Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaszpir piękne i co tu pisać pięknie...bardzo proszę o jeszcze jedno zdjęcie całej wyspy z oknem pliss .

Jak tylko stolarz skończy swoją robotę to pokaże kuchnię , bo na razie nie ma co pokazać , bo jeszcze nie jest dokończona ...

Mam nadzieję że w tym tygodniu będzie już zakończona , ale czy będzie to tylko sam stolarz wie ..

To może podziel się wrażeniami na tematy życiowo-mieszkaniowe ;) :

1) pokoiki ustawne?, wiele osób jest zdania, że 10-metrowe pokoje to klitki - ja szukam potwierdzenia, że wystarczające na łóżko, biurko i szafę - podzielisz się opinią?

2) wysoki sufit "warty grzechu" ? Moje chciejstwo walczy tu z rozsądkiem ;)

3) jak z akustyką w salonie?

4) ten stryszek to użytkowy, czy trzeba tam pomykać na kolanach?

5) trudno mi ocenić, patrząc na rzuty, wielkość salonu - czy tam mieści się raczej duża sofa (4 osoby), czy raczej pasuje tam sofa narożnikowa, jak na wizualizacji, czy może da się upchnąć dwie sofy, jakieś fotele wejdą? Ile miejsc siedzących da się wyczarować w salonie?

6) oglądam ten projekt od dawna i ciągle mam z tym projektem rozstania i powroty :p - chciałoby się budować ekonomicznie, a ta pracownia słynie z projektowania "zachowawczego" - dużo stali, dużo betonu. Jak oceniasz, czy dom w budowie okazał się ekonomiczny? - projektanci deklarowali, że nazwa zobowiązuje.

Super mieszkacie

To może podziel się wrażeniami na tematy życiowo-mieszkaniowe ;) :

1) pokoiki ustawne?, wiele osób jest zdania, że 10-metrowe pokoje to klitki - ja szukam potwierdzenia, że wystarczające na łóżko, biurko i szafę - podzielisz się opinią?

2) wysoki sufit "warty grzechu" ? Moje chciejstwo walczy tu z rozsądkiem ;)

3) jak z akustyką w salonie?

4) ten stryszek to użytkowy, czy trzeba tam pomykać na kolanach?

5) trudno mi ocenić, patrząc na rzuty, wielkość salonu - czy tam mieści się raczej duża sofa (4 osoby), czy raczej pasuje tam sofa narożnikowa, jak na wizualizacji, czy może da się upchnąć dwie sofy, jakieś fotele wejdą? Ile miejsc siedzących da się wyczarować w salonie?

6) oglądam ten projekt od dawna i ciągle mam z tym projektem rozstania i powroty :p - chciałoby się budować ekonomicznie, a ta pracownia słynie z projektowania "zachowawczego" - dużo stali, dużo betonu. Jak oceniasz, czy dom w budowie okazał się ekonomiczny? - projektanci deklarowali, że nazwa zobowiązuje.

Super mieszkacie

Ad1.

Poprzednio dzieci miały pokoje po 25m2 i oczywiście przestrzeń była wielka , tylko z drugiej strony nie było aż tyle przestrzeni im potrzebne. Obecnie pokoje są uważam w sam raz. Mieści się to co ma się zmieścić i jest dobrze wykorzystana. Oczywiście mały metraż wprowadza pewne ograniczenia , ale sądzę że dla dzieci są to pokoje wystarczające.

Ad2.

Wysoki sufit ciągle nam się podoba i wywołuje efekt "Wow" każdemu co ogląda nasz dom. Daje też efekt "przestrzeni". Jedyny minus z myciem okien dachowych (wysoko) i zawieszaniem czegos (wysoko) ;) U nas własnie wysoki sufit był "magnesem" który także spowodował że zaczęliśmy myśleć o budowie nowego domu

Ad3.

Co do akustyki to się nie wypowiem , bo na razie cały dom jest zagracony kartonami , i innymi elementami i jeszcze nie jest umeblowany ani "wyposażony" docelowo ,ale wiadomo akustyka będzie w pokoju z wysokim sufitem inna niż w pomieszczeniu gdzie jest niski sufit.

Ad4.

Strych ma normalną wysokość i można spokojnie chodzić. Nie wiem jaka wysokość ale sądzę że może nawet i dało by się zrobić poddasze na użytkowe gdyby ktoś chciał , może po lekkich zmianach.

Ad5.

Na początku mieliśmy pewne obawy czy projekt jaki wybraliśmy nie będzie za mały , bo zdawało nam się że się nie pomieścimy w salono-kuchnio-jadalni i będzie ścisk i mało miejsca.

Pod oknem poziomym jest zabudowa o głębokości 40cm (3,6m). W projekcie jej nie było ale stwierdzliśmy że taki dodatkowy blat się przyda (nawet na ekspres, czajnik bezprzewodowy) a bardzo głębokie szafki nie są potrzebne bo jest wyspa i duża zabudowa kuchenna + spiżarnia.

Wyspa ma 80cm (2,6 m długości) , odstęp pomiędzy wyspą a szafkami to też 80cm. Wszystko tak aby była zachowana funkcjonalność i ergonomia.

Jak została zamontowana wyspa to okazało się że jednak źle nie będzie , bo mimo wstawienia narożnika , stolika kawowego , stołu 4 osobowego + 4 krzesła miejsca jest sporo i nie ma żadnego ścisku .

Ma być jeszcze fotel (uszak) z podnóżkiem :)

Dom nie jest duży i myślę że trzeba dobrze przemyśleć co do niego kupujemy i jak go meblujemy aby go nie zagracić , bo inaczej się mebluje i urządza salony o metrazu 70m2 a inaczej o metrażu 30m2.

Ad6.

U mnie nastąpiły pewne zmiany w konstrukcji za zgodą KB z uprawnieniami konstruktora , bo sam projekt miał w niektórych miejscach niepotrzebne słupy i "wylewki" z betonu , które nie miały żadnego sensu konstrukcyjnego a nawet mogły powodować pękanie ścian z powodu naprężeń.

Zapewne konstruktor wyszedł z założenia że lepiej dać "w razie czego" , tyle że nadgorliwość nie jest dobra.

Co do ilości stali to zużyłem na cały dom poniżej 3 ton prętów fi12 i sądzę że około 300kg prętów fi6 i kilka pretów fi16 , tyle że ponad 2 tony poszły na samą płytę . Później jeszcze odsprzedałem to co zostało.

Patrząc na inne budowy i inne projekty to zauważyłem że obecnie jest jakiś trend i robi się "bunkry" i ten "problem" jest także w innych projektach innych firm. Patrząc na inne budowy i inne projekty uważam że wcale tak źle nie jest i widziałem już projekty z duuużo większa ilości stali i betonu ..

Myśle że jakby zrezygnowało się z wysokiego sufitu i dało mniejsze okna to można by projekt odchudzić , tyle że wtedy rezygnujemy z największych zalet tego domu ...

Co do nazwy domu to uważam że nie do końca ten dom można nazwać ekonomicznym , bo niektóre pomysły (ukryty system rynnowy , okap wysuwany z blatu , żaluzje zewnętrzne raczej "taniości" nie powodują ...

Także duże przeszklenia tanie nie są ..

Ale patrząc na inne projekty domów nowoczesnych to faktycznie koszty budowy nie są zbyt wygórowane.

Zazdraszam ogarnięcia przestrzeni w okół domu :D

.

Tak do końca jeszcze nie ogarnięta ...

Zaraz przy domu jest wielka hałda śmieci. Zamówiliśmy już kontener na weekend i wtedy oczyścimy przestrzeń.

Szkoda jedynie że takie to drogie , bo ponad 600 zł ..

A co do tynków to super że ich zmusiłaś do przeszlifowania , bo szczerze mówiąc nie niezbyt im te tynki wyszły ..

Edytowane przez kaszpir007

Planuję dać 22cm styropianu grafitowego na ściany.

Dookoła płyty fundamentowej jest 18cm styropianu , pod płytą jest 15cm styropianu , ale jeszcze na płycie będzie 10cm. Czyli łącznie w podłodze będzie 25cm styropianu.

W suficie będzie minimum 30cm , będzie wełna i prawdopoodbnie na powierchniach płaskich granulat styropainu.

Rolet nie planuję , bo nie widzę żadnego sensu. Nie chroni to w żaden sposób przed włamaniem a stwierdziłem że nie po to robię dom na południe aby potem robić ciemnię w domu ...

Rolety za mną nie przemawiają

Witam

Ciekawa inwestycja

Zbudowałem dom w bardzo podobnej technologii, płyta,silikaty, PC, rekuperacja itp.

Może już być za późno na zmiany, ale przy orientacji domu na południe z tak dużymi przeszkleniami rolety są wręcz niezbędne. Wiem to z własnego doświadczenia. Na szczęście mamy takowe i uwierz mi, w lato są opuszczone w ok 80%, wiem, szkoda widoku na działkę ale jeśli są nieopuszczone to w salonie nie wiadomo kiedy robi się ponad 26st

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Będę śledził

My też mieszkamy od września,

zużycia CWU podobne - około 2,4 KW dziennie (grzeje rano do 46 st i w południe do 48 st), mój dom tak samo trzyma temp., raz załączyłem podłogówkę na zasialnie 35 stopni na noc i musiałem wyłączyć o 2 bo zrobiło się 26 stopni. Muszę wypracować jakiś schemat, bo nie mam żadnych sterowników i w tym sezonie grzewczym Sobie daruję. Ja dałem zaluzje fasadowe od zachodu, kosztują kupę kasy ale super wyglądają i świetnie się sprawdzają.

20170715_181101.jpg

20170715_180856.jpg

Kaszpir, kupowałeś bramę z Leroya - Polbram.

Jak ona działa? Jestes zadowolony? Nie rdzewieje jeszcze?

Chce ogrodzić działkę wiec i brama y\by sie przydała...

Lokalna firma od bram chce ok 5000 za brame z furtką...ale dla mnie to tylko brama do domu.

Wole udac połowę i za drugą częśc kupić wełny na pół stychu :-)

Pozdrawiam

Kaszpir, kupowałeś bramę z Leroya - Polbram.

Jak ona działa? Jestes zadowolony? Nie rdzewieje jeszcze?

Chce ogrodzić działkę wiec i brama y\by sie przydała...

Lokalna firma od bram chce ok 5000 za brame z furtką...ale dla mnie to tylko brama do domu.

Wole udac połowę i za drugą częśc kupić wełny na pół stychu :-)

Pozdrawiam

Na razie nic się nie dzieje ale na razie ciężko coś powiedzieć jak się zachowa w późniejszym okresie.

Jedyny dla mnie minus że ma kolor grafitowy i lekko nie pasuje do reszty ogrodzenia (czarne) ale o tym wiedziałem a i tak kiedyś przemaluję ją.

Mam bramę bez napędu. Napęd kupiony (Faac) jak znajdę czas będę montował.

Bramy takie montuje od dłuższego czasu "znajomy" deweloper na ich osiedlu , więc raczej chyba tragiczne nie są , bo widziałem już ich sporo i montuje jest od 2 lat ..

Ehhh ...

Minął już miesiąc jak mieszkamy i niemalże czujemy się jak przed miesiącem , bo ciągle na kartonach , ciągle się przeciskając i wkurzając.

Dobrze że chociaż stolarz "się zlitował" i że mamy blat na wyspie i podłączoną płytę indukcyjną i zlew a w zabudowie wstawiony piekarnik , mikrofalówkę i lodówkę to możemy jakoś funkcjonować i mieć namiastkę kuchni.

W całym domu "burdel" bo stoją częściowe korpusy szaf i szafek ale nigdzie nie jest nic skończone.

Zapewne tak poczekamy jeszcze z miesiąc , bo stolarz ciągle "chory" ...

W ubiegłym tygodniu cały weekend czyściliśmy gruz pobudowlany jak i resztę śmieci po budowie. Szczerze mówiąc byliśmy w szoku ile się tego nazbierało.

Zamówiliśmy średni kontener i myśleliśmy że wszystko wejdzie a okazało się że tylko gruz tam wszedł i to napakowaliśmy na siłę.

Resztę pakowanie w worki i powoli dostarczam je sam swoim samochodem do PSZOK , bo tam za darmo odbierają , ale jako że trochę tego jest to trochę czasu mi to zajmie zanim oczyszczę działkę tym worków. Styropian wpakowałem na poddasze i będę musiał go we własnym zakresie przerobić w granulat i wysypać na poddaszu.

Trochę było krzyku podczas porządkowania bo spod gruzu wybiegły myszki , na szczęście polne ;)

Dodatkowo "gościem" na naszej działce jest lis. Jakie było nasze zdziwienie gdy zamiast kota przed oknem zobaczyliśmy lisa ;)

W domu zająłem się różnymi poprawkami (obróbka okien po montażu parapetów) , obróbka otworów drzwiowych.

W ubiegłym tygodniu odpaliłem ogrzewanie ale zbytnio sobie nie "pogrzałem" i pompa działała tylko kilka dni w nocy bo są spore zyski energetyczne od słońca i pompa nie ma ochoty się włączyć a w domu panuje 23-24 stopnie bez ogrzewania.

Obecnie zużycie prądu przez pompę ciepła od 1 września do dziś to 50 KWh tylko w II taryfie czyli coś około 18 zł ...

Ja jestem w lekkim szoku ...

Kupiłem też kontrłaty i mam nadzieję że uda mi się może w weekend je nabić na wiaty i powoli przygotować dom pod blachę trapezową , ale nie ukrywam że mam lekkiego lenia i nie wiem czy będzie mi się chciało ...

Obecnie korzystam z ostatnich dni słonecznych i się często wyleguje na tarasie na leżaku ..

Czeka też do podłączenia kominek , czeka też napęd do bramy przesuwnej , czeka też zrobienie odpływu skroplin z rekuperatora do kanalizacji.

Czeka też ogród ...

I chyba tyle ...

Nie wiem kiedy pochwalę się zdjęciami , bo to z w dużym stopniu zależy od stolarza ...

Edytowane przez kaszpir007

A ja dziś widziałem u siebie w bramie łosia :D

... nie nie, to nie był sąsiad z lustrem że siebie zobaczyłem :p , takiego prawdziwego łosia widziałem co mi wodę z kałuży wypił. Aż mi się go żal zrobiło, chciałbym mu dać czyste wody z kranu w wiadrze ale na 100,1% by się spłoszył. Mam fotki, kiedyś wrzucę w swoim db (kiedyś czyli za kilka dni jak w końcu skończę walkę ze stropem).

Pozdrawiam

Karol

• 2 weeks później...