Seba121 16.12.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam wszystkich, Jestem nowy na forum i chciał bym prosić o pomoc kolegów z większym doświadczeniem niż moje. Czytałem o różnych modelach i już mam zamęt w głowie. Poszukuję kotła z podajnikiem do budynku 120m2 nieocieplonego z lat 70 wydaje mi się, że 15KW wystarczy.(budynek nie jest naszą własnością, więc na ten moment ocieplenie nie wchodzi w grę ). W budynku znajduje się sklep, który pracuje od pon-pt 9-19 i soboty 10-14. Z tego powodu poszukuję pieca, który nie będzie wymagał częstej obsługi. Obecnie posiadamy piec fizyczny Simplex 15KW, nie posiadamy zasobnika z wodą, obieg wody jest zamknięty bez zaworu 4 drogowego. Komin 21x21cm wysoki na 5m + rura na górze 1,5m Fi 160. Na ten moment jestem zainteresowany kotłem Defro Komfort Eko Duo,ale może są tańsze, lepsze opcje. Dodam, że nie miałem do czynienia z kotłami z podajnikiem i proszę o doradzenie dobrego modelu podajnika jaki się najlepiej sprawdza. Pozdrawiam,Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.12.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-podajnikowe poczytaj sobie - masz tam pełny przekrój rynkowy tego co warto kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba121 16.12.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Dziękuje za pomoc. Porównam sobie kilka modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.12.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Dziękuje za pomoc. Porównam sobie kilka modeli. Osobiście polecam najnowszy Skam-PV 20 lub RBR-K 17 [to najnowszy model, oficjalnie dopiero wejdzie do sprzedaży na początku roku] - oba obsługuje się bardzo łatwo [czyszczenie wajchami bez skrobania wymiennika i brudzenia rąk. Z tańszych, czyszczonych tradycyjnie Skam-P Plus 17 kW, RBR-Ekouniwersal 17 kW, Eko Retort 20 kW. Proponuję nieco większe moce bo zapewne nocą sklep będzie nagrzewany do niższych temperatur, żeby oszczędzić na opale plus do tego częste otwieranie drzwi zimą też z pewnością zwiększy zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.12.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Ja zaś polecam Tilgnera EKR 15 KW lub EKR Komfort 15 KW lub najnowszego Tilgnera 22 ( rozpiętość mocy(5.8 ) 6.3 KW - 21 KW - Kl.5 ) Do obejrzenia na http://www.tilgner.pl Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Mikołaju Dość ważną informacją, która nie została podana jest temp. spalin na 100% i 30% przy badaniu kotła dla klasy VInstytut Energetyki zaleca, aby konstrukcja była tak wykonana, aby spaliny na 100% mieściły się w widełkach 100-130st.C (ich zdaniem wyższe nie pozwolą na osiągnięcie wyników w klasie V), są jednak znane przypadki bardzo mocnego przewymiarowania kotła pod klasę V i spaliny na mocy znamionowej są wówczas <80st.C Ponieważ znasz producenta, zapytaj o dane z raportu dla temp. spalin na mocy 100% oraz 30%, atest wydawany przez ichpw tego nie podaje.Poinformuj nas na wątku o wyniku Skamp-PV jest kotłem w klasie V przebadanym i posiadającym atest wydany przez Instytut Energetykimiejsce badania jest o tyle istotne, że ichpw ma uprawnienia do badań energetyczno-emisyjnych, nie może zatem zbadać bezpieczeństwa wyrobu, nie sprawdza stb, nie zwraca uwagi na wymagane normą czujniki otwarcia klapy kosza ani takie sprawy jak kompensacja ciśnień w koszu. Przymykane sa także oczy na sterownik, zgodnie z zapisami i wymaganiami normy sterownik ma być z modulacją mocy.Krótko mówiąc jakbyś miał z danego typoszeregu przebadany kocioł w UDT lub IE, to pozostałe możesz badać w ichpw... trochę o tym można poczytać na stronie:http://sekom-pleszew.com.pl/nowosci/ o samym kotle tutaj:http://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skamp-pv/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 17.12.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Jakie korzyści ma użytkownik jeśli posiada kocioł w klasie V ?Konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Nie ma przymusu, jest informacja Te wcześniej badane są oczywiście bardzo dobre, sprawdzone a IIIklasa w kwestii podajnika to nadal bardzo czysty proces spalania Z V-klasą trochę bardziej złożona sytuacja i odpowiedź nie jest jednakowa dla wszystkich konstrukcji.Ogólnie kocioł V-klasy musi mieć sprawność > 88% na stanowisku badawczym na 30% oraz 100%mocy. To oznacza, że także w rzeczywistości, gdy głównie pracujemy w okolicy 30% osiągniesz wyższe sprawności, co oczywiście koniec końców oznacza tyle,że spalisz mniej. Nie musi to być koniecznie Vklasa, można polecić IV oraz Vklasę, bo różnica między nimi jest mała a różnica między progiem 3 i 4klasy jest dość duża.IV i V-ka to konstrukcje o czystszym i lepszym spalaniu Dalej spora część już samej V-klasy ma jakies formy udogodnienia przy obsłudze, czyli formy automatycznych lub półautomatycznych czyszczakówSą wyjątki, tak jak znany jest casus Bietki z doborem mocy tak w przypadku Vklasy sa konstrukcje mniej wygodne, tutaj np. casus modelu Galaxia z jeżozwierzem zawirowczy niezbyt przyjaznym patrząc na konstrukcje w czyszczeniu, zapowiada się na katorgę a dodatkowo spaliny śmieszne 71st.c moc znamionowa i 61st.C obniżona. Węglowy kocioł kondensacyjny i brak wzmianek o zalecanej i wymaganej normą ochronie komina. Wiem jednak,że takich konstrukcji na szybko dociąganych do V-ki ze spalinami <80st.c jest więcej i też jakoś żaden ani się nie zająknie o sposobie ochrony komina. Dalej idziemy do jednostki, gdzie to się badaz jednej masz tylko bardzo mało mówiące czyste parametry emisyjne bez podania temp. spalinz innych np. UDT czy IE oprócz emisyjnych masz zbadane bezpieczeństwo wyrobu, więc otrzymujesz jeszcze kocioł ze sterowaniem spełniających wymogi norm z dodatkowym czujnikiem otwarcia klapy kosza a to oznacza większe bezpieczeństwo dla użytkownika w szczególności uwzględniając tzw na forach blokersów, masz pewność, że kocioł przeszedł próbe zagotowania wody i sprawdzono bezpieczeństwo konstrukcji przy sytuacji awaryjnej. Otrzymać tez powinieneś zgodnie z norma sterownik z modulacją mocy a nie ręczną maszynkę, która musisz ręcznie ustawiać robiąc doktorat ze spalania węgla. Do V-klasy w części gmin sa programy zwrotów, zatem kocioł można wówczas nabyć w atrakcyjnych cenach po uwzględnieniu dopłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 18.12.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Czyli taka w większości socjotechnika podprogowa )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts