Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy stolarz się już ogarnął, czy lepiej nie pytać?

Stolarz już się pojawił i był 3 razy w zeszłym tygodniu. Mamy już niemalże skończoną zabudowę garderoby i kuchnia też niemalże gotowa.

Jutro ma też się pojawić i we wtorek ma być koniec ...

Ale jeszcze trochę ma do roboty ...

Na razie kartony znikają i powoli "oczyszczamy" pomieszczenia.

Najwięcej czasu teraz poświęcamy ogrodowi , bo stwierdziliśmy że prace w domu możemy robić jak będzie kiepska pogoda i zimno ...

Edytowane przez kaszpir007

Dawno mnie tutaj nie było, duże zmiany. Super to wszystko wygląda, gratuluję! PC LG widzę, że spełnia swoje zadanie. Fajnie, że piszesz ile zużyła energii i ile to kosztowało to dla wielu cenna wskazówka

Rozwiązałeś problem internetu?

Niestety nie ...

Problem jest taki że wszędzie lasy i na tym terenach jest nędza z internetem i zasięgiem komórkowym.

Nadajniki mam dwa w zasięgu 5-6km , ale co z tego jak wszędzie lasy ...

Najgorsze jest to że kupiłem antenę zewnętrzną i zero różnicy , no chyba że super antena była do kitu

Zwróciłem bo nic nie pomogła.

Myślę nad zakupem jeszcze jednej anteny polecanej na pewnym forum ale boję się że też będzie kiepsko , bo zasięg komórkowy niezależnie czy wewnątrz czy na zewnątrz tragiczny.

W najgorszym przypadku jakby nie zadziałała stracę na kosztach transportu ...

Na razie korzystam z Aero2 ale coś się schrzaniło i obecnie transfer jest tragiczny , wspomagam się też Plusem ale też nędza ...

Niestety nie ...

Problem jest taki że wszędzie lasy i na tym terenach jest nędza z internetem i zasięgiem komórkowym.

Nadajniki mam dwa w zasięgu 5-6km , ale co z tego jak wszędzie lasy ...

Najgorsze jest to że kupiłem antenę zewnętrzną i zero różnicy , no chyba że super antena była do kitu

Zwróciłem bo nic nie pomogła.

Myślę nad zakupem jeszcze jednej anteny polecanej na pewnym forum ale boję się że też będzie kiepsko , bo zasięg komórkowy niezależnie czy wewnątrz czy na zewnątrz tragiczny.

W najgorszym przypadku jakby nie zadziałała stracę na kosztach transportu ...

Na razie korzystam z Aero2 ale coś się schrzaniło i obecnie transfer jest tragiczny , wspomagam się też Plusem ale też nędza ...

IMO problemem jest właśnie odległość, a nie las. U mnie w lesie problemu z internetem nie ma, ale nadajniki mam w odległości <1km

http://beta.btsearch.pl/ Patrzyłeś czy inny operator nie ma bliżej stacji?

IMO problemem jest właśnie odległość, a nie las. U mnie w lesie problemu z internetem nie ma, ale nadajniki mam w odległości <1km

http://beta.btsearch.pl/ Patrzyłeś czy inny operator nie ma bliżej stacji?

Patrzyłem i niestety nie ma ...

Z tego co się dowiadywałem to "typowy problem tego terenu" i miejscowości jakie tam są mają bardzo słaby/fatalny sygnał GSM z powodu właśnie małej ilości nadajników.

Najbliższy nadajnik był tam gdzie poprzednio mieszkałem i skąd się przeniosłem.

Tam zasięg był idealny (max)

Miałem nadzieję że będę miał internet od operatora z jakiego korzystałem poprzednio bo niedaleko mają nadajnik ale okazało się że pomysł odpadł , bo musi być widoczność nadajnika (Most WIFI antena Ubiqutii) inaczej nie ma połączenia lub źle działa a drzewa zasłaniają widok i niestety po wizycie serwisanta okazało się że nie podejmą się montażu bo nie ma widoczności :(

Orientujesz się czy nadajniki są "uniwersalne" to znaczy przesyłają sygnał LTE wszystkich operatorów czy tylko tych wyszczególnionych ma liście ?

PS. Ale chyba widzę w czym mógł być problem ...

Kupiłem antenę do LTE 1800Mhz i powyżej a widzę że nadajnik niedaleko mnie działa w technologii 800Mhz ...

Myślę że zamówie antenę przygotowaną pod tą częstotliwość i ponownie spróbuję , w najgorszym razie stracę kilkadziesiąt złotych za przesyłki ..

Witam, dokładnie, napisz na forum w/w tam chętnie pomogą. Mówłeś wcześniej, że najbliżej masz nadajnik T-Mobile/NetWorks! oni teraz mają fajną ofertę internetu bez limitu w 2 dostępnych prędkościach, cenowo całkiem w porządku, do tego router z agregacją pasm za 1zł, jak nie potrzebny bo można sprzedać pewnie za ok 400zł. Każdy operator ma swoje stacje bazowe, ale zdarzają się sytuacje, że na jednej stacji jest kilka operatorów np na wysokim kominie często każdy operator ma swoje anteny. Czyli na jednej jest tylko Play, a na innej tylko Plus, na kolejnej ci dwaj operatorzy razem. Także są stacje, które mają wszystkich operatorów, a są te które mają tylko jednego. Jak stacja nadaje w 800mhz to musisz mieć taką samą częstotliwość anteny, jeśli masz 1800mhz to antena przez modem próbuje się połączyć z innym BTS właśnie w takiej częstotliwości...jak nie ma w pobliżu takiego to się nie połączy. LTE w Polsce jest w 3 częstotliwościach 800, 1800, 2600. 800mhz ma największy zasięg ale nie ma takiej szybkości jak 1800mhz, choć ta ma znów mniejszy zasięg, natomiast 2600 to głównie w miastach, najmniejszy z 3 zasieg ale największa pojemność. Nowy sprzęt agreguje częstotliwości o ile pozwala operator, czyli łączy 2 częstotliwości dając większe prędkości danych. Jeśli chodzi o 800mhz są ludzie, którzy łapią zasięg z 8km od stacji...oczywiście z anteną ale się da, także musisz troche powiedzieć i nawet przez las da rade, tylko musisz dobrze dobrac ofertę i sprzęt. Podaj jeszcze raz lokalizację to zerknę jak to wygląda. Jaką obecnie masz prędkość internetu, w jaki sposób korzystasz z niego? YouTube, Netflixy...czy poczta i czasem jakiś film?

Trochę czasu minęło od czasu gdy dodawałem zdjęcia więc postanowiłem kilkoma się podzielić :)

Największy obsuw i najwięcej nerwów kosztował nas stolarz bo mimo szybkiego zamówienia kuchni i innych zabudów jeszcze w maju z terminem dostarczenia i wykonania na sierpień , ciągle wszystkiego nie mamy jeszcze zakończonego.

Kuchnia jest powiedzmy zakończona w 80% , garderoba powiedzmy 90% , pralnia z 40% a wiatrołap na 70% ...

Czyli mimo że mamy już połowę października nic nie zostało dokończone w 100% :(

Na szczęście stolarz już się pojawia i robi , ale szybkość jego pracy nie poraża :(

Ale podobno w następnym tygodniu będzie koniec , ale czy będzie ???

W tym tygodniu wreszcie dokończyłem robić wiaty. Obie mają już docelowy dach (blacha trapezowa T18 w kolorze grafit) Jedna już "przeżyła" mooocny wiatr (orkan). Wymagają jeszcze malowania (będą malowane na biały) , dodatkowo chce je jeszcze wzmocnić , ale to sądzę że już plany na następny rok.

W jednej "zamieszkał" samochód a w drugiej stół z krzesłami.

DSC_9311a.jpg

Co do salono - jadalnio - kuchni to na początku myśleliśmy że będzie bardzo ciasno i będzie problem.

Okazało się że na szczęście tak nie jest i jest sporo miejsca i nigdzie nie trzeba się przeciskać i wszędzie jest odpowiednia ilość miejsca.

Na początku zoną myślała o likwidacji wyspy i zrobieniu kuchni w literę C bo bała się że będzie ciasno ale na szczęście wybiłem jej ten pomysł.

Wyspa to super pomysł i wielka wygoda.Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez wyspy ...

Co do zabudowy kuchennej to bardzo nam się bardzo podoba , ale czekamy na całkowite zakończenie bo jeszcze są pewne braki i detale które należy poprawić i wykonać.

DSC_9305a.jpg

DSC_9302a.jpg

Bardzo się cieszymy że już mamy zrobioną zabudowę garderoby , bo wreszcie dużą część kartonów można było rozpakować , choć dalej są jeszcze kartony do rozpakowania ale na razie nie wiadomo co z nimi zrobić , bo są to różne ozdoby i itd ze starego domu . Część oczywiście będzie w nowym domu ale część zapewne nie.

No kaszpir!!!

Dopiero rano chwaliłam kuchnię u cob_ry, a Ty tutaj takie cuda pokazujesz :jawdrop:

Czy wy chcecie mnie dobić :lol2:

Ja tu myślę, jakie sobie blaty na początek zrobić, bo o meblach nie ma mowy, a Ty pokazujesz kuchnię marzeń ;)

A tak na poważnie, to kuchnia MEGA! Będzie mi się śniła po nocach ;)

Jedyna rzecz, na którą bym się nie porwała (chociaż wygląda bosko), to zlew i płyta na wyspie. Ale ja mam samych chłopów w domu i muszę wszystko planować tak, żebym miała jak najmniej sprzątania ;)

Wrzuć, na dobicie ;), zdjęcia garderoby ;)

a w połączeniu z tą podłogą i światłem z zewnątrz to już w ogóle odlotowo.

Kaszpir, czy mógłbyś jeszcze przypomnieć/objaśnić/doprecyzować odnośnie kuchni taką rzecz? :

1) szafki z blatem pod ścianą mają 40cm?,

2) między nimi a wyspą jest 80cm?,

3) wyspa ma szerokość 60 czy 80cm?

4) oraz ile wolnych cm pozostaje u Ciebie na stół, między wyspą a sofą?

Bo zdaje się, że domu nie wydłużałeś, a on jakby z gumy ;)

Dzięki (jakże ja Wam zazdroszczę :yes:)

a w połączeniu z tą podłogą i światłem z zewnątrz to już w ogóle odlotowo.

Bo zdaje się, że domu nie wydłużałeś, a on jakby z gumy ;)

Dzięki (jakże ja Wam zazdroszczę :yes:)

Szafki pod oknem - 40cm, odległość pomiędzy szafkami a wyspą - 80cm , wyspa szerokość 80cm.

Na razie mamy stół 120x80 i 4 krzesła i miejsca sporo i spory luz.

Odległość od końca wyspy do końca narożnika to około 2,7m , więc spokojnie można dać większy stół :)

Dołączam do zachwytów nad kuchnią. Wygląda luksusowo, choć mój zmysł praktyczny podpowiada mi w sprawie umiejscowienia zlewu i płyty to samo, co Annietulipannie. U mnie na płycie stałyby garnki, a w zlewie kubki, nie wspominając o gąbce do naczyń i cały efekt szlag by trafił ;) Czy będą jakieś zdjęcia całego kuchnio-salonu? Macie już kozę?

Dołączam do zachwytów nad kuchnią. Wygląda luksusowo, choć mój zmysł praktyczny podpowiada mi w sprawie umiejscowienia zlewu i płyty to samo, co Annietulipannie. U mnie na płycie stałyby garnki, a w zlewie kubki, nie wspominając o gąbce do naczyń i cały efekt szlag by trafił ;) Czy będą jakieś zdjęcia całego kuchnio-salonu? Macie już kozę?

W projekcie też była płyta jak i umywalka na wyspie i uważamy to za świetny pomysł , bo wyspa pełni funkcję użytkowa a nie ozdobną.

Dodatkowo na wyspie jest też zmywarka.

Myciem naczyń ja się zajmuję , więc po obiedzie po prostu myję od razu naczynia lub wrzucam do zmywarki i później trafiają tam gdzie powinny.

Choć nie ukrywam że czasami mam lenia ;-)

Wiadomo kuchnia to nie muzeum i się ją używa , więc nie zawsze wygląda tak jak na zdjęciu :)

Dla nas takie ustawienie jest idealne , ale oczywiście to kwestia indywidualna.

Kozę mamy , stoi od dawna ale jeszcze nie podłączona. Trzeba będzie najpierw lekko obniżyć komin (o około 5cm) , bo wykonawca źle wymierzył i mam za wysoko trochę wyjście z komina.

Co do zdjęć salonu to zrobię , jak tylko się lekko ogarniemy , bo ciągle trochę jest bałaganu i ciągle coś robimy ale już powoli salon i wystrój wnętrz zaczyna nabierać kształtów i zaczyna wyglądać tak jak chcieliśmy , choć jeszcze sporo rzeczy do zrobienia jest.

Na razie najwięcej robimy ciągle w ogrodzie , bo dekorowaniem i wnętrzami chcemy zając się w zimę

Wygląda genialnie:) Zazdroszczę - sam się dalej nie mogę wygrzebać z formalności, a przejście do budowy nie zbliża się ani trochę.

Czy ustawienie mebli na przestrzeni salon-kuchnia macie zrobione tak jak w projekcie? I czy przy tym rozmiarze pomieszczenia i umieszczeniu wyspy pozostaje szansa na okazjonalne (1-2 razy do roku) rozstawienie w środku dużego stołu (powiedzmy na 12 osób)?