pagu 04.03.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Wywiew masz 22,5* nawiew 15* rozumiem do pomieszczeń to gdzie temp wywiewu jest mierzona skoro po oddaniu ciepła do nawiewu nadal wywiewa 22,5* ?U mnie nawiew też w okolicach 15-16* ale wywiew pokazuje mi 12 * ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.03.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Wywiew masz 22,5* nawiew 15* rozumiem do pomieszczeń to gdzie temp wywiewu jest mierzona skoro po oddaniu ciepła do nawiewu nadal wywiewa 22,5* ? U mnie nawiew też w okolicach 15-16* ale wywiew pokazuje mi 12 * ? Mam włożone termometry do anemostatu wywiewnego w łazience i do anemostatu nawiewnego na końcu domu (w gabinecie). Ale teraz po nocy mam już 12 stopn i zapewne zamroził mi sie wymiennik Ale podejrzewam że winowajcą są całkowicie nieszczelne drzwi wejściowe przez które dostaje sie olbrzymia iość powietrza z zewnatrz (szron na drziwach od wewnątrz) a dodatkowo nad drziwami jest jeszcze anemostat wywiewny który pięknie "wyciąga" powietrze z zewnatrz i robi za drugą "czerpnie" .. Plus dużych mrozów że od razu "pojawił" się problem i było go widać ... I zapewne to też ma wpływ na zamrażenie i dodatkową wodę w rekuperatorze , bo zimne powietrze dostaje sie tam gdzie nie powinno .. Edytowane 4 Marca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 04.03.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Rozumiem że wywiew 22,5* przed wymiennikiem , a ile masz za po odbiorze temp. wyrzutu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.03.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Może właśnie znalazłeś problem ze swoimi reku. Nieszczelność 0.5cm to jakbyś mial dzrwi otwarte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.03.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Może właśnie znalazłeś problem ze swoimi reku. Nieszczelność 0.5cm to jakbyś mial dzrwi otwarte... Domyślam się że miało i ma to wpływ zarówno na zużycie ciepła przez dom (bo zamrażało mi podłogę w wiatrołapie) + dodatkowo anemostat wywiewny wyciągał jeszcze bardziej zimno i trafiało tam gdzie nie powinno , bo powietrze z zewnątrz powinno wejść tylko czerpnią ... Ale i tak ten obecny sobie lepiej radzi niż poprzedni Kinetic ... Ale no cóż , dzięki mroźnej zimie udało się zlokalizować problem ... Gorzej jakbym nie znalazł tego problemu a zima była by bardziej łagodna ... Wkurzony jestem bo byli fachowcy który regulowali i ustawiali drzwi i myślałem że wszystko jest szczelnie i winę z chłodniejszym wiatrołapem "zwalałem" na drzwi o gorszym "U" niż ściany .. Dopiero jak przyszły mrozy dokładnie obejrzałem dół drzwi i sie lekko załamałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 04.03.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Domyślam się że miało i ma to wpływ zarówno na zużycie ciepła przez dom (bo zamrażało mi podłogę w wiatrołapie) + dodatkowo anemostat wywiewny wyciągał jeszcze bardziej zimno i trafiało tam gdzie nie powinno , bo powietrze z zewnątrz powinno wejść tylko czerpnią ... Ale i tak ten obecny sobie lepiej radzi niż poprzedni Kinetic ... Ale no cóż , dzięki mroźnej zimie udało się zlokalizować problem ... Gorzej jakbym nie znalazł tego problemu a zima była by bardziej łagodna ... Wkurzony jestem bo byli fachowcy który regulowali i ustawiali drzwi i myślałem że wszystko jest szczelnie i winę z chłodniejszym wiatrołapem "zwalałem" na drzwi o gorszym "U" niż ściany .. Dopiero jak przyszły mrozy dokładnie obejrzałem dół drzwi i sie lekko załamałem ... Powitać się w Dzienniku U mnie z drzwiami jest to samo . Problem jest taki że za bardzo wjechałem ze styropianem w okolice zawiasów więc dostęp do śrub regulacyjnych jest utrudniony . Nie wiedziałem też że drzwi mam ustawione na opcję letnią tj tak samo jak z oknami , mocniejszy lub słabszy docisk. 10 sek , nimbus i od razu lepszy docisk. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fihalhohi 07.03.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Mógłbyś napisać nazwę płytek podłogowych jakie zamontowałeś w salonie i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.03.2018 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Mógłbyś napisać nazwę płytek podłogowych jakie zamontowałeś w salonie i kuchni. Cemento Abbey Gres Poler 60x60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2018 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Przed chwilą zrobiłem pomiar w Alnorze i tutaj przy 30% mam pobór - 19W i przy 60% - 34W. Z tego co pamiętam przed zdemontowaniem Kinetica robiłem pomiar poboru mocy i tam miałem przy 30% chyba 34W a przy 50% coś około 58W. Wszystko mierzone tym samym licznikiem z Lidla . U mnie, przy 30% Kinetic ma 18W, prrzy 50% 38W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.03.2018 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 U mnie, przy 30% Kinetic ma 18W, prrzy 50% 38W. To albo mój miernik z Lidla zawyża pomiary , albo trafił mi się jakiś mocniej prądożerny rekuperator. Kinetic jeśli dobrze pamiętam miał wentylatory 58W a Alnor ma o mocy 43W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.03.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Przeciez kilka osob podawalo wyniki zblizone do moich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.03.2018 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Otrzymałem zwrot pieniędzy za rekueprator Kinetic , więc sprawa już załatwiona. Obecny rekuperator Alnora działa u mnie poprawnie i bezproblemowo. Widać więc że winowajcą nie była moja instalacja a winny był rekuperator. W niedzielę wreszcie udało się podłączyć kozę do komina stalowego. Trochę czasu minęło zanim zostało to wykonane , bo aby podłączyć kozę najpierw trzeba było zrobić podstawę pod kozę , bo niestety wlot komina został lekko za wysoko zamontowany Ale najważniejsze że jest już podłączona , choć kiedy zostanie koza "użyta" nie wiem , bo na razie nie ma takiej potrzeby. Szukamy też pomysłu na wysoką ścianę w salonie. Żonie podoba się cegła. Mi też ale bardziej "prawdziwa". Na początku miała być cegła ale taka gipsowa z gotową fugą w kolorze czerwonym (ceglanym) . Byliśmy w OBI zobaczyć taką na żywo , bo jest w promocji (Oxford3) ale szczerze mówiąc nie spodobała nam się bo daleko jej do "oryginału". Dodatkowo bardzo delikatna . Są inne gipsowe które już bardziej "udają" prawdziwą cegłę , ale cena około 100zł za m2. Najlepsza była by oryginalna cegła ale jak pomyślę o układaniu i fugowaniu i o cięciu pod kątem i to do wysokości 4,5m to mi się odechciewa , bo roboty mnóstwo i niesamowicie czasochłonne Cegła gipsowa z gotowa fugę znacznie by ułatwiła pracę , tym bardziej że było by to i tak spore wyzwanie , bo ściana wysoka i skosy i sporo było by do ułożenia (około 20m2). Nie ukrywam że czasochłonność zrobienia ściany "ceglanej" mocno zniechęca Ale sądzę że chyba zrezygnujemy z cegły i damy tapetę , bo jakby nie patrzeć będzie taniej i szybciej i też efektownie ... Myślę że może jakaś nowoczesna tapeta mogła by problem rozwiązać. Tyle że jest taki wybór tapet , że nie wiadomo co wybrać. Plus tapety też taki że jakby się kiedyś znudziła to można ją wymienić na inną , a niestety jakby się znudziła cegła to wtedy byłby problem ... Powoli też trwają przygotowania na wiosnę. W kotłowni czekają już różne rośliny , krzewy i itd na ciekawszą pogodę aby można było je zasadzić. Szukamy też wypoczynku na drugi taras , bo tam ma być jakiś wygodny duży narożnik aby można było sobie spokojnie poleżeć i poleniuchować na zewnątrz Teraz czekamy na lepszą pogodę i wyczekujemy już wiosny ... Edytowane 14 Marca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 14.03.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Na facebooku w grupie Ekonomiczny - Domy z Wizją - realizacje jest dostępna realizacja Ekonomicznego z cegłą (imitacją ?) na wysokiej ścianie. Trzeba przyznać, że ciekawie to wygląda. źródło: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10215588810851770&set=pcb.2036594303279995&type=3&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 14.03.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Ja też chcę cegłę na ścianie z kozą. I również myślałam o łatwiejszej wersji (płytki cegłopodobne z gotową fugą). Jednak mam podobne odczucia estetyczne co Ty kaszpir. Efekt jest daleki od prawdziwej cegły. Ale oglądałam ściany z cegły u przyjaciół (sami je kładli) i zgodnie przyznali, że cegły są zdecydowanie przyjemniejsze w kładzeniu niż płytki. Z docinaniem też nie mieli problemu, więc może nie taki diabeł straszny Nie trzeba się skupiać na idealnym układaniu, bo każda cegła jest inna. Wystarczy nanieść na ścianę wypoziomowane linie, wzdłuż których przyklejasz cegły i jedziesz Tapety też rozważam, ale jednak w salonie chcę cegłę. Jest to dla mnie materiał, który podobnie jak drewno, nie nudzi się zbyt szybko i jest ponadczasowy. A jak się opatrzy, to można przemalować na biało i będzie nowy wystrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.03.2018 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Ja też chcę cegłę na ścianie z kozą. I również myślałam o łatwiejszej wersji (płytki cegłopodobne z gotową fugą). Jednak mam podobne odczucia estetyczne co Ty kaszpir. Efekt jest daleki od prawdziwej cegły. Ale oglądałam ściany z cegły u przyjaciół (sami je kładli) i zgodnie przyznali, że cegły są zdecydowanie przyjemniejsze w kładzeniu niż płytki. Z docinaniem też nie mieli problemu, więc może nie taki diabeł straszny Nie trzeba się skupiać na idealnym układaniu, bo każda cegła jest inna. Wystarczy nanieść na ścianę wypoziomowane linie, wzdłuż których przyklejasz cegły i jedziesz Tapety też rozważam, ale jednak w salonie chcę cegłę. Jest to dla mnie materiał, który podobnie jak drewno, nie nudzi się zbyt szybko i jest ponadczasowy. A jak się opatrzy, to można przemalować na biało i będzie nowy wystrój Hmm ... Chyba masz rację i raczej pójdziemy w kierunku cegły , czyli tak jak chcieliśmy , tyle że w kierunku prawdziwej cegły .. Gipsowe sobie odpuszczamy bo niestety zbyt sztucznie wyglądają i wcale tanio nie wychodzą .. Tyle że raczej będziemy robić z ciętych ze środka , bo te z lica nam się niezbyt podobają i raczej pasują do wnętrz "vintage" a nie nowoczesnych , ale to kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.03.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 W poprzednim domu miałem prawdziwą ręcznie formowaną cegłę. Cięliśmy ją na plasterki i kleili do ściany. Każda cegła była inna, każda miała inną barwe, inny kształt... Była akurat primula: https://www.vandersandengroup.pl/bricks/pl/cegla-plytki/primula Nie da sie tego porównać do odlewów gipsowych lub betonowych, gdzie każdy elemen jest taki sam..... Teraz też planuje cegłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiak666 15.03.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Ja mam u siebie w kuchni imitacje cegły. Gips. Tyle ze koloru bialego. Nie wiem czy uda mi sie wstawic zdjęcie bo byś sobie zobaczyl jak sie to tobie widzi. Z tego co pamietam to sprzedajacy mial w ofercie rowniez cegłę koloru czerwonego ktora wedlug mnie wygladala o niebo lepiej od mojej, chociasz moja mi sie rowniez podoba. Co ważne, cegielka kosztowala 29 zl za m2. Zdjecie trzeba wkleic z linku. Nie umiem jednak wstawic go bezposrednio na forum. https://www.fotosik.pl/zdjecie/7217259029bed662 Edytowane 15 Marca 2018 przez kubiak666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.03.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Dzięki ale zdecydowaliśmy że bierzemy prawdziwą cegłę. Może i będzie więcej roboty , ale będzie wyglądało chociaż realistycznie. Niestety te cegiełki gipsowe czerwone (ceglaste) jakie widziałem w większości niezbyt dobrze udają prawdziwą cegłę a dopiero takie za około 100zł za m2 są bardziej "realistyczne" ale 100zł za m2 pseudo cegieł z gipsu to już cena z kosmosu Na Allegro widzę że można kupić cegły cięte ze środka już za 22zł za m2 , więc tym bardziej nie widzę sensu kupna pseudo cegieł za cenę kilka razy wyższą No cóż będzie więcej roboty , ale sądzę że efekt końcowy będzie też lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 26.03.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Kaszpir elewację robiliście w kolorze śnieżnobiałym, czy to jest inny odcień ? Mocno się brudzi, czy nic jeszcze nie zauważyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.03.2018 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Kaszpir elewację robiliście w kolorze śnieżnobiałym, czy to jest inny odcień ? Mocno się brudzi, czy nic jeszcze nie zauważyłeś ? Kolor biały. Fachowiec który robił nam elewację mówił że można ją oczyścić w razie czego karczerem. W starym domu też mieliśmy białą elewację taka nam się najbardziej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts