karster 05.02.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Czyli jednak ktoś czyta Pewnie, że ktoś czyta i to na bieżąco z natychmiastowym powiadomieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.02.2017 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 (edytowane) Na budowie w tym tygodniu jest kładziona dachówka. Niestety nie obeszło się od problemów logistycznych , bo niektóry zamówiony materiał nie dojechal ...Najpierw dachówka która już miała być i niby już jechała , ale jakoś wyjechać nie mogła , ale wreszcie we wtorek przyjechała.Wykonawca zabrał sie do roboty i zaczął układać , ale oczywiście następne problemy , bo nie dotarły okna i zamówione kołnierze i coś tam jeszcze i znów przestój ...Podobno problem bo okna "niestandardowe" 114x118 i podobno problem z zamówieniem kołnierzy do takich okien , ale wczoraj wykonaca dzwonił że wreszcie dotarły jak i reszta potrzenych elementów i dziś ma dokończyć dach i dziś ma być zakończony stan SSO + kompletny dach ... Wczoraj też na budowie pojawił się człowiek z firmy z któej będę zamawiał okna.Okna będą z firmy Witraż na profilu Veka : http://www.witraz.eu/pcv/veka-premium/veka-softline-82.html Montaż tzw "ciepły" czyli pianka + folie z obu stron. Miały być inne okna (innego producenta) z innego miasta i na taśmach rozprężnych , ale mimo że wykonaca trochę obrobił wnęki okienne , to nie są one perfekcyjne i boje się że przy piance rozprężnej może nie być do końca szczelnie ...Dodatkowo sądzę że firma z bliższej odległości szybciej dotrze w razie jakejś regulacji/poprawki niż firma z dalszego miasta no i chyba jednak bedzie trochę taniej ... OKna będą na tzw ciepłych parapetach z XPS. Okna tarasowe miały być najpierw na poszerzeniach (18cm) ale firma zaproponował że lepiej (cieplej) i taniej będzie dać specjalne ciepłę parapety dla okien balkonowych (11cm wysokości) + dołożyć XPS.Raczej na to się zdecyduje ... Oczywiscie może pojawić się problem przy tarasie , ale taras będzie drewniany i sądzę że dam radę sobie z tym problemem ... Z drugiej strony cały dom leży u mnei na styropainie ESP200 i daje radę , to czemu okna duuuużo lżejsze miały by nie dać a tym bardziej na XPSie ... Sądzę że dziś/jutro zapodam zdjecia już domu z kompletnym dachem. Po pracy jadę na budowę , sądzę że dziś spotkam się z hydraulikiem który będzie robił mi instalacje wodno-kanalizacyjne. Edytowane 10 Lutego 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.02.2017 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 No to mamy SSO + kompletny dach No może nie kompletny , bo zabrakło ... 3 gąsiorów ... Gąsiory zamówione i w późniejszym czasie zostaną zamontowane. Wczoraj spotkanie z hydraulikiem i określenie co ma byc wykonane. Ruszą jak będzie trochę cieplej. Okna wybrane. Będą z firmy Witraż. W poniedziałek chce jechać zamówić. http://www.witraz.eu/pcv/veka-premium/veka-softline-82.html Okna będą na ciepłych parapetach (z XPS) , montaż "ciepły" na taśmy + pianka. Duże okna *tarasowe" na poszerzeniach ... Za chwilę będę wolał elektryka ... Dziś zapłaciłem wykonawcy i jesteśmy już całkowicie rozliczeni .. Ale znów za jakiś czas się spotkamy , bo będą robić mi ocieplenie + tynki zewnętrzne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.02.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Przepraszam, jeśli było, jaka to dachówka? Z płaską dachówką jakoś tak domy na nowsze wyglądają i chyba też się skuszę. U Ciebie leży idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.02.2017 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Przepraszam, jeśli było, jaka to dachówka? Z płaską dachówką jakoś tak domy na nowsze wyglądają i chyba też się skuszę. U Ciebie leży idealnie Dachówka Brass Teviva Cisar - Grafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka.s 12.02.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dachówka Brass Teviva Cisar - Grafit Dach wygląda super! naprawdę super! Czy możesz zdradzić ile zapłaciłeś za dachówkę na swój dach? Przepraszam, jeśli gdzieś to napisałeś: będziecie ogrzewać gazem? Czy ten komin w pralni ( tak mi się wydaje, że to pralnia) jest od pieca? Od czego są te dwie rury w kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2017 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Dach wygląda super! naprawdę super! Czy możesz zdradzić ile zapłaciłeś za dachówkę na swój dach? Przepraszam, jeśli gdzieś to napisałeś: będziecie ogrzewać gazem? Czy ten komin w pralni ( tak mi się wydaje, że to pralnia) jest od pieca? Od czego są te dwie rury w kotłowni? Nie mam faktury jeszcze , bo jeszcze nie zapłaciłem , ale chyba coś koło 9-10 tys zł Dom będzie ogrzewany pompą ciepła PW . Kominek to kominek wentylacyjny do kanalizacji. Rury w kotłowni są do rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka.s 12.02.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Nie mam faktury jeszcze , bo jeszcze nie zapłaciłem , ale chyba coś koło 9-10 tys zł Dzięki A możesz napisać co przeważyło za tą konkretnie? pamiętam, że brałeś też coś innego pod uwagę. Cena, jakość, coś innego? Nasze WZ nakazuje nam dachówkę, więc mamy zagwozdkę, bo mieliśmy zamiar zostać przy płycie, a zwykłe dachówki nam zupełnie nie pasują. Ta jest świetna i ma super kolor Zapowiada się, że będziecie mieli naprawdę bardzo ładny dom niecierpliwie czekam na dalsze postępy. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła PW . Kominek to kominek wentylacyjny do kanalizacji. Rury w kotłowni są do rekuperatora. Dziekuję za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2017 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki A możesz napisać co przeważyło za tą konkretnie? pamiętam, że brałeś też coś innego pod uwagę. Cena, jakość, coś innego? Nasze WZ nakazuje nam dachówkę, więc mamy zagwozdkę, bo mieliśmy zamiar zostać przy płycie, a zwykłe dachówki nam zupełnie nie pasują. Ta jest świetna i ma super kolor Zapowiada się, że będziecie mieli naprawdę bardzo ładny dom niecierpliwie czekam na dalsze postępy. Dziekuję za odp Od poczatku miała być dachówka ... W projekcie była płyta falista , ale to nie było wogóle brane pod uwagę .. W dużym skrócie na poczatku miała być zwykła tania betonowa dachówka , ale potem stwierdziliśmy że dołożymy jednak i zdecydujemy się na płaską dachówkę ... Mieliśmy do wyboru 2 dachówki płaskie betonowe - Euronit Kapstadt i właśnie Brass Teviva Cisar ... Teviva Cisar mimo że trochę droższa to ma sporo lepszą powłokę "wykończeniową" i po prostu lepiej się prezentuje jak Kapstadt. Edytowane 12 Lutego 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka.s 14.02.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Mieliśmy do wyboru 2 dachówki płaskie betonowe - Euronit Kapstadt i właśnie Brass Teviva Cisar ... Teviva Cisar mimo że trochę droższa to ma sporo lepszą powłokę "wykończeniową" i po prostu lepiej się prezentuje jak Kapstadt. O! o Kapstadt mi chodziło Oglądałam ją jakiś czas temu w necie i byłam ciekawa, dlaczego wybrałeś jednak Braasa. Na zdjęciach wyglądał bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 14.02.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Dachówka Brass Teviva Cisar - Grafit - dachówka świetna Szukałem takiej i znalazłem też Tegalit Brass to to samo czy jest różnica ? Do tej pory brałem u siebie pod uwagę tylko rąbek stojący jednak po zobaczeniu Twojego dachu już nie jestem taki pewny decyzji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 14.02.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Sorki że wyrywam się do odpowiedzi nie pytany o zdanie ale tu jest np porównanie obu (Teviva / Tegalit )http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213944-Braas-Teviva-nowa-p%C5%82aska-dach%C3%B3wka-cementowa-opinie PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.02.2017 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) A u nas tym razem spowolnienie ... Na nasze własne życzenie ... Mieliśmy wizytę hydraulika , elektryka i to właśnie elektryk nas uświadomił że raczej jak nie ma okien to nie powinno robić się instalacji aby ktoś przypadkiem jej złośliwie nie zniszczył czy ukradł ... Stwierdzliśmy że ma rację ... Dziś byłem zapłacić zaliczkę za okna i przesunęliśmy hydraulikę i elektrykę po montażu okien ... Jak się trochę ociepli to muszę zrobić dziury w ścianie i zrobić "przepusty" dla rekuperacji bo ściana za salonem całkowicie popsuła mi możliwośc prostego i przyjemnego manewrowania po całym "poddaszu" domu Dodatkowo dla pewności wymienię zamontowane w murze rury fi160 na fi200 aby mieć pewniejszy i większy dopływ powietrza dla rekuperatora , tak na wszelki wypadek , tym bardziej że i tak wala się po budowie jedna 1m rura fi200 Dodatkowo mamy dylemat ... Czy wybrać drzwi stalowe (KMT Plus 75 z przeszkleniem za 2500zł z montażem) czy może kupić drzwi PCV z przeszkleniem ... Co do drzwi stalowych to mam złe doświadczenia jak i moi znajomi , bo wszsytkim się taki dzwi albo wykrzywiły się w banana , albo pofalowały , albo szczęściarzom mocno sie odbarwiły. Drewniane nie , bo ludzią się powypaczały ... W obu przypadkach szczelności brak i wiele zimnem , da się jakoś ratować ale to już nie to samo co powinno być .. PCV wyglądają brzydziej , ale sądzę że ani nie przemarzają ani nie słyszałem aby komuś ię pofalowały ani wykrzywiły w banana , są bardzo trwałe... Tyle że w przypadku drzwi PCV rozrzut cenowy jest gigantyczny od 1000zł do 10000zł Upatrzyłem sobie 2 modele PCV dwóch "producentów" , tyle że jeden ma taki drzwi za 1300zł a drugi za 2100zł .. Raczej jednak jak już to te droższe , bo tam producent nie jest aż tak "tajemniczy" i widomo z jakiego profilu i itd a dodatkowo na profil jest 5 lat gwarnacji ... Bardziej skłaniam się ku PCV , ale mam pewne obawy , bo nawet sprzedawca od którego zamówiliśmy okna nie ma w ofercie drzwi PCV tylko stalowe KMT i nie poleca PCV ... Edytowane 14 Lutego 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.02.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Przemyśl jeszcze drewniane. Ja mam Doorsy w zadaszeniu -2 sztuki nic się z nimi nie dzieje drugi sezon. Jedynie odkleiła się metalowa nakładka - przyjechał serwis i poprawił. Ciepłe, szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewusek77 17.02.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam,Jestem bardzo szczęśliwy, że dzielisz się swoim doświadczeniem z budowy Ekonomiczny 2. Wczoraj dotarł do mnie ten projekt, faktyczne ilość stali i betonu poraża. Znajomy budowlaniec twierdzi, że to konstrukcja chyba przenośna. Jeżeli możesz podzielić się informacjami jaki jest koszt do stanu jak u Ciebie ( do dachu) materiał i robocizna będę bardzo wdzięczny. Jaki jest koszt okien , które zamówiłeś? mój e-mail: [email protected] Osobiście zajmuję się techniką grzewczą w zakresie instalacji c.o. wod-kan. Jeżeli trzeba coś pomóc służę pomocą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.02.2017 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nie chciałbym pisać o pieniądzach , bo dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają Ale mogę powiedzieć że stan zero wyszedł taniej niż wycena w kosztorysie , i tak samo stan SSO jak i SSZ wyjdzie nas taniej niż w kosztorysie ... Tyle że kosztów nie chce podawać , bo ceny robocizny różne , ceny użytych materiałów także i wiele innych rzeczy które obniżają/podnoszą koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.02.2017 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dziś podjechałem na budowę i wymieniłem rury do rekuperaotra (wlot i wylot powietrza) z Fi160 na Fi200 , tak jak jakiś czas temu mi radzono. Stwierdziłem że i tak jedna 1m rura fi200 wala się na budowie , więc na pewności jednak wymienię , niż później miał żałować ... Dodatkwo wszystko zaczyna się rostapiać i powoli zaczynam czyszcznie wnętrza domu , tak aby hydraulik i elektryk nie musiał plustkać się w błocie ... Teraz oczekiwanie na okna i wtedy wejdzie hydraulik i elektyk ... Dodatkowo przyjrzałem się i szczerze mówiąc ocieplenie tego domu będzie mocno skomplikowane aby wszystkie ocieplenia w całość połączyć, Największe wyzwanie to połowa domu gdzie jest salon i kuchnia ... W domu przy ocieplenia poddasza chce użyć wełnby i granulatu styropianu. Granulat taniutki więc mogę go sporo wsypać .. Tyle że no właśnie ... Coś za coś ... Jest tani , ale trzeba pokombinowac i tam gdzie będą punkty świetlne dać jakieś "klosze" aby przy wymianie np. punktu świetlenego cały styropian nie wysypał się do pomieszczenia ... Założenie było takie że chciałem wypełnić granulatem przestrzeń od płytty KG aż do końca końca legarów i na to jeszcze położyć wełnę aby mi granulatu nie wywiało. Ale muszę jeszcze to przemyśleć ... Pluem wełny jest to że mogę ocieplać od dołu i mieć pewnośc że jak kiedyś zachce mi się zrobić jakąś dziurę pod punkt świetlny to nie będę miał potopu z granulatu w domu ... Minus że raczej nie uda mi się tak szczelnie ułożyć jak granulatu i będzie drożej , ale chyba za to chyba cieplej (granulat jednak ma jednak gorsze właściwości iolacyjne). Jest pewna zagwozdka i trzeba będzie podjąć decyzję Dodatkowo okazało się że zapomniałem że będzie ściana w środku domu i nie uwzględniłem tego Psuje mi to dostęp do tej części domu i możliwości "manerwrowanie" w przyszlości Żałuję że to przeoczyłem , bo można by zrobić tam dziurę w ścianie i mieć przejście do "nieodstępnej" części domu ... W następnym tygodniu chce skuuć trochę tej ściany , bo muszę mieć dziury do rur dla rekuperaotra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itguy 20.02.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) W domu przy ocieplenia poddasza chce użyć wełnby i granulatu styropianu. Granulat taniutki więc mogę go sporo wsypać .. Tyle że no właśnie ... Coś za coś ... Jest tani , ale trzeba pokombinowac i tam gdzie będą punkty świetlne dać jakieś "klosze" aby przy wymianie np. punktu świetlenego cały styropian nie wysypał się do pomieszczenia ... Cześć, Rozwiązanie znajdziesz w dzienniku Sebcioc55 . Edytowane 20 Lutego 2017 przez itguy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 20.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Zrób z płyty OSB 10mm takie "pudełka" Ja zamierzam tak zabudować otwory wentylacyjne by móc później je zasypać celulozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 20.02.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 No ale czy to takie pudełka z osb są w czymkolwiek lepsze od ceramicznej doniczki? Zdaje aię tak własnie Seba rozwiązał ten problem u siebie. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts