Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

Szlifowałeś później tynki przed malowaniem ?

Jestem teraz przed odbiorem tynków i zastanawiam się na co warto zwrócić uwagę. Zauważyłem, że w niektórych miejscach są u mnie wyczuwalne delikatne fale, jest to dopuszczalne ? czy może tynk powinien być idealnie równy i gładki ? Zdaję sobie sprawę, że tynk to nie gładź, dlatego nie chcę popadać w skrajności i wymagać niemożliwego.

Tynk taki jak u Ciebie - Zeta.

Tynki lekko szlifowaliśmy ręcznie z żoną. Robiłem też lekkie poprawki.

Wiesz tynki to nie gładź i zapewne nawet najlepiej wykonane tynki nie zastąpią gładzi , ale u nas po lekkim przeszlifowaniu , lekkich poprawkach stwierdziliśmy że jest dobrze i taka jakość nam odpowiada.

U nas tynk jest równy i gładki , żadnych fal nie ma . Jak są jakieś fale to widać niedbale został "wygładzony" ...

Myślę że najwięcej zależy od zaangażowania tynkarza , bo jak mu się "śpieszy" to efekt jego pracy będzie zapewne przeciętny.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raporcik za miesiąc październik 2018 (CO + CWU).

Pompa na ogrzewanie i ciepłą wodę zużyła 126 kWh , tylko w II taryfie czyli koszt wyszedł trochę ponad 40 zł.

W domu termostat ustawiony na 22,6 stopnia.

Patrząc na koszty to bardzo zbliżone do pażdziernika 2017.

Edytowane przez kaszpir007

Wczoraj rozłączyłem termostat i włączyłem grzanie tylko krzywą grzewczą nonstop. Myślę że dam sobie miesiąc czasu i zobaczę jakie będą koszty.

Chociaż co do kosztów to jestem tego świadom że będą wyższe bo pompa będzie działała cały czas więc koszt "dobowy" będzie wyższy ale jak poprawi się komfort to może warto będzie zapłacić za to wyższą cenę . tym bardziej że koszty i tak ogrzewania mam niskie , więc trochę wyższe koszty mnie finansowo nie zrujnują.

Na razie muszę ustawić krzywą , bo na razie zrobiło się za ciepło w domu :)

Ciepła woda i tak będzie w II taryfie.

Niestety teraz pech że pogoda się ładna zrobiła i na takie "testy" niezbyt dobry czas .

Kiedyś już próbowałem ale szybko dałem sobie spokój , myślę że potrzeba dłuższego czasu i "doszlifowania" krzywej i dopiero wtedy będzie można się wypowiedzieć . Zawsze jak okaże się że taki sposób ogrzewania mi nie pasuje to wystarczy przełączyć jedną zworkę i znów pompa będzie sterowana termostatem :)

Jak masz ustawioną krzywą ?

Na razie muszę dopasować krzywą bo na razie miałem 28/35 dla 15/-20 i skończyło się to tym że w domu miałem 24 stopni , co jest dla mnie stanowczo za gorąco.

Normalnie u mnie dodatkowo sterował termostat i było grzane czasowo , więc problemu z przegrzaniem nie było i miałem około 22,6-22,8 stopnia.

Na razie ustawiłem 26/35 i dałem obniżenie całej charakterystyki o 1 stopień i obserwuje.

Na razie czekam aż spadnie temperatura w domu abym mógł dalej szukać "idealnej" krzywej :)

A zamiast przestawiać całą krzywą nie wystarczy właśnie odjąć 1 czy 2 w dół na sterowniku ? Przecież gdyby krzywa była za niskia a chciałbyś mieć w domu cieplej to rozumiem że podniesienie w górę na sterowniku nie dużo by dało bo blokowałaby krzywa jednak jeśli masz ją wysoko i opuścisz na sterowniku w dół to po prostu nie będzie dogrzewać i już .

Miałem nadzieję na otrzymanie ustawień będących złotym środkiem :) ale jak widać każdy dom jest inny.

U mnie pompa chodzi już od jakiegoś czasu wg krzywej ustawionej przez instalatora. W domu jest gorąc nie do wytrzymania. Obniżyłem parę dni temu temperaturę o 5 stopni, ale wciąż jest za ciepło. Pobawię się więc ustawienieniami krzywej w wolnej chwili.

Wczoraj rozłączyłem termostat i włączyłem grzanie tylko krzywą grzewczą nonstop. Myślę że dam sobie miesiąc czasu i zobaczę jakie będą koszty.

Chociaż co do kosztów to jestem tego świadom że będą wyższe bo pompa będzie działała cały czas więc koszt "dobowy" będzie wyższy ale jak poprawi się komfort to może warto będzie zapłacić za to wyższą cenę . tym bardziej że koszty i tak ogrzewania mam niskie , więc trochę wyższe koszty mnie finansowo nie zrujnują.

Na razie muszę ustawić krzywą , bo na razie zrobiło się za ciepło w domu :)

Ciepła woda i tak będzie w II taryfie.

Niestety teraz pech że pogoda się ładna zrobiła i na takie "testy" niezbyt dobry czas .

Kiedyś już próbowałem ale szybko dałem sobie spokój , myślę że potrzeba dłuższego czasu i "doszlifowania" krzywej i dopiero wtedy będzie można się wypowiedzieć . Zawsze jak okaże się że taki sposób ogrzewania mi nie pasuje to wystarczy przełączyć jedną zworkę i znów pompa będzie sterowana termostatem :)

Mam pytanie odnośnie grzania podłogi non stop w takim okresie akurat jak mamy teraz. W jakim celu teraz to robisz ? Też mam wszędzie podłogówkę, ja co prawda grzeję gazem i mam w tej chwili ustawione 3 okna kiedy piec powinien grzać, w zasadzie grzeje w jednym oknie nad ranem, resztę załatwia słońce. Na sterowniku mam ustawioną temp 22 jak ma grzać 22,5. a w domu przeważnie 23-23,5 stopnia. Wydaję mi się, że teraz jak podłogówka będzie chodziła cały czas, będziesz przegrzewał dom.

Mam pytanie odnośnie grzania podłogi non stop w takim okresie akurat jak mamy teraz. W jakim celu teraz to robisz ? Też mam wszędzie podłogówkę, ja co prawda grzeję gazem i mam w tej chwili ustawione 3 okna kiedy piec powinien grzać, w zasadzie grzeje w jednym oknie nad ranem, resztę załatwia słońce. Na sterowniku mam ustawioną temp 22 jak ma grzać 22,5. a w domu przeważnie 23-23,5 stopnia. Wydaję mi się, że teraz jak podłogówka będzie chodziła cały czas, będziesz przegrzewał dom.

Wiesz może słowo "grzanie" jest na wyrost , bo wczoraj z tego co zaobserwowałem to działała tylko pompa obiegowa i w podłogę szło 24/24 stopnie. Sprężarka się nie włączyła , być może włączyła się w nocy na jakiś czas bo rano widziałem że na pompie jest 25/25 i też działała tylko pompa obiegowa i to co pewien jakiś czas.

Więc sądzę że jak będzie ustawiona dobrze krzywa grzewcza a i temperatury na zewnątrz niezbyt niskie to raczej głównie będzie działała pompa obiegowa podłogówki i nie doprowadzi to do przegrzania domu.

U mnie słoneczko też dogrzewa i na ogrzewanie ma spory wpływ , ale część domu jest od strony północnej (łazienki) i sama wyższa temp. powietrza jak podłogi będą zimne komfortu nie zapewni ...

A zamiast przestawiać całą krzywą nie wystarczy właśnie odjąć 1 czy 2 w dół na sterowniku ? Przecież gdyby krzywa była za niskia a chciałbyś mieć w domu cieplej to rozumiem że podniesienie w górę na sterowniku nie dużo by dało bo blokowałaby krzywa jednak jeśli masz ją wysoko i opuścisz na sterowniku w dół to po prostu nie będzie dogrzewać i już .

Zapewne masz rację. Krzywą miałem taką jak zasugerował mi instalator i przy działającym termostacie i grzaniu czasowym się sprawdzała , ale przy grzaniu stałym i bez termostatu widać że jest zbyt wysoka i przegrzewa dom.

Na razie jedynie lekko zmodyfikowałem krzywą z 28stopni (przy +15) na 26 stopni (przy +15) i tyle. Dodatkowo obniżyłem całą charakterystykę o 1 stopień

Zobaczymy jak będzie a jak nie to dalej się będzie lekko modyfikowało aż znajdzie się optymalne ustawienia , ale sądzę że to już raczej takie lekkie "dopieszczanie" ustawień :)

Ciekawe czy pompa nie zacznie Ci taktować jak to miało miejsce wcześniej .

No i taktuje ...

Zaobserwowałem że uruchamia się 3 razy na godzinę. Czy to dużo czy mało przy obecnej pogodzie nie wiem. Widzę że obecnie idzie 25 stopni w podłogę. W domu około 22,8 stopni.

Spróbuje jeszcze pozmieniać termikę (deltę) może tutaj coś się da pomóc.

Obecnie krzywa 26/35 dla +15/-20 stopni.

Zastanawiam się czy nie spróbować takiej krzywej jak u Ciebie chyba 27/37 , tyle że to spowoduje na pewno zwiększenie temp w domu a raczej powyżej 23 stopni nie chciałbym w domu , ale zawsze warto spróbować .

Zastanawiam się jednak czy warto się w ogóle przejmować "taktowaniem" , bo przecież to nowoczesne sprężarki są przygotowane do takiej pracy (miękki start z małą prędkością i itd) i przecież np. lodówki które działają dziesiątki lat też mają sprężarki które "taktują" ...

U mnie pompa działa tylko na krzywej. Zimą nie ma problemów, ale w okresach przejściowych wystarczy, że zaświeci słońce i jest za gorąco.

Na razie zauważyłem, że w moim domu nie ma sensu ustawiać wyższej tem. niż 30, dom po prostu ładnie trzyma tem. w czasie kiedy pompa nie pracuje.

Jak chcę szybko mieć ciepło, to 1 zapałka i rozpalam w kominku.

Skoro na termostacie jest ok, to czemu kombinujesz z krzywą - jakie są plusy takiego rozwiązania?

Termostat ma tą "wadę" że ma tzw histerezę. U mnie najniższa jest to 0,5 stopnia. Czyli jak mam ustawione grzanie na 22,6 stopnia to włączy się grzanie jak temperatura spadnie poniżej 22,3 stopnia a skończy grzać jak bedzie powyżej 22,8 stopnia (okolo) a to powoduje że często przez nawet killka (naście) godzin nie działa ogrzewanie i jest wychładzana podłoga i czesto niczym się nie różni od grzania "czasowego".

Jak termostat wyłączy pompę to nie działa pompa obiegowa podłogówki i temperatura podłogi spada.

Bez termostatu jest temperatura stabilna cały czas (brak histerezy) a dodatkowo działa cały czas pompa obiegowa.

Podłoga nie zdąży się mocno wychłodzić więc i też sama pompa działa sporo ciszej bo na sporo niższej mocy.