Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

Nawet nie wiedziałem że są takie moskitiery. Pytanie jaka cena.

Tyle że u nas i tak by się nie sprawdziły , bo moskitiery drzwiowe mamy wszędzie a w trzech pokojach mamy okna pojedyncze więc tam montaż moskitier przesuwnych byłby nie możliwy.

Ja mam montowane tylko na ruchomej części HST czyli na połowie okna.nie wiem czy nie da się na pojedyńczym i oknie i dlaczego nie.

Okna rolety i te moskitiery były wyceniane razem choć one same montowaliśmy już po elewacji jak już był taras.

Koszt o ile dobrze pamiętam około 1200 zł.

Ich podstawowa funkcja ochrona przed gryzoniami u mnie....

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam montowane tylko na ruchomej części HST czyli na połowie okna.nie wiem czy nie da się na pojedyńczym i oknie i dlaczego nie.

Okna rolety i te moskitiery były wyceniane razem choć one same montowaliśmy już po elewacji jak już był taras.

Koszt o ile dobrze pamiętam około 1200 zł.

Ich podstawowa funkcja ochrona przed gryzoniami u mnie....

Koszt jednej moskitiery na jedno okno 1200 zł ???

My nie mamy okien przesuwnych więc głupotą było by montowanie moskitier dedykowanych do okien przesuwnych , tym bardziej że nasze wszystkie moskitiery na drzwi (łącznie 6 sztuk) kosztowały mniej niż ta Twoja jedna sztuka ...

Fakt kupiłem w dobre cenie ;)

U nas bez moskitier nie wyobrażamy sobie życia , bo jest sporo robactwa które tylko czeka aby się do nas dostać a siedzieć przy szczelnie zamkniętych oknach jak dookoła mamy lasy i itd było by głupotą.

Najważniejsze dla nas że rolety działają i zachowują się idealnie. Wczoraj na zewnątrz było cieplej niż dzień wcześniej a w domu mimo to temperatura nie wzrosła.

a dlaczego nie chciałeś ich zamontować we wnęce okiennej? Przy tak wysokich oknach te kilkanaście cm zabranego światła chyba nie byłoby problemem. A tak ptaszki będę miały gdzie brudzić...:(

Kurcze :mad:

Piszę już któryś raz że powodem takiego montażu są i były moskitiery zewnętrzne drzwiowe które są montowane na zewnątrz i na zewnątrz też otwierane i jedynie taki sposób montażu jest możliwy.

Żaden inny sposób montażu nie pozwala na pogodzenie moskitier drzwiowych (otwieranych) i rolet.

Ufff

Kaszpi ścianka piekna.

Miałem dawać lica cegieł ale chyba dam środki jak u Ciebie:-)

Na co w końcu to kleiłeś i z czego fuge dawałeś?

Dzięki.

Kleiłem klejem do gresu a fugi to zaprawa cementowa do klinkieru.

Chciałem na zaprawie aby było "autentycznie" i ściana wyglądała najbardziej realistycznie.

Lica mi się nie podobają , bo pasują bardziej do domu utrzymanego w stylu retro , vintage a my raczej staramy się aby było "nowocześnie" , bo taki styl najbardziej nam pasuje.

A nawet te ze środka mają swój urok bo są różnej grubości , mają różne wymiary , wybarwienia i różne "skazy" i nie ma żadnej identycznej w 100% takiej samej cegły.

Dziś jeszcze stwierdziliśmy że nie do końca białe kinkiety pasują do tej ceglastej ściany i zostały zdemontowane.

Osobiście bardziej nam się teraz podoba.

sal1.jpg sal2.jpg

Mam do Was pytanie , bo musimy trochę "podpicować" główną łazienkę , bo zrobiła nam się trochę "mdła".

łaz.jpg

Jak widać na zdjęciu podłoga szara , płytki białe i ściany szare ...

Słupek i szafka pod umywalką jest w kolorze dąb sonoma (choć producent mebli inaczej nazwał ten kolor).

Pomysł jest taki aby przemalować ściany na np. kolor granatowy , dać lustro nad umywalkę także w kolorze dąb sonoma , kupić półkę w kolorze dąb sonoma i zamontować na tej "półce" co jest nad zabudową sedesu i bidetu.

Co sądzicie o tych propozycjach i zmianach ? Może coś innego ? Jakieś inne propozycje ?

Nie zastawialiście się, żeby zamiast granatowego dać ciemny grafit/ antracyt? Po co czwarty kolor w łazience? Nie wiem tylko ile macie tej ściany i czy nie będzie za ciemno. Na tym lustro z białą ramą i ładnie zakontrastuje.

Kaszpir 007 chciałam jeszcze zapytać o kozę. Co to za model, i ile dokładnie zajmuje miejsca (odstaje od ściany). Szukam kompaktowego rozwiązania, a mam kominek w przejściu i myślę właśnie o jakiejś kozie. Boję się tylko o futryny które byłyby ok 40cm dalej. Jak ten model się u Ciebie sprawuje i czy jesteś zadowolony?

Nie zastawialiście się, żeby zamiast granatowego dać ciemny grafit/ antracyt? Po co czwarty kolor w łazience? Nie wiem tylko ile macie tej ściany i czy nie będzie za ciemno. Na tym lustro z białą ramą i ładnie zakontrastuje.

Kaszpir 007 chciałam jeszcze zapytać o kozę. Co to za model, i ile dokładnie zajmuje miejsca (odstaje od ściany). Szukam kompaktowego rozwiązania, a mam kominek w przejściu i myślę właśnie o jakiejś kozie. Boję się tylko o futryny które byłyby ok 40cm dalej. Jak ten model się u Ciebie sprawuje i czy jesteś zadowolony?

No może faktycznie dać grafit ...

Myślałem o granatowym aby wprowadzić tam jakiś "dodatkowy" kolor , ale może faktycznie po prostu ciemniejszy szary dać ..

Co do kozy to mamy taką.

https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2421/koza-ab-s-dr

Ta koza ma 2 możliwości podłączenia rury spalinowej , od góry i od tyłu. Najmniej będzie odstawał jak podłączycie od góry , ale wiadomo że też przy samej ścianie nie może być i pewną odległośc trzeba zachować.

Wstyd mówić ale jeszcze ani razu kozy nie użyliśmy. Tak naprawdę nie tak dawno temu dopiero ją podłączyliśmy. Za kilka miesięcy dopiero ją przestestujemy

A moim zdaniem grafit będzie kolejnym szarym odcieniem i nie pozbędziecie się wrażenia mdłości. Pomysł z granatem jest super, tylko moim zdaniem, odpowiedni będzie odcień zgaszony, aby komponował się, a nie dominował nad całością. Lustro w kolorze dębu super - pojawi się nawiązanie do mebla.

Kaszpir, ściana w salonie wygląda imponująco! Ale stracha mam przed samodzielnym układaniem cegły, jak patrzę na waszą ścianę ;). Narobiliście się! Gratulacje!!! Czy na żywo ta cegła również jest tak intensywnie czerwona?? U Was wygląda to świetnie, jednak u mnie widzę bardziej zgaszony odcień.

Bez białych kinkietów ściana wygląda lepiej.

Co do łazienki, blacik na zabudowie WC i lustro w drewnie ocieplą klimat. Jest to dobry pomysł. Granat w łazience jest fajnym kolorem, jednak z oknem w antracycie jakoś mi się nie do końca widzi. Ale może się mylę ;)

Takie połączenia kolorów, plus półeczki i lustra w drewnie, ładnie się komponują:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415996

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415997

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415998

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415992

A może taki żywy kolor?? ;) Z antracytem, drewnem i szarością, komponuje się super:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415993

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415994

52520_ny6elp4e.jpg

salonik-z-granatowa-sciana,main.jpg

LAZIENKA-BIALA-CEGLA-GRANATOWA-SCIANA-PRYSZNIC-OKRAGLE-LUSTRO-WZORZYSTE-PLYTKI-PODLOGA.jpg

LAZIENKA-Z-BIALA-CEGLA-PRYSZNIC-OKRAGLE-LUSTRO-UMYWALKA.jpg

52519_gxuw70vw.jpg

Ja nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie trafiłam do Ciebie ;) Jeśli dodatkowy kolor to kontrastowy. Grafit nie wniesie nic nowego. Granat jest bardzo ok. Lubię też przybrudzony niebieski (jakby denim) jak to:

http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/70802/136748/org65e0a8435ceb5622d01644e57ce24f6d.jpg

Wielkie dzięki za odzew i za inspiracje.

Myślę że jednak bardziej skłaniamy się ku granatowi , bo jednak wprowadzenie grafitu nic by zbytnio nie zmieniło i dalej było by "szaro" i sądzę że monotonnie a chodzi aby tą monotonnie czymś "przełamać.

Muszę te kolory i inspiracje pokazać żonie i niech decyduje.

Co do ściany z cegieł to cegły mają różne "wybarwienia" od takich które mają kolor prawie pomarańczowy , do takich który mają ceglasty , do takich który kolor ceglasty przechodzi w lekki brąz. Widać że z różnych glin były wyrabiane ...

Zdjęcie nie do końca oddaje rzeczywistości niestety i dużo zależy od oświetlania.

Cegły cięte z środka są bardziej "intensywne" od tych z lica , bo te z lica są jednak "zmęczone" przez czas ,środowisko i różne zabrudzenia.

Myślę że najlepiej na własne oczy wybrać , takie jakie najbardziej odpowiadają.

• 2 weeks później...

Trochę minęło , ale wybraliśmy odpowiedni dla nas kolor do łazienki. Wybraliśmy 3 kolory "testowe" (w tym był granat) i kupiliśmy próbki a następnie odbyło się głosowania na najbardziej podobający się kolor całej naszej rodzince.

Wybraliśmy kolor "Niebiańska Miłość" firmy Bondex.

farba-wewnetrzna-smart-2-5-l-niebianska-milosc-bondex,large.jpg

Wyszło naprawdę bardzo ładnie i bardzo nam się spodobał ten kolor i ta zmiana.

W rzeczywistości kolor jest ciemniejszy niż na puszcze.

Jedynie jeszcze musimy zmienić dodatki , bo obecnie kolor zielony dodatków już nie pasuje :)

łaz.jpg

Na razie jednak nasz cały wysiłek jest skierowany w kierunku ogrodu.

Zamawia się i co chwilę sadzi coś nowego , czasami przerażają zamawiane ilości (np. 120 sztuk lawend) i ja szybko one "znikają" w ogrodzie. Niby dużo ale po posadzeniu okazuje się że jednak mało :)

Oczywiście nie wszystko można teraz sadzić i z częścią nasadzeń będziemy czekać do jesieni .

No cóż zachciało się dużej działki i mnóstwa nasadzeń , to trzeba teraz cierpieć :)

Edytowane przez kaszpir007

Świetnie wyszedł kolor w łazience, fajnie koresponduje szczególnie z szarą podłogą.

Liczę, że pokażesz trochę zdjęć z ogrodu? Wcześniejsze migawki i to co teraz opisujesz brzmią inspirująco i w moim guście :)

Na razie że sporo nasadzeń i ciągle pojawiają się nowe to raczej nie ma się czym zbytnio chwalić , bo wiele sadzonek jest małych i raczej dopiero za kilka lat będą miały swoją docelową wysokość i będą prezentowały się okazale :)

Ale postaram się w weekend zrobić jakieś zdjęcia

Edytowane przez kaszpir007