Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SILKA18 + 30 styropian z tego planuje budowę domu nowoczesnej stodoły - parter. Projekt można powiedzieć prawie gotowy i dzisiaj dostaje takie info od architekt:

Hm... no i jestem zdziwiony bo pierwszy raz słyszę taką opinie :-/ Nie lubię takich sytuacji bo w głowie SIlka18 jest u mnie od dawna i niezbyt mi się widzi zmiana. Kaszpir, możesz napisać jak to było w Twojej sytuacji ... ?

Szczerze mówiąc z tego co się orientowałem wielu projektantów domów "boi" się stosowania bloczków o grubości mniejszej niż 24/25 cm.

Nie wiem czemu się boją jak np. w Niemczech buduje się domy a nawet bloki z silikatu 15/18 cm !

Silikat ma dużo większą wytrzymałość na ściskanie niż np. gazobeton 24cm , ale w tym przypadku jakoś projektanci się nie boją ?

U mnie na początku chciałem robić z silikatu 24/25cm ale koszty za 1m2 były wysokie i jak zacząłem się orientować to okazało się że silkat 24/25cm na dom jednorodzinny to zwykłe szaleństwo i ogromna przesada , bo z tego to można wybudować drapacz chmur (najwyższy wieżowiec w PL w Warszawie jest właśnie z silikatu).

U mnie rozmawiałem o tym z moim KB z uprawnieniami konstruktora. Powiedział że nie widzi żadnych przeciwskazań i nawet pytał czy nie chce zastosować silikatu 15cm bo taki też może być bo nadaje się na ściany konstrukcyjne , ale jakoś stwierdziłem że jednak wolę te 3cm więcej ;)

Ale oczywiście wiązało się to z pewnymi zmianami i przeliczeniami , głównie chodzi o zbrojenia , bo trzeba było je dopasować i przeliczyć do cieńszych murów.

Edytowane przez kaszpir007

A potem w trakcie budowy, panie majster, cofnij nadproże o 5cm pod roletę :p

Silikat od grubości 15cm nadaje się na ściany konstrukcyjne i nośne , więc sądzę że cofnięcie nadroża o 3cm (z 18cm na 15cm) nie będzie problemem ...

Zawsze coś za coś ;)

Różnica w cenie pomiędzy silikatem 25cm a 18cm jest spora , więc sądzę że warto "zaryzykować" , no chyba że dla kogoś koszty się nie liczą , to wtedy dawać 25cm silikat i nie zawracać sobie głowy "pierdołami" :)

U nas zastosowanie cieńszego bloczka dość mocno zmniejszyło koszt zakupu bloczków (i transportu) , pozwoliło na zastosowanie tańszych ościeżnic regulowanych oraz dało trochę gratis powierzchni użytkowej.

Edytowane przez kaszpir007

Chyba tylko po to, żeby wpakować styropian POD skrzynkę i niwelować mostek? Nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Mostek mozna zniwelować w skuteczniejszy sposób, poprzez poszerzenie + styropian we wnęce od wewnątrz, cofanie nadproza dla 3-5cm izolacji jest mniej efektywne.

Czekaj - pisałes o skrzynce na roletę. Po co, majac 30cm styropianu cofac nadproze ?

Ja mam ponad 100cm w miejscu skrzynki. Tak, to nie pomyłka, bo w tym miejscu jest ocieplenie stropu, który wystaje poza ściany. I mam cofnięte nadproża i nie widzę w tym żadnej fanaberii. Po dociepleniu między skrzynki żaluzji a nadproże będę mógł je normalnie zainstalować bez kombinacji z prowadnicami.

Trzeba tak było od razu. Temat masz raczej ogarnięty, więc na temat konieczności izolowania silki wełną w pole nie dasz się wyprowadzić ;) Na FM nie przypominam sobie nikogo kto by kładł na nią wełnę. Ja będę chyba pierwszy, ale to z powodu wymogu REI60 dla jednej ze ścian. Kwestię grubości ścian rozwieje ogarnięty konstruktor.

Pompę włączyłem chyba pod koniec września , bo było pochmurno i zrobiło się zimno na zewnątrz i temperatura w domu spadła poniżej 23 stopnie. Tak naprawdę pompą steruje u nas termostat i on decyduje czy włączyć pompę czy też nie. Na razie widzę że mimo bardzo dużych wahań temperatury w ciągu dnia słoneczko dogrzewa dom i pompa się nudzi .

W domu ciepło.