tomekgawronn 16.12.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam,na wiosnę planuję rozpocząć budowę domu. Mam więc jeszcze trochę czasu by przemyśleć pewne sprawy związane z automatyką budynkową. Wiem jakie mam oczekiwania co do sterowania, jednak brakuje mi pomysłu na realizację tego przedsięwzięcia. Znaczy się mam jakieś pomysły ale nie wiem które rozwiązania są słuszne a które mniej trafione.Precyzując. System ma być oparty o przekaźniki programowalne eaton'a, które już posiadam, łącznie mam 50 wyjść i coś koło 80 wejść. Planowałem budowę dużej szafy zasilająco-sterującej, która miała stanąć w pomieszczeniu gospodarczym i tam sprowadzić wszystkie obwody z całego domu. Jednak jak pomyślę o tych wszystkich wiązkach przewodów, to mnie to trochę odstręcza. Bywając na forum i czytając różne dzienniki zacząłem zastanawiać się nad instalacją rozproszoną. Budować będę parterówkę, z poddaszem nieużytkowym i rozważam czy nie zrobić czegoś takiego, że nad każde pomieszczenie parteru dociągnąć główny kabel zasilający, tam dać skrzynkę z blokiem rozdzielczym na rozszycie gniazd i przekaźniki do sterowania oświetleniem. Następnie od sterowników które będą w rozdzielni, pociągnąć tylko skrętki do wyłączników (przycisków) i skrętki do wysterowania cewek przekaźników. Całe sterowanie byłoby na 24V.Proszę o jakieś sugestie, ewentualne uwagi do tych dwóch zagadnień. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 17.12.2016 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Poczytaj tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum390.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts