Killer1984 15.12.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Witam, Nowo wybudowany budynek z porothermu ocieplony w zeszłym roku. Co zima (jak są temperatury w granicach zera) pojawiają się plamy na elewacji... (tylko na tej jednej ścianie...) Na parterze jest kotłownia, na piętrze od prawej łazienka i pokój. Strop betonowy... Co może być przyczyną? masakra, ciągle jakieś problemy wychodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 15.12.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Obstawiam nieszczelność okien ew. komina i woda leci po membranie aż zatrzymuje się na izolacji i schodzi w dół. Ewentualnie tynki wew. były robione po ociepleniu i w ściane siedzi dużo wody (może ściana zacieniona i nie odparowało jeszcze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer1984 15.12.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Tynki były robione przed ociepleniem, tynki koło czerwca, a ocieplenie koło września... Kurde faktycznie może być coś nie tak z tymi oknami, od wewnątrz przy dużych mrozach są tak mokre szyby, że aż płynie po ścianie i w tym rowku na wodę stoi normalnie lód... Ech, kolejne koszta i rozwalanie pewnie ścian żeby zweryfikować co się dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 15.12.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Mieszkasz już tam? Ogrzewane? Wentylowane prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer1984 15.12.2016 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Mieszkasz już tam? Ogrzewane? Wentylowane prawidłowo? Tak, mieszkamy od zeszłego listopada, ogrzewanie tylko podłogowe + drabiny w łazienkach, kominiarz był i nie mówił nic o błędach w wentylacji budynku, wilgotność na poziomie 40%. Ściana jest od zachodniej strony więc zacieniona, mam nadzieję, że żaden grzyb czy inny syf pod styropianem się nie rozwinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 15.12.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Tynki były robione przed ociepleniem, tynki koło czerwca, a ocieplenie koło września... Kurde faktycznie może być coś nie tak z tymi oknami, od wewnątrz przy dużych mrozach są tak mokre szyby, że aż płynie po ścianie i w tym rowku na wodę stoi normalnie lód... Ech, kolejne koszta i rozwalanie pewnie ścian żeby zweryfikować co się dzieje... Chłopie wentylacji brak, woda się leje po oknach to pierwszy znak. Ja obstawiam, że wilgoć Ci się wykrapla w ścianie i tyle. Wietrz, tak żeby woda po oknach się nie lała i zobacz czy problem się rozwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 15.12.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Witam,u mnie tez pojawiło sie kilka plam, dokładnie 2/3.Wody w oknach całkiem brak , no może minimalna wilgoć przy veluxach.Plamy na ścianie o średnicy około kilku centymetrów, na ścianie na którym nie ma okna .Na drugiej w sumie jest ale plama jest tylko kilkadziesiąt cm od fundamentu.Elewacja robiona ponad rok po tynkach.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer1984 15.12.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Chłopie wentylacji brak, woda się leje po oknach to pierwszy znak. Ja obstawiam, że wilgoć Ci się wykrapla w ścianie i tyle. Wietrz, tak żeby woda po oknach się nie lała i zobacz czy problem się rozwiąże Woda występuje tylko na oknach dachowych, na żadnym innym nawet pary niema... wilgotność jest na poziomie 40% więc niema jakoś dużo wody w budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 15.12.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Tynki były robione przed ociepleniem, tynki koło czerwca, a ocieplenie koło września... Kurde faktycznie może być coś nie tak z tymi oknami, od wewnątrz przy dużych mrozach są tak mokre szyby, że aż płynie po ścianie i w tym rowku na wodę stoi normalnie lód... Ech, kolejne koszta i rozwalanie pewnie ścian żeby zweryfikować co się dzieje... To weź się zdecyduj, jest czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 15.12.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 A tak swoją drogą, na dole gdzie zaznaczyłeś najczimniejsze plamy, nie ma gniazdek lub czegoś w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer1984 16.12.2016 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Woda jest, ale tylko przy mrozach powyżej -10 stopni i na oknach dachowych (wcześniej zapomniałem dopisać, że sytuacja dotyczy tylko dachowych) Gniazdek niema, na wysokości tych plam na dole jest podłoga w kotłowni w której są rury, możliwe żeby była nieszczelność i wychodziło to poza budynek? Chodzi mi po głowie żeby zrobić sobie termowizję, może wtedy się coś wyjaśni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LCKKC 29.12.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Witam, ja mam podobny problem z izolacja. Po deszczu pozostaja plamy - jak na zdjeciu. Mam wrazenie ze sa widoczne tylko zima. Czy ktos moze poradzic co jest przyczyna? jest to sciana boczna od tarasu/garazu. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marrrian 15.11.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Obstawiam nieszczelność okien ew. komina i woda leci po membranie aż zatrzymuje się na izolacji i schodzi w dół. Ewentualnie tynki wew. były robione po ociepleniu i w ściane siedzi dużo wody (może ściana zacieniona i nie odparowało jeszcze) Podbijam temat tez mam takie plamy pojawiaja sie gdy jest duza wiglotnosc powietrza na zewnatrz i czasem tez pod deszczu wychodza takie kolka mokre, ale to nie zacieki raczej puste przestrzenie prawie idealnie okragle wypelniaja sie wiglocia nie mam zadnych zaciekow pod parapetami, podobnie jak u kolegi na zdjeciu pojawiaja sie kolka (to nie sa kolki w styropianie bo te kolka ktore sie pojawiaja sa wieksze) gdyby z okna lecialo bylby slad a to wylazi albo po deszczu ablo jak jest duza wilgotnosc powietrza czy by to znaczaylo ze w tych miejscach sa ubytki styropianu albo jest on lichy (pusty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 15.11.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 A nie było w tym miejscu więcej pianki na laczeniach? Jestem świeżo po kleju z siatką i w miejscach gdzie było więcej pianki plamy wilgoci dłużej się utrzymywały. Teraz przed zagruntowaniem w wilgotne dni też widac miejsca gdzie jest więcej pianki - chyba lepiej wilgoć chlonie. To tylko moje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts