Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kaszpir - napisz jakie masz zuzycie energii na pompie rok do roku na CO i CWU .

Podawałem.

Na razie pompa grzeje od 1 września 2017 , więc co najwyżej mogę podać wynik za jeden pełen sezon (12mc).

Wyszło za CO + CWU - 2736 kWh , niemalże wszystko w II taryfie.

Mam jeden podlicznik cyfrowy i z niego odczytuje zużycie. Nie mam podziału ile poszło na CWU a ile na CO.

Z tego co patrzę na CO idzie u nas około 40-60 kWh miesięcznie , więc trzeba by odliczyć około 480-720 kWh rocznie od w/w wyniku wtedy by by wynik samego CO.

Ale to takie "na oko" ;-)

OZC dom posiadał , ale czy było one rzetelnie wyliczone nie wiem. Tyle że dom został jeszcze zmodyfikowany aby uzyskać wyższą energooszczędność (płyta fundamentowa , grubsze ocieplenie o lepszych parametrach). Czemu pompa 9KW a nie 7KW ? Na początku myślałem o 7KW ale różnica w cenie wynosiła chyba 600-800 zł więc parcia na 7KW nie było a chciałem głównie grzać w II taryfie i chciałem aby pompa dawała radę bez wspomagania grzałkami , bo nie po to kupowałem pompę aby grzać z COP=1.

Jestem ciekawy jakie koszty ogrzewania będą w tym sezonie , bo udało się pewne mostki i to spore zlikwidować (okna , drzwi , wentylacja) , ale też dużo będzie zależało jaka zimna będzie :)

Edytowane przez kaszpir007

Modyfikowałeś krzywą grzewczą w swojej pompie czy zostawiłeś ustawienia fabryczne ? pytam bo okazuje się że w mojej bez dostosowania krzywej nie podciągnę temperatury w pomieszczeniu powyżej 22* przy grzaniu termostatem pokojowym .

U mnie krzywa domyślna chyba to pod grzejniki była ustawiona. Krzywą zmieniał mi instalator a później ja ją zmieniałem , bo myślałem że są ustawienia zbyt mocne i je delikatnie zmieniłem , ale jak dobrze pamiętam jak zmieniałem ustawienia "dolne" to pompa zaczynała mi taktować.

Mam jak dobrze pamiętam dla -20/15 ustawienia 35/28.

W domu na termostacie mam ustawione 22,6 stopnia,

A przy jakich dolnych ustawieniach pompa taktowała ?

U mnie do tej pory było -10/15 dół i 35/25 teraz zrobiłem -20/15 oraz 35/25 przy wcześniejszym ustawieniu pompa grzała tylko do 22* max na termostacie .

A grzejesz cały czas czy tylko w II taryfie ?

Przy grzaniu cały czas sądzę że można grzać na niższych ustawieniach , bo grzeje sie cały czas. Przy grzaniu czasowym trzeba szybko "naładować" beton więc grzeje się mocniej aby jak najwięcej ciepła "władować" na bufora".

U mnie po zejściu poniżej +28 zaczęło taktować, ale też testowałem jak było ciepło na zewnątrz , więc było bardzo małe zapotrzebowanie.

Zobaczymy w sezonie. Jak będzie "przegrzewało" mi dom to lekko obniżę krzywą i tyle , choć jak lekko mi "przebije" temperaturę powyżej założonej to też nic się nie stanie , bo jesteśmy raczej ciepłolubni :)

Grzeję cały czas u mnie pompa taktuje jednak dopiero co dostałem odp. od Daikina że jeśli liczba odpaleń pompy nie przekracza 6/h to wszystko jest w normie i nie jest to bardzo bolesne dla pompy ponieważ przy inwerterach pompa ma miękki start więc jej to nie przeszkadza - no tak napisali

Wracając do ustawień to -20/15 tutaj nic nie zmienie zastanawiam się co by dało podniesienie bądz obniżenie 35/25 .

A i napisz jeszcze jaką masz teraz temp. zasilania / powrotu .

Grzeję cały czas u mnie pompa taktuje jednak dopiero co dostałem odp. od Daikina że jeśli liczba odpaleń pompy nie przekracza 6/h to wszystko jest w normie i nie jest to bardzo bolesne dla pompy ponieważ przy inwerterach pompa ma miękki start więc jej to nie przeszkadza - no tak napisali

Wracając do ustawień to -20/15 tutaj nic nie zmienie zastanawiam się co by dało podniesienie bądź obniżenie 35/25 .

A i napisz jeszcze jaką masz teraz temp. zasilania / powrotu .

Czyli zupełnie inaczej niż u mnie , bo ja cały czas nie grzeję , więc u Ciebie będą inne ustawienia , bo możesz mniej "agresywnie" grzać niż ja.

Co do taktowania. To każda sprężarka ma swoją żywotność i tak samo zapewne "starter" też ma swoją ilość włączeń/wyłączeń.

U mnie jak taktowało to miałem do 4 włączeń sprężarki na godzinę. Obecnie chyba sprężarka działa cały czas podczas cyklu grzania.

Nie wiem jaką mam temperaturę ,bo pompa włączyła się w nocy w niedzielę i rano jak wstałem jeszcze działała na ustawieniach 27/29 i później zakończyła pracę i nie włączyła się do dziś , bo słoneczko dogrzało dom i termostat nie pozwolił na uruchomienie pompy.

Z osiągnięciem żądanej temp (22,6 stopni) nie mam problemu . Termostat się wyłącza się tempratura w pomieszczeniu będzie wyższa niż 22,8 i włącza się jak spadnie poniżej 22,4.

Instalator mi mówił że ilość startów sprężarki powinna być jak najmniejsza i idealnie by było aby podczas całego cyklu grzania sprężarka działała cały czas i modulowała sobie odpowiednio moc.

Wczoraj wieczorem uszczelniłem kominek i po raz pierwszy została odpalona koza.

Jeszcze nigdy nie była rozpalana więc było to zupełnie pierwsze odpalenie.

Niestety drewno (brzoza) jeszcze dość mokra , bo drewno dość świeże.

Jestem zadowolony. W poprzednim domu miałem jakiś kominek budżetowy jakiejś francuskiej firmy i zawsze po chwili palenia miałem czarną szybę i odechciewało się palić. Tutaj mimo że drewno mokre to szyba czysta i można się delektować ogniem.

Odpalenie dość wymuszone , bo w domu ciepło (włączone już dawno ogrzewanie) , ale trzeba było sprawdzić czy jest szczelne i jak się zachowa komin i koza.

Komin mimo że jest dwuścienny izolowany dość mocno się nagrzewa , ale tragedii nie ma. Koza dobrze zaizolowana i z boku kozy nie jest bardzo gorąco i nie wpływa negatywnie na to co stoi obok kozy.

Więc mimo że komin izolowany to i tak nagrzewa pomieszczenie.

Tego się najbardziej bałem że grzejąc kozą będzie problem z stojącą niedaleko szafką i wiszącym TV , ale widzę że nie ma się czego bać.

Co do kosztów ogrzewania to jako że mieszkamy już od września 2017 to mam pewne porównanie i widzę że zużywamy zbliżoną na razie ilość prądu na ogrzewanie i CWU , mimo że w tym sezonie lekko zwiększyłem temperaturę w domu a dodatkowo w weekendy pompa działa bez żadnego kagańca czasowego.

Edytowane przez kaszpir007

Noto fajnie.Ja bym nawet i chciał może mieć taką kozę aby te dwa razy napalić w roku. Już jest jednakza późno, więc mam spokój. :) Lg sprawnie działa mimo kiepskiego oprogramowania itp. ? :) ja chyba kupię Panasonica. Coś mi się wydaje, że ceny Lgków poszły w górę. Cena za Panasa z kotłownią to ok 24-25 tys zł brutto. przy dopłatach jest OK. :)

Noto fajnie.Ja bym nawet i chciał może mieć taką kozę aby te dwa razy napalić w roku. Już jest jednakza późno, więc mam spokój. :) Lg sprawnie działa mimo kiepskiego oprogramowania itp. ? :) ja chyba kupię Panasonica. Coś mi się wydaje, że ceny Lgków poszły w górę. Cena za Panasa z kotłownią to ok 24-25 tys zł brutto. przy dopłatach jest OK. :)

Wiesz na początku kozy nie miało być , bo stwierdziłem że fanem palenia nie jestem a z drugiej strony jak jest cały czas w domu to po co palić , ale jak to mówią "w razie czego" lepiej mieć jakieś ogrzewanie awaryjne , a dodatkowo nie jest to jakiś gigantyczny koszt.

Teraz widzę że w tej kozie nie brudzi się szyba i można delektować sie ogniem , więc może będę częściej palił , ale jak już to dla klimatu , bo do grzania nie widzę powodu ani sensu.

U mnie żona żona naciskała więc stwierdziłem że się zgodzę na kozę ;)

Co do LG to u mnie jak pisałem już kiedyś na LG dostałem dobrą cenę (2000zł niższą niż na Panasonica). Dodatkowo patrząc na "bebechy" mojej pompy to nie ma w niej plastiku jak w Panasonicu . Dodatkowo instalator chwalił LG (jako firmę) że ma świetny park części zamiennych i nie ma problemów z częściami nawet po dłuższym czasie i ceny części też atrakcyjne a to też ważne.

Mnie kotłownia z bojlerem 300L po odliczeniu dopłaty 2000zł z gminy wyszła chyba coś koło 17 tys.

Co do oprogramowania to się nie wypowiem . Tak naprawdę jest dla mnie bezobsługowa. Ustawiona krzywa a resztą zajmuje się termostat pokojowy z ustawionym programem grzania.

Możesz napisać ile pompa zjada kw na CWU dziennie ?

Moja pompa nie podaje żadnych takich danych , opieram się więc na zużyciu ciepła przez pompę przez dodatkowy podlicznik cyfrowy.

Jeśli dobrze pamiętam to na CWU poszło chyba coś trochę ponad 50kWh , czyli wychodzi poniżej 2kWh na dobę.

Dziś zakończono tynki.

Tynkarz ma jeszcze zabrać ze sobą swoje "sprzęty".

[ATTACH=CONFIG]386439[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]386440[/ATTACH]

Szlifowałeś później tynki przed malowaniem ?

Jestem teraz przed odbiorem tynków i zastanawiam się na co warto zwrócić uwagę. Zauważyłem, że w niektórych miejscach są u mnie wyczuwalne delikatne fale, jest to dopuszczalne ? czy może tynk powinien być idealnie równy i gładki ? Zdaję sobie sprawę, że tynk to nie gładź, dlatego nie chcę popadać w skrajności i wymagać niemożliwego.

Tynk taki jak u Ciebie - Zeta.