Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w rozpoznaniu rodzaju drewna + pomysł na maskownicę biurka

magisterson

Recommended Posts

Witajcie,

mam biurko z forniru lecz niestety nie wiem co to za rodzaj drewna. Orzech? Dąb rustykalny Paryski? Może wy coś będziecie wiedzieć?

Biurko nie ma maskownicy bo było wykonane pod stanie pod ścianą. Zmienił się układ gabinetu w którym się znajduje i teraz stoi na środku strasząc wiszącymi kablami od komputera.

Pomyślałem, że najszybszą opcją będzie zakupienie płyty HDF i dołączenie jej na zasadzie maskownicy. Pozostawiłbym jedynie jakieś 7 cm przerwy u góry aby przełożyć kable. Blat wystaje po około 5-7cm z każdej strony (mówię o bokach które stanowią nogi) więc jest jakby nałożony na boczne nogi/ścianki. Ponizej screeny z tego jak to wygląda.

No i teraz jest problem bo nie wiem jaki rodzaj drewna to jest. Z bliska wygląda mniej więcej tak: http://bramexlopatka.pl/images/oferta/dla_domu/okna/kolory/D%C4%85b%20rustykalny.jpg "Dąb rustykalny" lub tak jak "Dąb Paryski": https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/1c/4c/77/1c4c77fe120914e65f12359fe9016a2c.jpg

a w realu tak jak ukazuję to na zdjęciach chociaż fotografie były wykonywane przy oświetleniu LED i wydaje się że drewno jest zielonkawe. W rzeczywistości jest bardziej pozbawione nasycenia i odcieniem wpada w czekoladę.

2016-10-01 20.21.32.jpg

2016-10-01 20.21.50.jpg

załączam też proponowane rozegranie tej maskownicy abyście zrozumieli o co mi chodzi. Zielone pole to maskownica, a czerwone to kable od komputera.

biurko.jpg

Może ewentualnie zaproponuje ktoś jakiś inny pomysł?

Edytowane przez magisterson
dodanie linku