coolpro 17.12.2016 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Witam wszystkich! jak w temacie,mam problem z oświetleniem drzewka LED,otóż od pewnego czasu przestały świecić niektóre diody led na gałązkach,czy jest w ogóle jakaś możliwość żeby to naprawić??? https://imageshack.com/i/plYhM0LQj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 18.12.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Wszystko zalezy jak te diody są zamontowane. Jeżeli jest to rozbieralne, to pewnie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolpro 18.12.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Wszystko zalezy jak te diody są zamontowane. Jeżeli jest to rozbieralne, to pewnie jest... Tak to wygląda z bliska po zdjęciu izolacji Zauważyłem że nie gasną diody pojedynczo,tylko od razu na całej gałązce,już 3 przestały świecić całkowicie. Jak by to można było naprawić ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 18.12.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Gasną gałązki bo diody są połączone szeregowo, zwłaszcza że napięcie wyjściowe to 31V.Odlutować je jak widać się da bez problemu. Poszukać identycznych diod i podmienić. Obstawiam, że problemem będzie dobranie takich, aby pasowały do oprawki. Wylutować jedną, suwmiarka w dłoń albo wycieczka do sklepu z dużym wyborem led'ów... i próbować podmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolpro 18.12.2016 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Z oprawką nie problem,ona jest taka żelowa/gumowa,dopasuje jakoś A jakie to może być napięcie samej diody? o jaką trzeba prosić w sklepie? Czy sprzedawca będzie wiedział jaką mi trzeba jak pokaże mu jedną do ręki? Jak sprawdzić która dioda jest przepalona? bo w zwykłej żarówce to widać po pękniętym druciku w środku a w przypadku diody jak to wygląda? Edytowane 18 Grudnia 2016 przez coolpro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 18.12.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) A ile jest na jednej gałązce?W skrajnym wypadku jak złą wlutujesz, to się spali. Majątku one nie kosztują, napięcie bezpieczne, z obowiązku proponuję odsunąć się w chwili włączania. W sklepie dostaniesz co najwyżej identyczną gabarytowo. Może inni rozpoznają ze zdjęcia ten typ. Powiedzmy sobie szczerze, to jednorazowa chińszczyzna, naprawa tego to hobbistyczne wyzwanie. Mam ten sam problem z lampą Afida gdzie jest 5 diod 5W. Przeszukałem internet i i dentycznej diody nie spotkałem. Będę eksperymentował z innymi. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolpro 18.12.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 8 sztuk jest na jednej gałązce,ale jak poznać która dioda się przepaliła ?To fakt z tą chińszczyzną,tandetę kupiłem i tyle... pośpieszyłem się niepotrzebnie.To tak jak z diodami(postojówkami) do auta,jak się kupuje za kilka złote to za chwilę zaczynają mrugać i tylko na śmietnik się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 19.12.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 8 sztuk jest na jednej gałązce,ale jak poznać która dioda się przepaliła ? Może omomierzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolpro 19.12.2016 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Zmierzyłem multimetrem który jest wyposażony w tryb kontroli diody i już wiem która jest spalona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts