Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz do podłogówki

greygrey

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zwykłą wodą, ale tylko raz, przez ponad dwa lata już nie dopełniałem.

Ale tez różne rotametry róznie zachodzą. Widziałem instalację, grzie tn były jeszcze w miare czyste, a jakieś no-name całkiem nieprzeźroczyste.

Do poprzedniego posta dodałęm zdjęcie.

Przecież do zaworem regulujesz DOKŁADNIE.

Na dolną można wpiąć siłowniki (przy podłogówce bez sensu) albo mogą służyć do dokładnej regulacji ręcznej.

ok teraz rozumiem ale ludzie gdzies na forum mieli tez chyba rozdzielacze gdzie na dana petle oprocz rotametru czy zaworu regulacyjnego przypadal jeszcze odcinajacy chodzi mi o Twoje rozwiazanie do kominka czyli na co dzien masz ustawione np 1,5l/min a jak trzeba pyk i zamykasz cale petle i później pyk i włączasz i od razu masz z powrotem ten nastaw 1,5l/min.

W ogole wlasnie jeszcze mocno sie zastanawiam nad kwestia rozwiązania sterowania podłogówką przy kominku (kozie) znaczy jak napale koza w salonie i mi odetnie ogrzewanie to czy mi gory nie wychlodzi ale to nie ten temat w sumie.

ok teraz rozumiem ale ludzie gdzies na forum mieli tez chyba rozdzielacze gdzie na dana petle oprocz rotametru czy zaworu regulacyjnego przypadal jeszcze odcinajacy chodzi mi o Twoje rozwiazanie do kominka czyli na co dzien masz ustawione np 1,5l/min a jak trzeba pyk i zamykasz cale petle i później pyk i włączasz i od razu masz z powrotem ten nastaw 1,5l/min.

W ogole wlasnie jeszcze mocno sie zastanawiam nad kwestia rozwiązania sterowania podłogówką przy kominku (kozie) znaczy jak napale koza w salonie i mi odetnie ogrzewanie to czy mi gory nie wychlodzi ale to nie ten temat w sumie.

Zamknięcie, czy otwarcie do wymaganego poziomu pętli, to jakieś 1/4, 1/2 obrotu. Kilkanaście sekund. Jakoś mi to nie przeszkadza, zważywszy, że robię to raz, na rok.

U mnie widać, przepływy mam od 0,5 do 2.2 l/min i wszystko widać.

Rotametry mają i tak spory zakres (od 0 do 5 l/min), ale zakres 0-2 obejmuje nieco ponad połowę skali.

ZA 9-obwowowy rozdzielacz z rotemetrami "tn" zapłąciłem poniżej 800zł, więc trochę pan w sklepie odleciał :)

http://balneumart.pl/ogrzewanie/rozdzielacze/gorgiel_9_obwody_rozdzielacz_mosiezny_r-pt_ogrzewania_podlogowego_z_przeplywomierzami.html

A ten Twoj rozdzielacz z linku juz byl kompletny znaczy nie trzeba bylo juz nic do niego dokupować?

Rotametry tn w rozdzielaczu Gorgiel nie służą regulacji przepływów.

Do tego służy zawór, dający mały skok.

Proszę Cię - nie piszę jak nie wiem:

"...

1). przepływomierz:

- zapewnia szybką i dokładną regulację przepływu

- wskaźnik przepływu w l/min (0,5 - 5L/min)

- możliwość zabezpieczenia

..."

natomiast zaworki termostatyczne służą do:

"...

5). zawór z wkładką termostatyczną (gwint G M30/1,5 )

- niezależna kontrola temperatury na poszczególnych obwodach

..."

http://www.gorgiel.com.pl/sites/default/files/katalog/pliki/ri_pt.pdf

Podobnie jest w rozdzielaczach TeCe czy we wspomnianym wyżej Capricorn.

OK, mój błąd, niemniej regulacja dolnym zaworem jest jak dla mnie wygodniejsza, szybsza i wystarczająco dokładna.

Bo zapewne masz dobrze zrobioną/zaprojektowaną instalację i robisz tylko drobne korekty - w niektórych potrzeba najpierw zrównoważyć przepływy na rotametrach, aby wszystkie pętle grzały, a dopiero potem zmieniać ustawienia na dolnych zaworkach termostatycznych w zależności od zapotrzebowania na ciepło (pogoda itp).

Sam projektowałem wg OZC więc jest dobrze, natomiast sądziłem,że skoro zaworem, mogę ustawić dowolną wartość miedzy 0 a 100% to ew zrównoważenia pętli można dokonać nimi.

Można - jeśli potem nie zamierzasz sterować temp danej pętli, tylko temp. całego układu. W innym przypadku zrównoważysz przepływy dolnym zaworem, potem zechcesz podnieść temp na tej pętli (tym samym zaworem) i jednocześnie zrównoważenie kasujesz.

Natomiast jeśli układ jest dobrze dobrany do budynku i nie ma potrzeby dużego równoważenia (wszystkie pętle grzeją przy max otwarciu), to do obsługi danej pętli wystarczy jedna strona - przepływomierz lub zaworek.

Edytowane przez przemo1

Jak można podnieść temperaturę na danej pętli ?

Masz ma myśli przepływ ?

Ja tak - ale może producent miał jeszcze inny pomysł - tego nie wiem. Napisał w instrukcji "wkładka zaworu termostatycznego", zatem można pewnie założyć głowice z czujnikiem zewnętrznym (do podłogi lub w pomieszczeniu) i wtedy też potrzebny jest rotametr do równoważenia.

Edytowane przez przemo1

Producent pisał o niezależnej kontroli temperatury na poszczególnych obwodach, ale raczej chodzi o temp w pomieszczeniach (poprzez regulacje przepływu), a nie temp czynnika w pętlach.

Tak, jak piszę - raz, dwa razy w roku wyłączam dwa pomieszczenia (trzy pętle) i szybciej robi się to za pomocą zaworów na dolnej belce, Teraz widzę, że można to zrobić na górnej belce, tyle, że trwa to dłużej

Producent pisał o niezależnej kontroli temperatury na poszczególnych obwodach, ale raczej chodzi o temp w pomieszczeniach (poprzez regulacje przepływu), a nie temp czynnika w pętlach.

Tak, jak piszę - raz, dwa razy w roku wyłączam dwa pomieszczenia (trzy pętle) i szybciej robi się to za pomocą zaworów na dolnej belce, Teraz widzę, że można to zrobić na górnej belce, tyle, że trwa to dłużej

U Ciebie i wielu innych można dowolnie , ale w przypadku problematycznym (np często w tzw "masówkach" developerskich) potrzeba oddzielenia sterowania od równoważenia.

Regulacja na górnej belce trwa dłużej, bo zawór przy rotametrze ma mniejszy skok/jest dokładniejszy.

Ja tak - ale może producent miał jeszcze inny pomysł - tego nie wiem. Napisał w instrukcji "wkładka zaworu termostatycznego", zatem można pewnie założyć głowice z czujnikiem zewnętrznym (do podłogi lub w pomieszczeniu) i wtedy też potrzebny jest rotametr do równoważenia.

Zawór z głowicą termo. działa tylko zamknij/otwórz. Do równoważenia przepływów na pozostałych, nie zamkniętych pętlach jest pompa o stałej wartości ciśnienia. Pompy elektroniczne można ręcznie przełączać ze stałego ciśnienia (na belce OP) na stały przepływ. Przy nastawie na stały przepływ, po zamknięciu jednej bądź więcej pętli, w otwartych pętlach zwiększa się przepływ, co widać na rotametrach.

Pozdrawiam

Cezary

PS. Tu jest wyjaśnienie fachowym językiem.

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/instrukcja-grupy-pompowej-K803005W-PL-EN-RU.pdf

Edytowane przez cezary.pl

No dobrze, ale ten przepływ zmienia sie proporcjonalnie, we wszystkich pętlach.

Czyli jeśli się zwiększy, to pomieszczenia nagrzeją się szybciej i czujnik wyłączy kocioł.

Tak to przynajmniej widzę u siebie

Edytowane przez fotohobby

Zawór z głowicą termo. działa tylko zamknij/otwórz. Do równoważenia przepływów na pozostałych, nie zamkniętych pętlach jest pompa o stałej wartości ciśnienia. Pompy elektroniczne można ręcznie przełączać ze stałego ciśnienia (na belce OP) na stały przepływ. Przy nastawie na stały przepływ, po zamknięciu jednej bądź więcej pętli, w otwartych pętlach zwiększa się przepływ, co widać na rotametrach.

a jak to dziala jak caly uklad jest napedzany pompa z pieca (elektroniczna) jak to jest u fotohobby i ma byc u mnie tyle ze na smarcie?

czyli rozumiem ze jak mam taki rozdzielacz jak u kolegi to na rotametrach ustawiam sobie okreslony przeplywy dla zrownowazenia calej instalacji a potem jak np chce na jakis czas odciac ktores pomieszcze to zakrecam zawor na dolnej belce i tyle. Pozniej jak potrzeba go odkrecam i od razu mam w tym pomieszczeniu taki nastaw jak bylo pierwotnie.