Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć :)

czy takie pionowe okno, jak na ostatnim zdjęciu, dostatecznie doświetla pokój?

super działka, świetny dom, tylko mieszkać i się cieszyć - pewnie już niedługo :)

Te pionowe jest najwęższe w domu 900x2270 , jest w garderobie.

Raczej na brak światła nie narzekam , ale sądzę że wszystko wyjdzie podczas użytkowania.

Plan mamy takie że w sierpniu chcemy się wprowadzić albo inaczej musimy :)

Dziś wykonawca skończył robić sufity podwieszane w częsci domu i jutro wchodzi już glazurnik do tej części a reszta zajmie się drugą częścią domu.

Nie będę już bombardował Was zdjeciami z sufitów , bo już było i wszystko bardzo podobne do siebie :)

Dziś przyjechały tez kafle bezpośrednio z fabryki , co dziwne kafle mimo że producent polski to produkcja indyjska ...

Gres polerowany 60x60 udający cement .

Takie kafle będą w większości domu ..

gres.jpg

A tutaj takie połączenie kafli będzie w małej łazience .

DSC_8990.jpg

W małej łazience miała być taka sama płytka na podłodzie jak w reszcie domu , ale stwierdziliśmy że szare (grafitowe płytki na ścianie) i szare na podłodze będą mdłe i przydało by się wprowadzić jakiś kontrast i jakoś "ocieplić" łazienkę ...

Będzie gres drewnopodobny , jasny . Wszystkie gresy rektyfikowane.

Co ciekawe gres z Ukrainy ...

Jutro powinny się pojawić pierwsze płytki na podłogach ...

gres.jpg

DSC_8990.jpg

Edytowane przez kaszpir007

Cześć :)

My przymierzamy się do budowy ekonomicznego 1b. Przepraszam, że bez większych wstępów, ale mam dosyć szybkie pytanie jaki masz rozstaw krokwi , chociażby w salonie? Ciężko jest to nas sobie zwizualizować, a chcemy mieć widoczne odeskowanie sufitu i zastanawiamy się czy co 90 cm to nie jest zbyt "gęsto", a decyzja ma być podjęta "na dniach". Pozdrawiam serdecznie.

Cześć :)

My przymierzamy się do budowy ekonomicznego 1b. Przepraszam, że bez większych wstępów, ale mam dosyć szybkie pytanie jaki masz rozstaw krokwi , chociażby w salonie? Ciężko jest to nas sobie zwizualizować, a chcemy mieć widoczne odeskowanie sufitu i zastanawiamy się czy co 90 cm to nie jest zbyt "gęsto", a decyzja ma być podjęta "na dniach". Pozdrawiam serdecznie.

Tyle że Ekonomiczny 2 mocno różni się od Ekonomiczny 1.

Rozstaw krokwi jest chyba co 50cm.

Przejrzyj mój dziennik to zobaczysz jak to u mnie wygląda. Myślę że zdjecia pomogą.

Dziś po 6.00 pojawili się brukarze i ja na budowie ...

I zaczęli przygotowywać nawierchnię pod płyty 50x50. Jutro ma jeszcze przyjśc żwir bo niestety to co zamówiłem szybko zniknęło ..

Niestety bardzo długo dziś nie popracowali , bo mieliśmy dziś niesamowitą ulewę z burzami ...

DSC_9019.jpg

DSC_9020.jpg

Wykonawcy od sufitów dalej szaleją. Poprosiłem aby najpierw zajęli się zwykłymi sufiami podwieszanymi , bo chce w poniedziałek/wtorek wołać firmę która mi wykona ocieplenie nadmuchowo celuzozą (40cm). Już wstępnie rozmawiałem i może sie uda mnie "wcisnąć".

Myślę że wykonawca da radę , bo zostało mu tylko jedne małe pomieszczenie (wiatrołap) ..

Niestety nie mogę zrobić nadmuchu później na spokojnie , bo do części domu (poddasza) nie ma dostępu i jedynie ocieplenie tej cześci domu można wykonac przed ociepelniem "skosów" ...

Tutaj żałuję że nie kazałem zrobić przejścia w ścianie , bo wtedy miałbym dostęp do całego poddasza. Dziwię się że producent projektu o tym nie pomyślł :(

Wtedy natrysk można by zrobić na spokojnie i mieć wgląd na to co się dzieje na poddaszu.

DSC_9018.jpg

Mam nadzieję że ja też dam z żoną się wyrobić , bo my zajmuje się elektryką , czyli po prostu wyprowadzeniem punktu / punktów w sufitach , ale do nadmuchu muszę już przygotować docelowe otwory (fi150) i zrobić jakieś "puszki" aby w razie awarii panelu LED można było bezstresowo wyjąć go z sufitu nie martwiąc się że zacznie wylatywać celuzoza ..

Podobno tragedii nie ma i nie jest to mocno sypkie , ale specjalista od nadmuchu poleca jednak zabezpieczyć ...

Dodatkowo muszę jeszcze wyprowadzić rury dla rekuperatora , bo później nie będzie już dostępu do częsci domu (na poddaszu) :(

Styropian (klejenie) przekazałem wykonawcy , bo jednak praca na nrusztowaniu bez żadnych zabezpieczeń to nie dla mnie i dałem sobie spokój.

Glazurnik też ruszył i zaczął kłaść płytki.

DSC_9022.jpg

Na budowie robi się tłoczno ...

Uff , kończę na dziś , choć i tak zapewne tylko ja czytam ten dziennik :)

To masz tak jak ja, też czasami mam wrażenie, że nikt mnie nie czyta :p a jednak ;)

Super masz etap budowy. Ktoś pytał o cenę tych płyt, odpisałeś podając kwotę?

Ile kosztuje ocieplanie celulozą 40cm, jaki to ma współczynnik?

Pozdrawiam

Karol

Płyty 50x50 kupiłem po 28zł za m2 + transport (w moim przypadku 615zł , bo płyty bardzo cięzkie i tylko 32sztuki na palete) i musiały przyjechać 3 transporty aby wszystko mi przywieźć (płyty krawężniki , obrzeża).

Celuzoza Termofloc U=0,039

http://www.thermofloc-polska.com/produkty/wdmuchiwany-material-izolacyjny-thermofloc/

U mnie ma być około 40cm nadmuchu , co daje wagę 12kg na m2.

Cenowo 40cm ocieplenia (12kg celuozy) to 48zł za m2.

Ale ile wyjdzie to nie wiem , bo płaci się za wagę na nie metry ...

Mało nie jest , ale wełna 0,039 to też minimum 35zł za jakąś najtańszą wełną (2x20cm) U=0,039 a szansa na idealne ociepelnie raczej zerowa a dodatkowo wełna jest przewiewna i osiada ...

Chyba żartujesz!

Niewiele zrozumiałam, o co chodzi z brakiem dostępu do poddasza i z czego ten brak dostępu wynika.

Cieszę że jednak ktoś czyta i widzę że nie tylko ja :)

A z tym poddaszem i brakiem dostępu , to chodzi o to że dom ma 3 ściany które idą od samej ziemii do samego dachu. Jedna z tych scian jest w środku domu (około) , dzieląc dom na 2 części. Powoduje to że nie ma przejścia z poziomu poddasza pomiedzy tymi częściami.

Po schodach strychowych można dostać się tylko do jednej części domu.

Ja bym wolał mieć dostęp do całego poddasza , bo często taki dostęp umożliwia kontrolę stanu dachu , poprawności izolacji i itd ...