Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesna stodoła w głębokim lesie ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A wiesz co to automatyczne nawadnianie ze studni w taniej taryfie?

Jak już sobie wykopiesz to robi się samo i zagrosze jedyne na zimę przedmuchać

Czyli jednak trzeba nawodnić.

Jako wyjątkowy sknera powinieneś jednak ten koszt kWh uwzglednic :)

Poza tym trawnik to jeszcze nawozenie i wertykulacja, slowem, jedna z najbardziej absorbujacych czesci ogrodu.

Nie napisałem że nie trzeba nawodnić napisałem że samo się podleje.

Nie robię wertykulacji szkoda kasy na zabawkę jeden dwa razy do roku. nawożenie raz do roku tragedia przejść się i łapą pomachać . Dwa koszenia bezpośrednio po nawożeniu na kompost reszta do kur. Wszystko musi się w jakiejś formie zwrócić :)

• 1 month później...

Trochę minęło od ostatniego wpisu , więc trzeba coś napisać ;)

Zajmujemy się głównie ogrodem i ... walką z chwastami :)

Więc całość relacji "ogrodowa" i takie same zdjęcia.

Sprawy związane z domem i wykonaniem niektórych zaległych prac (podłączenie domofonu , zrobienie tynku na opasce i inne "bzdury" ) odchodzą na późniejszy plan i zapewne jeszcze trochę minie czasu .

Na sobotę planuję montaż filtru do wody (sześciostopniowy system odwróconej podwójnej osmozy) firmy USTM. Stwierdziliśmy że czas skończyć z kupowaniem wody w butelkach jak możemy pić własną wodę i mieć nawet lepszą niż ta w butelkach.

Już dawno temu chciałem takie coś zamontować , ale kiedyś kosztowało to koszmarne pieniądze , a teraz ceny pospadały i można kupić w atrakcyjnej cenie.

No niestety dużych ogród to dużo pracy , ale kwitnące roślinki i własne warzywa i owoce z własnego ogrodu to wynagradzają.

Jakiś czas obiecałem żonie zrobić dwie wielkie donice na następne kwiatki i tego typu rzeczy ;-) i trzeba było zrobić ..

otocz2a.jpg

W chwilach wolnych wylegiwanie się na hamaku umieszczonym między drzewami ...

lezak.jpg

Albo wypoczynek na narożniku w zadaszonej altano-wiacie ogrodowej. Znalazło się też miejsce na stół gdzie można sobie na łonie natury spożywać posiłki a także miejsce na grilla ;-)

wypoczynek.jpg

A w ogrodzie co chwilę coś kwitnie , pachnie i zachwyca , taka magia ogrodu

otocz1a.jpg

otocz3a.jpg

Edytowane przez kaszpir007

No kaszpir! Ogród marzenie. Gratuluję Wam ogromnie. Widzę coś podobnego u nas, choć w nieco mniej surowym klimacie. Nie wiedziałam, co za piękne trawy u nas rosną dziko, a tu czytam u Ciebie, że to kostrzewa sina ;) Fajnie. Bardzo lubię trawy ozdobne, a skoro same sobie rosną, to znaczy, że będzie im u nas dobrze ;)

Klimat mamy podobny (przepuszczalne podłoże, sosny i kostrzewa ;)), także, jak już przyjdzie mi ogarniać ogród, to się odezwę po porady do doświadczonego ogrodnika. Podpowiesz, co się u Was sprawdziło, a jakich roślin nie brać pod uwagę ;)

Pozdrawiam i zazdroszczę cudnego ogrodu. Będę sobie tutaj zaglądać, żeby nacieszyć oko ;)

Edytowane przez annatulipanna

Kaszpir, możesz zalinkować do postu, w którym opisujesz altankę? Szczególnie mnie interesuje jak jest zrobiony dach.

PS

Bardzo ładny ogród i ten hamak w cieniu drzew :yes:

Niestety nie pamiętam kiedy pisałem a nie chce mi się całego dziennika przeszukiwać.

Wiata to tania wiata z Leroya za około 600-700 zł. Kupowałem w promocji 2 sztuki , brałem wersje bez dachu , bo z tego co wyczytałem jest fatalnej jakości i do niczego się nie nadaje. Wiatę później wzmacniałem bo fabrycznie była bardzo "delikatna".

Na dach dałem blachę trapezową (wzmacnianą) z kolorze takim jaki mam dach. Blacha zamówiona w hurtowni zrobiona na wymiar , abym później miał łatwo w montażu. Musiałem nabić "kontrłaty" aby móc zamontować blachę na dachu.

Obie wiaty modyfikowałem. Jedna (samochodowa) ma wykonany większy spadek dachu(samochodowa). Bałem się aby w zimę dach się nie zawalił więc dodatkowo zwiększyłem kąt nachylenia. Wypoczynkowa ma mniejszy spadek.

Wypoczynkowa ma dodatkowo 2 sztuki płotków , też z Leroya,

Po modyfikacjach i wzmocnieniach przetrwały wichury i spory śnieg :)

Edytowane przez kaszpir007

Tydzień temu testowałem (chyba 4-5 dni) chłodzenie podłogą za pomocą pompy ciepła. Kiedyś już dwukrotnie próbowałem tak chłodzić dom i pamiętam że skończyło się zakupem klimatyzacji do salonu :)

Ale podjąłem wyzwanie i jak to mówią do 3 razy sztuka , tym bardziej że upały , duże przeszklenia i ekspozycja na południe dały się we znaki.

Ustawiłem 18 stopni i czekałem na rezultaty. Temperatura powoli zaczęła spadać i już po kilku (nastu) godzinach pojawił się chłodek w domu. Niestety z efektów nie do końca byłem zadowolony , ale zawsze było chłodniej niż bez włączonego chłodzenia. Zużycie prądu na rzecz chłodzenia też symboliczna , bo średnio około 120-150W na godzinę.

I to chyba tyle z plusów , bo reszta to dla mnie minusy.

Minusy to zimna podłoga i trzeba chodzić w kapciach aby się nie przeziębić , spory wzrost wilgotności powietrza do około 67% i zaczęło robić się bardzo nieprzyjemnie w domu (wilgotna pościel). Dodatkowo pompa ciepła zaczęła niesamowicie taktować (po 8 załączeń na godzinę) , więc szkoda sprężarki i samej pompy. Dodatkowo taki rozkład temperatur przy chłodzeniu nie jest delikatnie mówiąc najbardziej komfortowy.

Wyłączyłem chłodzenie podłogą i już nie wrócę do takiego chłodzenia.

Odpaliłem klimę i też zużycie prądu małe , podłogi już są ciepłe , komfort się poprawił , wilgotność szybko zaczęła spadać no i oczywiście pojawił się chłód :)

Jak dla mnie do chłodzenia najlepsza jest "typowa" klima. Chłodzenie podłogą jak dla mnie to nieporozumienie ...

• 2 weeks później...

Czy ktoś z Was ma może elewację pomalowaną na bardzo ciemny kolor ? Chciałbym część domu pomalować na kolor antracytowy (RAL7016). Oczywiście nie cały dom a jedynie część domu , ale jakby nie patrzeć to będzie zapewne z kilkadziesiąt metrów do pomalowania.

Jak widać na załączonym obrazku były by tak pomalowane ściany pomiędzy oknami , oraz wnętrza ram okiennych.

Dodatkowo na taki sam kolor podcień domu.

Kolor taki byłby jak ma dach , okna i rolety.

Widziałem taki dom tak właśnie pomalowany i podoba nam się . Problem jedynie u nas że ta strona domu jest ustawiona na południe więc mocno się nagrzewa i nasłonecznienie jest prawie cały dzień.

Wyczytałem że nie poleca sie dawania ciemnych elewacji , bo kolor ciemny "przyciąga" słońce i elewacja mocno się nagrzewa i grozi to pęknięciami tynku a nawet odspojeniem tynku/siatki a może i płyt styropianowych :(

Pytanie czy to prawda ?

Ma ktoś ciemną elewację i skierowaną też część domu na południe ???

aaa1.jpg

koło mnie jest taka stodoła jak Twoja. Cała w kolorze antracyt.

Jesli chcesz podeślę Ci dziś fotki jak to wygląda. Dom był pierwotnie jasny a potem go pomalowali:-)

Co do nagrzewania - u mnie tam gdzie jest cegła ściana nagrzewa się tak mocno w słońcu, ze wypaliło kwiatki w doniczkach na parapetach....

Trawa przy tych częściach domu też łatwo nie ma - mimo dziennego podlewania, pożółkła w czasie ostatnich upałów.

Nawet wczoraj gdy było chłodno i słońce świeciło tylko kilka chwil wieczorem było czuć ciepło bijące od tej ściany.

Nie mam czym zmierzyć temperatury ale jest ona masakrycznie wysoka - z tym, że to jest cegła, na tynku pewnie będzie dużo niższa.

Edytowane przez uciu

A ja wrzucam zdjecie czarnej elewacji na osiedlu niedaleko mnie. Jest czarna/czarna. Ale dom w ubranku stoi dopiero od jesieni no i nie wiem jaki styro jest na elewacji. Sama jestem bardzo ciekawa, więc jak spotkam właściciela to zagadam o szczegóły. Zdjęcia troche ciemne ale trochę z przyczajki robione no i pod światło.czarny dom2.jpg