Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

Całe szczęście że to kabina półokrągła bo 80x80 w domu to porażka, moim zdaniem za mała.

Dziwię się, że nie zrobiłeś prysznica bez brodzika i kabiny, taniej , wygodniej i praktycznie. Może przesadzam bo zrobiłem u siebie prysznic we wnęce 180 x 120, Deszczownica w mojej opinii przereklamowana, myślałem że to super sprawa dopóki nie miałem, teraz kupiłem po prostu największą słuchawkę w rozsądnej cenie.

Ja nie należę do zbyt chudych ale spokojnie daję radę sobie w kabinie 80x80 , co nie zmienia faktu że w poprzednim domu miałem 90x90.

Nie jestem pewien ale w projekcie chyba też były kabiny 80x80 i chyba później to zobaczyliśmy.

Gdyby nie głupota hydraulika dało by się wcisnąć może kabiny 90x90.

Ale tragedii nie ma :)

Zastanawiam się dla kogo są kabiny 70x70 , bo takie też widzieliśmy w sprzedaży ;)

Co do prysznica bez brodzika ...

Na początku myślałem nad tym i niemalże byliśmy na to zdecydowani ale później po przeczytaniu wad i zalet stwierdziliśmy że jednak wolimy brodzik.

Brodzik niski (5,5cm) , ciepły , łatwy w czyszczeniu , z dużym łatwo czyszczącym syfonem (fi90).

Co do deszczownicy to nie kosztowała nas jakiś wielkich pieniędzy , więc stwierdziliśmy czemu nie i ... jest wykorzystywana.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do prysznica bez brodzika ...

Na początku myślałem nad tym i niemalże byliśmy na to zdecydowani ale później po przeczytaniu wad i zalet stwierdziliśmy że jednak wolimy brodzik.

Brodzik niski (5,5cm) , ciepły , łatwy w czyszczeniu , z dużym łatwo czyszczącym syfonem (fi90).

Opowiesz o minusach rozwiązań bez brodzika?

Ja widzę tylko jedno - jest kika miejsc, w ktorych fuga wykonana z silikonu sanitarnego Mapei z brazowego zmieniła barwe na czarną.

To sie na szczęscie nie rozprzestrzenia, ale troche denerwuje, tak, ze za pare lat usuniemy wszystko i zastąpiny fugą epoksydową.

Po za tym wad nie widzę. Gres jest czysty szklo czysci się łatwo.

mam kabine 90x130 (Ronal Annea), pewnie w przyszlosci z zabudowanym skladanym krzeselkiem :)

Pod gresem podłogowka, wiec zimą jest wybitnie przyjemnie.

Opowiesz o minusach rozwiązań bez brodzika?

Dla mnie wady bez brodzika:

1. Akryl jest ciepły oraz jest idealnie gładki i płaski , dzięki temu można go szybko i bezproblemowo umyć i zachować czystość. Bez brodzika nie ma żadnej szansy na zachowanie takiej samej "sterylności".

2. Szczelność. Nie trzeba stosować żadnych uszczelniaczy , fartuchów aby zapewnić szczelność na "podłodze"

3. Jak nie ma brodzika to trzeba uformować spadek tak aby woda trafiała tam gdzie chcemy a nie tak gdzie ona chce. Wymaga to trochę wiedzy i doświadczenia i odpowiedniego ułożenia kafli pod prysznicem. W większości stosuje się wtedy mozaikę , bo wtedy najłatwiej jest zrobić odpowiednie spadki , ale wtedy mamy sporo fug i jeszcze większy problem z ewentualną szczelnością i czyszczeniem ...

Nam nie przeszkadza wygląd brodzika. Obecnie są brodziki niskoprofilowe , naprawdę świetnie wyglądające.

W dużej łazience na podłodze jest gres polerowany 60x60. Nie wyobrażam sobie takich kafli w tym formacie i to pod prysznicem ;)

My długo się zastanawialiśmy i zdecydowaliśmy że jednak będą brodziki i nie żałujemy decyzji ...

Edytowane przez kaszpir007

Rynny "zwykłe" Galeco stal.

Co do porównania cenowego Kaptstadt vs Teviva to Teviva była trochę droższa , ale jakiejś gigantycznej różnicy nie było. Chciałem dopłacić do Tevivy bo miała lepszą powłokę , a to ważne bo przecież dach jest na lata ...

Dodatkowo bardziej mi się podobała bo była bardziej gładka i wizualnie trochę lepiej się prezentowała.

1

2. Szczelność. Nie trzeba stosować żadnych uszczelniaczy , fartuchów aby zapewnić szczelność na "podłodze"

3. Jak nie ma brodzika to trzeba uformować spadek tak aby woda trafiała tam gdzie chcemy a nie tak gdzie ona chce. Wymaga to trochę wiedzy i doświadczenia i odpowiedniego ułożenia kafli pod prysznicem. W większości stosuje się wtedy mozaikę , bo wtedy najłatwiej jest zrobić odpowiednie spadki , ale wtedy mamy sporo fug i jeszcze większy problem z ewentualną szczelnością i czyszczeniem ...

.

Ad2 Daj spokoj, przecież to kosztuje grosze...

Ad3 Mam spadek wykonany z kafli 60x60. Ilość fug znikoma.

Przecież po to czekasz na glazurnika z doświadczeniem, żeby sobie poradził - zreszta zgodnie z ustaleniem z nim, ekipa od posadzek wstępnie wyprofilowała spadek.

Ad2 Daj spokoj, przecież to kosztuje grosze...

Ad3 Mam spadek wykonany z kafli 60x60. Ilość fug znikoma.

Przecież po to czekasz na glazurnika z doświadczeniem, żeby sobie poradził - zreszta zgodnie z ustaleniem z nim, ekipa od posadzek wstępnie wyprofilowała spadek.

Być może masz rację . co nie zmienia faktu że nie widziałem przewagi i jakiś plusów zastosowania kabiny bezbrodzikowej.

Na pewno musiałbym zastosować inne kafle w kabinie w jednej łazience , bo gres polerowany nie nadaje się do tego (mokry bardzo ślizgi).

Stwierdziliśmy że niski brodzik nie rzuca się mocno w oczy, a od razu mamy idealnie wykonany spadek , idealne uszczelnienie i bezproblemowe i bardzo łatwe czyszczenie

Te plusy przeważyły nad wyborem.

Polerowany faktycznie nie bylbym dobrym rozwiązaniem (choc w jednym z hoteli używalem prysznica z taką kabiną i byłem zaskoczony, że nie jest ślisko)

Na szczęście, polerowane gresy nie sa w naszym guście, mamy wykończenie lappato i takie sprawdza siè idealnie.

Tak sobie myślę , że FOTOHOBBY bijesz pianę.

KASZPIR wybudował dom bardzo przemyślany, pod swoją rodzinę i na tym etapie budowy prowadzenie dyskusji o wyższości Świąt ... mija się z celem.

Pozdrawiam

Chłopie, Ty się choinki urwałeś, czy jak? :D Jeśli mowa o wątku z brodzikiem, to dla mnie wniknęła ciekawa mini dyskusja, która rozwiała moje wątpliwości. Więc nazywanie tego biciem piany? No nie wiem... :wtf:

Gratuluje imponujacego domu i niesamowitego tempa budowy!

Sam bede startowal z podobnym (parterowka, ~100m2, stodola bezokapowa etc.) na wiosne 2018.

Pytanie dot. pokrycia dachu: Po przeczytaniu calego watku, widzialem w zasdzie krotkie dywagacje na temat dachowka cementowa vs. ceramiczna. Pokrycie z blachy na rabek w zasadzie odrzuciles z gory. Czy jest ku temu jakis powod?

Mnie podobaja sie wlasnie stodoly z blacha na rabek. Ale to tylko wzgledy czysto subiektywne. Czy w Twoim wypadku przemawialo cos konkretnie przeciw tej opcji?

Chodzi mi o takie cos (patrzcie tylko na dach, sam dom w tym przykladzie niewazny):

http://www.plannja.com.pl/handlers/imagegen.ashx?image=/link/edb5b1a841bd4cbdb938f5fb9179afba.aspx?id=15915&width=940&height=300&crop=resize

Sam bede startowal z podobnym (parterowka, ~100m2, stodola bezokapowa etc.) na wiosne 2018.

Pytanie dot. pokrycia dachu: Po przeczytaniu calego watku, widzialem w zasdzie krotkie dywagacje na temat dachowka cementowa vs. ceramiczna. Pokrycie z blachy na rabek w zasadzie odrzuciles z gory. Czy jest ku temu jakis powod?

Mnie podobaja sie wlasnie stodoly z blacha na rabek. Ale to tylko wzgledy czysto subiektywne. Czy w Twoim wypadku przemawialo cos konkretnie przeciw tej opcji?

Dzięki !

A co do pytania ...

Blacha jest mniej żywotna niż dachówka. Dodatkowo blacha bardziej przenosi dźwięki (np. odgłosy deszczu) oraz pod wpływem słońca się deformuje i zbyt też nie nadaje to jej uroku.

Konstrukcja dachu była też przygotowana pod ciężką dachówkę , więc szkoda by było nie wykorzystać tego ;)

Chyba taka blacha jest droższa a i same koszty montażu też.

Te rzeczy zdecydowały że blachy nie brałem w ogóle pod uwagę.

Blacha w rąbek mi się podoba , ale z powodu w/w wad nie zdecydowałem się na jej montaż

Chodzi mi o takie cos (patrzcie tylko na dach, sam dom w tym przykladzie niewazny):)

Mam nadzieję, że Kaszpir mi wybaczy, że się wtrącam, ale zajrzyj sobie do klubu samorobów. Daniellos i The Anonim budują parterowe stodoły z dachem pokrytym blachą na rąbek. Znajdziesz tam sporo informacji na ten temat.

Tak sobie myślę , że FOTOHOBBY bijesz pianę.

KASZPIR wybudował dom bardzo przemyślany, pod swoją rodzinę i na tym etapie budowy prowadzenie dyskusji o wyższości Świąt ... mija się z celem.

Pozdrawiam

Nie napisalem przecież, ze zrobił bład i rozwiazanie bezbrodzikowe jest lepsze...

Z dyskusji kazdy przyszły inwestor wyniesie, jakie rozwiązanie jest najlepsze dla niego.

Czego nie rozumiesz ?

Witam. Razem z mężem budujemy również ekonomiczny tyle że 1b. Wybrliśmy tą samą dachówkę co Ty. Dach skończyli już jakieś 4 tygodnie temu i pomimo deszczów nadal jest mocno zabrudzony. Czy miałeś może podobny problem?

A co to za zabrudzenia ?

Może same dachówki są z jakąś wadą albo błędami ?

Zdjęcia dachu po montażu i w czasie montażu odnajdziesz u nas w dzienniku.

Jedyne zabrudzenia jakie były to od cięcia dachówek , ale szybko zostały usunięte przez deszcz.

Nic innego nie zaobserwowałem albo nie rzuca się w oczy.