Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zainspirowany mikro-domkami....

Recommended Posts

Przymierzam się do budowy domu na tzw zgłoszenie czyli 35mk, w technologi szkieletowej, (mam doświadczenie- takie sobie) budowałem domek letniskowy na działce rekreacyjnej... ma 10 lat i jest ok :) ... domek letniskowy mam postawiony z belek 90x90 wypełnione wełna itp... generalnie do -5 da się to ogrzać... choć domek stoi na klockach z nieocieplona podłoga …

... ale meritum: mam możliwość zakupu działki w bliskim sąsiedztwie gdzie mieszkam... 100m od domu rodzinnego.... gdzie jestem zameldowany itp... chciałbym wybudować na tej działce mikro domek na zgłoszenie (wiem że budynek gospodarczy, bez praw itp.)

PLUSY+

-działka 30tys kredytu :) => pozostałość ze świnki skarbonki

-budowa 35mk w 2-3 osoby to wykonalne jest możliwe w urlop... i wykończenie po godzinach pracy...

-koszty: przy zorganizowaniu (drewnianych odpadów z pracy) w tym belki 90x90x3000

-mam pojęcie o obróbce drewna, Tata jest elektrykiem, Brat hydraulikiem

- Usamodzielnienie się :) a to jest bezcenne...

- dach nad głową, i możliwość realizacji prawdziwej budowy w kilku etapach czasowych.

- mikro domek pozostanie domkiem dla gości :)

Minusy:

- każdy będzie miał mnóstwo we głóg swojego uznania :)

pytania:

1) jaki wymiar belek konstrukcyjnych jest odpowiedni?

(widziałem domki letniskowe z desek jako konstrukcja )

2) jaka grubość ocieplenia jest odpowiednia? Ściana + elewacja...

3) jakiej grubości powinien być fundament/płyta/czy miks zastosowanie palowania z połączeniem płyty.

Nie do końca wszystko rozumiem.

Jaki jest sens budować taki mikro domek, skoro mieszkasz raptem 100m. od tej działki, na której zamierzasz dom postawić :confused:

Jeżeli chodzi o usamodzielnienie się, to do tego domku musisz przede wszystkim podciągnąć prąd, wodę, zrobić odpływ ścieków, bo jakiś prysznic też musisz brać! Wysrać się możesz w wychodku, ale na zimę i tak musisz wrócić do domu - chyba nie o takie usamodzielnienie ci się rozchodzi?

Edytowane przez lotpaj

Nie do końca wszystko rozumiem.

Jaki jest sens budować taki mikro domek, skoro mieszkasz raptem 100m. od tej działki, na której zamierzasz dom postawić :confused:

Przecież napisał że dla gości w przyszłości, a posiadanie własnej nieskrępowanej garsoniery będąc w młodym wieku bezcenne.:D

Pozdrawiam

Cezary

:D:D:D

I poczuć prawdziwą wolność, i podpiąć ją do auta, i wyjechać w cholerę, w Bieszczady, na czas budowy domu :yes:

No ale, niestety, nasz bohater ma inne plany - postawić kawałek drewniaka 100m. od domu i poczuć się, jakby już miał dom wybudowany.

No tak się nie da! Tzn. się da, ale to jest oszukiwanie samego siebie i marnotrawienie pieniędzy, albo chory sen wariata.

"to jest oszukiwanie samego siebie i marnotrawienie pieniędzy, albo chory sen wariata" tekst na 5 z plusem...

budowa pełnoprawnego domu to koszt ok 300 tys...

ten mikro domek... 35 mk miał by pełnić funkcje domokawalerki... (znajomi wynajmują kawalerki po 1-1.2tys miesiecznie)

na 35mk miało by sie składać... sypialka 9mk, łazienka 4mk.. 22mk "salon z aneksem"...

na tym etapie mojego życia w którym się znajduje dla mnie jest to rozwiązanie w miarę optymalne...

dojazd do pracy 10 min, miasto mnie drażni najzwyczajniej... sąsiedzi którzy chcą za wszelką cene inwigilować cie na wskroś...

A docelowo myślę o wybudowanie normalnego domu 80-90mk co będzie wiązać sie z kredytem i zdolnością kredytową 2 osób i spłatę tego przez 2 osoby...

bo porywanie się na kredyt budowlany w pojedynkę to strzał w kolano, stope jednocześnie..