Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia izolacyjna 0,3mm czy 1mm?

Recommended Posts

Witam !

Może pytanie dziwne.

Chciałem kupić folię fundamentową "pod mury" o grubości 1mm i mam problem z zakupem w lokalnych hurtowniach.

Wszędzie mają folię o grubości 0,3mm ..

Pytałem się czemu nie ma 1mm , to niby nikt tego nie stosuje bo droższe i nie ma potrzeby ???

Boję się jednak że folia 0,3 to jednak stanowczo za mało i mimo wszystko zamwówić przez net folię 1mm ...

Zawsze zdawało mi się że pod mury dawało sie folię 1mm , czy coś się zmieniło ?

Już się nie daje takiej grubej czy co ???

Pod mury dawałem papę, ok 4 mm grubą. Folia 0,3 mm to raczej pod styropian (ja pod styro dawałem folię 0,5 mm). Powinieneś znaleźć w necie folię 1 mm w rolce o szerokości ok 30 czy 50 cm i czegoś takiego szukaj. Znalazłem producenta folii o grubości 1 mm, zamawiasz u nich dowolny rozmiar (szerokość musi być wielokrotnością 1 m).Chyba nie sprzedają w rolkach. Mogę Ci podesłać adres strony na priv.

Zamówiłem przez neta , folię 1mm. W loklanych hurtowniach wszyscy mają folię 0,3 max . Nikt nie ma foli 1mm ...

Szok ...

Wygląda że nikt nie kupuje takich folii , tylko kupują cieniutkie ...

Tylko wtedy po co taka folia która na 100% bedzie podziurawiona jak sito i nie bedzie spełniała swojego zadania ?

Tak czy owak stwierdziłem że wolę te 100zł dopłacić do grubszej folii , niż potem żałować ..

folia 0,5 mm to jest taka folia, że ciężko ją wyginać.

folia 0,6mm jest do basenów. 1mm do czego Ci potrzebne ? robisz halę sportową ?

Ale przecież ona nie ma być plastyczna , ona ma być wytrzymała.

Na niej będą leżeć bloczki , na niej będzie zaprawa i musi sprostać temu wyzwaniu ...

Ma być szczelnie i nie pozwolić na podciągania wody ...

Zdaje mi sie że zawsze stosowało sie pod mury folię 1mm albo papę.

Teraz po prostu ma być tanio i chyba tyle i chyba tylko po to stosują tak cienkie folie i bez atestu aby "było" , a że raczej taka folia nie zapewni szczelności to nie ma znaczenia ...

to daj papę

o plastyczności mówię, jak układałem 0,5mm na podłodze pod styropian. masakra. zero wyginalności, strasznie się ciężko pracowało

Pod styropian podłogi to 0,5 faktycznie przesada, ale pod mur warto dać tą grubszą 1mm, szczególnie jak ktoś ma cięższe bardziej wilgotne warunki gruntowe.

Sam kupowałem przez internet, w okolicznych hurtowniach grubych folii nie mają.

Być może przesada , ale po prostu pamietam że dawało się albo papę w ostatecznosci folię 1mm lub 2mm ...

Nikt takich cieniutkich nie dawał , bo traciło by to sens , bo ciężar bloczka , zaprawa czy nawet kielnia by podziurawiła tak słaba folię.

Za 120m folii o szerokości 25cm i grubości 1mm zapłaciłem z przesyłką niecałe 200zł.

Folia w loklanej hurtowni 0,2 (0,3) 50m to około 30-35zł . Więc nie opłacało by się dawać 2 warstw folii.

Ekonomiczniej wyszła mi folia 1mm.

Te folie 0,2 wcale nie są aż tak tanie patrząc na grubośc materiału ...