kaszpir007 11.09.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Całe szczęście że to kabina półokrągła bo 80x80 w domu to porażka, moim zdaniem za mała. Dziwię się, że nie zrobiłeś prysznica bez brodzika i kabiny, taniej , wygodniej i praktycznie. Może przesadzam bo zrobiłem u siebie prysznic we wnęce 180 x 120, Deszczownica w mojej opinii przereklamowana, myślałem że to super sprawa dopóki nie miałem, teraz kupiłem po prostu największą słuchawkę w rozsądnej cenie. Ja nie należę do zbyt chudych ale spokojnie daję radę sobie w kabinie 80x80 , co nie zmienia faktu że w poprzednim domu miałem 90x90. Nie jestem pewien ale w projekcie chyba też były kabiny 80x80 i chyba później to zobaczyliśmy. Gdyby nie głupota hydraulika dało by się wcisnąć może kabiny 90x90. Ale tragedii nie ma Zastanawiam się dla kogo są kabiny 70x70 , bo takie też widzieliśmy w sprzedaży Co do prysznica bez brodzika ... Na początku myślałem nad tym i niemalże byliśmy na to zdecydowani ale później po przeczytaniu wad i zalet stwierdziliśmy że jednak wolimy brodzik. Brodzik niski (5,5cm) , ciepły , łatwy w czyszczeniu , z dużym łatwo czyszczącym syfonem (fi90). Co do deszczownicy to nie kosztowała nas jakiś wielkich pieniędzy , więc stwierdziliśmy czemu nie i ... jest wykorzystywana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.09.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Co do prysznica bez brodzika ... Na początku myślałem nad tym i niemalże byliśmy na to zdecydowani ale później po przeczytaniu wad i zalet stwierdziliśmy że jednak wolimy brodzik. Brodzik niski (5,5cm) , ciepły , łatwy w czyszczeniu , z dużym łatwo czyszczącym syfonem (fi90). Opowiesz o minusach rozwiązań bez brodzika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.09.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Ja widzę tylko jedno - jest kika miejsc, w ktorych fuga wykonana z silikonu sanitarnego Mapei z brazowego zmieniła barwe na czarną. To sie na szczęscie nie rozprzestrzenia, ale troche denerwuje, tak, ze za pare lat usuniemy wszystko i zastąpiny fugą epoksydową. Po za tym wad nie widzę. Gres jest czysty szklo czysci się łatwo. mam kabine 90x130 (Ronal Annea), pewnie w przyszlosci z zabudowanym skladanym krzeselkiem Pod gresem podłogowka, wiec zimą jest wybitnie przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.09.2017 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 (edytowane) Opowiesz o minusach rozwiązań bez brodzika? Dla mnie wady bez brodzika: 1. Akryl jest ciepły oraz jest idealnie gładki i płaski , dzięki temu można go szybko i bezproblemowo umyć i zachować czystość. Bez brodzika nie ma żadnej szansy na zachowanie takiej samej "sterylności". 2. Szczelność. Nie trzeba stosować żadnych uszczelniaczy , fartuchów aby zapewnić szczelność na "podłodze" 3. Jak nie ma brodzika to trzeba uformować spadek tak aby woda trafiała tam gdzie chcemy a nie tak gdzie ona chce. Wymaga to trochę wiedzy i doświadczenia i odpowiedniego ułożenia kafli pod prysznicem. W większości stosuje się wtedy mozaikę , bo wtedy najłatwiej jest zrobić odpowiednie spadki , ale wtedy mamy sporo fug i jeszcze większy problem z ewentualną szczelnością i czyszczeniem ... Nam nie przeszkadza wygląd brodzika. Obecnie są brodziki niskoprofilowe , naprawdę świetnie wyglądające. W dużej łazience na podłodze jest gres polerowany 60x60. Nie wyobrażam sobie takich kafli w tym formacie i to pod prysznicem My długo się zastanawialiśmy i zdecydowaliśmy że jednak będą brodziki i nie żałujemy decyzji ... Edytowane 12 Września 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.09.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 kaszpir jak u Ciebie wypadało porównanie cenowe Brass Teviva vs Euronit Kapstadt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.09.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 I drugie - system rynnowy Galeco to stal czy stal 2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.09.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Rynny "zwykłe" Galeco stal. Co do porównania cenowego Kaptstadt vs Teviva to Teviva była trochę droższa , ale jakiejś gigantycznej różnicy nie było. Chciałem dopłacić do Tevivy bo miała lepszą powłokę , a to ważne bo przecież dach jest na lata ...Dodatkowo bardziej mi się podobała bo była bardziej gładka i wizualnie trochę lepiej się prezentowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.09.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 1 2. Szczelność. Nie trzeba stosować żadnych uszczelniaczy , fartuchów aby zapewnić szczelność na "podłodze" 3. Jak nie ma brodzika to trzeba uformować spadek tak aby woda trafiała tam gdzie chcemy a nie tak gdzie ona chce. Wymaga to trochę wiedzy i doświadczenia i odpowiedniego ułożenia kafli pod prysznicem. W większości stosuje się wtedy mozaikę , bo wtedy najłatwiej jest zrobić odpowiednie spadki , ale wtedy mamy sporo fug i jeszcze większy problem z ewentualną szczelnością i czyszczeniem ... . Ad2 Daj spokoj, przecież to kosztuje grosze... Ad3 Mam spadek wykonany z kafli 60x60. Ilość fug znikoma. Przecież po to czekasz na glazurnika z doświadczeniem, żeby sobie poradził - zreszta zgodnie z ustaleniem z nim, ekipa od posadzek wstępnie wyprofilowała spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 12.09.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Dzięki. Sprawdź proszę priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.09.2017 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 (edytowane) Ad2 Daj spokoj, przecież to kosztuje grosze... Ad3 Mam spadek wykonany z kafli 60x60. Ilość fug znikoma. Przecież po to czekasz na glazurnika z doświadczeniem, żeby sobie poradził - zreszta zgodnie z ustaleniem z nim, ekipa od posadzek wstępnie wyprofilowała spadek. Być może masz rację . co nie zmienia faktu że nie widziałem przewagi i jakiś plusów zastosowania kabiny bezbrodzikowej. Na pewno musiałbym zastosować inne kafle w kabinie w jednej łazience , bo gres polerowany nie nadaje się do tego (mokry bardzo ślizgi). Stwierdziliśmy że niski brodzik nie rzuca się mocno w oczy, a od razu mamy idealnie wykonany spadek , idealne uszczelnienie i bezproblemowe i bardzo łatwe czyszczenie Te plusy przeważyły nad wyborem. Edytowane 13 Września 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.09.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Polerowany faktycznie nie bylbym dobrym rozwiązaniem (choc w jednym z hoteli używalem prysznica z taką kabiną i byłem zaskoczony, że nie jest ślisko)Na szczęście, polerowane gresy nie sa w naszym guście, mamy wykończenie lappato i takie sprawdza siè idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 14.09.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Tak sobie myślę , że FOTOHOBBY bijesz pianę.KASZPIR wybudował dom bardzo przemyślany, pod swoją rodzinę i na tym etapie budowy prowadzenie dyskusji o wyższości Świąt ... mija się z celem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.09.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Tak sobie myślę , że FOTOHOBBY bijesz pianę. KASZPIR wybudował dom bardzo przemyślany, pod swoją rodzinę i na tym etapie budowy prowadzenie dyskusji o wyższości Świąt ... mija się z celem. Pozdrawiam Chłopie, Ty się choinki urwałeś, czy jak? Jeśli mowa o wątku z brodzikiem, to dla mnie wniknęła ciekawa mini dyskusja, która rozwiała moje wątpliwości. Więc nazywanie tego biciem piany? No nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek85 14.09.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Gratuluje imponujacego domu i niesamowitego tempa budowy! Sam bede startowal z podobnym (parterowka, ~100m2, stodola bezokapowa etc.) na wiosne 2018. Pytanie dot. pokrycia dachu: Po przeczytaniu calego watku, widzialem w zasdzie krotkie dywagacje na temat dachowka cementowa vs. ceramiczna. Pokrycie z blachy na rabek w zasadzie odrzuciles z gory. Czy jest ku temu jakis powod?Mnie podobaja sie wlasnie stodoly z blacha na rabek. Ale to tylko wzgledy czysto subiektywne. Czy w Twoim wypadku przemawialo cos konkretnie przeciw tej opcji? Chodzi mi o takie cos (patrzcie tylko na dach, sam dom w tym przykladzie niewazny): http://www.plannja.com.pl/handlers/imagegen.ashx?image=/link/edb5b1a841bd4cbdb938f5fb9179afba.aspx?id=15915&width=940&height=300&crop=resize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.09.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Nam się to bardzo zaczęło podobać, ale MPZP nie dopuszcza takiego pokrycia, do tego wyższe koszty pokrycia i robocizny, niż w przypadku dachówki ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.09.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Gratuluje imponujacego domu i niesamowitego tempa budowy! Sam bede startowal z podobnym (parterowka, ~100m2, stodola bezokapowa etc.) na wiosne 2018. Pytanie dot. pokrycia dachu: Po przeczytaniu calego watku, widzialem w zasdzie krotkie dywagacje na temat dachowka cementowa vs. ceramiczna. Pokrycie z blachy na rabek w zasadzie odrzuciles z gory. Czy jest ku temu jakis powod? Mnie podobaja sie wlasnie stodoly z blacha na rabek. Ale to tylko wzgledy czysto subiektywne. Czy w Twoim wypadku przemawialo cos konkretnie przeciw tej opcji? Dzięki ! A co do pytania ... Blacha jest mniej żywotna niż dachówka. Dodatkowo blacha bardziej przenosi dźwięki (np. odgłosy deszczu) oraz pod wpływem słońca się deformuje i zbyt też nie nadaje to jej uroku. Konstrukcja dachu była też przygotowana pod ciężką dachówkę , więc szkoda by było nie wykorzystać tego Chyba taka blacha jest droższa a i same koszty montażu też. Te rzeczy zdecydowały że blachy nie brałem w ogóle pod uwagę. Blacha w rąbek mi się podoba , ale z powodu w/w wad nie zdecydowałem się na jej montaż Edytowane 14 Września 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 14.09.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Gratuluje imponujacego domu i niesamowitego tempa budowy! Sam bede startowal z podobnym (parterowka, ~100m2, stodola bezokapowa etc.) na wiosne 2018. Pytanie dot. pokrycia dachu: Po przeczytaniu calego watku, widzialem w zasdzie krotkie dywagacje na temat dachowka cementowa vs. ceramiczna. Pokrycie z blachy na rabek w zasadzie odrzuciles z gory. Czy jest ku temu jakis powod? Mnie podobaja sie wlasnie stodoly z blacha na rabek. Ale to tylko wzgledy czysto subiektywne. Czy w Twoim wypadku przemawialo cos konkretnie przeciw tej opcji? Chodzi mi o takie cos (patrzcie tylko na dach, sam dom w tym przykladzie niewazny) Mam nadzieję, że Kaszpir mi wybaczy, że się wtrącam, ale zajrzyj sobie do klubu samorobów. Daniellos i The Anonim budują parterowe stodoły z dachem pokrytym blachą na rąbek. Znajdziesz tam sporo informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shante 14.09.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Witam. Razem z mężem budujemy również ekonomiczny tyle że 1b. Wybrliśmy tą samą dachówkę co Ty. Dach skończyli już jakieś 4 tygodnie temu i pomimo deszczów nadal jest mocno zabrudzony. Czy miałeś może podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.09.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 Tak sobie myślę , że FOTOHOBBY bijesz pianę. KASZPIR wybudował dom bardzo przemyślany, pod swoją rodzinę i na tym etapie budowy prowadzenie dyskusji o wyższości Świąt ... mija się z celem. Pozdrawiam Nie napisalem przecież, ze zrobił bład i rozwiazanie bezbrodzikowe jest lepsze... Z dyskusji kazdy przyszły inwestor wyniesie, jakie rozwiązanie jest najlepsze dla niego. Czego nie rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.09.2017 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 (edytowane) Witam. Razem z mężem budujemy również ekonomiczny tyle że 1b. Wybrliśmy tą samą dachówkę co Ty. Dach skończyli już jakieś 4 tygodnie temu i pomimo deszczów nadal jest mocno zabrudzony. Czy miałeś może podobny problem? A co to za zabrudzenia ? Może same dachówki są z jakąś wadą albo błędami ? Zdjęcia dachu po montażu i w czasie montażu odnajdziesz u nas w dzienniku. Jedyne zabrudzenia jakie były to od cięcia dachówek , ale szybko zostały usunięte przez deszcz. Nic innego nie zaobserwowałem albo nie rzuca się w oczy. Edytowane 14 Września 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts