popcarol 26.07.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Ale Wam cudna stodoła wyszła Przeczytam całość, ale trochę mi zejdzie haha Czy żeby zrobić płytę fundamentową a nie ławy trzeba zmieniać coś w projekcie? Wybacz pytanie laika ale przekonałeś mnie kosztami i czasem jej wylania Czy macie kosztorys i mogłabym go odkupić w promocyjnej cenie? czy podsumowaliście koszty budowy i wiecie jak się ma ten kosztorys do stanu faktycznego? Też myślałam o silikatach. Dachówka betonowa płaska. Rolety jednak schowane. Kozy brak. Czy porównywałeś może koszty ogrzewania - czy przy suficie "normalnym" nad salonem wyszłoby sporo taniej? Myślę ciężko, konstruktor chce 300 zł za taką zmianę w projekcie, a jednak podoba mi się ten 4,5 metrowy sufit... tylko czy koszty gazu mnie nie zjedzą heh Czytam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 26.07.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Koniecznie pokaż ogród. Jakby co jestem prawie ogrodniczką mogę pomóc koncepcyjnie U mnie też będzie lawenda i dużo traw (co to jest 120 doniczek haha). Działka dopiero co kupiona a ja już mam z 900 doniczek z rosnącym zielskiem haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2018 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Pochwal się jak postępy w ogrodzie I napisz proszę jak słońce od południa ? jest w porządku ? rolety dają radę. Na dzień dzisiejszy jakbyś mógł zmienić decyzje to robiłbyś od południa jakieś zadaszenie ? Na razie zdjęć ogrodu nie robiłem , bo wiele nasadzeń jeszcze małych a i wiele się nie przyjęło (lub pies zniszczył). Ale powoli do przodu . Postaram się coś w weekend jakieś zdjęcia porobić , ale patrząc na niektóre ogrody tutaj jakie ludzie pokazują to wstyd na razie zamieszczać , tym bardziej że to ogród "amatorski" i pomysły moje i żony Nad słońcem zapanowaliśmy. Rolety dają radę. Rano rolety zamykamy a po powrocie do domu zaczynamy powoli podnosić. W salonie mamy mimo upałów około 25-26 stopni , ale włączamy klimę i mamy wtedy 22-23 stopnie. W reszcie pokoi jest około 23-24 stopnie. Co do zadaszenia to nie wiem. Przed domem mam zadaszoną wiatę i tam właśnie uciekamy przed slońcem a dla tych co chcą się opalać są leżaki i można się opalać na tarasie. Co do zadaszenia to sądzę że trzeba by najpierw skontaktować się z jakimś architektem aby tak to wszytko zaprojektował aby nie popsuć nowoczesnego wyglądu domu , ale nam zadaszenie nie jest potrzebne bo przed przegrzewaniem chronią nas rolety. Edytowane 27 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Ale Wam cudna stodoła wyszła Przeczytam całość, ale trochę mi zejdzie haha Czy żeby zrobić płytę fundamentową a nie ławy trzeba zmieniać coś w projekcie? Wybacz pytanie laika ale przekonałeś mnie kosztami i czasem jej wylania Czy macie kosztorys i mogłabym go odkupić w promocyjnej cenie? czy podsumowaliście koszty budowy i wiecie jak się ma ten kosztorys do stanu faktycznego? Też myślałam o silikatach. Dachówka betonowa płaska. Rolety jednak schowane. Kozy brak. Czy porównywałeś może koszty ogrzewania - czy przy suficie "normalnym" nad salonem wyszłoby sporo taniej? Myślę ciężko, konstruktor chce 300 zł za taką zmianę w projekcie, a jednak podoba mi się ten 4,5 metrowy sufit... tylko czy koszty gazu mnie nie zjedzą heh Czytam dalej Dzięki. Aby zrobić płytę musisz mieć projekt płyty fundamentowej. Ja przy robieniu adaptacji projektu gotowego od razu miałem zrobioną adaptację zwykłych fundamentów na płytę fundamentową. Co do płyty to znajomy deweloper od kilku lat buduje domy na płycie (poprzednio budował na tradycyjnych fundamentach) i wiem że cenowo na tym lepiej wychodzi. Płytę można wykonać tanio a można i drogo , Duży wpływ na to ma sam projekt płyty (wiele projektów jest mocno przesadzona jeśli chodzi o ilość stali i betonu) ale też jakie są warunki "ziemne". . Mój projekt był raczej przeciętny , a deweloper stosuje mocno odchudzony projekt i na taki konstruktor nie chciał się zgodzić. Mamy kosztorys. Zamawialiśmy. Myślę że da sie odkupić w promocyjnej cenie Co do kosztorysu to stan deweloperski wyszedł nam taniej niż kosztorysie. Co do rolet to no cóż. Jak już pisałem wcześniej nie jestem ich fanem i nie planowałem rolet i myślałem że da się obyć bez rolet zewnętrznych , ale czas pokazał że się myliłem. W oknach mamy moskitiery aluminiowe drzwiowe otwierane na zewnątrz i tylko taki system montażu wchodził w rachubę aby pogodzić moskitiery z roletami a z moskitier drzwiowych nie chcieliśmy rezygnować bo wiemy że sprawdzają się znakomicie. Wiesz także właśnie ten wysoki sufit i duże przeszklenia spowodowały że "zakochaliśmy" się w tym projekcie. Ta przestrzeń powoduje że dom daje wrażenie większego. Nie myślałem ile by było taniej. Za ostatni sezon od września do chyba kwietnia za ogrzewanie i ciepłą wodę zapłaciliśmy poniżej 1000zł , więc z kosztów jesteśmy bardzo zadowoleni , tym bardziej że przy pierwszym sezonie wyszło kilka dużych mostków (źle wyregulowane okna , nieszczelne drzwi wejściowe , źle działajacy rekuperator) i nawet przez te straty jakie powodowały spore nieszczelności koszty były niskie. Myślę że po wyeliminowaniu tych problemów będzie jeszcze lepiej. Edytowane 27 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 27.07.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dzięki za odpowiedź W poprzednim domu miałam pompę ciepła, teraz będzie gaz. Instalacja tańsza, za to koszty użytkowania wyższe. Zastanawiam się jakie. Co do kosztorysu muszęporównać jak bardzo różni się mój 1A od Waszej 2ki Rolety zewnętrzne ja chcę od samego poczatku, bo nie chcę zasłon w środku no i las mam w granicy więc w razie wyjazdu gdziekolwiek myślę że się przydadzą mimo sąsiadów. Myślałam o nich także albo głównie jako osłonie od słońca. muszę poczytać o różnicach między płytą a zwykłymi fundamentami bo nie mam pojęcia. Mam nadzieję że odpowiesz na jeszcze milion moim pytań haha może będę się mogła odwdzięczyć uwagami co do roślin i ogrodu pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 27.07.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) kaszpir, o zadaszeniu miałem na myśli tylko aspekt ochronny przed słońcem, aby jeszcze mniejsze temperatury były latem. Nie miałem na myśli żeby zadaszać aby przesiadywać na tarasie itp. Np. coś takiego:https://pl.pinterest.com/pin/599330662887498045/ Edytowane 27 Lipca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 27.07.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 ups Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.07.2018 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 kaszpir, o zadaszeniu miałem na myśli tylko aspekt ochronny przed słońcem, aby jeszcze mniejsze temperatury były latem. Nie miałem na myśli żeby zadaszać aby przesiadywać na tarasie itp. Np. coś takiego: https://pl.pinterest.com/pin/599330662887498045/ Wiesz jak szukaliśmy projektu a raczej przypadkowo trafiłem na ten projekt , to projekt od razu mi się spodobał. Brak okapów , wysoki sufit , duże przeszklenia i 2 pełne łazienki i interesujący nas rozkład przesądziły że właśnie ten projekt wybraliśmy. Jak to mówią "wybiera się oczami" , więc nie chcieliśmy wprowadzać zmian w wyglądzie i konstrukcji aby nie popsuć wyglądu na jakim nam zależało. W starym domu mieliśmy dobudowane zadaszenie (5x4m) i oczywiście miało one plusy , ale w dni pochmurne jeszcze bardziej zaciemniało nam salon a chcieliśmy miec mnóstwo światła , nawet w pochmurne dni .. Więc myślę że jak komuś zależy na podcieniu i nowoczesnym wyglądzie to raczej szukać projektu od razu z dużym podcieniem , takiego jaki efekt końcowy od razu widzimy i możemy stwierdzić czy się nam podoba czy też nie ... Ten co pokazałeś jest super tyle że taki podcień pasuje to zupełnie innego projektu domu i na pewno nie ekonomicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.m 27.07.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Zajrzałam skuszona tytułem i jestem zachwycona działką. Będę obserwować postęp prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2018 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Dziś się zebrałem i zrobiłem trochę zdjęć ogrodowi. Tak jak pisałem , na razie ogród nie szokuje i ciągle powstaje. Dużo nasadzeń jest na razie mała albo bardzo mała , a także jest wiele miejsc gdzie jeszcze brak nasadzeń brakuje. Działka 3000m2 gdzie z zalożenia ma być jak najmniej trawy (jedynie mały pasek na tzw boisko do gry w piłkę , który też nie jest powodem do dumy bo ziemia kiepska i trawa kiepsko rośnie). Postaram się zdjęcia opisywać aby było wiadomo co widać na zdjęciach. Aby powiększyć zdjęcie należy na nie kliknąć. Ogród duży i zdjęcia nie oddają w pełni rzeczywistości , ale starałem się oddać choć jakąś część wyglądu ogrodu. Opisy zdjęć są nad zdjęciami. Jakby pomylił jakieś nazwy roślin to proszę o wybaczenie. U mnie żona bardziej się w tym orientuje i często to co mi się podoba w naszym klimacie nie rośnie Pomysł na ogród to ścieżki gdzie można po ogrodzie spacerować i oglądać nasadzenia. Pola gdzie są nasadzenia chcieliśmy aby miały formy goeometryczne , czyli prostokąty aby pasowały do reszty "architektury" i ich stylu. Kiedyś w jakimś programie widzieliśmy tak zaaranżowany ogród i nam się spodobało i staramy się aby ponownie wyglądało. Tutaj pod drzewami (sosny) miejsce znalazły rododendrony i żurawki które częściowo przyszły z nami ze starego domu , choć oczywiście nie wszystkie bo głupio by było kupującym wszystkie nasadzenia zabrać Na końcu zdjęcia są żarnowce i zasadzone wysokie trawy (miskanty olbrzymie). Tutaj królują liatrie. Jest też magnolia a raczej jej kawalek , bo pies miał ochotę sobie "przyciąć" magnolię. Na dalszym planie widać hirtensje bukietowe i róże pnące , choć na razie róże małe. Tutaj "wystawka" roślin które mi się podobają ale a naszym klimacie nie przeżyły by zimy. Czyli oleandry i dziwaczki. Wystawka ma też na celu ochrony przed wchodzeniem po skarpie psa i aby nie zniszczył nasadzonych na skarpie lawend i juk. Przywieźliśmy też z Czarnogóry oleandry (przyrosty) i mamy nadzieję że sie przyjmą. Też sobie czekają na "wystawce". Z dziwaczkami sytuacja dziwna W Czarnogórze było ich sporo i bardzo mi się spodobały i chciałem mieć takie coś w ogrodzie. Okazało się że ubiegłym roku otrzymaliśmy od teścia jakieś bulwy i zasadziliśmy je w "szpitaliku" (jak nazywamy kawał ziemii gdzie ląduje wszystko co nie wiadomo co z tym zrobić , albo do "podleczenia". Tam wylądowały też bulwy dziwaczka. Trafiła im się najmniej dobra część "szpitalika" czyli taka gdzie ziemia jest już kiepska. Tak naprawdę myśleliśmy że będą to lilie , których w ogrodzie mamy mnóstwo ... Okazało się że po naszym przyjeździe mamy dziwaczki i to wyrosły niesamowicie a uboga ziemia i bardzo silne nasłonecznienie im się bardzo odpowiada. Tutaj też nasadzenia. Tutaj nie byliśmy zbyt "inowacyjni" i po prostu skopiowaliśmy jedną większą rabatę z naszego starego domu. Tam była od słonecznej strony i wyglądała świetnie. Tutaj są berberysy , krzewuszki , jałowce , tawuły , żarnowce oraz juki. Edytowane 28 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.07.2018 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Tutaj miejsce mocno wypoczynkowe , czuli hamak Hamak udało się zawiesić dzięki żonie , bo jedno z tych drzew chcieliśmy wyciąć i tylko dzięki żonie pozostało. Tutaj jest hortensja (będzie więcej) , w tle azalie , lilie i inne krzewy których nazw nie znam. A teraz jest to bardzo popularne miejsce wypoczynku , bo drzewa dają cień i milo się leży i nic nie robi W tle "boisko" do gry w piłkę , choć jakoś trawy moooocno pozostawia do życzenia i musimy coś z tym zrobić , ale chyba trzeba będzie najpierw wymienić tam ziemię ... Jeszcze dalej domek narzędziowy. A tutaj miejsce wypoczynku. Bezpośrednie dojście z naszej sypialni i garderoby. Idealne miejsce na wypoczynek , wypicie porannej kawki czy też herbatki i leniuchowanie .. A tutaj mamy nasz sad . Mamy jabłonie , grusze , śliwy , wisnie , czereśnie , morele , brzoskiwienie , aronie , czarną porzeczkę , agrest i borówkę. Niestety drzewa małe a przez upały niezbyt dobrze się trzymają. Za gorąco i za mało deszczy a tam gdzie mieszkamy jesteśmy w takim "trójkącie" gdzie często nas deszcze i ulewy omijają , mimo że kilka kilometrów dalej leje ... Niestety kilka drzewek padło (na jesień trzeba kupić) , oczywiście pies czasami pomógł . Mieliśmy mieć około 30 sztuk malin i żadna nam się nie przyjeła. Za to widzimy że świetnie sobie radę daje kiwi i ... winogrono , które widzę że lubi takie "klimaty" Mamy też nasadzone na początkku warzywnika berberysy (ponad 100sztuk) które mają być żywopłotem i oddzielić sad i warzywnika i część z domkiem narzędziowym od reszty ogrodu , ale zanim to nastąpi to minie wiele lat ... Tutaj pomidory , zwykłe i koktailowe Tutaj warzywnik a w nim część wydzielona na "szpitalik". W warzywniku mamy zasadzone 2 odmiany ziemniaków , mamy fasolkę , mamy truskawki , cebulkę i coś tam jeszcze. Miała być mięta , bo chciałem sobie parzyć świeżą herbatę z zebranej mięty , ale się nie przyjęła Czeka nas jeszcze sporo pracy , bo ciągle część działki jest jeszcze "dziewicza" i porastają ją trawy i ... chwasty Co do trawy to najlepiej rośnie u nas trawa tzn kostrzewa sina , która rośnie u nas naturalnie i była "od zawsze" . Żona się śmiała że moglibyśmy zrobić niezły biznes , bo na Allegro ludzie kupują taką trawę jako ozdobną i się świetnie sprzedaje a u nas pełno sadzonek Czekają do zasadzenia hortensje (3 odmiany) i to nie koniec bo ciągle coś nowego się pojawia , a ciągle pracy mnóstwo .. Sad i własny warzywnik to coś pięknego. Nie ma jak własne warzywa i owoce , bez żadnej chemii , bez zbędnych oprysków ... Teraz czekają na częściowy zbiór ziemniaki (Lord i Terka). Odmiany licencjonowane. Ciekawy jesteśmy jak bedą nam smakowały nasze własne bez żadnej chemii ziemniaki Edytowane 28 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 29.07.2018 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Wielkość ogrodu imponująca! Podoba mi się wasza konsekwencja w nasadzeniach. Sosny dodają chorwackiego uroku całej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 29.07.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Kaszpir, jest moc!!! W końcu pokazałeś otoczenie domu Macie tam naprawdę cudnie. Nasadzenia małe, ale trochę wyobraźni i widać, co będzie za kilka lat. Widząc tylko fragmenty tarasu z tymi skarpami i kamyczkami dookoła, nie bardzo rozumiałam sens takiej aranżacji i braku trawy przy tarasie. Teraz wszystko stało się jasne i nabrało spójności z resztą otoczenia. Super!!! Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 29.07.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Podziwiam ze sie wam chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.07.2018 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 (edytowane) Jeszcze dwa zdjęcia Czy nam się chce ? Wiesz jakiś czas temu miałem także rozmowę z żoną czy nam się chce zacząć "od zera" , czyli rozpocząć nową budowę , znów wykończeniówka i znów cały ogród , tym razem 3x większy od poprzedniego .. Wiedzieliśmy że bardzo młodzi już nie jesteśmy i jeśli nie teraz to już nigdy , bo później już nikt nie będzie miał siły na to i nawet teraz stwierdzam że łatwo nie jest , ale jak zaczyna być widać efekty naszej pracy to mocno to motywuje do dalszej pracy . Oczywiście wolelibyśmy aby ktoś za nas to zaprojektował a potem wykonał a i drzewa/rośliny/krzewy i itd były od razu dużo dużo większe , ale to kosztuje i to sporo i nas na to nie stać , wiec sami musimy być "projektantami" i wykonawcami i czekać aż rośliny urosną Nikt nas nie ściga i robimy naszym tempem. Najwięcej pracy jest przy samym projektowaniu i wykonaniu . Później już opieka i dodawanie nasadzeń nie jest aż tak męczące i wyczerpujące , tym bardziej że staramy się wybierać takie rośliny aby były jak najmniej wymagające. Edytowane 29 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 29.07.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Ogród imponuje. Piękna działka i jej aranżacja przez was. Miejsce z hamakiem ulubiłam najbardziej Z czego robicie obrzeża ścieżek ogrodowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.07.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Ogród imponuje. Piękna działka i jej aranżacja przez was. Miejsce z hamakiem ulubiłam najbardziej Z czego robicie obrzeża ścieżek ogrodowych? Dzięki. Robimy z obrzeży plastikowym 1m . Te obrzeża także są stosowane do kostki brukowej. Są wytrzymałe i sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 31.07.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) @kaszpir, zaimponiłeś mi ;) Piesio super! Szyszki zbieracie czy same jakoś znikają? Szyszki świetna sprawa na rozpałkę grila PS. Czy Wam też nie działa strony domy z wizją ? domyślam się, że tak, ale nie omieszkam zapytać Edytowane 31 Lipca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.07.2018 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Dzięki ! Szyszek jeszcze nie zbieraliśmy , choć tam gdzie są drzewa tam pod nimi nie ma kamienia a jest kora i same "znikają". Jedynie tam gdzie kamień to je zbieramy (jak nam się chce Grila mamy gazowego , wiec rozpałka nie potrzebna. Patrzyłem i też strona domy z wizja nie działa , wiec zapewne jakaś awaria po ich stronie , choć obecnie na ich stonę zbytnio nie zaglądam , bo i po co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 31.07.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Jak się sprawuje grill gazowy? butlę gazową podpinacie i jazda? wygodne to? też tak dobre kiełby wychodzą jak ze standardowego grila ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts