Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompę montowała mi firma Rasterm , tak jak napisała Ag2a..

W sobotę pojawił się fachowiec który tak bardzo bał się podać cenę za montaż płotków przeciwśniegowych (10mb). Przyjechał popatrzył , rzucił kwotą ponad 2x wyższą od tej co mówili inni dekarze (niestety Ci co mówili to zajęci ..) i się pożegnaliśmy ...

Być może myślał że jak już przyjedzie to wtedy klient nie odmówi i się przeliczył ...

Myślałem że będzie coś chciał negocjować , ale nie , poszedł i odjechał ...

Trudno , szukam dalej ...

W sobotę też pojawił się fachowiec do bramy przesuwnej i dokończył to na czym poległem :)

Trwało to ponad 4 godziny ale wreszcie mam działającą przesuwną bramę. Małe a cieszy :)

W sobotę też dotarły długo oczekiwane sofy do pokojów dzieci i wreszcie mamy spokój z meblami.

Dziś wreszcie zamontowaliśmy lampy na wyspą (3 sztuki). Lampy leżały , leżały i czekały bo jakoś nie chciało mi się ich zamontować , bo jednak bardzo wysoko , kiepski dostęp i czułem że zajmie to trochę czasu i ... miałem rację ...

Jeszcze tylko lampa nad stół (ma przyjść w następnym tygodniu) i wreszcie oświetlenie całej salono-jadalnio-kuchni będzie skończone ...

I na razie tyle ...

Edytowane przez kaszpir007

Kurcze, kaszpir, lecicie jak burza. Zazdroszczę, podziwiam i takie tam... ;)

Ale bez zdjęć, Ty nas nie atakuj nowymi informacjami. Przecież tylko podnosisz ciśnienie i rozbudzasz nieznośną ciekawość :p

Odnośnie fachowców i ich wycen: Ja też dzisiaj miałam spotkanie z naszą panią architekt w sprawie naniesienia studni na mapkę sytuacyjną. Kiedy telefonicznie spytałam o koszt tego działania, stwierdziła, że porozmawiamy, jak przyjadę :wtf: No to pytam, czy jakąś gotówkę mam przygotować, a ona na to, że na razie 300 zł. No to już wiedziałam, że sypnie sporą sumką. No i muszę tysiaka wywalić :bash:

Kaszpir, cofnęłam się do zdjęć Twoich łazienek, żeby zobaczyć, jak masz zrobione zakończenie płytek na ścianach. No i nie mogę się dopatrzeć :(

Masz jakieś listwy wykończeniowe, czy tylko szpachla?

Mój glazurnik poleca, albo akryl i malowanie, albo zrobić uskok z gładzi, a ja kompletnie nie wiem, co z tym fantem zrobić. Podpowiedz proszę, co zastosowałeś u siebie.

Kaszpir, cofnęłam się do zdjęć Twoich łazienek, żeby zobaczyć, jak masz zrobione zakończenie płytek na ścianach. No i nie mogę się dopatrzeć :(

Masz jakieś listwy wykończeniowe, czy tylko szpachla?

Mój glazurnik poleca, albo akryl i malowanie, albo zrobić uskok z gładzi, a ja kompletnie nie wiem, co z tym fantem zrobić. Podpowiedz proszę, co zastosowałeś u siebie.

Żadnych listew nie mamy.

Wszystkie te listwy plastikowe czy nawet metalowe jakoś mi się nie podobają i przypominają mi takie "niskobudżetowe" łazienki gdzie glazurnik nie potrafił ciąć pod kątem płytek i ich fazować ...

Koniec płytek mamy zrobiony gładzią i wyszlifowany. Nie chcieliśmy żadnych plastikowych zakończeń , bo się one nam nie podobają .

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź ;)

Mam podobne odczucia związane z listwami wykończeniowymi. Planowałam wklejenie g-k, żeby płytki zlicować ze ścianą, ale już jest tynk. Płytek nie będzie dużo i teraz całą łazienkę wyklejać g-k? Chyba jakoś przeżyję ten uskok między płytkami a ścianą i też zdecyduję się na wykończenie gładzią.

Dzięki :bye:

To po co tynkowałaś? :rolleyes: Ja bedę licował płytami z płytką. Kaszpir, cokoliki kleiłeś na tynk czy licowałeś ze ścianą? O pokoje mi też chodzi i listwy przypodłogowe. Zastanawiam się czy można wykonać tynki do mniej więcej poziomu listew/cokolików. żeby później mniej kuć. :)

Tynkowane było bo nie było wiadomo do jakiej wysokości będą płytki i jakie ..

Nie wiem o jakie cokoły chodzi. W domu nie mam żadnych cokołów wykonanych z gresu. Są listwy przypodłogowe białe.

Płytek nie kładłem sam , miałem od tego glazurnika.

Dziś zamontowaliśmy ostatnią lampę w salonie .

Ufff, niby tylko lampa ale wysokość powoduje że nie jest to proste i łatwe zadanie i lampa musiała nabrać "mocy urzędowej" aby zostać zawieszona :)

Nad stołem lampa w kolorze miętowym , bo część dodatków w kuchni jest w tym kolorze. Reszta lamp wiszących w kolorze czarnym.

Z efektu jesteśmy zadowoleni ...

W salono-kuchnio-jadalni mamy 3 kinkiety , 3 lampy wiszące .lampę stojącą , oświetlenie w okapie jak i wbudowane panele w suficie , więc ciemno nie jest i jest możliwość dowolnej aranżacji oświetlenia :)

sal1.jpg sal3.jpg sal4.jpg

Ufff, niby tylko lampa ale wysokość powoduje że nie jest to proste i łatwe zadanie i lampa musiała nabrać "mocy urzędowej" aby zostać zawieszona :)

Nad stołem lampa w kolorze miętowym , bo część dodatków w kuchni jest w tym kolorze. Reszta lamp wiszących w kolorze czarnym.

W salono-kuchnio-jadalni mamy 3 kinkiety , 3 lampy wiszące .lampę stojącą , oświetlenie w okapie jak i wbudowane panele w suficie , więc ciemno nie jest i jest możliwość dowolnej aranżacji oświetlenia :)

[ATTACH=CONFIG]402792[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402793[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402794[/ATTACH]

To chyba zbliżające się święta tak działają, u mnie też ostatnia lampa w salonie została zamontowana. Plus w 2 łazience znajomy stolarz zamontował w sobotę meble.

Pięęęknie :D Ależ Wam zazdroszczę :D Pozytywnie.

A moje lampy nadjechały wczoraj i... są błyszczące. Do tego mają zupełnie inny i ciemniejszy odcień niż na zdjęciach Jeśli pamiętasz, co pisałam o matowym wykończeniu lamp, to będziesz wiedział jak mnie to cieszy :mad:

Kaszpir masz fajne duże przeszklenia na ścianach i dodatkowo okna dachowe.

Tak się zastanawiam na ile dom straciłby na oświetleniu naturalnym i atrakcyjności gdyby nie było okien dachowych.

Nie będę ukrywał , że nie jestem zwolennikiem okien dachowych , stąd to pytanie.

Okna dachowe pełnią raczej rolę świetlików bo ich funkcjonalność z powodu wysokości i dostępności jest raczej mała ...

Z tego co czytałem to przy wysokich sufitach daje się takie dodatkowe przeszklenia w dachu aby "doświetlić" wysokie pomieszczenia.

I faktycznie tak jest , bo przez pewien czas miałem zakryte czarną folią okna dachowe i po zdjęciu folii zrobiło się widocznie jaśniej ...

• 2 weeks później...
bracie jak rachunki za ogrzewanie? ciekawi mnie pompa ciepła :)

U mnie jest to pierwszy sezon więc dom też nie wygrzany i zapewne zużycie będzie wyższe , ale przed chwilę sprawdziłem zużycie to wychodzi średnio 15,7KW za dobę w grudniu za CO i CWU (w domu około 22,4 stopnia) czyli około 5zł za dzień ...

Staram się grzać tylko w II taryfie , ale sądzę że trochę będę musiał też grzać w I taryfie aby zachować komfort