kamil.szymczak 18.10.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Kolega Kaszpir dopiero grzał 1 sezon i podawał wcześniej wyniki. Termostat steruję PC, masz stałą temp zasilania czy pogodówkę? próbowałeś włączać klimatyzator na grzaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.10.2018 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 kaszpir - napisz jakie masz zuzycie energii na pompie rok do roku na CO i CWU . Podawałem. Na razie pompa grzeje od 1 września 2017 , więc co najwyżej mogę podać wynik za jeden pełen sezon (12mc). Wyszło za CO + CWU - 2736 kWh , niemalże wszystko w II taryfie. Mam jeden podlicznik cyfrowy i z niego odczytuje zużycie. Nie mam podziału ile poszło na CWU a ile na CO. Z tego co patrzę na CO idzie u nas około 40-60 kWh miesięcznie , więc trzeba by odliczyć około 480-720 kWh rocznie od w/w wyniku wtedy by by wynik samego CO. Ale to takie "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 20.10.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Nie wiem może już o tym gdzieś pisałeś ... miałeś robione OZC ? chodzi mi o to czy zapotrzebowanie wyliczone w ozc pokrywa Ci się ze zużyciem , no i pompa 9kw a pewnie mogła by być mniejsza pewnie 6kw ogarnełaby Twój domek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.10.2018 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) OZC dom posiadał , ale czy było one rzetelnie wyliczone nie wiem. Tyle że dom został jeszcze zmodyfikowany aby uzyskać wyższą energooszczędność (płyta fundamentowa , grubsze ocieplenie o lepszych parametrach). Czemu pompa 9KW a nie 7KW ? Na początku myślałem o 7KW ale różnica w cenie wynosiła chyba 600-800 zł więc parcia na 7KW nie było a chciałem głównie grzać w II taryfie i chciałem aby pompa dawała radę bez wspomagania grzałkami , bo nie po to kupowałem pompę aby grzać z COP=1. Jestem ciekawy jakie koszty ogrzewania będą w tym sezonie , bo udało się pewne mostki i to spore zlikwidować (okna , drzwi , wentylacja) , ale też dużo będzie zależało jaka zimna będzie Edytowane 20 Października 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 20.10.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Modyfikowałeś krzywą grzewczą w swojej pompie czy zostawiłeś ustawienia fabryczne ? pytam bo okazuje się że w mojej bez dostosowania krzywej nie podciągnę temperatury w pomieszczeniu powyżej 22* przy grzaniu termostatem pokojowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.10.2018 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Modyfikowałeś krzywą grzewczą w swojej pompie czy zostawiłeś ustawienia fabryczne ? pytam bo okazuje się że w mojej bez dostosowania krzywej nie podciągnę temperatury w pomieszczeniu powyżej 22* przy grzaniu termostatem pokojowym . U mnie krzywa domyślna chyba to pod grzejniki była ustawiona. Krzywą zmieniał mi instalator a później ja ją zmieniałem , bo myślałem że są ustawienia zbyt mocne i je delikatnie zmieniłem , ale jak dobrze pamiętam jak zmieniałem ustawienia "dolne" to pompa zaczynała mi taktować. Mam jak dobrze pamiętam dla -20/15 ustawienia 35/28. W domu na termostacie mam ustawione 22,6 stopnia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 21.10.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 A przy jakich dolnych ustawieniach pompa taktowała ? U mnie do tej pory było -10/15 dół i 35/25 teraz zrobiłem -20/15 oraz 35/25 przy wcześniejszym ustawieniu pompa grzała tylko do 22* max na termostacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.10.2018 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 A przy jakich dolnych ustawieniach pompa taktowała ? U mnie do tej pory było -10/15 dół i 35/25 teraz zrobiłem -20/15 oraz 35/25 przy wcześniejszym ustawieniu pompa grzała tylko do 22* max na termostacie . A grzejesz cały czas czy tylko w II taryfie ? Przy grzaniu cały czas sądzę że można grzać na niższych ustawieniach , bo grzeje sie cały czas. Przy grzaniu czasowym trzeba szybko "naładować" beton więc grzeje się mocniej aby jak najwięcej ciepła "władować" na bufora". U mnie po zejściu poniżej +28 zaczęło taktować, ale też testowałem jak było ciepło na zewnątrz , więc było bardzo małe zapotrzebowanie. Zobaczymy w sezonie. Jak będzie "przegrzewało" mi dom to lekko obniżę krzywą i tyle , choć jak lekko mi "przebije" temperaturę powyżej założonej to też nic się nie stanie , bo jesteśmy raczej ciepłolubni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 21.10.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Grzeję cały czas u mnie pompa taktuje jednak dopiero co dostałem odp. od Daikina że jeśli liczba odpaleń pompy nie przekracza 6/h to wszystko jest w normie i nie jest to bardzo bolesne dla pompy ponieważ przy inwerterach pompa ma miękki start więc jej to nie przeszkadza - no tak napisali Wracając do ustawień to -20/15 tutaj nic nie zmienie zastanawiam się co by dało podniesienie bądz obniżenie 35/25 .A i napisz jeszcze jaką masz teraz temp. zasilania / powrotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.10.2018 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Grzeję cały czas u mnie pompa taktuje jednak dopiero co dostałem odp. od Daikina że jeśli liczba odpaleń pompy nie przekracza 6/h to wszystko jest w normie i nie jest to bardzo bolesne dla pompy ponieważ przy inwerterach pompa ma miękki start więc jej to nie przeszkadza - no tak napisali Wracając do ustawień to -20/15 tutaj nic nie zmienie zastanawiam się co by dało podniesienie bądź obniżenie 35/25 . A i napisz jeszcze jaką masz teraz temp. zasilania / powrotu . Czyli zupełnie inaczej niż u mnie , bo ja cały czas nie grzeję , więc u Ciebie będą inne ustawienia , bo możesz mniej "agresywnie" grzać niż ja. Co do taktowania. To każda sprężarka ma swoją żywotność i tak samo zapewne "starter" też ma swoją ilość włączeń/wyłączeń. U mnie jak taktowało to miałem do 4 włączeń sprężarki na godzinę. Obecnie chyba sprężarka działa cały czas podczas cyklu grzania. Nie wiem jaką mam temperaturę ,bo pompa włączyła się w nocy w niedzielę i rano jak wstałem jeszcze działała na ustawieniach 27/29 i później zakończyła pracę i nie włączyła się do dziś , bo słoneczko dogrzało dom i termostat nie pozwolił na uruchomienie pompy. Z osiągnięciem żądanej temp (22,6 stopni) nie mam problemu . Termostat się wyłącza się tempratura w pomieszczeniu będzie wyższa niż 22,8 i włącza się jak spadnie poniżej 22,4. Instalator mi mówił że ilość startów sprężarki powinna być jak najmniejsza i idealnie by było aby podczas całego cyklu grzania sprężarka działała cały czas i modulowała sobie odpowiednio moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 22.10.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Człek uczy się całe życie nie wiedziałem że krzywa ma związek z taktowaniem. Edytowane 24 Października 2018 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2018 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Wczoraj wieczorem uszczelniłem kominek i po raz pierwszy została odpalona koza. Jeszcze nigdy nie była rozpalana więc było to zupełnie pierwsze odpalenie. Niestety drewno (brzoza) jeszcze dość mokra , bo drewno dość świeże. Jestem zadowolony. W poprzednim domu miałem jakiś kominek budżetowy jakiejś francuskiej firmy i zawsze po chwili palenia miałem czarną szybę i odechciewało się palić. Tutaj mimo że drewno mokre to szyba czysta i można się delektować ogniem.Odpalenie dość wymuszone , bo w domu ciepło (włączone już dawno ogrzewanie) , ale trzeba było sprawdzić czy jest szczelne i jak się zachowa komin i koza. Komin mimo że jest dwuścienny izolowany dość mocno się nagrzewa , ale tragedii nie ma. Koza dobrze zaizolowana i z boku kozy nie jest bardzo gorąco i nie wpływa negatywnie na to co stoi obok kozy.Więc mimo że komin izolowany to i tak nagrzewa pomieszczenie. Tego się najbardziej bałem że grzejąc kozą będzie problem z stojącą niedaleko szafką i wiszącym TV , ale widzę że nie ma się czego bać. Co do kosztów ogrzewania to jako że mieszkamy już od września 2017 to mam pewne porównanie i widzę że zużywamy zbliżoną na razie ilość prądu na ogrzewanie i CWU , mimo że w tym sezonie lekko zwiększyłem temperaturę w domu a dodatkowo w weekendy pompa działa bez żadnego kagańca czasowego. Edytowane 28 Października 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.10.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Noto fajnie.Ja bym nawet i chciał może mieć taką kozę aby te dwa razy napalić w roku. Już jest jednakza późno, więc mam spokój. Lg sprawnie działa mimo kiepskiego oprogramowania itp. ? ja chyba kupię Panasonica. Coś mi się wydaje, że ceny Lgków poszły w górę. Cena za Panasa z kotłownią to ok 24-25 tys zł brutto. przy dopłatach jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2018 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Noto fajnie.Ja bym nawet i chciał może mieć taką kozę aby te dwa razy napalić w roku. Już jest jednakza późno, więc mam spokój. Lg sprawnie działa mimo kiepskiego oprogramowania itp. ? ja chyba kupię Panasonica. Coś mi się wydaje, że ceny Lgków poszły w górę. Cena za Panasa z kotłownią to ok 24-25 tys zł brutto. przy dopłatach jest OK. Wiesz na początku kozy nie miało być , bo stwierdziłem że fanem palenia nie jestem a z drugiej strony jak jest cały czas w domu to po co palić , ale jak to mówią "w razie czego" lepiej mieć jakieś ogrzewanie awaryjne , a dodatkowo nie jest to jakiś gigantyczny koszt. Teraz widzę że w tej kozie nie brudzi się szyba i można delektować sie ogniem , więc może będę częściej palił , ale jak już to dla klimatu , bo do grzania nie widzę powodu ani sensu. U mnie żona żona naciskała więc stwierdziłem że się zgodzę na kozę Co do LG to u mnie jak pisałem już kiedyś na LG dostałem dobrą cenę (2000zł niższą niż na Panasonica). Dodatkowo patrząc na "bebechy" mojej pompy to nie ma w niej plastiku jak w Panasonicu . Dodatkowo instalator chwalił LG (jako firmę) że ma świetny park części zamiennych i nie ma problemów z częściami nawet po dłuższym czasie i ceny części też atrakcyjne a to też ważne. Mnie kotłownia z bojlerem 300L po odliczeniu dopłaty 2000zł z gminy wyszła chyba coś koło 17 tys. Co do oprogramowania to się nie wypowiem . Tak naprawdę jest dla mnie bezobsługowa. Ustawiona krzywa a resztą zajmuje się termostat pokojowy z ustawionym programem grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 29.10.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Możesz napisać ile pompa zjada kw na CWU dziennie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.10.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Możesz napisać ile pompa zjada kw na CWU dziennie ? Moja pompa nie podaje żadnych takich danych , opieram się więc na zużyciu ciepła przez pompę przez dodatkowy podlicznik cyfrowy. Jeśli dobrze pamiętam to na CWU poszło chyba coś trochę ponad 50kWh , czyli wychodzi poniżej 2kWh na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.10.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 LG wychodzi taniej. Ale CNC nie chce jej robic. Nie wiedzialem ze jest mniej plastikowa. I badz tu madry. Musze sie doszkolic w tych krzywych bo nie łapie jeszcze tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.10.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Jak nie chce jak ma dalej na stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.10.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 No nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 29.10.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dziś zakończono tynki. Tynkarz ma jeszcze zabrać ze sobą swoje "sprzęty". [ATTACH=CONFIG]386439[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]386440[/ATTACH] Szlifowałeś później tynki przed malowaniem ? Jestem teraz przed odbiorem tynków i zastanawiam się na co warto zwrócić uwagę. Zauważyłem, że w niektórych miejscach są u mnie wyczuwalne delikatne fale, jest to dopuszczalne ? czy może tynk powinien być idealnie równy i gładki ? Zdaję sobie sprawę, że tynk to nie gładź, dlatego nie chcę popadać w skrajności i wymagać niemożliwego. Tynk taki jak u Ciebie - Zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts