greygrey 16.12.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Firma, która robiła mi ogrzewanie podłogowe na poddaszu zainstalowała rozdzielacz grzejnikowy zamiast podłogowego. Do tego cały system, który rozłożyli na podłodze był też nie ten (zamiast podłogówki w systemie suchym rozłożyli podłogówkę pod cienką wylewkę). Wszystko było trzeba zdemontować.Będę teraz na nowo układać właściwą podłogówkę w systemie suchym i montować nowy rozdzielacz. Mam kupiony rozdzielacz do podłogówki z tej samej firmy co ten poprzedni grzejnikowy (ze względu na wymiary skrzynki). W starym rozdzielaczu złączki były 1/2 na 16 mm, a w nowym są tylko gwinty 3/4. Chciałabym wykorzystać te złączki z poprzedniego rozdzielacza. Czy mogę wkręcić mufę redukcyjną 3/4 na 1/2 i wkręcić potem złączkę 1/2 na 16 mm czy muszę koniecznie kupić złączki 3/4 na 16 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A czy tak ciężko kupić cały kompletny rozdzielacz razem z rotametrami ...?Zawsze i koniecznie trzeba "rzeźbić" ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.12.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A co za różnica rozdzielacz grzejnikowy czy do podłogówki Wsio radno Tamten grzejnikowy miałeś już pod pexa fi1 6 wiec po co go demontowałeś Tak to jest jak właściciel ma 0 wiedzę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A co za różnica rozdzielacz grzejnikowy czy do podłogówki Wsio radno Tamten grzejnikowy miałeś już pod pexa fi1 6 wiec po co go demontowałeś Tak to jest jak właściciel ma 0 wiedzę ;) Jest zasadnicza różnica bo rozdzielacz grzejników ma tylko same zaworki lub wręcz tylko same złączki a rozdzielacz do podłogówki ma także przepływomierze ... Zakładając do układu podłogowego rozdzielacz od układu grzejnikowego nie masz wglądu co dzieje się w samym układzie i wszelkie regulacje odbywają się na ślepo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 16.12.2016 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Właśnie miałam to napisać, że rozdzielacz grzejnikowy nie daje możliwości wyregulowania układu.Ja na nowym rozdzielaczu mam rotametry tylko chodzi mi o redukcje do złączek pex, których nie było w zestawie.A co do mojej wiedzy to zerowa nie jest, ale też nie 100-procentowa, bo bym nie zadawała pytań na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Właśnie miałam to napisać, że rozdzielacz grzejnikowy nie daje możliwości wyregulowania układu. Ja na nowym rozdzielaczu mam rotametry tylko chodzi mi o redukcje do złączek pex, których nie było w zestawie. A co do mojej wiedzy to zerowa nie jest, ale też nie 100-procentowa, bo bym nie zadawała pytań na forum. Tam raczej potrzebujesz eurokonusów ... http://allegro.pl/zlaczka-eurokonus-do-rozdzielacza-modulu-16x3-4-q6-i6388312632.html Czy to są gwinty zewnętrzne 3/4 cała z wewnętrznym stożkiem ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 16.12.2016 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Tak są to gwinty zewnętrzne 3/4 z wewnętrznym stożkiem. A z tego wcześniejszego rozdzielacza mam takie złączki/eurokonusy 1/2 cala na 16 mm. I dlatego też chciałam dać redukcję z 3/4 na 1/2, żeby je wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Tak są to gwinty zewnętrzne 3/4 z wewnętrznym stożkiem. A z tego wcześniejszego rozdzielacza mam takie złączki/eurokonusy 1/2 cala na 16 mm. I dlatego też chciałam dać redukcję z 3/4 na 1/2, żeby je wykorzystać. To nie ma co kombinować i lepiej zrobić tak jak bozia przekazała czyli dać takie złączki jak trzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.12.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Jest zasadnicza różnica bo rozdzielacz grzejników ma tylko same zaworki lub wręcz tylko same złączki a rozdzielacz do podłogówki ma także przepływomierze ... Zakładając do układu podłogowego rozdzielacz od układu grzejnikowego nie masz wglądu co dzieje się w samym układzie i wszelkie regulacje odbywają się na ślepo ... A wiesz przyjacielu co to są rotametry poziome z redukcją 3/4 na 16 albo 16/16 Bo sądząc po twojej wypowiedzi nie bardzo jesteś zorientowany:p:p Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A wiesz przyjacielu co to są rotametry poziome z redukcją 3/4 na 16 albo 16/16 Bo sądząc po twojej wypowiedzi nie bardzo jesteś zorientowany:p:p Nie wiem i raczej nie muszę wiedzieć... No chyba że trzeba udowadniać kto ma "dłuższego" aby "moje" było zawsze na wierzchu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.12.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie oto chodzi drogi przyjacielu mojej kozy Chodzi o to,że do w/w rozdzielacza grzejnikowego można śmiało małym kosztem zainstalować rotametry poziome i wszystko hula i zbędne jest wydawanie pieniędzy na nowy rozdzielacz , po to by tylko rotametry były ładnie w pionie Nie estetyką tylko człowiek żyje, ale funkcjonalnością To tak od Mikołaja na święta pod choinkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie oto chodzi drogi przyjacielu mojej kozy Chodzi o to,że do w/w rozdzielacza grzejnikowego można śmiało małym kosztem zainstalować rotametry poziome i wszystko hula i zbędne jest wydawanie pieniędzy na nowy rozdzielacz , po to by tylko rotametry były ładnie w pionie Nie estetyką tylko człowiek żyje, ale funkcjonalnością To tak od Mikołaja na święta pod choinkę :D No jak taki rotametr jest w cenie porównywalnej do eurokonusów to czemu nie ... Zawsze można naczepiać wszelakiego klamoctwa aby coś udowodnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 16.12.2016 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 To nie ma co kombinować i lepiej zrobić tak jak bozia przekazała czyli dać takie złączki jak trzeba ... A można zapytać dlaczego? Czy to chodzi o ten stożek wewnętrzny? Bo te moje złączki 1/2 są takie jak te, co mi dałeś link z allegr i dlatego pomyślałam, że z redukcją 3/4 na 1/2 będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.12.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A można zapytać dlaczego? Czy to chodzi o ten stożek wewnętrzny? Bo te moje złączki 1/2 są takie jak te, co mi dałeś link z allegr i dlatego pomyślałam, że z redukcją 3/4 na 1/2 będzie ok. No tak ... Można zawsze dać na pakuły np taką redukcję i dokręcić do tego te twoje złączki modląc się aby nie ciekło bo jak uszczelnisz na stożku którego w takiej redukcji nie ma ... http://allegro.pl/mosiezna-przedluzka-redukcyjna-3-4-x-1-2-gwxgz-881-i5351759317.html Skoro sama redukcja kosztuje prawie tyle samo co złącze na 3/4 to po co kombinować i ryzykować przecieki ...? Jakoś nie bardzo mogę pojąć dlaczego mając gotowe i pewne rozwiązanie ludzie na siłę próbują je spieprzyć ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 16.12.2016 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 A teraz to już wszystko rozumiem, chodzi o stożek. W takim razie wszystko już jasne. Pozostaje kupić złączki na 3/4. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.12.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Jest zasadnicza różnica bo rozdzielacz grzejników ma tylko same zaworki lub wręcz tylko same złączki a rozdzielacz do podłogówki ma także przepływomierze ... Zakładając do układu podłogowego rozdzielacz od układu grzejnikowego nie masz wglądu co dzieje się w samym układzie i wszelkie regulacje odbywają się na ślepo ... Da się zrobić podłogówke tez na zwykłym rozdzielaczu miało byc jak najtaniej akurat robiłem u znajomych ale każda petla ma całe 50mbplus minus 2m i pięknie wszystko chodzi powroty wszystkie robią sie ciepłe w jednym czasie ale gdyby była potrzeba wyregulować to zawsze jeszcze można zaworkami kulowymi które znajdują się na każdej pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.12.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Święta prawda Wystarczy organoleptycznie metodą prób i błędów dławić zaworkiem przepływ Zresztą tak samo jak przy rotametrach metodą prób i błędów , jedyny bayer to szklane lub plastikowe rureczki w które można ślepiątka wlepić i patrzyć jak się poziom w nich podnosi i opada Dla laika rotametry BEZCENNE :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2016 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Święta prawda Wystarczy organoleptycznie metodą prób i błędów dławić zaworkiem przepływ Zresztą tak samo jak przy rotametrach metodą prób i błędów , jedyny bayer to szklane lub plastikowe rureczki w które można ślepiątka wlepić i patrzyć jak się poziom w nich podnosi i opada Dla laika rotametry BEZCENNE :lol2: A kto powiedział że się nie da ...? Jak zwykle "druciarnia" górą aby "moje było najmojsze"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.12.2016 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Da się zrobić podłogówke tez na zwykłym rozdzielaczu miało byc jak najtaniej akurat robiłem u znajomych ale każda petla ma całe 50mbplus minus 2m i pięknie wszystko chodzi powroty wszystkie robią sie ciepłe w jednym czasie ale gdyby była potrzeba wyregulować to zawsze jeszcze można zaworkami kulowymi które znajdują się na każdej pętli Da się to nawet zrobić podłogówkę bez rozdzielaczy tylko po co ...? Bo taniej ...? Czy tak ciężko zrobić jak należy...? Naczyta się jakiś początkujący inwestor samorób takich waszych wypocin , poklei taką instalację bo przecież będzie taniej a na koniec lata po różnych wątkach szukając pomocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 17.12.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Da się to nawet zrobić podłogówkę bez rozdzielaczy tylko po co ...? Bo taniej ...? Czy tak ciężko zrobić jak należy...? Naczyta się jakiś początkujący inwestor samorób takich waszych wypocin , poklei taką instalację bo przecież będzie taniej a na koniec lata po różnych wątkach szukając pomocy ... Drogi jaśku Instalacje wykonywałem przez 20 lat zanim zmieniłem branże Ja nikomu nie nakazuje robić tego co napisałem Napisalem tylko jakie mogą być alternatywne rozwiązania zastępcze Pamiętaj ,że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu Nie bądz nadgorliwy zbytnio I wszystko w temacie :rolleyes: Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts