Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre plamy na elewacji - na jednej ścianie...

Recommended Posts

Witam,

Nowo wybudowany budynek z porothermu ocieplony w zeszłym roku.

Co zima (jak są temperatury w granicach zera) pojawiają się plamy na elewacji... (tylko na tej jednej ścianie...)

20161215_120755.jpg

Na parterze jest kotłownia, na piętrze od prawej łazienka i pokój.

Strop betonowy...

Co może być przyczyną? masakra, ciągle jakieś problemy wychodzą...

Tynki były robione przed ociepleniem, tynki koło czerwca, a ocieplenie koło września...

Kurde faktycznie może być coś nie tak z tymi oknami, od wewnątrz przy dużych mrozach są tak mokre szyby, że aż płynie po ścianie i w tym rowku na wodę stoi normalnie lód...

Ech, kolejne koszta i rozwalanie pewnie ścian żeby zweryfikować co się dzieje...

Mieszkasz już tam? Ogrzewane? Wentylowane prawidłowo?

Tak, mieszkamy od zeszłego listopada, ogrzewanie tylko podłogowe + drabiny w łazienkach, kominiarz był i nie mówił nic o błędach w wentylacji budynku, wilgotność na poziomie 40%.

Ściana jest od zachodniej strony więc zacieniona, mam nadzieję, że żaden grzyb czy inny syf pod styropianem się nie rozwinie :jawdrop:

Tynki były robione przed ociepleniem, tynki koło czerwca, a ocieplenie koło września...

Kurde faktycznie może być coś nie tak z tymi oknami, od wewnątrz przy dużych mrozach są tak mokre szyby, że aż płynie po ścianie i w tym rowku na wodę stoi normalnie lód...

Ech, kolejne koszta i rozwalanie pewnie ścian żeby zweryfikować co się dzieje...

Chłopie wentylacji brak, woda się leje po oknach to pierwszy znak. Ja obstawiam, że wilgoć Ci się wykrapla w ścianie i tyle. Wietrz, tak żeby woda po oknach się nie lała i zobacz czy problem się rozwiąże

Witam,

u mnie tez pojawiło sie kilka plam, dokładnie 2/3.

Wody w oknach całkiem brak , no może minimalna wilgoć przy veluxach.

Plamy na ścianie o średnicy około kilku centymetrów, na ścianie na którym nie ma okna .

Na drugiej w sumie jest ale plama jest tylko kilkadziesiąt cm od fundamentu.Elewacja robiona ponad rok po tynkach.

pozdr

Chłopie wentylacji brak, woda się leje po oknach to pierwszy znak. Ja obstawiam, że wilgoć Ci się wykrapla w ścianie i tyle. Wietrz, tak żeby woda po oknach się nie lała i zobacz czy problem się rozwiąże

Woda występuje tylko na oknach dachowych, na żadnym innym nawet pary niema... wilgotność jest na poziomie 40% więc niema jakoś dużo wody w budynku...

To weź się zdecyduj, jest czy nie?

Woda jest, ale tylko przy mrozach powyżej -10 stopni i na oknach dachowych (wcześniej zapomniałem dopisać, że sytuacja dotyczy tylko dachowych)

Gniazdek niema, na wysokości tych plam na dole jest podłoga w kotłowni w której są rury, możliwe żeby była nieszczelność i wychodziło to poza budynek?

Chodzi mi po głowie żeby zrobić sobie termowizję, może wtedy się coś wyjaśni...

• 1 year później...
  • 1 year później...
Obstawiam nieszczelność okien ew. komina i woda leci po membranie aż zatrzymuje się na izolacji i schodzi w dół.

Ewentualnie tynki wew. były robione po ociepleniu i w ściane siedzi dużo wody (może ściana zacieniona i nie odparowało jeszcze)

Podbijam temat tez mam takie plamy

pojawiaja sie gdy jest duza wiglotnosc powietrza na zewnatrz i czasem tez pod deszczu wychodza takie kolka mokre, ale to nie zacieki raczej puste przestrzenie prawie idealnie okragle wypelniaja sie wiglocia

nie mam zadnych zaciekow pod parapetami, podobnie jak u kolegi na zdjeciu pojawiaja sie kolka (to nie sa kolki w styropianie bo te kolka ktore sie pojawiaja sa wieksze)

gdyby z okna lecialo bylby slad a to wylazi albo po deszczu ablo jak jest duza wilgotnosc powietrza

czy by to znaczaylo ze w tych miejscach sa ubytki styropianu albo jest on lichy (pusty)

A nie było w tym miejscu więcej pianki na laczeniach? Jestem świeżo po kleju z siatką i w miejscach gdzie było więcej pianki plamy wilgoci dłużej się utrzymywały. Teraz przed zagruntowaniem w wilgotne dni też widac miejsca gdzie jest więcej pianki - chyba lepiej wilgoć chlonie. To tylko moje spostrzeżenia.