Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz do podłogówki

greygrey

Recommended Posts

Tak są to gwinty zewnętrzne 3/4 z wewnętrznym stożkiem. A z tego wcześniejszego rozdzielacza mam takie złączki/eurokonusy 1/2 cala na 16 mm. I dlatego też chciałam dać redukcję z 3/4 na 1/2, żeby je wykorzystać.

Proponuje zakupić nowe złączki 16x2 G3/4" dedykowane do producenta rury.

Dlaczego...? Owy rotametr który jest obecnie zamontowany w rozdzielaczu dość mocno współpracuje z nyplem (to jest tzw. komplet konstrukcyjny), zastosowanie innego nypla może spowodować niekompatybilność z korpusem przepływomierza (szczególnie gdy ten posiada konstrukcję pozwalającą/wymuszającą jego pracę na zasilaniu pętli grzewczej), a to może być przyczyną złej pracyprzepływomierza. Da się zmienić obecny nypel na wersję 2 x1/2" (bo o taki docelowo jest pytanie) ale jego wewnętrzne średnice muszą być takie same jak część konstrukcji przepływomierza (jego korpusu), przelot w nyplu musi być taki sam jak w tym który jest zainstalowany obecnie (w nowym rozdzielaczu).

Myślę że gra nie warta świeczki, z nowymi złączkami będzie szybciej, pewniej i bezpieczniej. Nie trzeba będzie rozszczelniać połączeń rozdzielacza (proszę pamiętać o gwarancji na produkt - obecnie jest to "oryginał", po zmianie już nie do końca). Po takich zmianach najczęściej są zgłaszane przecieki w obrębie nypli lub przepływomierzy, niestety producent nie może już za to odpowiadać.

Dlatego jeszcze raz polecam zakup nowych złączek do rury.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A apropo nowych złączek... przy podłączeniu rury istniejącego ogrzewania podłogowego do nowego rozdzielacza warto byłoby też uciąć "zużytą" końcówkę rury (kawałek ok. 1 cm może trochę wiećej) i nową złączkę zainstalować na "świeżej" końcówce.

Taką różnicę w długości rur zniwelować można poprzez niższe osadzenie nowego rozdzielacza w szafce.

Pozdrawiam.

Jeszcze jedna kwestia. Zaczynam wymianę rozdzielaczy od parteru, a tam jest już wpuszczona woda do obiegów. Czy muszę wypuścic całą wodę z podłogówki, a jeśli tak to w jaki sposób to zrobić?

Jeśli instalacja w trakcie prac montażowych będzie narażona na działanie niskiej temp. wówczas koniecznym jest usunięcie wody z instalacji - można to wykonać przedmuchując pojedynczo pętle grzewcze sprężonym powietrzem.

Jeśli zrobisz wszystkie pętle o podobnej długości to może i by sie obyło nie wiem jaka różnica w cenie ale rzeczywiście przepływ pokazywany na przeplywomierzach u mnie jest minimalny i zaszły nalotem ze nic prawie nie widać a czy te przepływomierze to jednak nie zwiększają oporów w całej instalacji?

Jeśli zrobisz wszystkie pętle o podobnej długości to może i by sie obyło nie wiem jaka różnica w cenie ale rzeczywiście przepływ pokazywany na przeplywomierzach u mnie jest minimalny i zaszły nalotem ze nic prawie nie widać a czy te przepływomierze to jednak nie zwiększają oporów w całej instalacji?

tzn mi nie chodzi o to zeby w ogole nie trzeba bylo regulowac bo to pewnie niemozliwe chodzi mi o to czy w ogole brac rotametry skoro i tak pewnie nie bedzie na nich nic widac. A Ty jaka masz powierzchnie domu i czym to zasilasz?

tzn mi nie chodzi o to zeby w ogole nie trzeba bylo regulowac bo to pewnie niemozliwe chodzi mi o to czy w ogole brac rotametry skoro i tak pewnie nie bedzie na nich nic widac. A Ty jaka masz powierzchnie domu i czym to zasilasz?

Dobierz sobie rotametry z takim zakresem, żeby przepływ było widać - zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, tym bardziej, że nie kosztuje to majątku.

no właśnie instalator ktory ma mi to robic twierdzi ze rotametry są zbędne (ja i duza część forum) i powiedzial ze rozdzielacz z rotametrami to dodatkowe 1000 zł.

A jak bede mial np. 4 petle na rozdzielacz to ile modułów potrzebuje - tez 4?

Nie analizowałem cen - ale nie wydaje mi się, żeby różnica między rozdzielaczem z rotametrami a identycznym rozdzielaczem z zaworkami to było 1Tpln. Popytaj w sklepach.

O jakich modułach piszesz?

wg katalogu Kana chodzi o liczbę obwodów czyli tych wejsc/wyjsc na rozdzielacz.

Jeszcze pytanie co potrzebuje żeby mieć kompletny rozdzielacz? tak jak kiedyś pisał kolega z Kana do wersji standardowej mosiężnej Seria 51A i tak jeszcze potrzebuje redukcje + zawór spustowo-odpowietrzający i coś jeszcze?

U mnie widać, przepływy mam od 0,5 do 2.2 l/min i wszystko widać.

Rotametry mają i tak spory zakres (od 0 do 5 l/min), ale zakres 0-2 obejmuje nieco ponad połowę skali.

ZA 9-obwowowy rozdzielacz z rotemetrami "tn" zapłąciłem poniżej 800zł, więc trochę pan w sklepie odleciał :)

http://balneumart.pl/ogrzewanie/rozdzielacze/gorgiel_9_obwody_rozdzielacz_mosiezny_r-pt_ogrzewania_podlogowego_z_przeplywomierzami.html

Edytowane przez fotohobby

no właśnie instalator ktory ma mi to robic twierdzi ze rotametry są zbędne (ja i duza część forum) i powiedzial ze rozdzielacz z rotametrami to dodatkowe 1000 zł.

A jak bede mial np. 4 petle na rozdzielacz to ile modułów potrzebuje - tez 4?

Tu masz na cztery obwody...

http://allegro.pl/capricorn-rozdzielacz-nierdzewny-do-podlogowki-4-i6601701982.html

Wszystko czego potrzebujesz jest w komplecie...:yes:

U mnie widać, przepływy mam od 0,5 do 2.2 l/min i wszystko widać.

Rotametry mają i tak spory zakres (od 0 do 5 l/min), ale zakres 0-2 obejmuje nieco ponad połowę skali.

ZA 9-obwowowy rozdzielacz z rotemetrami "tn" zapłąciłem poniżej 800zł, więc trochę pan w sklepie odleciał :)

http://balneumart.pl/ogrzewanie/rozdzielacze/gorgiel_9_obwody_rozdzielacz_mosiezny_r-pt_ogrzewania_podlogowego_z_przeplywomierzami.html

Tak duze masz przeplywy bo chyba gdzies czytalem ze napedzasz to tylko pompa z tego Immergasa?

A którym się wtedy reguluje przepływ - tym pod rotametrami czy tymi białymi pokrętłami?

Tak duze masz przeplywy bo chyba gdzies czytalem ze napedzasz to tylko pompa z tego Immergasa?

A którym się wtedy reguluje przepływ - tym pod rotametrami czy tymi białymi pokrętłami?

Regulacje możesz robić rotametrem (trochę łatwiej/mniejszy skok) lub dolnym zaworkiem - nie ma to większego znaczenia. Liczy się przepływ w danym obwodzie.

A co, sądziłeś, że pompa z kotła nie zapewni takich przepływów ?

Regulacja odbywa się zaworami na dolnej belce.

z tego co czytalem dla podlogowki ktora ciagnie tylko pompa z kotła ludzie mieli przeplywy do 1l/min ale ta Twoja widze jest troche mocniejsza niz np Smarta ktorego chce kupic

a obecnie przydaja się Tobie jeszcze te rotametry? Bo slyszalem ze po czasie to juz nie, sie psuja lub zachodza itd.

Po ponad dwóch latach od napełnienia są krystalicznie czyste. Generalnie przydaja sie po to, jak na dłuższy czas grzania kominkiem wyłączam dwa pomieszczenia.

Jak je włączam, to wiem, jakie przepływy ustawić.

Ale zmieniam to tylko, jak mam zamiar grzać kominkiem przez 3-4 dni.

Czyli do terj pory zrobiłem tak 2 razy :)

20161229_140837.jpg

Edytowane przez fotohobby

Regulacje możesz robić rotametrem (trochę łatwiej/mniejszy skok) lub dolnym zaworkiem - nie ma to większego znaczenia. Liczy się przepływ w danym obwodzie.

Rotametry tn w rozdzielaczu Gorgiel nie służą regulacji przepływów.

Do tego służy zawór, dający mały skok.