat - odpowiednio dobranymi grzejnikami - to tak będzie .. izolacja .. jak by brać kamerę .. - to będzie pewnie znać każdą przerwę/ każdy kołek w styropianie.

Znaczy to są dla mnie tylko liczby... ile realnie zaoszczędzę przez docieplenie się na maksa zamiast 20 cm grafitem 0,031, a białym 0,038?

Przecież nagle z 6 ton węgla nie zrobią mi się 2 tony :) Najwyżej różnica w spalaniu będzie pomiędzy białym a grafitem z 0,5 tony węgla... to jest 300 zł/rok... a na elewację wydam więcej:

20 cm białego austrotherma na gotowo z ich materiałem - 320 (powierzchnia robocza)x100 zł (robocizna) = 32000 zł

20 cm grafitu austrotherm i system Caparol - 320x130 zł = 41600 zł

Różnica 41600-32000 = 9600 zł / 300 zł (oszczędność roczna) ---> inwestycja zwróci mi się za 32 lata ;)

20 cm białego austrotherma na gotowo z ich materiałem - 320 (powierzchnia robocza)x100 zł (robocizna) = 32000 zł
no a koszt samego styropianu .. zobacz ile kosztują dodatki i robocizna .. a coś mi się widzi .. http://www.styropian.in/austrotherm/styropian-fasada-sciana/styropian-fasada-eps040-na-sciane/styropian-austrotherm-eps-038-fasada-super-cena-za-m3_p_59.html że cena .. tego cuda .. http://www.styropian.in/swisspor/styropian-fasada-sciana/styropian-grafitowy-eps033-030-szare/styropian-grafitowy-fasada-lambda-grafit-eps-031-swisspor-cena-za-m3_p_170.html ... skąd nagle różnica 10kzł..

64 m3 grafitowego x 193 zł.. = 12 352 zł

64 x 173,4 zł = 11 225 zł a licząc na 25cm.. +16m3=2*774,4zł więcej .. czyli grafitowy wychodzi 1000zł mniej ..

a i przy 32 kzł .. 20 kzł zjadają fachowcy .. ich by się zapytać czy aby nie chcą diety i czy im się by nie opłacało robić za 5zł za m2.. oni proponują "fachowcy" nie ci ..ale tacy są spece 5cm.. to Ty im 5zł za m2:D

Edytowane przez מרכבה

drogo, drogo, skąd ta róznica na graficie? Po co to kołkować ?

130 zł za m2 z materiałem na graficie 20 cm i robotą to drogo?

Kurdę jak szukałem w tym roku ekipy do ocieplenia, to zazwyczaj wszyscy podawali zbliżone stawki.

Jakby tego było mało, to większość kleiła na placki...

To jaka powinna być cena z materiałem z taką robotę?

Bo zaczynam się zastanawiać, czy sam nie przepłacę za całość.

Jak jeszcze więcej "fachowców" wyjedzie za chlebem np do Rzeszy, to wtedy ceny jeszcze pójdą w górę ..

38zł cena m2 materiału izolacyjnego .. a kołki .. co oni chcą .. jak się nie znają.. to będą gadać - że kołki ..

potrzeba pod 20cm.. :wiggle: wystarczą kołki pod 10cm wersję .. a jak nie wiedzą.. to trudno ..

jak 130zł .. m2 -... to 92 zł idzie na ? prosta odpowiedź..

To jaka powinna być cena z materiałem z taką robotę?

Bo zaczynam się zastanawiać, czy sam nie przepłacę za całość.

nie oto chodzi..

.. tylko o wredne zwalanie winy za cenę .. na istotę sprawy, na esencję całego przedsięwzięcia.

Typowe zachowanie - troskliwych "fachowców" a placki robi krowa .. a nie budowlaniec.

38zł cena m2 materiału izolacyjnego .. a kołki .. co oni chcą .. jak się nie znają.. to będą gadać - że kołki ..

potrzeba pod 20cm.. :wiggle: wystarczą kołki pod 10cm wersję .. a jak nie wiedzą.. to trudno ..

jak 130zł .. m2 -... to 92 zł idzie na ? prosta odpowiedź.

Materiał izolacyjny to nie wszystko, jeszcze siatka, klej, tynk i robocizna, jeśli kołków nie trzeba chociaż uważam co innego jak dom ma ponad 8m wysokości. Ta firma klei pełnoobwodowo + packi, aczkolwiek jeśli się uprę to będą kleić pacą grzebieniową na pełno.

A tak poza tematem to zdecydowali byście się na palenie gazem w mojej sytuacji?

Dostaje dofinansowanie z gminy i chciałbym podjąć dobrą decyzję, a nie zezłomować stary kocioł i za chwilę wydać kolejne 10 tys. na piec z podajnikiem patrząc jak złotówki uciekają z dymem.

PS- Po wymianie okien skrzynkowych na normalne na poziomie 0 przy takiej pogodzie jak obecnie temperatura jest na poziomie 16 stopni. Dodam, że często wietrzę otwierając garaż jadąc gdzieś autem.

Zaproponowano mi cenę 20 cm białego, tj. styro+klej+siatka+grunt+tynk na gotowo z ich materiałem od m2 - 100 zl, 130 zl/m2 na gotowo 20 cm grafitu.... To drogo?

Różnica w cenie to nie tylko koszt styro, to też kołki.

Nie rozumiem. 30 zł. różnicy na m2 to przy 20 cm grubości = 150,- zł/m3 Czy o tyle jest droższy na m3 grafit od białego? Bo przecież pozostałe składniki systemu zostają bez zmian.

Pozdrawiam

Cezary

jak 130zł .. m2 -... to 92 zł idzie na ? prosta odpowiedź..

Cena 1m3 sprawdzonego styropianu (np. Austrotherma) to aktualnie 195-200 zł (ok. 40 zł m2 za 20 cm).

Czyli ze 130 zostaje nam już niespełna 90. Teraz z tego trzeba odliczyć klej, siatkę, tynk. Czyli myślę, że około 20-25 zł na m2.

Zostaje nam około 65-70 zł za robociznę.

Pytanie podstawowe czy to dużo czy mało?

Cześć.

Tak czytam i zaciekawiły mnie dwie kwestie:

1. Klejenie całej płyty grzebieniem.

Czy jest to rozwiązanie lepsze od klejenia obwodowego plus placki a także czy sprawdzi się na krzywej ścianie?

2. Użycie takich samych kołków przy grubości styropianu 10 i 20cm - w jaki sposób?

Pozdrawiam.

3. Czy biały styropian także trzeba szlifować przed przyklejeniem na ścianę a także stronę na której będzie siatka i tynk?

Jeśli chodzi o ocieplenie ścian to ja też zmagam się z wykonawcą który uważa, że trzeba kleić na placki bo wtedy powstaje warstwa powietrza która jest najlepszym izolatorem - no comment... nie ma sensu tłumaczyć bo odpowiedź dostaniesz taką, że on zna robotę w praktyce a ty to teoretyk ;). Ja poprostu powiedziałem, że dziękuję i na odchodnę wręczyłem instrukcje ocieplania ścian - tak na przyszłość - z przekąsem.

Chciałem także ociepić dach i wezwałem "dekarza" z polecenia to nie wiedział co to są attyki... zrozumiał kiedy użyłem słowa ogniomur heh.

Przeraża mnie to, że większość "fachowców" pracując całe życie w swoim fachu nie poszerzają swej wiedzy tylko tkwią w latach 90.

Edytowane przez bt9

Tak czytam i zaciekawiły mnie dwie kwestie:

1. Klejenie całej płyty grzebieniem.

Czy jest to rozwiązanie lepsze od klejenia obwodowego plus placki a także czy sprawdzi się na krzywej ścianie?

2. Użycie takich samych kołków przy grubości styropianu 10 i 20cm - w jaki sposób?

BT9

Z krzywą ścianą masz rację -też o tym myślałem .. ale obwodowo + placki , a szczególnie na obwodzie - być musi.

ad 2 - Nie wkręcam - tylko zastanów się - czemu tak napisałem.. a otwornicą haraczesz - otwornica do styropianu to rurka .. zęby diaxem

robisz - wierteło po środku - prowadzące .. i wycinasz korek .. lub termiczne lub nie wiem .. co tylko tam wymyślisz.. w powstałą jamę ..

wkładasz koła i haratasz .. na to dajesz pycka wyciętego z EPSa i piankujesz.. kołek siedzi 10cm 12cm pod powierzchnią.

Jeśli chodzi o ocieplenie ścian to ja też zmagam się z wykonawcą który uważa, że trzeba kleić na placki bo wtedy powstaje warstwa powietrza która jest najlepszym izolatorem - no comment... nie ma sensu tłumaczyć bo odpowiedź dostaniesz taką, że on zna robotę w praktyce a ty to teoretyk
ale on nie wie co czyni ! tu decydująca będzie liczba nusleta - która wyraża stosunek przewodzenia ciepła do konwekcji - stąd zapomnij że pustka powietrzna grubsza niż 1,5 cm i wyższa niż 15cm będzie dobrym izolatorem.. on nic nie zna.. naprawdę nic.. jemu się wydaje - bo skojarzył parę danych, wysnuł wniosek powtórzył, dodał do tego że to niby z "praktyki" czy krojąc mięso nożem - jestem specjalistom od wytarzania noży?

Czy on kleją klejem styropian - wie jak ten klej powstaje ? nie wie .. i go to nie interesuje... on chce aby tynk ładnie wyglądał.

Naprawdę liczba Nusleta - bardzo ciekawe zagadnienie..

to miało by sens, kiedy kieszenie powietrzne miały by określony kształt - np pszczoły "wiedzą" jaki ;)