Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz do podłogówki

greygrey

Recommended Posts

Firma, która robiła mi ogrzewanie podłogowe na poddaszu zainstalowała rozdzielacz grzejnikowy zamiast podłogowego. Do tego cały system, który rozłożyli na podłodze był też nie ten (zamiast podłogówki w systemie suchym rozłożyli podłogówkę pod cienką wylewkę). Wszystko było trzeba zdemontować.

Będę teraz na nowo układać właściwą podłogówkę w systemie suchym i montować nowy rozdzielacz. Mam kupiony rozdzielacz do podłogówki z tej samej firmy co ten poprzedni grzejnikowy (ze względu na wymiary skrzynki). W starym rozdzielaczu złączki były 1/2 na 16 mm, a w nowym są tylko gwinty 3/4. Chciałabym wykorzystać te złączki z poprzedniego rozdzielacza. Czy mogę wkręcić mufę redukcyjną 3/4 na 1/2 i wkręcić potem złączkę 1/2 na 16 mm czy muszę koniecznie kupić złączki 3/4 na 16 mm?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co za różnica rozdzielacz grzejnikowy czy do podłogówki

Wsio radno

Tamten grzejnikowy miałeś już pod pexa fi1 6 wiec po co go demontowałeś

Tak to jest jak właściciel ma 0 wiedzę ;);)

Jest zasadnicza różnica bo rozdzielacz grzejników ma tylko same zaworki lub wręcz tylko same złączki a rozdzielacz do podłogówki ma także przepływomierze ...;)

Zakładając do układu podłogowego rozdzielacz od układu grzejnikowego nie masz wglądu co dzieje się w samym układzie i wszelkie regulacje odbywają się na ślepo ...;)

Właśnie miałam to napisać, że rozdzielacz grzejnikowy nie daje możliwości wyregulowania układu.

Ja na nowym rozdzielaczu mam rotametry tylko chodzi mi o redukcje do złączek pex, których nie było w zestawie.

A co do mojej wiedzy to zerowa nie jest, ale też nie 100-procentowa, bo bym nie zadawała pytań na forum.

Właśnie miałam to napisać, że rozdzielacz grzejnikowy nie daje możliwości wyregulowania układu.

Ja na nowym rozdzielaczu mam rotametry tylko chodzi mi o redukcje do złączek pex, których nie było w zestawie.

A co do mojej wiedzy to zerowa nie jest, ale też nie 100-procentowa, bo bym nie zadawała pytań na forum.

Tam raczej potrzebujesz eurokonusów ...

http://allegro.pl/zlaczka-eurokonus-do-rozdzielacza-modulu-16x3-4-q6-i6388312632.html

Czy to są gwinty zewnętrzne 3/4 cała z wewnętrznym stożkiem ...?

Tak są to gwinty zewnętrzne 3/4 z wewnętrznym stożkiem. A z tego wcześniejszego rozdzielacza mam takie złączki/eurokonusy 1/2 cala na 16 mm. I dlatego też chciałam dać redukcję z 3/4 na 1/2, żeby je wykorzystać.

To nie ma co kombinować i lepiej zrobić tak jak bozia przekazała czyli dać takie złączki jak trzeba ...:yes:

Jest zasadnicza różnica bo rozdzielacz grzejników ma tylko same zaworki lub wręcz tylko same złączki a rozdzielacz do podłogówki ma także przepływomierze ...;)

Zakładając do układu podłogowego rozdzielacz od układu grzejnikowego nie masz wglądu co dzieje się w samym układzie i wszelkie regulacje odbywają się na ślepo ...;)

A wiesz przyjacielu co to są rotametry poziome z redukcją 3/4 na 16 albo 16/16

Bo sądząc po twojej wypowiedzi nie bardzo jesteś zorientowany:p:p

Edytowane przez Św.Mikołaj

Nie oto chodzi drogi przyjacielu mojej kozy

Chodzi o to,że do w/w rozdzielacza grzejnikowego można śmiało małym kosztem zainstalować rotametry poziome i wszystko hula

i zbędne jest wydawanie pieniędzy na nowy rozdzielacz , po to by tylko rotametry były ładnie w pionie

Nie estetyką tylko człowiek żyje, ale funkcjonalnością

To tak od Mikołaja na święta pod choinkę :D:D

Nie oto chodzi drogi przyjacielu mojej kozy

Chodzi o to,że do w/w rozdzielacza grzejnikowego można śmiało małym kosztem zainstalować rotametry poziome i wszystko hula

i zbędne jest wydawanie pieniędzy na nowy rozdzielacz , po to by tylko rotametry były ładnie w pionie

Nie estetyką tylko człowiek żyje, ale funkcjonalnością

To tak od Mikołaja na święta pod choinkę :D:D

No jak taki rotametr jest w cenie porównywalnej do eurokonusów to czemu nie ...

Zawsze można naczepiać wszelakiego klamoctwa aby coś udowodnić...

To nie ma co kombinować i lepiej zrobić tak jak bozia przekazała czyli dać takie złączki jak trzeba ...:yes:

A można zapytać dlaczego? Czy to chodzi o ten stożek wewnętrzny? Bo te moje złączki 1/2 są takie jak te, co mi dałeś link z allegr i dlatego pomyślałam, że z redukcją 3/4 na 1/2 będzie ok.

A można zapytać dlaczego? Czy to chodzi o ten stożek wewnętrzny? Bo te moje złączki 1/2 są takie jak te, co mi dałeś link z allegr i dlatego pomyślałam, że z redukcją 3/4 na 1/2 będzie ok.

No tak ...

Można zawsze dać na pakuły np taką redukcję i dokręcić do tego te twoje złączki modląc się aby nie ciekło bo jak uszczelnisz na stożku którego w takiej redukcji nie ma ...

http://allegro.pl/mosiezna-przedluzka-redukcyjna-3-4-x-1-2-gwxgz-881-i5351759317.html

Skoro sama redukcja kosztuje prawie tyle samo co złącze na 3/4 to po co kombinować i ryzykować przecieki ...?

Jakoś nie bardzo mogę pojąć dlaczego mając gotowe i pewne rozwiązanie ludzie na siłę próbują je spieprzyć ...?:confused:

Da się zrobić podłogówke tez na zwykłym rozdzielaczu miało byc jak najtaniej akurat robiłem u znajomych ale każda petla ma całe 50mbplus minus 2m i pięknie wszystko chodzi powroty wszystkie robią sie ciepłe w jednym czasie ale gdyby była potrzeba wyregulować to zawsze jeszcze można zaworkami kulowymi które znajdują się na każdej pętli

Święta prawda

Wystarczy organoleptycznie metodą prób i błędów dławić zaworkiem przepływ

Zresztą tak samo jak przy rotametrach metodą prób i błędów , jedyny bayer to szklane lub plastikowe rureczki w które można ślepiątka wlepić i patrzyć jak się poziom w nich podnosi i opada

Dla laika rotametry BEZCENNE :lol2::lol2::lol2:

Święta prawda

Wystarczy organoleptycznie metodą prób i błędów dławić zaworkiem przepływ

Zresztą tak samo jak przy rotametrach metodą prób i błędów , jedyny bayer to szklane lub plastikowe rureczki w które można ślepiątka wlepić i patrzyć jak się poziom w nich podnosi i opada

Dla laika rotametry BEZCENNE :lol2::lol2::lol2:

A kto powiedział że się nie da ...?

Jak zwykle "druciarnia" górą aby "moje było najmojsze"...:lol2:

Da się zrobić podłogówke tez na zwykłym rozdzielaczu miało byc jak najtaniej akurat robiłem u znajomych ale każda petla ma całe 50mbplus minus 2m i pięknie wszystko chodzi powroty wszystkie robią sie ciepłe w jednym czasie ale gdyby była potrzeba wyregulować to zawsze jeszcze można zaworkami kulowymi które znajdują się na każdej pętli

Da się to nawet zrobić podłogówkę bez rozdzielaczy tylko po co ...?

Bo taniej ...?

Czy tak ciężko zrobić jak należy...?

Naczyta się jakiś początkujący inwestor samorób takich waszych wypocin , poklei taką instalację bo przecież będzie taniej a na koniec lata po różnych wątkach szukając pomocy ...:yes:

Da się to nawet zrobić podłogówkę bez rozdzielaczy tylko po co ...?

Bo taniej ...?

Czy tak ciężko zrobić jak należy...?

Naczyta się jakiś początkujący inwestor samorób takich waszych wypocin , poklei taką instalację bo przecież będzie taniej a na koniec lata po różnych wątkach szukając pomocy ...:yes:

Drogi jaśku

Instalacje wykonywałem przez 20 lat zanim zmieniłem branże

Ja nikomu nie nakazuje robić tego co napisałem

Napisalem tylko jakie mogą być alternatywne rozwiązania zastępcze

Pamiętaj ,że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu

Nie bądz nadgorliwy zbytnio

I wszystko w temacie :rolleyes::rolleyes:

Edytowane przez Św.Mikołaj