kulibob 13.05.2019 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 LOL, "podleje się samo" Chyba sciernisko, nie trawnik A wiesz co to automatyczne nawadnianie ze studni w taniej taryfie? Jak już sobie wykopiesz to robi się samo i zagrosze jedyne na zimę przedmuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 13.05.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 LOL, "podleje się samo" Chyba sciernisko, nie trawnik Gdybym tylko wiedziała jak się tu wstawia foty korzystając z forum na telefonie, pokazałaby Ci fotę trawnika mojej mamy, który jest podlewany jedynie podczas opadów. Ziemia czarnoziem pod nią glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.05.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 A wiesz co to automatyczne nawadnianie ze studni w taniej taryfie? Jak już sobie wykopiesz to robi się samo i zagrosze jedyne na zimę przedmuchać Czyli jednak trzeba nawodnić. Jako wyjątkowy sknera powinieneś jednak ten koszt kWh uwzglednic Poza tym trawnik to jeszcze nawozenie i wertykulacja, slowem, jedna z najbardziej absorbujacych czesci ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.05.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Nie napisałem że nie trzeba nawodnić napisałem że samo się podleje. Nie robię wertykulacji szkoda kasy na zabawkę jeden dwa razy do roku. nawożenie raz do roku tragedia przejść się i łapą pomachać . Dwa koszenia bezpośrednio po nawożeniu na kompost reszta do kur. Wszystko musi się w jakiejś formie zwrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 13.05.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 A wiesz co to automatyczne nawadnianie ze studni w taniej taryfie? Jak już sobie wykopiesz to robi się samo i zagrosze jedyne na zimę przedmuchać Dobrze że na razie kanalizacji nie ma w drugiej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.05.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Dobrze że na razie kanalizacji nie ma w drugiej taryfie Dlaczego nie? Zbiornik, pompka ipchasz to g...nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.06.2019 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 (edytowane) Trochę minęło od ostatniego wpisu , więc trzeba coś napisać Zajmujemy się głównie ogrodem i ... walką z chwastami Więc całość relacji "ogrodowa" i takie same zdjęcia. Sprawy związane z domem i wykonaniem niektórych zaległych prac (podłączenie domofonu , zrobienie tynku na opasce i inne "bzdury" ) odchodzą na późniejszy plan i zapewne jeszcze trochę minie czasu . Na sobotę planuję montaż filtru do wody (sześciostopniowy system odwróconej podwójnej osmozy) firmy USTM. Stwierdziliśmy że czas skończyć z kupowaniem wody w butelkach jak możemy pić własną wodę i mieć nawet lepszą niż ta w butelkach. Już dawno temu chciałem takie coś zamontować , ale kiedyś kosztowało to koszmarne pieniądze , a teraz ceny pospadały i można kupić w atrakcyjnej cenie. No niestety dużych ogród to dużo pracy , ale kwitnące roślinki i własne warzywa i owoce z własnego ogrodu to wynagradzają. Jakiś czas obiecałem żonie zrobić dwie wielkie donice na następne kwiatki i tego typu rzeczy i trzeba było zrobić .. W chwilach wolnych wylegiwanie się na hamaku umieszczonym między drzewami ... Albo wypoczynek na narożniku w zadaszonej altano-wiacie ogrodowej. Znalazło się też miejsce na stół gdzie można sobie na łonie natury spożywać posiłki a także miejsce na grilla A w ogrodzie co chwilę coś kwitnie , pachnie i zachwyca , taka magia ogrodu Edytowane 20 Czerwca 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.06.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Wypasiony masz ten ogródek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.06.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 (edytowane) No kaszpir! Ogród marzenie. Gratuluję Wam ogromnie. Widzę coś podobnego u nas, choć w nieco mniej surowym klimacie. Nie wiedziałam, co za piękne trawy u nas rosną dziko, a tu czytam u Ciebie, że to kostrzewa sina Fajnie. Bardzo lubię trawy ozdobne, a skoro same sobie rosną, to znaczy, że będzie im u nas dobrze Klimat mamy podobny (przepuszczalne podłoże, sosny i kostrzewa ), także, jak już przyjdzie mi ogarniać ogród, to się odezwę po porady do doświadczonego ogrodnika. Podpowiesz, co się u Was sprawdziło, a jakich roślin nie brać pod uwagę Pozdrawiam i zazdroszczę cudnego ogrodu. Będę sobie tutaj zaglądać, żeby nacieszyć oko Edytowane 21 Czerwca 2019 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.06.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Kaszpir, możesz zalinkować do postu, w którym opisujesz altankę? Szczególnie mnie interesuje jak jest zrobiony dach. PS Bardzo ładny ogród i ten hamak w cieniu drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.06.2019 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Kaszpir, możesz zalinkować do postu, w którym opisujesz altankę? Szczególnie mnie interesuje jak jest zrobiony dach. PS Bardzo ładny ogród i ten hamak w cieniu drzew Niestety nie pamiętam kiedy pisałem a nie chce mi się całego dziennika przeszukiwać. Wiata to tania wiata z Leroya za około 600-700 zł. Kupowałem w promocji 2 sztuki , brałem wersje bez dachu , bo z tego co wyczytałem jest fatalnej jakości i do niczego się nie nadaje. Wiatę później wzmacniałem bo fabrycznie była bardzo "delikatna". Na dach dałem blachę trapezową (wzmacnianą) z kolorze takim jaki mam dach. Blacha zamówiona w hurtowni zrobiona na wymiar , abym później miał łatwo w montażu. Musiałem nabić "kontrłaty" aby móc zamontować blachę na dachu. Obie wiaty modyfikowałem. Jedna (samochodowa) ma wykonany większy spadek dachu(samochodowa). Bałem się aby w zimę dach się nie zawalił więc dodatkowo zwiększyłem kąt nachylenia. Wypoczynkowa ma mniejszy spadek. Wypoczynkowa ma dodatkowo 2 sztuki płotków , też z Leroya, Po modyfikacjach i wzmocnieniach przetrwały wichury i spory śnieg Edytowane 21 Czerwca 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 22.06.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Bardzo mi się podoba Twój ogród Koniecznie wrzuć zdjęcia za rok, tak koło maja, jak rośliny się rozrosną i wszystko wybuchnie zielenią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.06.2019 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Tydzień temu testowałem (chyba 4-5 dni) chłodzenie podłogą za pomocą pompy ciepła. Kiedyś już dwukrotnie próbowałem tak chłodzić dom i pamiętam że skończyło się zakupem klimatyzacji do salonu Ale podjąłem wyzwanie i jak to mówią do 3 razy sztuka , tym bardziej że upały , duże przeszklenia i ekspozycja na południe dały się we znaki. Ustawiłem 18 stopni i czekałem na rezultaty. Temperatura powoli zaczęła spadać i już po kilku (nastu) godzinach pojawił się chłodek w domu. Niestety z efektów nie do końca byłem zadowolony , ale zawsze było chłodniej niż bez włączonego chłodzenia. Zużycie prądu na rzecz chłodzenia też symboliczna , bo średnio około 120-150W na godzinę. I to chyba tyle z plusów , bo reszta to dla mnie minusy. Minusy to zimna podłoga i trzeba chodzić w kapciach aby się nie przeziębić , spory wzrost wilgotności powietrza do około 67% i zaczęło robić się bardzo nieprzyjemnie w domu (wilgotna pościel). Dodatkowo pompa ciepła zaczęła niesamowicie taktować (po 8 załączeń na godzinę) , więc szkoda sprężarki i samej pompy. Dodatkowo taki rozkład temperatur przy chłodzeniu nie jest delikatnie mówiąc najbardziej komfortowy. Wyłączyłem chłodzenie podłogą i już nie wrócę do takiego chłodzenia. Odpaliłem klimę i też zużycie prądu małe , podłogi już są ciepłe , komfort się poprawił , wilgotność szybko zaczęła spadać no i oczywiście pojawił się chłód Jak dla mnie do chłodzenia najlepsza jest "typowa" klima. Chłodzenie podłogą jak dla mnie to nieporozumienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.06.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Ja też próbowałem chłodzić pompą.... owszem temp spadła po 3 dniach do 23 z hakiem ale chodzie po zimnej podłodze było tragiczne.. Spróbowałem i na tym koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.07.2019 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 Czy ktoś z Was ma może elewację pomalowaną na bardzo ciemny kolor ? Chciałbym część domu pomalować na kolor antracytowy (RAL7016). Oczywiście nie cały dom a jedynie część domu , ale jakby nie patrzeć to będzie zapewne z kilkadziesiąt metrów do pomalowania. Jak widać na załączonym obrazku były by tak pomalowane ściany pomiędzy oknami , oraz wnętrza ram okiennych. Dodatkowo na taki sam kolor podcień domu. Kolor taki byłby jak ma dach , okna i rolety. Widziałem taki dom tak właśnie pomalowany i podoba nam się . Problem jedynie u nas że ta strona domu jest ustawiona na południe więc mocno się nagrzewa i nasłonecznienie jest prawie cały dzień. Wyczytałem że nie poleca sie dawania ciemnych elewacji , bo kolor ciemny "przyciąga" słońce i elewacja mocno się nagrzewa i grozi to pęknięciami tynku a nawet odspojeniem tynku/siatki a może i płyt styropianowych Pytanie czy to prawda ? Ma ktoś ciemną elewację i skierowaną też część domu na południe ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 07.07.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 Zapytaj fightera aka medbud.pl nikt lepiej Ci nie doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 08.07.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 (edytowane) koło mnie jest taka stodoła jak Twoja. Cała w kolorze antracyt.Jesli chcesz podeślę Ci dziś fotki jak to wygląda. Dom był pierwotnie jasny a potem go pomalowali:-) Co do nagrzewania - u mnie tam gdzie jest cegła ściana nagrzewa się tak mocno w słońcu, ze wypaliło kwiatki w doniczkach na parapetach.... Trawa przy tych częściach domu też łatwo nie ma - mimo dziennego podlewania, pożółkła w czasie ostatnich upałów.Nawet wczoraj gdy było chłodno i słońce świeciło tylko kilka chwil wieczorem było czuć ciepło bijące od tej ściany.Nie mam czym zmierzyć temperatury ale jest ona masakrycznie wysoka - z tym, że to jest cegła, na tynku pewnie będzie dużo niższa. Edytowane 11 Lipca 2019 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 11.07.2019 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Zapytaj też Barth3z, on ma kawałek naprawdę ciemnej elewacji na garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 11.07.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 A ja wrzucam zdjecie czarnej elewacji na osiedlu niedaleko mnie. Jest czarna/czarna. Ale dom w ubranku stoi dopiero od jesieni no i nie wiem jaki styro jest na elewacji. Sama jestem bardzo ciekawa, więc jak spotkam właściciela to zagadam o szczegóły. Zdjęcia troche ciemne ale trochę z przyczajki robione no i pod światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 11.07.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 zapytaj przy okazji czy to pełna cegła czy lico jak lico to spytaj co jak gdzie po co i dlaczego bo mnie taka elewacja interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts