aleksaa 16.12.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Dzień dobry,przeglądałam mnóstwo wątków, jednak nadal nie znalazłam odpowiedzi na mój problem...Od ok 3 tygodni posiadam piec Defro EKR 14, moc 15Kw, dom ma ok. 100m^2, ocieplony.Obecne ustawienia:GRZANIEHistereza: 2 stCzas podawania: 6sPauza: 60sNadmuch: 40%PODTRZYMANIECzas podawania:6sPauza: 25minutNadmuch: 45%Praca wentylatora: 10sPrzerwa w pracy wentylatora: 25minTemp nastawiona: 45stKocioł w trybie Grzanie nagrzewa się do 60st, następnie przechodzi na Podtrzymanie obniżając temp do 45st, znów Grzanie itd.Przesłona wentylatora zamknięta na około 80%. Takie ustawienia zalecił mi jakiś Pan, gdy zadzwoniłam do Defro.Problem jest jednak następujący: ekogroszek praktycznie się nie spala, zamiast popiołu jest sporo niespalonego węgla. Powiedzcie mi proszę, w którą stronę zmieniać te nastawy żeby coś się zmieniło na lepsze, bo jestem w tym temacie zielona, to mój debiut z tym piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.12.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Na początek spróbuj całkowicie otworzyć przesłonę wentylatora. A potem się zobaczy co dalej. No i napisz jaki tam masz sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksaa 16.12.2016 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Sterownik to Classic Eco V2.Jaką właściwie rolę spełnia ta przesłona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.12.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ogranicza ilość powietrza zasysanego przez wentylator. A więc także ilość powietrza dostarczaną na palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksaa 16.12.2016 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie wiem czy ma to znaczenie ale na palenisku widać, że po lewej stronie (przy podajniku) pali się jakby "lepiej", natomiast z prawej strony jest mniej ognia i widać, że nie dopala węgla. Czym to może być spowodowane? Chyba że to normalne? Tyle niewiadomych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidzik12 30.12.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 również trochę się namęczyłam z tym piecem. Miałam ogromne spieki i niewypalony ekogroszek. Zwiększyłam temperaturę na 51 stopni, częstotliwość podawania 90s, ponieważ zbyt częste podawanie powodowało spadanie na boki niedopalonego ekogroszku i tworzyły się przez to spieki. Siła nadmuchu to 36. Zasobnik wystarcza przy obecnej temp. na dworze -3 stopnie, na ok. 4-5 dni (3,5 worka po 25 kg). W domu jest naprawdę ciepło, a regulatory na grzejnikach ustawione mam na 3. Posiadam dom z poddaszem użytkowym o łącznej powierzchni użytkowej 95m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksaa 03.01.2017 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Mi po prostu sił brakuje, żadne ustawienia nie dają poprawy.. Wydłużenie czasu przerwy w podawaniu - piec nie może osiągnąc zadanej temperatury, ekogroszek nadal niespalonyObecnie mam 6s podawania, 80s przerwy, nadmuch 45% - sytuacja ta sama mnóstwo węglaw popielnika wyciągam praktycznie sam niespalony węgiel.Zauważyłam też dziwną rzecz - temp. nast. 60stopni. Piec grzeje do 60stopni, przechodzi w tryb podtrzymania, temperatura rośnie do około 65stopni, następnie zaczyna spadać dość szybko, 58stopni włącza się tryb "grzanie" i co? Temperatura nadal spada... do ok.50stopni i wtedy zaczyna rosnąc...Mam też zawór czterodrożny, ustawiony na 5. Pompa c.o. na III biegu. Co jeszcze zauważyłam to to, że w łazience i korytarzu słychać dźwięk przelewającej się wody w rurach.. w pozostałych pomieszczeniach jest cisza, a tam taka symfonia. Ktoś jeszcze miał takie przeboje z tym piecem? Czy tylko ja mam takiego pecha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmat2 09.01.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam. Od dłuższego czasu czytam fora o kotłach EKR, więc postanowiłem dołączyć się do dyskusji. Posiadam EKR 18 kW. Podpowiem Ci co zauważyłem u siebie. Po pierwsze, miałem podobne spadki temperatur jak u Ciebie. Okazało się, że nazwę to "korona retorty" nie była fabrycznie dokręcona. Całe powietrze szło bokiem. Po uszczelnieniu silikonem i dokręceniu zdecydowana poprawa. Po drugie, bardzo dużo zależy od węgla. Palę Pieklorzem z Chwałowic. Wg mnie bardzo dobry węgiel. Po trzecie, moje ustawienia to :-pompa na I biegu - ty masz na III, chyba za dużo,-piec nastawiony na 65 st,-podawanie 3s,-przerwa 35s,-dmuchawa 40%, otwarta na całość- cały cykl tj, podawanie + postój trwa ok.30min. - zawór 4d ustawiam ręcznie, w zależności od zewnętrznej temperatury, obecnie mam ustawione 50st na kaloryfery. - spalanie ok. 25kg/dobę.-dom ocieplonyAle w pierwszej kolejności sprawdź tą "koronę retorty". Ile ja się nawku... to tylko ja wiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.01.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Defro od dłuższego już czasu uszczelnia talerz retorty sznurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmat2 09.01.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam. Zgadza się, lecz raczej zakłada ten sznur. W moim kotle dwie śrubki trzymające talerz retorty były luźne i szło je w palcach wykręcić. A czym to skutkowało to już pisałem. A po za tym powiem, fabrycznym felerem, nie mogę na piec narzekać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregoryzet 19.01.2017 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Witam zalogowałem się bo też miałem problem ze spalaniem dlatego naprawdę warto przed sezonem wezwać serwis aby wszystko ustawił bo każdy dom jest inny , jeśli kogoś stać na taki kocioł to proszę ale t 300zł to nie tak dużo jeśli się traci tyle węgla , ja wezwałem i mam problem z głowy , wypala 95% węgla , czasami coś tam nie wypali.kocioł ekr 14alekssa spróbuj ustawić tak GRZANIEHistereza: 2 stCzas podawania: 8sPauza: 70sNadmuch: 52% zasłona wentylatora odsłąnięta na 1/3PODTRZYMANIECzas podawania:9sPauza: 19minutNadmuch: 50% ustawiona temp. na 54 i spala mi prawie wszystko , jestem zadowolony bardzo , sam bym tak nie ustawił teraz mi spala 1 worek na 1,5 do 2 dni , z reguły na dwa dni przy domu 120 m , ocieplony , głowice ustawione na ponad 3 bo żona lubi ciepło , wcześniej to się tak wkurzałem na ten kocioł bo nie spalał i brał 1 worek dziennie a teraz jestem zadowolony. Palę drugi sezon i i wiem jedno że zawsze wezwę serwis przed uruchamianiem na zimę Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2017 przez gregoryzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts