przemo1 30.12.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Zawór z głowicą termo. działa tylko zamknij/otwórz. Do równoważenia przepływów na pozostałych, nie zamkniętych pętlach jest pompa o stałej wartości ciśnienia. Pompy elektroniczne można ręcznie przełączać ze stałego ciśnienia (na belce OP) na stały przepływ. Przy nastawie na stały przepływ, po zamknięciu jednej bądź więcej pętli, w otwartych pętlach zwiększa się przepływ, co widać na rotametrach. a jak to dziala jak caly uklad jest napedzany pompa z pieca (elektroniczna) jak to jest u fotohobby i ma byc u mnie tyle ze na smarcie? czyli rozumiem ze jak mam taki rozdzielacz jak u kolegi to na rotametrach ustawiam sobie okreslony przeplywy dla zrownowazenia calej instalacji a potem jak np chce na jakis czas odciac ktores pomieszcze to zakrecam zawor na dolnej belce i tyle. Pozniej jak potrzeba go odkrecam i od razu mam w tym pomieszczeniu taki nastaw jak bylo pierwotnie. Tak właśnie. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 30.12.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 a ta pompa wtedy chodzi na stalym cisnieniu czy stalym przeplywie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.12.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Może chodzić tak i tak - zależy jak wykonasz instalację i co chcesz osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 30.12.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 a mozesz mi napisac jakie mam opcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.12.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Do tego przydałby Ci się projekt - a punktem wyjścia do niego jest znajomość zapotrzebowania budynku na ciepło. Natomiast w dużym uproszczeniu, jeśli do regulacji temperatury w pomieszczeniach będziesz używał np sterowania poszczególnymi pętlami - czyli będą występować różnice w przepływie (na skutek zamknięcia kilku pętli jednocześnie) to lepiej gdy pompa będzie w nastawie stałego ciśnienia (wtedy w otwartych pętlach będzie cały czas ten sam przepływ). Natomiast jeśli układ będzie sterowany np tylko temp zasilania całego rozdzielacza, to ustawisz pracę w stałym przepływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 31.12.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Do tego przydałby Ci się projekt - a punktem wyjścia do niego jest znajomość zapotrzebowania budynku na ciepło. Natomiast w dużym uproszczeniu, jeśli do regulacji temperatury w pomieszczeniach będziesz używał np sterowania poszczególnymi pętlami - czyli będą występować różnice w przepływie (na skutek zamknięcia kilku pętli jednocześnie) to lepiej gdy pompa będzie w nastawie stałego ciśnienia (wtedy w otwartych pętlach będzie cały czas ten sam przepływ). Natomiast jeśli układ będzie sterowany np tylko temp zasilania całego rozdzielacza, to ustawisz pracę w stałym przepływie. czyli jeśli dobrze rozumiem pierwszy przypadek to sterowanie układem przy pomocy termostatów i siłowników zamykających poszczególne pętle a drugi to klasyczny najczęściej polecany na forum to temperatura zasilania idzie z kotła na rozdzielacz i tam sobie to regulujemy na rotametrach w zależności do zapotrzebowania danego pomieszczenia tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Tak właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts