Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oświetleniem drzewka LED

Recommended Posts

Wszystko zalezy jak te diody są zamontowane. Jeżeli jest to rozbieralne, to pewnie jest...

Tak to wygląda z bliska po zdjęciu izolacji

20161218_190529.jpg

20161218_192246.jpg

20161218_192656.jpg

Zauważyłem że nie gasną diody pojedynczo,tylko od razu na całej gałązce,już 3 przestały świecić całkowicie.

Jak by to można było naprawić ? ? ?

Gasną gałązki bo diody są połączone szeregowo, zwłaszcza że napięcie wyjściowe to 31V.

Odlutować je jak widać się da bez problemu. Poszukać identycznych diod i podmienić. Obstawiam, że problemem będzie dobranie takich, aby pasowały do oprawki. Wylutować jedną, suwmiarka w dłoń albo wycieczka do sklepu z dużym wyborem led'ów... i próbować podmienić.

Z oprawką nie problem,ona jest taka żelowa/gumowa,dopasuje jakoś :) A jakie to może być napięcie samej diody? o jaką trzeba prosić w sklepie? Czy sprzedawca będzie wiedział jaką mi trzeba jak pokaże mu jedną do ręki?

20161218_201049.jpg

Jak sprawdzić która dioda jest przepalona? bo w zwykłej żarówce to widać po pękniętym druciku w środku a w przypadku diody jak to wygląda?

Edytowane przez coolpro

A ile jest na jednej gałązce?

W skrajnym wypadku jak złą wlutujesz, to się spali. Majątku one nie kosztują, napięcie bezpieczne, z obowiązku proponuję odsunąć się w chwili włączania.

W sklepie dostaniesz co najwyżej identyczną gabarytowo. Może inni rozpoznają ze zdjęcia ten typ.

Powiedzmy sobie szczerze, to jednorazowa chińszczyzna, naprawa tego to hobbistyczne wyzwanie.

Mam ten sam problem z lampą Afida gdzie jest 5 diod 5W. Przeszukałem internet i i dentycznej diody nie spotkałem. Będę eksperymentował z innymi.

Edytowane przez Pablo_11

8 sztuk jest na jednej gałązce,ale jak poznać która dioda się przepaliła ?

To fakt z tą chińszczyzną,tandetę kupiłem i tyle... pośpieszyłem się niepotrzebnie.To tak jak z diodami(postojówkami) do auta,jak się kupuje za kilka złote to za chwilę zaczynają mrugać i tylko na śmietnik się nadają.