Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym tygodniu planujemy zakończyć temat cegły.W ubiegłą niedzielę myśleliśmy że zakończymy kładzenie cegły ale okazało się że zabrakło kleju :(Szło bardzo wolno , bo mnóstwo docinek i spora wysokość montażu.Jako fuga będzie zaprawa murarska do klinkieru kolor grafit.Sposób fugowania taki jak z filmiku jaki podawałem :)W weekend zająłem się też przygotowaniem instalacji pod rolety zewnętrzne. Muszę jeszcze zając się "estetyką" i dokończyć.W poniedziałek czeka nas montaż rolet.Wczoraj rano też ponownie odpaliłem pompę ciepła i ustawiłem chłodzenie (18 stopni). Już kiedyś próbowałem chłodzić dom w ten sposób (15 stopni) , ale zrobiło się bardzo nieprzyjemnie i nie komfortowo w domu , bo zimno szło od podłogi. Myślałem że lekko wyższa temperatura pomoże i dyskomfort będzie niższy.Nie ukrywam że schłodzenie podłogi (z 26 stopni - tak samo słoneczko mi nagrzało) do 18 stopni pomogło i temepratura w domu trochę spadła (2 stopnie) . Jednakże po 2 dniach chłodzenia wyłączyłem chłodzenie ..Powody ? Bardzo zimna podłoga , bardzo zimne wszystkie meble (łóżka , wypoczynek) , pościele ...Zimno "promieniuje" od podłogi i jest to bardzo nieprzyjemne.Tragiczny komfort termiczny. Rozkład temperatur i chłodzenie od 'dołu" jest bardzo niekorzystny dla człowieka i dla zdrowia.Dzieciaki dostały kataru a ja czuję się przeziębiony ...No cóż , już wiem że taki sposób chłodzenia dla nas jest całkowicie nieakceptowalny. Dobrze że jest klima w salonie , no i że niedługo będą rolety ... Edytowane przez kaszpir007
Szkoda, że tak w praktyce wygląda chlodzenie PC + podłogówką. A gdyby do PC dołozyć chlodnicę na czerpni do reku i ustawic tam np 14'C? Tzn nie za mało...PozdrawiamKarol
Witam, to właśnie jest dobry pomysł, rozkminiam podobny temat bo sytuację mam bardzo podobną do kaszpira... Dołożyć Coolboxa do reku, z tym że nie na czerpni a na nawiewie, ale czy to da się podłączyć do obiegu czynnika w PC? Wydaje mi się że musi być osobne źródło (glikol lub czynnik chłodniczy)...A jak się da, to jak to spiąć w Panasonicu? Żebym mógł powiedzieć instalatorowi ;)

Skoro da się chłodzić normalnie pętlami CO to można albo dołożyć dodatkową pętle (a wtedy trzeba by zakręcać pozostałe pętle rozdzielacza) albo dać osobny obwód tuż za pompą.

Noszę się z zamiarem wykonania GGWC (do niedawna miało być zwykłe GWC - wystaje mi z chudziaka rura fi200 pomarańczowa i właśnie przez to, że jest to pomarańczowa myślę jednak nad ggwc) Ma być też PC gruntowa więc myślę aby połączyć wszystko razem.

Pozdrawiam

Karol

Szkoda, że tak w praktyce wygląda chlodzenie PC + podłogówką. A gdyby do PC dołozyć chlodnicę na czerpni do reku i ustawic tam np 14'C? Tzn nie za mało...PozdrawiamKarol
Myślę że nie jest to dobry pomysł ..Rekuperator ma taką konstrukcję i zadanie aby odzyskać jak najwięcej ciepła.Po to jest mieszane powietrze w wymienniku aby odzyskać jak najwięcej ciepła.To że do czerpni poleci 14 stopni to wcale nie oznacza że poleci 14 przez nawiewy ...Z nawiewów dalej będzie leciało duuużo bardziej ciepłe powietrze , zbliżone do temperatury w pomieszczeniu ...Dodatkowo silniki też oddają ciepło i one też trafia do nawiewu do pomieszczeń.Wystarczy zobaczyć nocami jak spada temperatura na zewnątrz a powietrze nadmuchiwane wtedy do pomieszczeń dalekie jest od temperatury jaka jest na zewnątrz ...Trzeba by zupełnie wyjąc wymiennik :)Wentylacja służy do wentylowania pomieszczeń przy możliwie jak największym odzysku ciepła. Tak naprawdę w lato wentylacja z odzyskiem ciepła nie jest nam potrzebna ...Myślę że albo potrzebna jest klima albo schładzanie nocami domu (otwieraniem okien) a w dzień ochrona przed nagrzewaniem .Mam nadzieję że u nas pomogą rolety + schładzanie nocami i dbanie aby słońce domu nie przegrzało + ... klima w salonie ...
Jak tam chodzi reku? On nie ma plynnej regulacji tylko 3 biegi? Cos jak przewietrzanie, tez nie? Jakiej firmy masz dachówkę bet? Na razie ok?
Reku działa dobrze. Ma 3 ustawione biegi + jeden tryb Turbo (działający tylko 15 czy 20 minut). Płynnej regulacji nie ma , ale można lekko biegi skorygować. Dodatkowo jest menu serwisowe i tam też można lekko skorygować. Dachówka firmy Brass model Teviva . Co do dachówki to zastrzeżeń na razie nie mam.
A co u nas ?Kładzenie cegieł zakończone. Teraz rozpoczęliśmy fugowanie. Myślałem że fugowanie to będzie już sama przyjemność a jest to gorsze zadanie niż kładzenie cegły. Fugi kładziemy za pomocą "fugownicy" wykonanej z worka , ale szczerze mówiąc nie jest to komfortowe , bo zaprawa nie może być ani zbyt rzadka ani zbyt gęsta , bo w obu przypadkach są problemy. Sama aplikacja też nie należy do najłatwiejszych bo wymaga sporo siły. Brudu co nie miara. Zakończyłem też robienie wiaty , która służy nam do jedzenia posiłków , grillowania i wypoczynku.Mieliśmy też we wtorek montaż rolet zewnętrznych. Naprawdę bardzo ładnie się prezentują. Sterowanie radiowe pilotem to sama przyjemność. Chwilka i roleta/rolety otwarte lub zamknięte , pełne komfort. Mam nadzieję że problem z przegrzewaniem domu wreszcie zniknie.Ale jeśli w cieplejszych krajach niż PL rolety się sprawdzają i to skutecznie to czemu nie miały by u nas ?Nie zdążyliśmy się nacieszyć roletami bo następnego dnia czekał na wyjazd i obecnie wygrzewamy się w pewnym cieplejszym kraju :)Jak wrócimy będą zdjęcia i mam nadzieję że uda nam się wreszcie dokończyć salon i ścianę z cegły ...
A ja tak tylko informacyjnie - od 1.08.2018 wchodzi obowiązek rejestrowania urządzeń z czynnikiem R410a powyżej 2,4 kg. Czy Twoja pompa LG ma go tyle? Panasonic ma i ja właśnie taką informację dostałem od instalatora. Niby instalatorzy nie mogą rejestrować swoich instalacji, musi to zrobić właściciel...
A ja tak tylko informacyjnie - od 1.08.2018 wchodzi obowiązek rejestrowania urządzeń z czynnikiem R410a powyżej 2,4 kg. Czy Twoja pompa LG ma go tyle? Panasonic ma i ja właśnie taką informację dostałem od instalatora. Niby instalatorzy nie mogą rejestrować swoich instalacji, musi to zrobić właściciel...

A co za różnica kto wypełnia formularz rejestracyjny, i tak pompa jest Twoja i Ty jesteś odpowiedzialny za nadzór nad instalacją (podobnie np. jak okresowy przegląd instalacji gazowej w samochodzie).

Moja jeśli dobrze pamiętam ma 1,55kg i nie obejmuje mnie żadna rejestracja i itd ...

widzę iż mamy ten sam model klimy :) tyle, że ja obecnie go zamontowałem w mieszkaniu bo już nie dało się znieść ostatnich 3 tygodni... :)

rozważałeś może te okiennice? wyglada ciekawie i można to wykonać samemu :)

widzę iż mamy ten sam model klimy :) tyle, że ja obecnie go zamontowałem w mieszkaniu bo już nie dało się znieść ostatnich 3 tygodni... :)rozważałeś może te okiennice? wyglada ciekawie i można to wykonać samemu :)
Okiennic nie rozważałem , bo mi się nie podobają.Wybierałem jedynie pomiędzy roletami , żaluzjami i refleksolami i wybraliśmy rolety. Są już zamontowane , więc temat ochrony przez przegrzewaniem sądzę że mam "zamknięty" :)
zamontowaliscie wszędzie czy tyylko na oknach od południa?
Zamontowaliśmy na wszystkich dużych oknach (5 okien od południa , 1 od wschodu i 1 od zachodu). Łącznie 9 rolet.

Dziś wróciliśmy w wakacji. Pogoda super , tylko szkoda że to tak daleko. 1900 km w jedną stronę samochodem to spora odległość , ale dla ciepłej wody w morzu , pięknych widoków i egotycznej roślinności ;) warto się przemęczyć ...

Zagadka jaki to kraj :) Dla ułatwienia podam że jest nad morzem Adriatyckim , państwo Bałkańskie i niestety sporo tam obywateli Rosji i z dawnych byłych republik radzieckich. Trochę się dziwnie czuliśmy , bo innych Polaków nie uraczyliśmy ...

wakacje.jpg

Zrobiłem też zdjęcie rolet zewnętrznych. Wszystkie sterowane radiowo , z silnikami z systemem antyprzeciążeniowym. Kolor antracyt. Taki sam jak kolor okien. Skuteczność sprawdzimy :)

rolety1.jpg rolety2.jpg

No i zdjęcie wiaty , która znajduje się tylko kila metrów od domu i pod którą można znaleźć cień i schować się przez ostrym słońcem. Dodatkowo miejsce grillowania oraz miejsce do jedzenia :)

wiata.jpg

I chyba na na razie tyle ..