Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

Ruszyliśmy z układaniem cegły ...

Idzie dość wolno i widzimy że trochę czasu to zajmie ...

Jutro planujemy kłaść dalej , ale kiedy skończymy nie wiem bo będziemy robić jak znajdzie się jakaś wolna chwila ..

Cegiełki ładne , stare ponad 100-letnie i widać że formowane ręcznie ,bo wiele ma różne kształty , kolory i wymiary.

Na początku chciałem iść na łatwiznę i kupić gotowe "cegiełki" wykonane z gipsu z gotową fugą , bo szybko i łatwo się je kładzie , ale niestety żadna jaką znalazłem nie przypominała z wyglądu prawdziwych cegieł a jedynie lepiej lub gorzej je "udawała".

Takie "cegły" można od razu rozpoznać że to produkt "cegło-podobny".

Co ciekawe te "pseudocegły" w zakupie były sporo droższe od prawdziwych cegieł.

Więc jaki sens kupowania czegoś co trochę próbuję wyglądać jak cegła i płacić za to jeszcze więcej od prawdziwych cegieł ???

Stwierdziliśmy że kupimy prawdziwe cegły cięte i takie zamontujemy. Sporo więcej roboty , ale też efekt warty tej roboty (taką mam nadzieję).

cegła.jpg

Fugi sądzę że wykonamy na podstawie takiego pomysłu :)

https://www.youtube.com/watch?v=WfJ_J2M67m8

Chcemy aby fugi i ich kolor oraz skład był zbliżony do tradycyjnej zaprawy

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaszpir jak kładłem cegły na ścianę to kupowałem zaprawe klejącą do klinkieru w kolorze, która od razu była fugą.

Firma Quick Mix - było z tym mniej roboty niż to co widać na filmiku. Teraz pewnie zrobie podobnie, ale to za jakies 3 miesiące :-)

Dzięki za info.

Faktycznie te mieszanie "na oko" z tego filmiku to nie do końca mnie przekonuje , bo trochę z tym roboty.

Tym bardziej raczej dobrze by było aby mieszanka miała cały czas takie same proporcje i faktycznie lepsza będzie gotowa zaprawa murarska do klinkieru , tym bardziej że nie są one drogie ...

Kaszpir, cegła już wygląda pięknie! Chyba też zdecyduję się na ciętą ze środka. Czekam na szczegółowe relacje po skończonej pracy (użyte materiały, jakieś podpowiedzi ułatwiające układanie cegieł, spostrzeżenia, itp.). Coraz bardziej oswajam się z myślą samodzielnego układania cegieł.

Jaki kolor fugi planujesz? Ja myślałam o szarej, ale jednak na żywo bardziej mi się podoba piaskowa. No chyba, że jasna szara. U Ciebie, w nowoczesnym wnętrzu ciemna szara też może fajnie wyglądać.

Kaszpir, cegła już wygląda pięknie! Chyba też zdecyduję się na ciętą ze środka. Czekam na szczegółowe relacje po skończonej pracy (użyte materiały, jakieś podpowiedzi ułatwiające układanie cegieł, spostrzeżenia, itp.). Coraz bardziej oswajam się z myślą samodzielnego układania cegieł.

Jaki kolor fugi planujesz? Ja myślałam o szarej, ale jednak na żywo bardziej mi się podoba piaskowa. No chyba, że jasna szara. U Ciebie, w nowoczesnym wnętrzu ciemna szara też może fajnie wyglądać.

Obecnie już cegiełek jest sporo więcej , już zaczęliśmy robić skosy , ale jutro goście więc daliśmy sobie spokój i zapewne dalej ruszymy w następny weekend , no chyba że coś innego wypadnie.

mur2.jpg

Choć też nie wiem czy cegiełka nie będzie musiała poczekać , bo muszę jeszcze przygotować instalację elektryczną pod rolety zewnętrzne ...

Co do fug to sądzimy że kupimy zaprawę murarską do klinkieru w kolorze szarym lub jasno-szarym.

Technik "kładzenia" cegły jest sporo i należy wybrać taką jaka nam najbardziej pasuje ...

Trochę "zabawy" z kładzeniem takich cegieł jest , bo to są stare cegły (ponad 100-letnie) , ręcznie formowane i widać że często mają różne wymiary i kształty i odcienie i raczej różne kształty i wymiary nie pomagają w układaniu cegieł.

Te nasze są cięte ze środka cegły , bo nie chcieliśmy cegieł "rustykalnych" , bo nie pasowały by nam do naszego wnętrza.

Nieodzowna poziomica i kombinowanie aby jakoś to wyszło ;)

A skąd dobrze kupić cegiełkę i czy jest sens ciąć ją samodzielnie? Patrzyłem na allegro...

Pozdrawiam

Karol

Ja szukałem na Allegro i miałem zamawiać bo jeden sprzedawca ma w super cenie , ale negatywne komentarze (mnóstwo połamanych cegieł jak i niesamowicie brudne i nie wyglądajace tak jak na aukcji) mnie zniechęciły.

Niestety zakup na odległość to pewne ryzyko bo często to co pokazane na aukcji lub w ofercie a to co się dostanie może się mocno różnić.

Ja najpierw chciałem kupić lokalnie przez OLX , a skończyło się że wziąłem przez OLX ale z firmy z prawie końca Polski :)

Bo cena atrakcyjna i z opisu że firma zajmuje się tym "przemysłowo" ...

Nie ukrywam że trochę się bałem czy przyjdą niepołamane i dobrej jakości (czyste).

Płaciłem 14,99zł za m2 , wiec tanio :)

Transport paletowy drogi , ale też spory ciężar ...

Dzięki za odpowiedź. Dopisz proszę jeszcze jaka to firma :)

No i możesz opisać lekko swoją metodę układania? Jak dbasz o rozmiar fugi? Kliniki jakies czy modełka uzywasz?

Powierzchnia jest równa czy tak jak boki płytek nierówna?

Jak planujesz wykończyć kontakty/ włączniki?

Pozdrawiam

Karol

Dzięki za odpowiedź. Dopisz proszę jeszcze jaka to firma :)

No i możesz opisać lekko swoją metodę układania? Jak dbasz o rozmiar fugi? Kliniki jakies czy modełka uzywasz?

Powierzchnia jest równa czy tak jak boki płytek nierówna?

Jak planujesz wykończyć kontakty/ włączniki?

Pozdrawiam

Karol

Firma - Old Brick Włoszczowa.. Na OLX ciągle mają tą ofertę więc chyba dalej aktualna.

Co do sposobu układania to kupiłem długie listewki o grubości 1cm i one robią na "fugę". Nakładamy na ścianę klej a potem na listewkę układamy cegiełki. Pomiędzy cegłami też fuga 1cm. Tyle że to teoria , bo większość cegieł jest krzywa i nie trzyma wymiarów i kształtów , więc fuga nie jest idealnie równa.

Ale normalny tradycyjny mur też nigdy nie był równy i prosty , bo cegły były ręcznie wyrabiane i formowane ...

Jedynie co to kontrolujemy aby był w miarę poziom (kontrolujemy poziomicą).

Jest trochę zabawy z tym bo trzeba cały czas kombinować aby jako tako to wyglądało :)

Co do gniazd to mam na tej ścianie tylko na dole i będą one zasłonięte szafką , więc aż tak bardzo estetyka nie ważna . Nie wyciągałem ich na zewnątrz cegły , bo stwierdziłem że nie ma sensu , bo cegły nierówne i nie wyglądało by to też pięknie i zostawiłem je tak jak oryginalnie były zamontowane i jednie obrobię fugą.

Dlatego układanie cegły ręcznie wyrabianej jest łatwiejsze, niż np gresu, czy ceramiki, bo przy nich nawet 2mm odchyłka razi.

Podobnie np mnie łatwiej układało się kostkę granitową, niż betonową :)

Naturalne, nie trzymające idealnie wymiarów materiały dają większą tolerancję przy układaniu

...Co do sposobu układania to kupiłem długie listewki o grubości 1cm i one robią na "fugę". Nakładamy na ścianę klej a potem na listewkę układamy cegiełki. Pomiędzy cegłami też fuga 1cm. Tyle że to teoria , bo większość cegieł jest krzywa i nie trzyma wymiarów i kształtów , więc fuga nie jest idealnie równa.

Ale to właśnie te nierówności nadają klimatu i uroku, także wszystko jest, jak należy ;)

Powtarzalność i regularna forma płytek cegłopodobnych, niweczą charakter takiej ściany. U Was i tak bardzo równo to wygląda. Ale cegła cięta ze środka, robi tu robotę.

A jak wykańczasz połączenie ściany z podłogą? Będzie listwa, czy zostaną cegły?

Ja tam wolę naturalne materiały. Mogą być nierówne, stare ale żeby miały charakter. Dużo ciekawsze to niż gładź pod halogenem o północy sprawdzana....Mamy znajomych w Norwegii,tam nikt sie nie przejmuje tym, że cos jest nierówne pod halogenem. :)

Ja bym taką ścianę zrobił od wejscia do salonu po schody, ale żonie nie spodoba sie taki pomysł. Z drugiej strony na schodach, przy 2 dzieci, przydałoby sie cos mniej brucznego od farby w jasnym kolorze. :)

Ale ta koza to Ci pasuje jak pięść do oka.

Edytowane przez pandzik

Ja tam wolę naturalne materiały. Mogą być nierówne, stare ale żeby miały charakter. Dużo ciekawsze to niż gładź pod halogenem o północy sprawdzana....Mamy znajomych w Norwegii,tam nikt sie nie przejmuje tym, że cos jest nierówne pod halogenem. :)

Ja bym taką ścianę zrobił od wejscia do salonu po schody, ale żonie nie spodoba sie taki pomysł. Z drugiej strony na schodach, przy 2 dzieci, przydałoby sie cos mniej brucznego od farby w jasnym kolorze. :)

Ale ta koza to Ci pasuje jak pięść do oka.

Koza moim zdaniem bardzo pasuje, tylko ten TV nie bardzo. Jakaś grafika albo obrazek bym tam widział, w parterówce będzie łatwiej

Jak to mówią o gustach się nie dyskutuje :)

Na razie ta ściana jest pusta bo wszystkie meble , kinkiety , wiszące głośniki , dodatki zostały zdemontowane i czekają na zamontowanie po zakończeniu etapu kładzenia cegły ( i po zafugowaniu) , więc ta ściana będzie zupełnie inaczej wyglądała.

W salono-jadalnio-kuchni jest łącznie 5 obrazów i myślę że ta ilość jest wystarczająca :)

Ozdobą tej ściany ma być cegła ...

:)

Znalazłem ich ofertę na OLX. U nich to gorzej wygląda na fotkach niż u Ciebie na ścianie. Trudno to nawet porównać. Też masz cietą ze środka?

https://www.olx.pl/oferta/plytki-ciete-ze-starej-cegly-najlepsza-jakosc-CID628-IDoKEf4.html

Nie dość, że gorzej wygląda, to jeszcze cena sporo wyższa.

:)

Znalazłem ich ofertę na OLX. U nich to gorzej wygląda na fotkach niż u Ciebie na ścianie. Trudno to nawet porównać. Też masz cietą ze środka?

https://www.olx.pl/oferta/plytki-ciete-ze-starej-cegly-najlepsza-jakosc-CID628-IDoKEf4.html

To nie te ...

Widzę że nie mają już tych w ofercie. Jak się kontaktowałem to była to jakaś wyprzedaż (czyszczenie magazynu czy coś takiego).

Nasze to cegły cięte ze środka a te co masz a oferty co są tzw "lica" cegieł.

kaszpir007 powoli sie przebijam przez dziennik ;) masz moze szczegółową wycene okien? mógłbyś tutaj dać albo podesłac na PW? Jestem ciekaw ile kosztuja takie duze okna bo tez bym chciał takie 2-3 w salonie ;)

Patrząc na wycenę okna kosztowały nas z montażem okolo 14tys , duże okna z montażem , poszerzeniami około 3000zł od sztuki.