kaszpir007 01.12.2018 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Jak już wiecie miałem "przeboje" z drzwiami wejściowymi PCV Drutex. Sprzedawca mnie olał i stwierdził że "przesadzam" i że drzwi nie muszą być wcale szczelne a jak mi przeszkadza to mam sobie wymienić SAM uszczelki. I tak zrobiłem , bo szkoda było mi już nerwów i zmarnowanego czasu na ciągłe kontakty , bo serwis mimo że był 3x jakoś nie potrafił problemu naprawić i stwierdził że "nie jest źle" i widzieli jeszcze bardziej nieszczelne drzwi i że jestem niemalże szczęśliwcem ? Mnie to lekko przeraziło , bo na Panu serwisancie nie robiło wrażenie że drzwi nie mają odpowiedniego docisku i wogóle nie dociskają uszczelki ... Także informacja że w zimę miałem szron na drzwiach i mokre całe drzwi też nie wywarło na nich żadnego wrażenia. Także to że mogę kartkę sobie spokojnie bez żadnego wysiłku włożyć z jednej strony drzwi i wyjąć z drugiej strony drzwi. Wymieniłem uszczelki na najgrubsze i najszersze jakie udało mi się znaleźć. Udało się uzyskać szczelność , choć teraz lekko gorzej drzwi się zamykają ale coś za coś ... Niestety jeden problem pozostał. Zimny lodowaty niski aluminiowy próg. Co z tego że drzwi są zamocowane na styropianie jak sam niski aluminiowy próg jest świetnym mostkiem termicznym Dodatkowo konstrukcyjnie też szału nie ma. Od dołu jest wysoka cienka (taka grzbietowa) uszczelka i jeszcze jedna z przodu drzwi a tak pod drzwiami dziura z 2cm ... Dostałem z Drutexu przekrój i faktycznie tak jest od dołu Niby szczelnie jest , bo kartka bardzo ciężko przechodzi dołem przez drzwi , ale co z tego jak sam próg jest lodowaty i promieniuje niesamowicie zimnem i sam wiatrołap to najchłodniejsze pomieszczenie w domu , mimo że ogrzewany ... Sądzę że w naszym klimacie niskie progi to wielka głupota , zapewne ten sam problem jest w drzwiach przesuwnych , no te też mają chyba niski aluminiowy próg. Jak będziecie szukali więc drzwi to patrzcie na próg , jak jest zbudowany jak drzwi się zamykają , bo co z tego że rama ciepła , szkło ciepłe jak próg bardzo zimny Edytowane 1 Grudnia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 01.12.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ja właśnie zwracałam uwagę na próg w drzwiach wejściowych. W obecnym domu (teściów) też mamy aluminiowy próg i też zimą jest oszroniony od wewnątrz w narożnikach. W nowym domu mam ciepły próg, choć też niski. Zewnętrzna część tego progu, do której dochodzą drzwi jest z tworzywa, a wewnętrzna z aluminium. Żadnego szronu nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.12.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Mam aluminowy z dodatkiem tworzywa, jak @annatulipanna, nie taki znów niski, ale wpuszczony w posadzkę i z nią zlicowany, jest chłodniejszy, niż posadzka obok niego, ale się nie szroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.12.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Pokażcie zdjęcia tych progów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 01.12.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Sądzę że w naszym klimacie niskie progi to wielka głupota , zapewne ten sam problem jest w drzwiach przesuwnych , no te też mają chyba niski aluminiowy próg. Czy masz na myśli drzwi typu HS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Głupotą to jest szukanie na siłę w każdym zakamarku uciekających Wh. Dom jest dla Ciebie, czy ty dla niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 01.12.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Głupotą to jest szukanie na siłę w każdym zakamarku uciekających Wh. Dom jest dla Ciebie, czy ty dla niego? W każdym zakamarku to nie, ale jak pizga drzwiami i próg zamarza od środka domu, to chyba warto to zmienić? Wiem coś o tym, bo też tak miałam Nic fajnego, szron w domu. U kaszpira nie zamarza, bo ma ogrzewany wiatrołap. U nas próg był oszroniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Czyli da się i nie jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.12.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ja właśnie zwracałam uwagę na próg w drzwiach wejściowych. W obecnym domu (teściów) też mamy aluminiowy próg i też zimą jest oszroniony od wewnątrz w narożnikach. W nowym domu mam ciepły próg, choć też niski. Zewnętrzna część tego progu, do której dochodzą drzwi jest z tworzywa, a wewnętrzna z aluminium. Żadnego szronu nie widać Wiesz prawdę mówiąc nie miałem pojęcia że takie "coś" można proponować w naszym klimacie. Po co wielokomorowe ramy okna , ciepłe szyby i itd jak później daje się próg z aluminium ? Dla mnie niski próg to jedna wielka porażka i nie powinien być stosowany w PL klimacie albo jak już to powinien być wykonany z jakiegoś kompozytu i wewnątrz ocieplony pianą , bo czysty odlew aluminium może i ładnie wygląda ale "energetycznie" to porażka. Niestety już nic na to nie poradzę , jak to mówią człowiek uczy się na błędach , ale i ta uważam że takie drzwi z takimi progami powinny być zakazane w PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.12.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) W każdym zakamarku to nie, ale jak pizga drzwiami i próg zamarza od środka domu, to chyba warto to zmienić? Wiem coś o tym, bo też tak miałam Nic fajnego, szron w domu. U kaszpira nie zamarza, bo ma ogrzewany wiatrołap. U nas próg był oszroniony. Masz nieogrzewany? W Drutex mają drzwi z szybą. Pakiet trzyszybowy wychodzi 2400 za drzwi 1000x2200. Takiej ceny nigdzie nie ma. ktoś z Was ma całe przeszklone drzwi, czy może lepiej z wypełnieniem ? Edytowane 1 Grudnia 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 01.12.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Wiesz prawdę mówiąc nie miałem pojęcia że takie "coś" można proponować w naszym klimacie. Po co wielokomorowe ramy okna , ciepłe szyby i itd jak później daje się próg z aluminium ? Dla mnie niski próg to jedna wielka porażka i nie powinien być stosowany w PL klimacie albo jak już to powinien być wykonany z jakiegoś kompozytu i wewnątrz ocieplony pianą , bo czysty odlew aluminium może i ładnie wygląda ale "energetycznie" to porażka. Niestety już nic na to nie poradzę , jak to mówią człowiek uczy się na błędach , ale i ta uważam że takie drzwi z takimi progami powinny być zakazane w PL. No coś w tym jest. Moja teściowa też kupiła energooszczędne drzwi Wikęd, a próg w drzwiach dostała aluminiowy (chociaż nie niski ) No i przemarza. Ja uparłam się na cieplejsze drzwi, z innym progiem oraz innym systemem uszczelek w skrzydle. Druga zima, póki co, bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 01.12.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Masz nieogrzewany? W nowym domu mam ogrzewany wiatrołap i ciepłe drzwi Wszystko jest w porządku. W obecnym domu, u teściów, mamy nieogrzewany wiatrołap i drzwi z aluminiowym progiem, który przemarza zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.12.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) No coś w tym jest. Moja teściowa też kupiła energooszczędne drzwi Wikęd, a próg w drzwiach dostała aluminiowy (chociaż nie niski ) No i przemarza. Ja uparłam się na cieplejsze drzwi, z innym progiem oraz innym systemem uszczelek w skrzydle. Druga zima, póki co, bez problemów Wikęd optimum i premium lux daje próg alu/pcv z wkładką termiczną. Ale takie drzwi w moim rozmiarze to już 5000zł a szału nie robią. W dodatku boję się stalowych bo będa wyeksponowane na południowy wschód. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 01.12.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Wikęd optimum i premium lux daje próg alu/pcv z wkładką termiczną. Ale takie drzwi w moim rozmiarze to już 5000zł a szału nie robią. W dodatku boję się stalowych bo będa wyeksponowane na południowy wschód. Moja teściowa ma chyba Optimum, ale sprzed kilku lat. Z aluminiowym progiem. Ja mam Termo Prestige, bez lux (wtedy luxów nie było ). Też mam drzwi od strony pd-wschodniej Zobaczymy, czy coś się będzie działo za kilka lat. Na razie jest ok. Ps. kaszpir , sorki za offtop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 01.12.2018 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Nie ma nic złego w progu z profilu aluminiowego. Problemem jest tylko chytry lub niedouczony sprzedawca, który daje badziew stosowany tylko w drzwiach do hal czy warsztatów, zamiast normalnego progu z przekładką termiczną. U nas cała stolarka jest z aluminium i nie mamy problemów z przemarzaniem. Tak to powinno wyglądać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 02.12.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Moja teściowa ma chyba Optimum, ale sprzed kilku lat. Z aluminiowym progiem. Ja mam Termo Prestige, bez lux (wtedy luxów nie było ). Też mam drzwi od strony pd-wschodniej Zobaczymy, czy coś się będzie działo za kilka lat. Na razie jest ok. Ps. kaszpir , sorki za offtop. Ja mam te drzwi z Luxem, od południowo zachodniej, powiem za rok jak je wykręca:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.12.2018 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Jak tutaj ufać sprzedawcom ? W ubiegłym roku zamawiałem drzwi od partnera Drutex. Sprzedawca miły , nie było problemu aby zamówić drzwi takie jakie chce.Czar prysnął jak okazało się że drzwi nieszczelne a dodatkowo serwis sprzedawcy nie ma pojęcia jak naprawić drzwi.Później dowiedziałem się że zamówili dla mnie jakiejś nietypowe drzwi i serwis Drutex i firma się 'wypięła na mnie" i że mam kontaktować się z sprzedawcą i nie mam szansy liczyć na serwis Drutexa a wczoraj dowiedziałem się że sprzedawca zamówił jakieś "niestandardowe" drzwi dla mnie i zamiast mieć standardowy niby w drzwiach PCV Drutex próg "kombinowany" to mam próg zwykły aluminiowy .. Wczoraj też ruszył u nas monitoring zużycia prądu przez naszą pompę ciepła.Wreszcie będę widział kiedy pompa działa i ile zużywa prądu w danym czasie. https://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=10883 Obecnie grzeję tylko w II taryfie. Grzanie stałą temperaturą 30 stopni w podłogę + termostat. Obecnie takie grzanie się u nas sprawdza i mamy cały dzień bardzo zbliżoną temperaturę (około 22,5 stopnia). Edytowane 6 Grudnia 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roooock 12.12.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Sam nie wiem. Kiedyś miałem drzwi stalowe i nie byłem zadowolony bo po pewnym czasie się zdeformowały (banan) , zaczęła schodzić okleina i musiałem się ratować bardzo grubymi uszczelkami (do bram garażowych) i kombinować bo szczelności nie było ... Pamiętam że tam gdzie próg to miałem szparę chyba z 2cm .. Co do PCV to patrząc na okna są niesamowicie trwałe i sądzę że tak samo z drzwiami. Widziałem drzwi w firmach gdzie są narażone na na bardzo cięzkie warunki , więc sądzę że powinny być trwałe ... Co do drzwi to już pisałem że u mnie okazało się drzwi są całkowicie nieszczelne bo mają za słaby docisk drzwi do ramy. Niestety regulacja na zawiasach zbytnio nic nie dała. Niestety serwis mnie olał bo stwierdził że nie jest źle a że kartę mogę sobie włożyć z jednej strony i wyjąć z drugiej strony drzwi bez żadnego wysiłku to nic takiego i że drzwi to nie okna i że mam być szczęśliwy bo spotkali jeszcze gorsze drzwi ??? Jak dla mnie wina zawiasów. Myślę że gdyby był inny typ z lepszą regulacją to problemu by nie było .. Ja zdemontowałem oryginalne uszczelki , kupiłem najgrubsze jakie znalazłem i takie zamontowałem.. Sprawdzałem i wygląda że teraz jest szczelnie , ale przyjdą mrozy to się okaże ... Raczej na drugi raz bym nie kupił już drzwi od Drutexu ... Hej. A już miałam nadzieje ze PCV to idealne rozwiązanie... Też sugerowałam się tym że powinny być trwałe jak montują je w miejscach użyteczności publicznej tylko teraz nachodzi mnie taka refleksja, że w takich miejscach pewnie nikt nie przejmuje się tym czy drzwi są szczelne, nie przemarzają itp. Ciężki temat, ciężki wybór. PCV miało być ciepłe samo w sobie. A może znasz jakaś firme z PCV która może byłaby lepsza od Drutexu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.12.2018 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Hej. A już miałam nadzieje ze PCV to idealne rozwiązanie... Też sugerowałam się tym że powinny być trwałe jak montują je w miejscach użyteczności publicznej tylko teraz nachodzi mnie taka refleksja, że w takich miejscach pewnie nikt nie przejmuje się tym czy drzwi są szczelne, nie przemarzają itp. Ciężki temat, ciężki wybór. PCV miało być ciepłe samo w sobie. A może znasz jakaś firme z PCV która może byłaby lepsza od Drutexu? Jest wielu producentów którzy mają w ofercie drzwi PCV. Niestety często są oferowane drzwi bardzo prymitywne (sklepowe) na najgorszych elementach bo ma być najniższa cena albo producenci mają mocno "wypasione" drzwi z jakimiś bardzo drogimi wypełnieniami i itd i wtedy żądają jakiś astronomicznych kwot za takie drzwi .. Co do drzwi to z tego co się dowiedziałem oszukał mnie handlowiec który zamówił jakieś niestandardowe drzwi , bo się dowiedziałem że standardowo mają ciepły próg (łączony). Później podczas reklamowania drzwi dowiedziałem się bezpośrednio z Drutexu że zamówili dla mnie jakieś niestandardowe i nawet gwarancji od Drutexa na nie nie mam ... Zapewne sprzedawca kombinował jakby tu jeszcze coś z ceny dla siebie urwać Myślę że gdyby drzwi miały lepszy docisk (według mnie wystarczyło dać inne zawiasy) a próg był taki jaki powinien to sądzę że byłbym w pełni zadowolony. Ale niestety Drutex ma mnie głęboko gdzieś , sprzedawca już w tej firmie nie pracuje , a firma od której kupowałem też ma mnie głęboko w ... Jak szukałem drzwi to jeszcze drzwi na profilu Salamander były w ciekawej cenie. Bardzo zbliżone do tych z Drutexu. Wybrałem Drutexa bo mogłem sobie sam zaprojektować drzwi a i cena była trochę lepsza ... No i chyba handlowiec miał lepszy "bajer" Co do drzwi "firmowych" to sądzę że zależy jak są wyregulowane. Jak regulował je taki "fachowiec" jak u mnie to zapewne szczelne nie są . Dodatkowo te "firmowe" są na najtańszych zawiasach , mechanizmach i itd , bo tam najważniejsza jest najniższa cena .. Ale patrząc na trwałość drzwi PCV to sądzę że przeżyją większość drzwi "stalowych" i drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.12.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Ja sie napaliłem na przeszklone drzwi z Drutexu. Ciekawe jak to bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts