Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie zużycie gazu, ogrzewany jeden pokój!

SeaD

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc bo brakuje mi wytłumaczenia sytuacji.

Posiadam kocioł dwufunkcyjny Junkers zw14-2dv ae

Mam mieszkanie 70 m2 (wysokie sufity) w zeszłym roku ogrzewałem całe mieszkanie za pomocą w/w kotła,

W tym roku kupiłem piec kominkowy którym grzeje całe mieszkanie prócz sypialni, sypialnię ogrzewam nadal gazem..

W roku 2015 ogrzewając całe mieszkanie gazem za grudzień zużycie wynosiło 163 m3

W w tym będzie wynosiło 110m3 (w połowie miesiąca nabiło już 55) gdzie ogrzewam tylko sypialnię 15m2 :mad:

Kaloryfery są zakręcone w całym mieszkaniu, tylko w sypialni odkręcona na max

W listopadzie zeszłego roku za całe mieszkanie nabiło 127 m3 w tym roku za samą sypialnię 90m3

Różnice są niewielkie, a powierzchnia grzania bardzo różna bo zamiast 70m2 ogrzewam 14m2

Na piecu mam ustawione 53 stopnie, posiadam termoregulator bezprzewodowy który stoi oczywiście w sypialni, a temperatura jest ustawiona na:

18 w dzień i 19 w nocy

Piec został kupiony 2012 roku,

Bardzo proszę o jakieś rady bo rozkładam ręce

Najprawdopodobniej odbior ciepla jest byt maly i kociol caly czas zalacza sie i wyłącza (taktuje).

Musisz to zweryfikować, obserwując jego pracę

Kocioł się włącza, grzeje do uzyskania ustawionej temperatury (na piecu), następnie chodzi sama pompa, gdy temperatura na piecu spadnie, a temperatura w pomieszczeniu się nie podniesie do żądanej temperatury palnik odpala i grzeje. Gdy temperatura w pomieszczeniu uzyska nadane 19 stopnie piec się wyłącza.

Wydaje mi się, że jego praca jest poprawna.

Dodam, że woda na powrocie do kotła jest bardzo ciepła!

No wlasnie zalezy, ile w trakcie doby jest takich cykli.

Bo taka praca nie jest poprawna

Szczerze wydaje mi się, że co godzinę ale musiałbym go bardziej poobserwować.

Przed chwilą wpadłem na pomysł wyłączenia sterownika aby pozwolić kotłowi samemu sterować temperaturą. Tylko czy wyłączenie z kontaktu odbiornika od sterownika coś da?

zaobserwuj jak długo pracuje palnik w kotle. Jeśli cykle pracy są rzędu - kilka minut pracy i kilk min postoju tzn że jednak piec ma jakąś sprawność i kaloryfery odbierają moc czyli duże zapotrzebowanie na ciepło

Jest kilka minut pracy, przerwa (działa tyko pompa) znowu kilka minut pracy, klika minut sama pompa i z godzinę ciszy. Woda wraca gorąca do pieca!

Zastanawiam się czy da się zmniejszyć moc pieca? Serwisant ustawiał go na grzanie 8 kaloryferów i 70m2, a teraz grzeją dwa kaloryfery i jest ok 15m2