WiolciaO 08.08.2019 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Są dwie szkoły, jedni zabezpieczają poszerzenia inni nie. Ja dla spokoju dałem na zewnątrz membranę epdm przyklejaną specjalnym klejem do epdm - wszystko dostępne w internecie np. na allegro. Natomiast wewnątrz zrobiłem jak Kaszpir - folia, styropian, wylewka. No właśnie też tak chciałam zrobić, ale okazuje się, że moje poszerzenia z klinarytu raczej nie powinny mieć kontaktu z tym klejem, ponieważ jest na bazie rozpuszczalników, więc teraz to już sama nie wiem jak te poszerzenia zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 08.08.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Kaszpir, możesz jeszcze powiedzieć czy zadowolony jesteś z oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.08.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Kaszpir, możesz jeszcze powiedzieć czy zadowolony jesteś z oczyszczalni? Tak. Nie mam z nią problemów. Jedynie ważne aby nie żałować ilości kamieni do drenażu , bo dobry długi drenaż to gwarancja długowieczności i bezproblemowości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 09.08.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Dzięki, rozumiem. To jaką masz długość drenażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 09.08.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Już znalazłam, pytanie nie aktualne.Zużyłeś na ten drenaż cały kamień, który zamówiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.08.2019 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Dzięki, rozumiem. To jaką masz długość drenażu? Długość drenażu to 48mb (3x16mb) Zamówiłem ciężarówkę kamienia (chyba 20ton) i większość została zużyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.08.2019 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Trawnik rośnie , ale szału nie ma Są miejsca gdzie wygląda ładnie i jest gesty , a są miejsca gdzie jest gorzej lub sporo gorzej i sa miejsca że nie ma ochoty rosnąć. Za to bardzo dobrze rosną chwasty które trafiają zapewne do nas ze wszystkich z działek niezagospodarowanych i ... grzyby .. Na razie walczę i wyrywam i czekam i czekam ... Są miejsca gdzie trawa nie ma ochoty ruszyć .. Podlewałem codziennie. Szły olbrzymie ilości wody , bo ziemia jest niesamowicie sucha , piaszczysta i bardzo mocno przepuszczalna i do tego teren mocno nasłoneczniony. Teraz podlewam już rzadziej. Mieszanka niby na takie tereny , ale powoli mi się odechciewa Widzę że nawet podlewanie nawet 15-30minut jednego małego kawałka trawnika dużo nie daje , bo dalej ziemia jest sucha. Robiłem "test" i zostawiłem podlewaczkę na 1,5 godziny i podlewała mały kawałek ogrodu i nie było ani jednej kałuży Wygląda że aby zachować piękną trawę trzeba olbrzymiej ilości wody i nawadniania automatycznego (zapewne kilka razy dziennie) i zapewne mnóstwa nawozów inaczej efekty będą kiepskie. Albo wymienić całą glebę , ale to wtedy naprawdę spore koszty. Nie wiem czy aż tak bardzo mi zależy , bo nie wiem czy zależy mi na czymś tak pracochłonnym , czasochłonnym i kosztowanym ... Coraz bardziej skłaniam się więc nad tym co miało być na początku czyli na ogrodzie żwirowym. Żona po raz pierwszy robiła "zapasy" na zimę. Wekowała ogórki , zrobiła ogórki kiszone , konserwowane w kilku wersjach smakowych. Zrobiła też ogórki kiszone w 3 litrowym słoiku,ale szybko "zniknęły" i zostały pochlonięte przez wszystkich domowników i nie poleżały zbyt długo Teraz czekają 2 następne słoiki 3 litrowe i zapewne znów długo nie postoją Tak samo "urodzaj" papryki , różne kolory i różne kształty , też pójdą do słoików Pomidorów też sporo I tak co kilka dni I bakłażany się udały. Są już spore. Na następny rok próbujemy ... arbuzy. Jak się udały bakłazany , to może i arbuzy Robię też nawadnianie sadu i warzywnika , bo niestety strasznie sucha gleba i drzewa rosną tragicznie , tak samo jak i owocują. Też będę robił nawadnianie warzywnika aby nie było potrzeby codziennego podlewania. Żona zobaczyła na poddaszu 3 duże płyty OSB które sobie leżały i "się kurzyły" i zamarzyły się jej skrzynie na warzywa na terenie warzywnika. Jak kobieta prosi to mąż wykonuje więc zrobiłem 3 duże skrzynie (2,5m x 1,25m). Wielkość ich robi wrażenie Żona obija folią i maluje , aby nie było że wszystko mam sam wykonać Co chwilę dokupujemy roślinki i co chwilę coś się zmienia. Ogród cały czas się zmienia. Sąsiedzi mają zapewne nas za wariatów , bo ciągle coś grzebiemy na działce i coś zmieniamy , ale szczerze mówiąc wolę "pogrzebać" w ogródku niż siedzieć przez TV w domu Wczoraj też poczuliśmy się jakbyśmy byli w Maroku. Zebrałem liście mięty i je zaparzyłem w gorącej wodzie i popijaliśmy sobie własną herbatkę Wieczorem rozpalone palenisko i kiełbaski z ogniska , jak i ziemniaczki. Miejsce na palenisko z ławkami było strzałem w dziesiątkę , bo teraz widzimy że coraz częściej z tego korzystamy. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 19.08.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Dziś zajmowałem się poddaszem. Stwierdziłem że czas zając się "podłogą" i część już wykonana. Podłoga nie miała być na całości , bo chciałem (i chyba nadal chce) jeszcze położyć trochę wełny na poddaszu lub może wyspać granulat styropianu aby jeszcze trochę polepszyć ocieplenie i poprawić połączenie izolacji pionowej (na szczytach domu) z izolacją poziomą . Niestety hurtownia mnie "uszczęśliwiła" i przysłała o 4 płyty OSB za dużo i dopiero później się o tym dowiedziałem jak były już na poddaszu. Zapewne trzeba będzie je zamontować , choć tyle ile obecnie położyłem płyt OSB całkowicie mi wystarcza . [ATTACH=CONFIG]396461[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]396462[/ATTACH] Widzę, że chyba nie dawałeś membrany pod płyty OSB ? Niektórzy stosują, ale zastanawiam się czy w tym miejscu jest ona w ogóle potrzebna. Udało Ci się wnieść całe płyty przez schody strychowe czy docinałeś na parterze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.08.2019 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Widzę, że chyba nie dawałeś membrany pod płyty OSB ? Niektórzy stosują, ale zastanawiam się czy w tym miejscu jest ona w ogóle potrzebna. Udało Ci się wnieść całe płyty przez schody strychowe czy docinałeś na parterze ? A co miała by dać ta membrana ? Bo nie widzę żadnego sensu montażu przy stropie drewnianym. Na poddaszu nieużytkowym ma być wykonana dobra wentylacja , aby w razie zawilgocenia ewentualna wilgoć została usunięta. I to jest wykonane. Płyty zostały zamówione wcześniej , jak nie było jeszcze sufitów i czekały sobie na poddaszu. Bo później nie było by szansy aby takie duże płyty wnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.09.2019 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Kaszpir, ile, na jakiej powierzchni, o jakiej mocy i jakiej firmy masz oprawy LED w pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.09.2019 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 (edytowane) Kaszpir, ile, na jakiej powierzchni, o jakiej mocy i jakiej firmy masz oprawy LED w pokojach? Kiedyś znalazłem jakieś program do wyliczenia optymalnego natężenia oświetlenia w pomieszczeniu (na podstawie jakiś norm) i na podstawie tych wyliczeń dobierałem ilość lumen w danym pomieszczeniu. Lubię jak jest bardzo jasno a pomieszczenia są równomiernie oświetlone i tak mam. Po wyliczeniach wyszło mi że za 2-3m2 powierzchni potrzebuję 900-1000 lumenów. Odpowiada to jednemu panelowi 12W. Czyli u mnie w pokojach dzieci są zamontowane po 4 panele LED. Panele 12W wpuszczane w sufit. Panele jakieś firmy Accura bo z tego co pamiętam dobra cena i niby gwarancja "powtarzalności" parametrów. Edytowane 10 Września 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.09.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Waham się ciągle nad panelami lub listwami LED. Co gdy lampa padnie? Wymieniasz wszystkie? Ja mam pokoje dzieci 3.2x 4.7 a sypialnia 3,2 x 5.7. Dam wszędzie po 6 takich lamp. Komputerowy 11m2 to chyba już 4 wystarcza. 12ki mają chyba mniej niż 900 lumenów. Na allegro są po jakieś kilka złotych. Kanlux po 40. Sprawdzenie Twoje. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.09.2019 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Waham się ciągle nad panelami lub listwami LED. Co gdy lampa padnie? Wymieniasz wszystkie? Ja mam pokoje dzieci 3.2x 4.7 a sypialnia 3,2 x 5.7. Dam wszędzie po 6 takich lamp. Komputerowy 11m2 to chyba już 4 wystarcza. 12ki mają chyba mniej niż 900 lumenów. Na allegro są po jakieś kilka złotych. Kanlux po 40. Sprawdzenie Twoje. Dzieki Jak padnie to wymienię. Wymiana bardzo łatwa i szybka a same lampy nie są zbyt drogie. Mam kilka na zapas. Jak padnie to wymienia się tylko tą co padła. Są niezależne więc uszkodzenie jednej nie ma wpływu na inne. Sprawdzałem dane to tych moich to mają 900 lumen. Co do samych paneli to rozrzut jakościowy jest olbrzymi. Często w najtańszych są montowane stare diody o kiepskim odwzorowaniu kolorów , kiepskiej barwie światła i o małej prawdziwej jasności , wiec warto patrzeć i czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.09.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Tych Twoich chyba już nie oferują. Chyba że nie szukam dobrze. Takich z A za 12zl nie kupię. Trzeba poszukać dobrego produktu. Zrób zdjęcie z włączonymi 4 w pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.09.2019 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 (edytowane) Trawnik rośnie. Trochę go nakarmiłem nawozem , kilka razy już był koszony. Jest lepiej niż było , ale oczywiście daleko do ideału , ale wiedziałem że "ideału" nie uzyskam i mi nie zależało na tym. Chodziło o zadarnienie tego miejsca i tyle .. Cały nasz zapał jest skierowany dalej na ogród i na sad/warzywnik. Ciagle pojawiają się nowe pomysły i ciagle coś sie dosadza i coś "zmienia miejsce". Zaczyna nam .... brakować miejsca Po tragicznych plonach w sadzie postanowiliśmy wykonać nawadnianie sadu oraz powiększyć ilość drzew/krzewów owocowych. Teraz mamy 20sztuk drzew owocowych , ponad 30sztuk malin , ponad 20 sztuk borówek , kilka sztuk porzeczek i agrestu. Każde drzewko/krzew ma własne niezależne punktowe nawadnianie. Mamy nadzieję że teren susza nas "nie zaskoczy" Trzeba będzie też zabezpieczyć drzewa przed ptakami bo w tym roku ptaki były szybsze ode mnie Dodatkowo zwiększyliśmy też ilość truskawek , teraz jest około 200 sztuk Tak naprawdę mieliśmy taką ilość sadzonek że spokojnie moglibyśmy mieć z 2-3x większą ilość truskawek ... Truskawki mamy w części "warzywnej" a tam jeszcze nawadnianie nie wykonane , ale w najbliższym czasie też będzie. Edytowane 22 Września 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 22.09.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 200 szt truskawek ?? Toż to poważna plantacja a nie przydomowy ogródek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 23.09.2019 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 200 szt truskawek ?? Toż to poważna plantacja a nie przydomowy ogródek Właśnie zastanawiam się czy wy jakieś bio eko gospodarstwo otwieracie? Jeszcze z 20 szt kurek zielononóżek Fajnie że trawa się przyjęła - smutno byłoby to miejsce wysypać kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 23.09.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Na razie ekstra Gorzej jak Wam się wszystkie drzewka i krzaki przyjmą. My z dwóch trzyletnich jabłonek (około 160 cm) mieliśmy w tym roku około 50 jabłek, a z trzech pięcioletnich krzaków borówki amerykańskiej tyle borówek, że jedliśmy do syta, rozdawałam rodzinie, a i tak mam ich pełną zamrażarkę. Truskawek mam jakieś 32 sztuki i też nie mogłam tego przerobić. Ale fakt w latach budowlanych człowiek ma mniej czasu na to. Zawsze będziecie mogli sprzedać na okolicznym targu Produkty BIO mają dobrą cenę (dla sprzedającego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.09.2019 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Nastała jesień i zaczął się ruch Niby daleko jesteśmy w lesie i daleko od głównej drogi , ale widać to nie problem Mamy nalot grzybiarzy Na grzyby nie musimy wychodzić poza działkę , bo mamy sporo na własnej działce. Niektóre wyrastają spod agrowłókniny a niektórym nie przeszkadza nawet takie towarzystwo Tam gdzie zasialiśmy trawę pojawiła się grzybnia i zapewne tam też pojawią się grzyby. A tutaj skrzyżowanie Thuji Brabant z grzybami Nie mam pojęcia co to za grzyby i czy jadalne , ale jak jadalne to trzeba by podjechać z taczką , bo tego tyle jest Dodatkowo odkryliśmy niedaleko naszego domu dużą polanę z jeżynami , polanę z borówkami a wcześniej polanę z konwaliami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 26.09.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Na moje oko to kanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts