coachu13 17.12.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Polecacie jakieś szczególne cegły klinkierowe na komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 17.12.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Byle nie dziurawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 18.12.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dlaczego nie dziurawki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 To prawda - nie daj sobie wcisnąć dziurawki (zapewne usłyszysz argument typu: "bo wszyscy tak robią"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2016 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 tylko cegła pełna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.12.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 tylko cegła pełna ! Nie zgodzę się. Mam dwa kominy zbudowane powyżej dachu z klinkieru, właśnie "dziurawego". Trzy ostatnie warstwy (jedna z nich to pierścień z lekko wysuniętej cegły) zrobione są z klinkieru pełnego. Nic nie przecieka jak piszą wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.12.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Nie zgodzę się. Mam dwa kominy zbudowane powyżej dachu z klinkieru, właśnie "dziurawego". Trzy ostatnie warstwy (jedna z nich to pierścień z lekko wysuniętej cegły) zrobione są z klinkieru pełnego. Nic nie przecieka jak piszą wyżej. Może i się da - tylko trzeba mieć dobrego fachowca, a o to ciężko. Widać u Ciebie ktoś potrafił to zrobić, lub wady jeszcze nie wyszły. Zbyt dużo jest informacji o problemach, ja bym nie ryzykował. Kolega papuch z tego wątku też miał jak Ty: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169858-jak-uratowa%C4%87-ciekn%C4%85cy-komin-z-dziurawki&highlight=komin+dziurawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Może i się da - tylko trzeba mieć dobrego fachowca, a o to ciężko. Widać u Ciebie ktoś potrafił to zrobić, lub wady jeszcze nie wyszły. Zbyt dużo jest informacji o problemach, ja bym nie ryzykował. Kolega papuch z tego wątku też miał jak Ty: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169858-jak-uratowa%C4%87-ciekn%C4%85cy-komin-z-dziurawki&highlight=komin+dziurawki Przecież umiejętnie zrobiona fuga zamyka przestrzeń brzegową w stronę szczelin. Chyba nikt nie "wcina" fugi w klinkierze na 2 cm wgłąb, nie? Należy pomyśleć również o masie takiego komina. Mój jest na podbudowie z porothermu 11,5 od poziomu stropu, ale ludzie robią też tzw "opaski", które to mogą nie utrzymać dużego ciężaru pełnego klinkieru. Każdy jednak robi jak uważa, wielu też w błąd wprowadza wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.12.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Cegła pełna LODE - 4,20 kg, perforowana 3,15 kg, jest różnica ale nie aż tak duża - 25% mniej sama cegła, ciężar zaprawy na szczelinowej może być trochę większy.Cegła szczelinowa, perforowana może mieć różne szczeliny, także takie bardzo blisko krawędzi cegły.Trzy górne warstwy masz jednak z cegły pełnej - dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.12.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Przecież umiejętnie zrobiona fuga zamyka przestrzeń brzegową w stronę szczelin. Chyba nikt nie "wcina" fugi w klinkierze na 2 cm wgłąb, nie? Należy pomyśleć również o masie takiego komina. Mój jest na podbudowie z porothermu 11,5 od poziomu stropu, ale ludzie robią też tzw "opaski", które to mogą nie utrzymać dużego ciężaru pełnego klinkieru. Każdy jednak robi jak uważa, wielu też w błąd wprowadza wykonawca. Tu znajdziesz informacje "z pierwszej ręki" od odpowiedniej osoby: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?60047-DACH-W-DOBRYCH-R%C4%98KACH&p=7356941&viewfull=1#post7356941 Opinie są jednoznaczne -"dziurawka" z dala od komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.12.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Cegła pełna LODE - 4,20 kg, perforowana 3,15 kg, jest różnica ale nie aż tak duża - 25% mniej sama cegła, ciężar zaprawy na szczelinowej może być trochę większy. Cegła szczelinowa, perforowana może mieć różne szczeliny, także takie bardzo bl isko krawędzi cegły. Trzy górne warstwy masz jednak z cegły pełnej - dlaczego ? A jak myślisz dlaczego? Bo wystający "kolnierz" gdyby był z dziurawki to dziury były by widoczne i właziłaby tam woda i mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 27.12.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Kolega wg39070 jak zwykle ma teorie inne od tych "ogolnoprzyjetych".Faktycznie te kilkaset zlotych wiecej za swiety spokoj to zbyt wygorowana cena. Ja wolalem zrobic z pelnej i nie zastanawiac sie czy bedzie przeciekac czy moze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.12.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Kolega wg39070 jak zwykle ma teorie inne od tych "ogolnoprzyjetych". Faktycznie te kilkaset zlotych wiecej za swiety spokoj to zbyt wygorowana cena. Ja wolalem zrobic z pelnej i nie zastanawiac sie czy bedzie przeciekac czy moze nie. Jak miałeś murarzy "paproków" to wszystko musieli mieć na duży zaklad. Kolego, ja wybydowalem dom za bardzo dużo pieniędzy i przy wyborze klinkieru dziurawego czy pełnego pieniądze nie były żadnym kryterium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 27.12.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Dziurawka jak najbardziej się nie nadaje. Ale są cegły szczelinowe, które mają aprobatę ITB i są tańsze (o 10-15%) niż cegły pełne. Mówię o cegłach 7-szczelinowych dedykowanych na kominy. Taki produkt ma w ofercie kilku producentów. Ja mam u siebie od 5 lat szczelinówki Terca i nie zauważyłem żadnego przeciekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 27.12.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Tu nie chodzi o murarzy paprokow, ale nie bede Ci tlumaczyl takich podstaw jak dziurawka na komin. Pewnie to byl nieswiadomy wybor, wykonawcy kazali Ci kupic klinkier dziurawke i niewiele myslac taki kupiles, niestety samemu tez trzeba czasem myslec. a tak poza tym jak juz doradasz innym to pomysl, ze nie kazdy ma tyle szczescia do ekipy co my i przy paprokach i dziurawce moga byc spore klopoty. PS. a to jaki wybudowales drogi dom nie musisz sie chwalic na kazdym kroku, bo drogi, a dobry to 2 rozne pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 29.12.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Kolega wg39070 jak zwykle ma teorie inne od tych "ogolnoprzyjetych". Faktycznie te kilkaset zlotych wiecej za swiety spokoj to zbyt wygorowana cena. Ja wolalem zrobic z pelnej i nie zastanawiac sie czy bedzie przeciekac czy moze nie. Cegła perforowana to nie to samo co dziurawka. Ja też mam w większości zastosowane cegły szczelinowe (TERCA), a dwie albo trzy górne warstwy są z cegły pełnej. Cegły szczelinowe mają aprobatę Instytutu Techniki Budowlanej do stosowania na kominy. Szczelność jest porównywalna do cegły pełnej. Dziurawka w oczywisty sposób by się do tego nie nadała, bo i stosunek powierzchni wypełnienia do otworów jest znacznie większy niż przy jakiejkolwiek cegle szczelinowej. W cegłach szczelinowej udział drążeń jest tak mały, że normalnie kwalifikuje się je jako cegły pełne - według norm budowlanych oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.12.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A jak myślisz dlaczego? Bo wystający "kolnierz" gdyby był z dziurawki to dziury były by widoczne i właziłaby tam woda i mróz. Odpowiedź znam Ale coachu13 może nie wiedzieć a jego wykonawcy mogą temat skopać. Pozostałą część komina masz z klinkierowej dziurawki czy ze szczelinówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.12.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Odpowiedź znam Ale coachu13 może nie wiedzieć a jego wykonawcy mogą temat skopać. Pozostałą część komina masz z klinkierowej dziurawki czy ze szczelinówki ? Pozostała część komina (poniżej czapy) z takiej cegły, Wienerberger Matrix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts