Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cegla klinkierowa na komin

Recommended Posts

Nie zgodzę się. Mam dwa kominy zbudowane powyżej dachu z klinkieru, właśnie "dziurawego". Trzy ostatnie warstwy (jedna z nich to pierścień z lekko wysuniętej cegły) zrobione są z klinkieru pełnego. Nic nie przecieka jak piszą wyżej.

Może i się da - tylko trzeba mieć dobrego fachowca, a o to ciężko. Widać u Ciebie ktoś potrafił to zrobić, lub wady jeszcze nie wyszły. Zbyt dużo jest informacji o problemach, ja bym nie ryzykował.

Kolega papuch z tego wątku też miał jak Ty:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169858-jak-uratowa%C4%87-ciekn%C4%85cy-komin-z-dziurawki&highlight=komin+dziurawki

Może i się da - tylko trzeba mieć dobrego fachowca, a o to ciężko. Widać u Ciebie ktoś potrafił to zrobić, lub wady jeszcze nie wyszły. Zbyt dużo jest informacji o problemach, ja bym nie ryzykował.

Kolega papuch z tego wątku też miał jak Ty:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169858-jak-uratowa%C4%87-ciekn%C4%85cy-komin-z-dziurawki&highlight=komin+dziurawki

Przecież umiejętnie zrobiona fuga zamyka przestrzeń brzegową w stronę szczelin. Chyba nikt nie "wcina" fugi w klinkierze na 2 cm wgłąb, nie? Należy pomyśleć również o masie takiego komina. Mój jest na podbudowie z porothermu 11,5 od poziomu stropu, ale ludzie robią też tzw "opaski", które to mogą nie utrzymać dużego ciężaru pełnego klinkieru. Każdy jednak robi jak uważa, wielu też w błąd wprowadza wykonawca.

Cegła pełna LODE - 4,20 kg, perforowana 3,15 kg, jest różnica ale nie aż tak duża - 25% mniej sama cegła, ciężar zaprawy na szczelinowej może być trochę większy.

Cegła szczelinowa, perforowana może mieć różne szczeliny, także takie bardzo blisko krawędzi cegły.

Trzy górne warstwy masz jednak z cegły pełnej - dlaczego ?

Przecież umiejętnie zrobiona fuga zamyka przestrzeń brzegową w stronę szczelin. Chyba nikt nie "wcina" fugi w klinkierze na 2 cm wgłąb, nie? Należy pomyśleć również o masie takiego komina. Mój jest na podbudowie z porothermu 11,5 od poziomu stropu, ale ludzie robią też tzw "opaski", które to mogą nie utrzymać dużego ciężaru pełnego klinkieru. Każdy jednak robi jak uważa, wielu też w błąd wprowadza wykonawca.

Tu znajdziesz informacje "z pierwszej ręki" od odpowiedniej osoby:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?60047-DACH-W-DOBRYCH-R%C4%98KACH&p=7356941&viewfull=1#post7356941

Opinie są jednoznaczne -"dziurawka" z dala od komina.

Cegła pełna LODE - 4,20 kg, perforowana 3,15 kg, jest różnica ale nie aż tak duża - 25% mniej sama cegła, ciężar zaprawy na szczelinowej może być trochę większy.

Cegła szczelinowa, perforowana może mieć różne szczeliny, także takie bardzo bl

isko krawędzi cegły.

Trzy górne warstwy masz jednak z cegły pełnej - dlaczego ?

A jak myślisz dlaczego? Bo wystający "kolnierz" gdyby był z dziurawki to dziury były by widoczne i właziłaby tam woda i mróz.

Kolega wg39070 jak zwykle ma teorie inne od tych "ogolnoprzyjetych".

Faktycznie te kilkaset zlotych wiecej za swiety spokoj to zbyt wygorowana cena. Ja wolalem zrobic z pelnej i nie zastanawiac sie czy bedzie przeciekac czy moze nie.

Jak miałeś murarzy "paproków" to wszystko musieli mieć na duży zaklad. Kolego, ja wybydowalem dom za bardzo dużo pieniędzy i przy wyborze klinkieru dziurawego czy pełnego pieniądze nie były żadnym kryterium.

Dziurawka jak najbardziej się nie nadaje. Ale są cegły szczelinowe, które mają aprobatę ITB i są tańsze (o 10-15%) niż cegły pełne. Mówię o cegłach 7-szczelinowych dedykowanych na kominy. Taki produkt ma w ofercie kilku producentów. Ja mam u siebie od 5 lat szczelinówki Terca i nie zauważyłem żadnego przeciekania.

Tu nie chodzi o murarzy paprokow, ale nie bede Ci tlumaczyl takich podstaw jak dziurawka na komin.

Pewnie to byl nieswiadomy wybor, wykonawcy kazali Ci kupic klinkier dziurawke i niewiele myslac taki kupiles, niestety samemu tez trzeba czasem myslec.

a tak poza tym jak juz doradasz innym to pomysl, ze nie kazdy ma tyle szczescia do ekipy co my i przy paprokach i dziurawce moga byc spore klopoty.

PS. a to jaki wybudowales drogi dom nie musisz sie chwalic na kazdym kroku, bo drogi, a dobry to 2 rozne pojecia.

Kolega wg39070 jak zwykle ma teorie inne od tych "ogolnoprzyjetych".

Faktycznie te kilkaset zlotych wiecej za swiety spokoj to zbyt wygorowana cena. Ja wolalem zrobic z pelnej i nie zastanawiac sie czy bedzie przeciekac czy moze nie.

Cegła perforowana to nie to samo co dziurawka. Ja też mam w większości zastosowane cegły szczelinowe (TERCA), a dwie albo trzy górne warstwy są z cegły pełnej. Cegły szczelinowe mają aprobatę Instytutu Techniki Budowlanej do stosowania na kominy. Szczelność jest porównywalna do cegły pełnej. Dziurawka w oczywisty sposób by się do tego nie nadała, bo i stosunek powierzchni wypełnienia do otworów jest znacznie większy niż przy jakiejkolwiek cegle szczelinowej. W cegłach szczelinowej udział drążeń jest tak mały, że normalnie kwalifikuje się je jako cegły pełne - według norm budowlanych oczywiście.

A jak myślisz dlaczego? Bo wystający "kolnierz" gdyby był z dziurawki to dziury były by widoczne i właziłaby tam woda i mróz.

Odpowiedź znam :)

Ale coachu13 może nie wiedzieć a jego wykonawcy mogą temat skopać.

Pozostałą część komina masz z klinkierowej dziurawki czy ze szczelinówki ?