Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena rekuperacj

Recommended Posts

Witam

czy cena za rekuperację ( wszystko)

20 tys. do mojego domu 140m2 to dużo ?

*AERIS NEXT 350 VV TR standard ze sterownikiem ComfoSwitch

*Stal spiro

pozdrawiam

Witam !

Zachęcam również do zapoznania się również z naszą ofertą systemu rekuperacji. Centrala z odzyskiem ciepła Vitovent-300 będzie spokojnie odpowiadała stawianym przez Ciebie wymaganiom. Więcej informacji oraz danych technicznym o tym urządzeniu możesz przeczytać TUTAJ. Cena katalogowa samego urządzenia to 7600zł.

Dodatkowo polecam skorzystać z darmowej wyceny darmowej wyceny całego systemu. To nic Cię nie kosztuje i oczywiście do niczego nie zobowiązuje, a będziesz miał dodatkowe rozeznanie cenowe w tym temacie.

Pozdrawiam !

• 2 months później...

ostatnio dostałem taką wycenę już cenowo wygląda lepiej 14500 netto

DOSTAWA I MONTAŻ WENTYLACJI MECHANICZNEJ:

montaż skrzynek rozdzielaczy

REQUBOX-IZO/szt 4

montaż skrzynek rozprężnych/szt 12

montaż rury AIRflex ag75

montaż anemostatów

nawiewnych/wywiewnych szt 12

montaż wyrzutni-czerpni/nierdzewna/szt 2

montaż tłumików kanałowych/szt 2

montaż rekuperatora ONYX Sky 400

czytam o tej rekuperacji i tak myślę czy nie spróbować samemu :D

wstępnie rozplanowałem to tak:

https://zapodaj.net/d26bfad68bfa3.png.html

dom przy alabastrowej 9 z małymi przeróbkami na parterze

kanały do parteru chcę puścić w ociepleniu stropu i przewiercić się przez strop

jak coś nie tak rozplanowane to proszę o poprawkę :)

na czerwono wywiem niebiesko nawiew

Edytowane przez creative_21

Racibórz daleko nie jest.

W holu na pewno wyciąg, ja w garderobach też robię wyciągi, choć zdania są podzielone, w kuchni wystarczy jeden wyciąg, za to w salonie dobrze robią dwa nawiewy. Kotłownię bym wentylował jeśli nie masz mieć kotła na paliwo stałe. Jeśli tak, to szczelne drzwi do kotłowni i tam wentylacja grawitacyjna.

W pomieszczeniu gospodarczym również wyciąg.

Na piętrze w tym układzie będziesz miał duży ruch powietrza pod drzwiami łazienki i to może być nieprzyjemne. W garderobie wyciąg częściowo załatwi sprawę.

Pozostaje jeszcze kwestia prowadzenia przewodów. Zrób na elastycznych, bo dobrze tłumią dźwięki centrali i nie przenoszą dźwięków między pomieszczeniami. Montujesz 4 rozdzielacze i załatwiasz sprawę.

No i rekuperator na poddaszu to bardzo zły pomysł. Zrób lepiej w kotłowni, albo pomieszczeniu gospodarczym, ale nie na poddaszu, bo tam jest zimno, jest problem ze skroplinami i dostęp do filtrów też jest utrudniony.

może umieścić w garażu ?

bo nie wiem jeszcze jak będzie z ogrzewaniem PC lub Pellet

a w których miejscach rozmieścić dwa nawiewy w salonie ?

i jak to wygląda z każdego anemostata nawiewu czy wywiewu idzie osobny przewód do centrali ? czy np. 3 anemostaty łączą się w jednym miejscu a potem idzie jeden przewód do rekuperatora ?

i jak puszczać przewody po skosie czy kąty proste ?

Edytowane przez creative_21

Ja bym szedł w tym kierunku:

bca7f69e110d1.jpg

Dwa rozdzielacze dla parteru i dwa dla piętra. połączone rurą fi 160, a potem przez hol do kotłowni rury fi 200, lub dalej do garażu do rekuperatora. Nie wiem jaką tam masz możliwość prowadzenia rur, ale najlepiej byłoby na poddaszu pod sufitem (wentylacja poddasza) i na poddaszu po podłodze dla parteru. Piony w łazience na górze byś zabudował, podobnie rury w WC i wiatrołapie na dole, a w kotłowni już według uznania.

w łazienkach w sumie rozdzielacze spoko nie będzie hałasu w pokojach

jakiej wysokości są rury i rozdzielacze żebym mógł je zmieścić w ociepleniu stropu ?

do poddasza spokojnie pójdzie na poddaszu pod sufitem

tylko myślę jak to wyjdzie z parterem ile muszę mieć miejsca w ociepleniu stropu