casual 20.10.2021 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 A z tą sprzedażą to już ostateczne? Mega szkoda, bo jeden z moich ulubionych dzienników, który pomógł w decyzji i budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.10.2021 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 A z tą sprzedażą to już ostateczne? Mega szkoda, bo jeden z moich ulubionych dzienników, który pomógł w decyzji i budowie Zobaczy się. Dziś dom będzie wyceniany przez rzeczoznawcę i za jakiś czas dowiem się jaka wycena . Mam pewien pomysł i plany aby domu nie było trzeba sprzedawać ,ale wszystko się okaże za pewien czas. Pojawiły się pewne "okoliczności" dzięki którym może domu nie trzeba będzie sprzedawać. Ale zbytnio nie chciałbym wchodzić w szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 21.10.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 kaszpir007Co by nie było nie znikaj z naszego forum, jesteś kopalnią wiedzy którą można zagospodarować. Twój dziennik jest tego przykładem, jako jeden z nielicznych analizujesz swoje niepowodzenia i dzielisz się uwagami i to jest bardzo fajne.Więc się nie przejmuj, pewnie z obecnej sytuacji też znajdziesz pozytywne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2021 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 @ kaszpir, pamiętaj, że dopiero trzeci dom buduje się dla siebie.Biorąc pod uwagę progres między pierwszym, a drugim, oraz doświadczenia, jakie masz z drugim, to ten trzeci będzie perfekcyjny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.10.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 U mnie będzie drugi perfekcyjny. To forum można uznać za jeden szczebel. Mnie powstrzymuje przed sprzedażą jedynie US . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2022 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Podsumowanie roku 2021. Zużycie całego domu - 5511 kWh , 31% w drogiej taryfie , 69% w taniej taryfie. Na ogrzewanie domu , łącznie z ciepłą wodą poszło 2699 kWh. Pompa działała samopas , nie patrząc na godziny jej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 02.01.2022 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Podsumowanie roku 2021. Zużycie całego domu - 5511 kWh , 31% w drogiej taryfie , 69% w taniej taryfie. Na ogrzewanie domu , łącznie z ciepłą wodą poszło 2699 kWh. Pompa działała samopas , nie patrząc na godziny jej pracy. Super zużycie prądu bytowego masz, u mnie za cały rok prawie 3850. W zeszłym roku było 3250 ale doszła Klima i zamrażarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.01.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Super zużycie prądu bytowego masz, u mnie za cały rok prawie 3850. W zeszłym roku było 3250 ale doszła Klima i zamrażarka. Jak Wy to robicie? U mnie prawie 10 000kWh z czego 77% w taniej... Tylko u mnie wszystko na prad. A zuzycie podbija oswiwtlenie ogrodu, akwarium.... Ale ze az tyle??? Za sam grudzien mialem 1100... i rekordowe 350 w drogiej z racji wigili u mnie choinek itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.01.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Jak Wy to robicie? Przy drugim domu przypilnujesz budowy i domek wyjdzie pasywny. Wszystko przed tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.01.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Jak Wy to robicie? U mnie prawie 10 000kWh z czego 77% w taniej... Tylko u mnie wszystko na prad. A zuzycie podbija oswiwtlenie ogrodu, akwarium.... Ale ze az tyle??? Za sam grudzien mialem 1100... i rekordowe 350 w drogiej z racji wigili u mnie choinek itp... U mnie przez cały rok poszło 4629kWh z czego na CO i CWU 2387 Też mam wszystko na prąd ale np zlikwidowałem dwa stacjonarne kompy na rzecz lapków, bo żarły prąd. Twoje akwarium pewnie swoje wciąga a "pasywnego" raczej nie ma w ofercie Znajomy kiedyś miał plazmę TV i jak zobaczył ile to żre, to szybko się pozbył. Może masz jakiegoś 'żarłoka' po którym byś się nie spodziewał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.01.2022 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Samo akwarium bierze ok 2,3kWh na dzien. Wiec ok 850kWh na rok Obecnie choinka i reszta ok 3kWh na dzien ale to zuzycie sezonowe. Oswietlenie ogrodu teraz przy krotkich dniach 2,5kWh wiec pewnie ok 500-600kWh na rok. Ogrzewanie nie bierze duzo bo dom w miare ocieplony wychodzili ok 1400zeta na sezon z CWU i to utrzymująć w domu 24stopnie - nie wiem ile w sumie kWh...nie mam podlicznika. Reku nie mierzylem...ale raczej symbolicznie bo grzalki prawie nigdy sie nie wlaczaja przez GWC. Po prostu odkad jest praca zdalna,cszkoła z domu oraz odkad zona siedzi na macierzyńskim zużycie poszlo duuuzo do góry. To nie te czasy ze między 7 a 17 nikogo w domu nie było... Wszystko zbierze sie do kupy i sie uzbiera... Dlatego nie wiem skad Wy takie zuzycie macie.... chyba ze pracujecie do wieczora i w domu tylko śpicie Edytowane 2 Stycznia 2022 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.01.2022 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Samo akwarium bierze ok 2,3kWh na dzien. Wiec ok 850kWh na rok Obecnie choinka i reszta ok 3kWh na dzienale to zuzycie sezonowe. Oswietlenie ogrodu teraz przy krotkich dniach 2,5kWh wiec pewnie ok 500-600kWh na rok. Ogrzewanie nie bierze duzo bo dom w miare ocieplony wychodzili ok 1400zeta na sezon z CWU - nie wiem ile kWh...nie mam podlicznika. Reku nie mierzylem...ale raczej symbolicznie bo grzalki prawie nigdy sie nie wlaczaja przez GWC. Po prostu odkad jest praca zdalna orwz odkad zona siedzi na macierzyńskim zużycie poszlo duuuzo do góry Wszystko zbierze sie do kupy i sie uzbiera... Dlatego nie wiem skad Wy takie zuzycie macie.... Oszczędzać potrafi sporo ludzi, a zarabiać już mniej. Ja się teraz ekscytuje produkcją instalacji fotowoltaicznej. Koszt prądu w moim domu w 2021 to 3394 zł, w domu wszystko na prąd. Mam nadzieje, że instalacja zlikwiduje tą 3 z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.01.2022 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) W tym roku tez Myjk mi załozył PV....wiec liczę ze wyjdę prawie na zero.... prawie Na razie stresuję się jazdą na kredyt bo już od Taronu wziałem energi za kwotę o 800zeta większą niż wartość tej, którą ja im wyprodukowałem :-0 2021 zużyłem 8761kWh (2243 I 6518 II) za 3998zł (az sie zdziwiłem ze tak mało...za pierwszym razem za dużo komórek w exelu zaznaczyłem PS. widać moją sygnaturkę? Ja jej nie widzę :-/ Edytowane 3 Stycznia 2022 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 03.01.2022 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Piszesz, akwa dużo ciągnie. To co ja mam powiedzieć. Bierze grubo ponad 200kWh miesięcznie, a wszystkie 4 lekko 250. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.02.2022 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Ostatnie dni to masakra ... Wichura na wichurą , drzewa w okolicy łamią się jak zapałki. Jechałem ostatnio na zakupy to kilka drzew powalonych na drodze było. Na szczęście szybko je usunięto. Na działce na szczęście żadne drzewo nie przewaliło się , choć za ogrodzeniem lekkie zniszczenia są. Zapewne dobrze że drzewa podcinałem. Ale za to szklarnia na działce nie wytrzymała wiatru. Była z poliwęglanu , może nie była jakaś super droga ale i tak była kilka razy droższa od tych najtańszych. Co co ciekawe poliwęglan po kilku latach zrobił się tak kruchy że spokojnie można w nim palcem zrobić dziury. Jak ktoś chce zadaszenie , wiatę czy szklarnię z poliweglanu to nie polecam , bo wygląda że UV bardzo szybko zniszczy poliwęglan i za kilka lat (wersja optymistyczna) trzeba będzie wymieniać poliwęglan na nowy (a to tanie nie jest ..). Dziś zdemontowałem szczątki poliweglanu i poszły na śmietnik Duża trampolina też na działce udawała UFO , normalnie latała .. Przeniosłem w inne miejsce , ale nawet tam przewrócił wiatr. Oczywiście też trochę się uszkodziła. Na szczęście z dachem nic się nie stało. Dachówkę kiedyś kazał co drugą przymocować spinką , tak wytrzymywała większe siły wiatru , być może dzięki temu nic się nie stalo . Prąd to inna kwestia. Wyłączeń było z kilkadziesiat ? Często takie kilkusekundowe. Szlak człowieka trafia , bo co ustawi zegary to znów trzeba ustawić. Najgorsze że rekuperator nie ma autostartu , więc po wyłączeniu trzeba ręcznie załączyć. Nie rozumiem jak można o takiej funkcji zapomnieć ??? Pompa ciepła LG też oczywiście traci ustawienia. Naprawdę nie rozumiem co za problem dać jakąs bateryjkę która będzie trzymała ustawienia , tak jak w płytach głównych ? Przeraża że producenci o takich rzeczach nie myślą jak awarie pradu i wyłączenia .. Chociaż jak patrzyłem na mapkę Energa to cała nasza strefa jest na czerwono - awarie masowe. U mnie w sobotę i niedziele syreny strażackie co chwile były uruchamiane , wiec zapewne mnóstwo interwencji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.02.2022 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Niestety, masakra z tym wiatrem. Ja mam obok park dębowy, którego nikt nie przycina i nie dba. Poleciały dwa drzewa nad rzeczką, na szczęście z 50m od nas.Najbardziej dobijał mnie szum tych drzew no i myśli, czy PV na gruncie nie odlecą. Wolałbym zimę z - 15stC niż taką z wiatrem ;/PC wyłączałem, żeby nie chodziła przy zanikach prądu a te występowały seriami. Patrzyłem na zapowiedzi, kiedy będą porywy wiatru od 80km/h w górę, nabijałem temperaturę na 23,5stC i miałem spokój przez dobę. Reku po wyłączeniach chodził na 20% ale to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.02.2022 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Dziwi mnie, że PC gubi ustawienia. Może bateria jest, tylko rozładowana? Wichury mnie na szczęście oszczędziły. Ale 150m dalej, na nowy dom w budowie, świeżo po zrobieniu elewacji przewróciła się 20m sosna. Na szczęście mimo wszystko wyglądało dosyć niegroźnie. Pewnie się skończy na wymianie trochę dachówek i łat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 21.02.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 U mnie garaż blaszany poleciał. Żeby było śmieszniej leciał po nowym płocie. Dodatkowo 15 przęseł do wymiany. Tyle co skończyłem go dwa tygodnie temu. 8 tys. odleciało z wiatrem. Coś mi się ciężko ten początek budowy układa. Jak nie powódź to huragan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.03.2022 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Chyba redakcja Muratora musi przeglądać dzienniki budowy bo po razy drugi mi zaproponowano publikację doświadczeń i mojego domu w Muratorze. Niby duże wyróżnienie , ale szczerze mówiąc nie wiem czy jestem gotowy na chwilę "sławy" Bo ta sława później może zachwiać mój spokój i ciszę A tak serio , ktoś miał też takie propozycje ? Bo coś czuję że takie "oferty" masowo wysyłają i po prostu nie ma chętnych , bo obecnie za darmo nikt nie chce się wysilać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.03.2022 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) Też dostałem. Jak już wcześniej pisałem przestałem prowadzić DB, bo szkoda kontent tworzyć w tym reklamowym syfie. Nie zmierzam też się pucować przed redaktorami, przynajmniej dopóki to będzie wyglądać jak wygląda obecnie, a i później się mocno zastanowię. Edytowane 13 Marca 2022 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts